skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Vanaf nu ook films uit Tilburg en omgeving op BrabantinBeelden

Margot America
Margot America Bhic
4 oktober 2022
bijgewerkt op 12 oktober 2022
Foto- en filmgeheugen van Brabant krijgt nieuwe partner    

 

Op 4 oktober 2022 lanceert het Regionaal Archief Tilburg zijn nieuwe online filmbank. Tientallen films die in het Tilburgse depot lagen, zijn vanaf die datum op hun website te bewonderen. Dit is meteen een mooie aanleiding om als partner aan te sluiten bij BrabantinBeelden, het foto- en filmgeheugen van Brabant. Hun oude films zijn vanaf nu dus ook te zien op www.brabantinbeelden.nl.

Eindeloos historische films kijken 
Van historische treinen die Tilburg doorkruisen tot het weldadige leven van de bewoners van het witte kasteel in Loon op Zand, en van de bevrijding van Oisterwijk tot de legendarische Bikse Fiste in Hilvarenbeek. Er is genoeg materiaal voor uren kijkplezier.

“Met de digitalisering van oude films en de verwerving van nieuwe aanwinsten zal deze collectie in de toekomst alleen maar groeien”, aldus Teuntje van de Wouw, projectleider Beeld en Geluid bij Regionaal Archief Tilburg. Voorheen was een aantal oude films uit de collectie van Regionaal Archief Tilburg al gedigitaliseerd en beperkt beschikbaar op YouTube. Sommige van die films zijn opnieuw gedigitaliseerd, als een kwalitatieve verbetering van de beelden behaald kon worden. 

Aansluiting bij BrabantinBeelden
Regionaal Historisch Centrum Eindhoven was al partner van BrabantinBeelden, Regionaal Archief Tilburg nu ook. Teuntje van de Wouw: “Als bonus is de release van onze nieuwe filmbank de perfecte gelegenheid om aan te sluiten bij BrabantinBeelden, het foto- en filmgeheugen van Brabant. Dankzij deze provincie-brede samenwerking wordt het nog makkelijker om de prachtige Brabantse beeldcollecties te raadplegen en gebruiken. Iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis kan daar naar hartenlust grasduinen in de ruime Brabantse collectie.” Onderzoekers, geschiedenisliefhebbers, filmmakers en journalisten kunnen nu ook gemakkelijk gebruikmaken van Tilburgse filmbeelden. Veel van de films kun je daar gratis downloaden en - onder voorwaarden - gebruiken. Bij iedere film staat, voor zover bekend, de auteursrechthouder en/of maker genoemd. Mathilde Min, beeldredacteur BrabantinBeelden: “We werken al nauw samen met de collega’s van Regionaal Archief Tilburg en hebben veel contact over beeldmateriaal. Daarom is het zo mooi dat hun films nu ook getoond kunnen worden op BrabantinBeelden.”  

 

 

 

 

 

Filmstills uit een film van Leo van de Pas tonen een optocht op de Tilburgse Oude Markt in 1948 (collectie Regionaal Archief Tilburg)

BrabantinBeelden
BrabantinBeelden is een samenwerking tussen Brabants Historisch Informatie Centrum, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en Regionaal Archief Tilburg. Op de website Brabantinbeelden.nl wordt het Brabantse leven van toen, zoals dat is vastgelegd op vele foto's en film, op een aantrekkelijke en toegankelijke manier gedeeld. BrabantinBeelden is ons foto- en filmgeheugen.

BrabantinBeelden | www.brabantinbeelden.nl | e-mail: info@brabantinbeelden.nl | tel. 073 – 681 85 00.

 

 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!