skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Aktes waar te vinden bij emigraties en onvindbare aktes als gevolg van ziekte.

Mara vertelde op 4 oktober 2021 om 20:50 uur
Heel kort en ik hoop het hier later te lezen.
Wat gebeurt er met aktes van de burgerlijke stand in twee verschillende situaties.

1) Burgers/ personen die in Nederland zijn geboren, trouwen en kinderen krijgen. Dan emigreren naar een ander werelddeel in de vorige eeuw? In dat andere werelddeel kinderen krijgen en daar overlijden.

2) Geboren worden in Nederland op een ander adres dan waar hun ouders wonen. Vervolgens niet op het woonadres van de ouders worden ingeschreven maar tijdelijk op een zorgadres verblijven? Dit is een gok van hoe het kan zijn gegaan. In de vorige eeuw was het i.v.m. hoog sterftecijfer kinderen gebruikelijk om z.s.m. na de geboorte te dopen.

Ik weet dus niet hoe situatie 2) was. Ik kan geen aktes vinden van een geboorte ongeveer rond 1927. Ik weet geen datum. Ik weet alleen dat er een kind was. De doopnamen weet ik niet. Ik ken alleen de ouders.

Een vraaggesprek is zinloos.
Ik hoop alleen op een stukje informatie.
Mijn onderwerp is dus erg van, maar misschien interessant voor anderen die er meer van weten.

Ikzelf ben op alle terreinen onwetend.

Reacties (7)

Egbert zei op 4 oktober 2021 om 21:23
Geboorteaktes worden pas openbaar na 100 jaar. Voor een geboorteakte van 1927 moet u dus minsten wachten tot 2028.
Bram zei op 4 oktober 2021 om 21:36
met betrekking tot 1)

in principe vind je alles terug wat in Nederland heeft plaatsgevonden (Geboorten, huwelijken, overlijdens). Natuurlijk met wat Egbert zegt, onder inhouden van de privacywetgeving van de wetgeving openbaarheid archief. Dan zijn er nog mogelijkheden dat het bevolkingsregister een vermelding kan hebben die zegt "vertrokken naar", en er kan ook een inschrijving zijn in de emigratieregisters. Dat wat betreft de ambtelijke documentatie. Van dat wat er in het buitenland afspeeld (overlijden, verdere huwelijken of geboortes) zul je in Nederlandse archieven niets terugvinden. Daar zul je in het betreffende land moeten zoeken.
Helena zei op 4 oktober 2021 om 23:19
Duidelijk wat Egbert en Bram al genoteerd hebben.

Re 1): Nog aanluitend en voor wat betreft de personen die nog in Nederland geboren en/of gehuwd zijn en daarna pas geëmigreerd zijn >> je kunt *onder bep. voorwaarden* een kopie van de persoonskaart uit het vestigingsregister aanvragen . Dit volgende geldt voor personen die tussen 1940 en 1 oktober 1994 uitgeschreven uit het Nederlandse bevolkingsregister (nu de Basisregistratie Personen). Zie link:
https://www.denhaag.nl/nl/akten-en-verklaringen/verklaringen/verklaring-uitschrijving-uit-nederland-voor-oktober-1994-aanvragen.htm

Er is wel een verschil tussen wat je aan info kunt vinden op bewijs van uitschrijving en op kopie persoonskaart. Op een kopie van een persoonskaart vind je meer info. Op een Persoonskaart kun je dan het volgende verwachten, zie voorbeeld: https://www.uitdeoudekoektrommel.com/uitleg-persoonskaart/

Op de kopie persoonskaart van de emigrant die niet meer is teruggekeerd om zich opnieuw in Nederland te vestigen staan alle gegevens uit het Nederlands bevolkingsregister tot aan zijn/haar vertrek, maar hierop zijn niet de BDM gegevens genoteerd van wat er ná de emigratie gebeurd kan zijn in het land waar men zich gevestigd heeft. Daarvoor moet je inderdaad in het land zelf je onderzoek doen. [mogelijk via familieleden, naamgenoten benaderen, telephone directories (white pages), advertenties in kranten nakijken, Dutch Societies (clubs) aanschrijven, en anders proberen een kopie van een birth, marriage of death certificate aan te vragen bij de betreffende instanties in dat land zelf, maar daar zullen ook (privavcy) voorwaarden aan verbonden zijn.]
Norah zei op 4 oktober 2021 om 23:42
Aanvulling:

Ik begreep dat je wel de namen van de ouders van de persoon in kwestie kent....? In dat geval is het handig om persoonskaarten van hen beiden bij het CBG in Den Haag aan te vragen.
En vervolgens de desbetreffende gemeente(n) aan schrijven.
Wat de doop betreft, klopt er iets niet, R.K. kinderen werden sowieso(ziek of niet) dezelfde dag of de dag erna gedoopt, bij protestante kinderen zat er meer tijd tussen.
Mvg.
Peter van de Laar zei op 5 oktober 2021 om 00:50
Soms (dus niet alle gemeenten) zijn ook Gezinskaarten online te raadplegen. Daarop zijn dan - naast de ouders, -ook de kinderen die tot ca. 1940 zijn geboren en die op het zelfde adres wonen vermeld. Vaak wordt ook vermeld als er wordt verhuisd, binnen de gemeente of naar elders.
Mara zei op 7 oktober 2021 om 23:28
Met dank voor alle informatie. Het verklaart heel veel.
Ja, de ouders ken ik van naam. Een broer is geboren 1920.
Er is wel een sterfdatum van een andere broer die vlak na het 1e levensjaar overleed. Die is wel terug te vinden en inderdaad via een omweg op gezinskaarten.
Hans Vogels zei op 8 oktober 2021 om 08:55
Tot en met 1937 had je bevolkingsregisters, b.v. 1900-1910, 1910-1925, 1925-1937. Iedereen die (ook even) verhuisde was verplicht dat door te geven aan het Gemeentehuis. In het bevolkingsregister zie je dan op de pagina (vaak gezinsblad) waar ze al geregistreerd stond een doorhaling met datum en nieuwe gemeente. Kwam de persoon weer terug dat werd hij/zij op dezelfde bladzijde nieuw bijgeschreven met naam, datum en plaats van herkomst. Kwam hij/zij niet op hetzelfde adres terug dan kwam de nieuwe inschrijving op een andere bladzijde (op een ander adres, of inwonend elders).
Ik zou dus gaan kijken naar de moeder en wat er van haar bekend is in het bevolkingsregister in de periode 1910-1925-1937. Verhuisd ze naar een andere gemeente dan het bevolkingsregister daar (of in een streekarchief) raadplegen. Op een bepaald moment duikt de de nieuwgeborene op in het bevolkingsregister en weet je waar het kind vandaan komt en waar het geboren moet zijn.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.