skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Roxanne Lokin
Roxanne Lokin Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Roxanne Lokin
Roxanne Lokin Bhic

Archievenoverzicht

1815 Dr. Hoek's Vereniging, later Wit-Gele Kruis Boxtel, 1909-1998

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Dr. P.M. Hoek was de gemeentegeneesheer van Boxtel. Bij zijn 25-jarig ambtsjubileum in 1909 werd hem door ingezetenen een kapitaal aangeboden. Daarmee werd hij stichter en grondlegger van de vereniging die naar hem werd vernoemd: Dr. Hoek's Vereniging.
Dr. Hoek's Vereniging is gevestigd in Boxtel en heeft aanvankelijk tot doel hulp te verlenen aan zieken en gewonden in de gemeente Boxtel, in 1951 gewijzigd in "De Vereniging stelt zich ten doel de maatschappelijke gezondheidszorg in de ruimste zin van het woord, volgens katholieke beginselen, te behartigen". Genoemd worden: de behartiging van algemene gezondheidsbelangen; verpleging van zieken thuis; zorg voor moeder en kind; bestrijding tbc ook bij niet-katholieken; bestrijding geslachtsziekten; zorg voor geestelijke volksgezondheid; zorg voor lichamelijk gebrekkigen; bestrijding van reuma en kanker; eerste hulp bij ongelukken.
De Vereniging -hoewel autonoom- kreeg aanvankelijk steun van de Provinciale Noord-Brabantse Groene Kruis Vereeniging. Op 24 november 1938 besluit de vereniging tot aansluiting bij de Federatie van het Wit-Gele Kruis van het Bisdom 's-Hertogenbosch. Na een reorganisatie begin jaren 80 van het kruiswerk ontstond de "Regionale Kruisvereniging Meierij". Boxtel werd een basiseenheid, samen met Esch en Liempde. De taak van de plaatselijke Dr. Hoek's Vereniging werd hiermee sterk gewijzigd. Zorgde het Boxtelse bestuur voor alle zaken -dus inclusief personeel, gebouwenbeheer, financiën etc.- na november 1983 beperkt de taak zich tot het werven van leden, aanzetten tot het geven van cursussen, projecten etc. Hoofd wordt dan een hoofd-wijkverpleegkundige. Naast consultatiebureau-artsen zijn vele wijkverpleegkundigen en ander verplegend-, verzorgend-, of administratief personeel actief geweest voor de Dr. Hoek's Vereniging.

De huisvesting of beter gezegd de hulpmiddelen van het kruiswerk waren aanvankelijk opgeslagen bij de zusters van het Liefdegesticht op Duinendaal. Nadat barakkenbouw op dat terrein de meest urgente huisvestingsproblemen tijdelijk oploste, werden er nieuwbouwplannen ontwikkeld. Op 14 april 1962 kon vergunning worden verleend tot het oprichten van een wijkgebouw aan de Jan Kruijsenstraat op het perceel, kadastraal sectie F nr. 3540. In de jaren zeventig wordt nagedacht over een dependance in de vorm van een kiosk in een nieuw winkelcentrum in Boxtel-Oost. Op 27 mei 1977 vond de officiële opening daarvan plaats.
Bron: De "Dr. Hoek's Vereniging" door E. Meijs, 1987, onuitgegeven manuscript in de serie Historisch Overzicht 7.

Kenmerken

Datering:
1909-1998
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Categorie: