skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

‘Wat staat daer?’ twee keer op het erepodium van de Geschiedenis Online Prijs

Margot America
Margot America Bhic
17 februari 2017
bijgewerkt op 21 februari 2017
Door de jury met de tweede prijs bekroond én door het publiek met de derde prijs!

 

‘Wat staat daer?’, de online oefentool om spelenderwijs oude handschriften te leren lezen, heeft maar liefst twee prijzen in de wacht gesleept voor de Geschiedenis Online Prijs 2017. De winnaars van deze tweejaarlijkse prijs voor de meest vernieuwende, verrassende of mooiste Nederlandse historische website of app werden gisteren bekend gemaakt door de jury, voorgezeten door historicus Ad van Liempt, tijdens een bijeenkomst in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Uit het juryrapport
‘Wat staat daer?’ is door de jury met de tweede prijs beloond. “De jury was onder de indruk van het nut en de doelmatigheid van deze website, die enkel tot doel heeft om mensen te helpen. De website, die een initiatief is van drie Brabantse archiefinstellingen, is functioneel, overzichtelijk en simpel gehouden. Hij zit technisch en didactisch goed in elkaar. De combinatie van oefeningen en een forum maakt dat deze website voor zowel prille beginners als gevorderde paleografen een nuttig stuk gereedschap is. (…) Hoe serieus Wat staat daer? ook is, de oefeningen hebben een puzzel- en spelelement in zich waardoor de gebruiker wordt uitgenodigd om verder te oefenen. Daarmee is het naast een bijzonder functionele, vooral ook een leuke website.”

De winnaar van de juryprijs is ‘Odilia’s Dagboek’, een website over het dagelijks leven van de gewone vrouw in de 17de eeuw.

Publieksprijs
Naast deze juryprijs kon ook het publiek de afgelopen weken stemmen op hun favoriete website of app. De site ‘Oud Winterswijk’, een website voor alle bewoners en oud-bewoners van Winterswijk, haalde de meeste stemmen binnen en heeft daarmee de publieksprijs gewonnen. Onze website ‘Wat staat daer?’ is er met de derde prijs vandoor gegaan. Aan de publieksprijs is een geldbedrag verbonden, dat voor de verdere doorontwikkeling van ‘Wat staat daer?’ wordt ingezet.

De makers van ‘Wat staat daer?’, Regionaal Archief Tilburg, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), zijn erg blij met deze twee waarderingsprijzen door de jury én het publiek! Christian van der Ven van het BHIC namens de initiatiefnemers over het winnen van de twee prijzen: “Het is uniek dat we zo’n prachtig rapport van de jury mee naar huis krijgen, naast zoveel enthousiaste reacties van gebruikers, dat voelt als twee grote veren op onze hoed. Deze beide prijzen laten zien dat oude teksten in archieven niet alleen leerzaam en belangrijk zijn, maar ook gewoon heel erg leuk en boeiend. Een enorme stimulans om door te blijven werken aan deze bijzondere website.”

In totaal zijn er bijna 170 websites en apps die meedongen naar de jury- en publieksprijs. De Geschiedenis Online Prijs is een initiatief van De Ree Archiefsystemen en de Koninklijke Bibliotheek. Het volledige juryrapport kan hier gedownload worden.

Bedankt!
Het team van ‘Wat staat daer?’ wil zijn technische partners graag bedanken: Play! Interaction Design voor technische realisatie van de site en Studiobureau Tween voor layout en styling. Verder natuurlijk iedereen die een stem heeft uitgebracht op ‘Wat staat daer?’

Ga naar ‘Wat staat daer?’

 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!