skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Anthonius Delgrosso schoorsteenveger uit zwitserland

jannie broersma haaijer vertelde op 27 december 2008 om 23:08 uur
wij zijn al een aantal jaren bezig met de stamboom van de familie Delgrosso Bij zijn huwelijk in 1800 geeft hij op als geboorteplaats Kanton Bern h Hij is geboren in 1762 en komt waarschijnlijk uit het schoorsteenvegersdal,hoe kunnen wij zijn doopakte vinden? Hij is in 1796 naar Nederland gekomen Alle Delgrosso,s in Nederland stammen van hem af
Jannie Broersma

Reacties (103)

Dorethé zei op 29 december 2008 om 12:53
Voor Genealogie in Zwitserland zie de website Swiss Genealogy on the Internet. URL: http://www.eye.ch/swissgen/
Er is ook een forum. Misschien kom je hier verder.

Zou hij niet afkomstig kunnen zijn uit het gebied tegen Italië aan? Delgrosso klinkt erg Italiaans. Als je even googlet op schoorsteenvegersdal zwitserland vind je een verhaal over de Italiaanse en Zwitserse schoorsteenvegers op de website Bronnen uit Amsterdam.
jannie broersma haaijer zei op 29 december 2008 om 20:32
Hallo Dorethe
Hij komt indersaa uit het Italiaans sprekende gebied onderaan in
Zwiterserland we denken aan Cavergno maar wekomen niet verder met ons onderzoek.de andere schoorsteenvegers bleven bijna allemaal in Amsterdam,maar hij komt in Harlingen terecht Van zijn zoon gerardus stammen alle nazaten af.ik zal de website diejij noemt even bekijken
groeten Jannie
Michel Roestenburg zei op 4 januari 2009 om 00:49
Beste Jannie,

Zelf stam ik af van een Zwitserse soldaat uit Graubünden. Voor zijn doopakte en om verder terug in de geschiedenis te gaan, ben ik bij het Staatsarchief van Graubünden geweest. Ook in het kanton Bern is een Staatsarchief (zie http://www.sta.be.ch/site/index/sta-startseite/staatsarchiv.htm). Misschien dat je met hun contact op kunt nemen en dat hun je verder kunnen helpen. Want in die archieven worden de doopboeken en dergelijk (op microfilm) bewaard.

Een andere mogelijkheid is om contact op te nemen met de mormonen (www.familysearch.org). Zij hebben gigantisch veel genealogisch materiaal verfilmd van over de hele wereld. Op hun site kun je, via library -> library catalog, zoeken per plaats welke microfilms ze hebben. In Nederland kun je op verschillende plaatsen terecht voor onderzoek. Op de beginpagina van hun site kun je zoeken naar die plaatsen door 'Netherlands' in te typen bij het zoekbalkje. Via die adressen kun je contact opnemen bij het dichtsbij zijnde plaats.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt, veel succes!
jannie broersma haaijer zei op 4 januari 2009 om 21:55
hallo Michel
Bedankt voor je reactie
we gaan proberen verder te komen met
de sites die je genoemd hebt
Jannie
Marthy van Pelt-Stumpe zei op 19 februari 2009 om 11:44
Via mijn zus kwam ik aan jullie gegevens. Geweldig interessant. Ik ben een zus van Gea Veenstra. Mijn moeder was Wilhelmina Stumpe-Pol . Altijd hehoord over Del Grosso, maar wist er verder niets van. Heel hartelijk dank. Marthy van Pelt-Stumpe uit Venray.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 20 februari 2009 om 10:31
Hallo Marthy,

Leuk dat je laat weten dat je op deze manier meer te weten bent gekomen. Hou de site maar goed in de gaten (je weet maar nooit wie er weer iets nieuws over Del Grosso op gaat zetten...)
Marja Del Grosso zei op 24 februari 2009 om 20:11
Hallo,
Wat leuk om alle reacties op deze site te lezen. Mijn voorvader was dus Anthony Del Grosso. Momenteel zijn wij(Lies Nauta, ook een nazaat van Anthony en Jannie Broersma) aan het zoeken in de staatsarchieven van Zwitserland, helaas net een reactie ontvangen van mevrouw Dora Mazzolini, registratie vond plaats vanaf 1800. We kregen het advies om te gaan zoeken in de parochies aldaar.
Tips of adviezen zijn dus zeer welkom.
Lies en Jannie, complimenten voor al het werk en tijd wat jullie hier tot op heden hebben ingestopt.

Marja Del Grosso
jannie broersma haaijer zei op 27 februari 2009 om 00:03
Hallo Marthy
Leuk dat je nog even reageert op dit Forum.Ik heb ook al contact via de telefoon met u en uw broer gehad.
Zodra we iets meer weten zou ik Gea
bericht geven
Groeten Jannie
Michaël Boers zei op 21 maart 2009 om 14:33
Dag Jannie,

Ik heb in het Zwitserse familienamen boek Delgrosso, Del Grosso en Del'Grosso nagezocht, maar deze namen komen niet voor als Zwitserse geregistreerde familienamen. Waarschijnlijker is dat Anthonius uit het aangrenzende Italiaanse Piedmonte afkomstig is.

Ken je overigens het boek:
Van schoorsteenvegers en pizzabakkers: Vier eeuwen Italianen in Groningen
Aart Heering 1985
Stichting Matrijs – Utrecht (Stad en lande Historische Reeks deel 4) ISBN 90-70482-26-6?
Het is zeer aan te bevelen als achtergrondinformatie over schoorsteenvegers in het algemeen en in Noord Nederland in het bijzonder. Ook diverse schoorsteenvegers uit Leeuwarden komen aan bod.

Ook het boek:
IJscomannen en schoorsteenvegers
Frank Bovenkerk, Anna Eijken en Loes Ruland 2004
Meulenhoff – Amsterdam ISBN 90 290 7470 1
kan ik je aanraden en het artikel:
Tonella (Groningen)
Gruoninga 44, 1999 pp. 118-121
Petronella J.C. Elema 1999
Groningen

Ikzelf stam af van een schoorsteenveger die afkomstig was uit het dorp Brione sopra Minusio in Tessin, Zwitserland. Uit dit dorp zijn enige dozijnen schoorsteenvegers voor kortere of langere tijd naar Nederland gekomen. Daarom heb ik een studie gemaakt van allerlei schoorsteenvegers in Nederland en hun familienamen. Delgrosso of varianten was ik nog niet tegengekomen.

Mijn ervaring is dat ze altijd eerst jong en als leerling naar Nederland komen, met een leeftijd tussen de 10 en 15 jaar. Na een jaar of vijf, zes konden ze dan eventueel voor zichzelf beginnen. Ze werden ook bijna allemaal door een dorpsgenoot hierheen gehaald: een meester schoorsteenveger die eens per jaar, of twee jaar terug ging naar zijn dorp om nieuwe knechten te ronselen.

Mijn advies: kijk naar Italiaans klinkende namen (en vernederlandsingen daarvan, dus bij voorbeeld: Sciarone en Sarone, of Sjarone, en ook de vrouwelijk uitgang dus Sciaroni, in plaats van Sciarone) in dezelfde plaats als waar Anthonius zich aanvankelijk vestigde. Mogelijk dat je van die anderen een herkomstplaats kunt vaststellen, om zo die van Anthonius te vinden.
Een moeilijkheid is wel dat als een knecht voor zichzelf wilde beginnen, zijn ex-patroon het niet fijn vond als dit om de hoek gebeurde en hij dus directe concurrentie kreeg. De knecht begon dus vaak in een andere plaats voor zichzelf, dan waar hij opgeleid was. Hoe dan ook hij hield altijd contact met dorpsgenoten.

Bijna zonder uitzondering waren ze katholiek en daarmee een minderheid in Nederland, die hen daarom extra samenbond. Als Anthonius zelf als patroon is opgetreden, zal hij zelf ook weer leerlingen hebben geworven en die zullen vaak uit zijn eigen dorp zijn gekomen. Dit kan weer een aanwijzing zijn.

Overigens zie ik net op de website:
http://www.kleinekerkstraat.nl/frames.php3?cat=h&page=bewoners&lett=D
dat Anthony uit Locarno komt. Dat was de verzamelplaats voor heel wat schoorsteenvegers die uit de tessiner bergdalen afkomstig waren.

Let ook op bijnamen: In Brione sopra Minusio was iedereen op meer dan één manier familie van elkaar en raakte men daar zelf van in de war, blijkbaar. Daardoor kregen hele takken van een familie een bijnaam die daarna soms ook weer als familienaam gebruikt werd. Del Grosso zou wel eens zo'n bijnaam kunnen zijn.

In Nederland komt zowel de familienaam Frans(c)ella voor als Franscella Sartore, waarbij Sartore (kleermaker) een bijnaam is. De Brionese achternaam Pedroia kom je in Nederland niet tegen, maar wel de bijnaam Tenenti (luitenant), niet de familienaam Maggietti, maar wel Biodina/Biondino (blondje), etc, etc.

Verder zou je ook Harmen Snel in het Stadsarchief Amsterdam kunnen aanschrijven, omdat hij ook veel weet over schoorsteenvegers in Nederland.

Michaël Boers, Haarlem
Research: Boers/Buhrs/Buers/Buhr, Distelbrink, Keulemans/Ceulemans, Reuvers, Liesoij/Liesoy/Lisois/Liegois, Franscella/Fransella/Francella
Michaël Boers zei op 21 maart 2009 om 14:47
p.s.
Ik zie net op http://www.kretzschmar.nl/kwartierstaten/kwartierstaat-de-beus.htm
dat Pietro Gadella trouwt in Cresciano (Ticino) met Marianna Corsenca del Grosso. Ik zou dat dorp als eerste gegegadigde voor je zoektocht nemen.

Veel van de Tessiner archieven liggen in Bellinzona, de hoofdstad.
De mormonen hebben veel van deze archieven verfilmd en het is de moeite waard om een Status animarum van Cresciano te doorzoeken.

Michaël
j broersma zei op 21 maart 2009 om 16:50
Hallo Michael
bedankt voor je reactie,ik zal Lies Nauta morgen bellen ,dan kan ze je verhaal zelf lezen Wij zijn samen bezig om zijn doopakte te vinden,zij stamt af van Antonius
Vast staat dat Anthonius samen met Joannes Brentano naar Nderland is gekomen,ze huwden ook met twee zusters.maar Brentano kwam uit Duitsland
Groeten Jannie
l.nauta de graaf zei op 23 maart 2009 om 16:02
Hallo Michael,
Fijn dat je reageerde op onze oproep.
Ik ga vandaag al een brief sturen naar
de katholieke kerk van Cresciano of men wil kijken in de doopboeken van de
parrocchie S. Vincenzo.m aldaar.
Een aantal boeken over schoorsteen vegers heb ik gelezen, maar de tips gaan we nalopen. Ik heb ook een stuk uit het archief van Bellinzona en daar
kwam de naam Del Grosso wel in voor, dusga ik er van uit dat het wel zijn echte naam was. Bij een huwelijk in 1800 verklaarde hij dat hij uit het kanton Bern kwam.verder niets,dus eerst gaan we wel van zwitserland uit.
Maar het andere vergeten we niet.
Hartelijk bedankt voor je via deze site.
vr. groet Lies Nauta en Marja Del Grosso.
golfje61 zei op 16 november 2009 om 20:29
Ik weet niet of jullie hier iets aan hebben.Dit kwam ik tegen in het burgerboek van harlingen . anthony delgrosso legt op 11 jan. 1798 de eed af voor het burgerboek in harlingen . geeft aan dat hij is geb. in locarno.
Lies nauta de Graaf zei op 29 november 2009 om 22:26
Hallo Golfje 61,

Bedankt voor je reactie op bhic, mbt
Anthonij Del Grosso.
Dit gegeven hadden wij ook al gevonden en heb ik een copy van .
Hij heeft tot 1814 in Harlingen geleefd en is daar ook voor de 2e keer gehuwd. Maar in Locarno vertrokken de schoorsteenvegers metelkaar.Hij vertelde zelfs eerst dat hij uit Enkhuizen kwam, daar is hij waarschijnlijk vandaan naar Harlingen gevaren met een boot. De taal was ook een probleem en hij heeft dat verward met geboortig denken wij. Ik heb ook in Enkhuizen en Hoorn de boeken nagekeken, maar niets.
in ieder geval bedankt voor je reactie.

vr groet L.Nauta de Graaf
delgrosso zei op 12 januari 2010 om 00:40
hoi delgrosso wat een mooie achter naam ik heet ook delgrosso ik kom uit leeuwarden zou jij mij kunnen vertellen hoe die mooie achter naam weg komt ik hoorde van mijn opa uit italie vandaan komt waren dat vroeger schoorsteenvegers?
uit het eiland cichilie? kun jij me daar over iets vertellen
gr van aant delgrosso
delgrosso zei op 12 januari 2010 om 01:02
ik heb een stamboom in het bezit van mijn achternaam delgrosso

gr van aant delgrosso
Aant Del Grosso zei op 6 februari 2010 om 19:51
Hallo Aant,

Hier even een reactie op je vraag of
Del Grosso uit Italie komt.
Hij komt uit Zwitserland, uit een akte
van zijn huwelijk in Groningen. wel zijn 1 e huwelijk hij is daarna gehuwd
in Harlingen na het overlijden van zijn
1e vrouw. Ik denk dat we het over dezelfde Anthony Del Grosso hebben,
jou vader was zeker Hendrikus Del gros
so een neef nan mij.en je grootvader
Tjalling ? D.D.
Heb jij een stamboom vanaf Harlingen?
van de fam reunie ?
hart. gr van Lies Nauta de Graaf
aant zei op 7 februari 2010 om 00:47
hoi lies nauta de graaf
hoi lies dat klopt mijn vader heet henderikus delgrosso en zijn vader hete tjalling delgrosso . me vader is overlen sind,s 5 jaar terug de familie reunie was niet in harlingen maar in leeuwarden de prinsentijn een aantal jaren geleden.
waar kan jij hun daarvan lies .
aant delgrosso
w.nauta1@kpnplanet.nl zei op 7 februari 2010 om 20:28
Hoi Aant,

Ja heb je vader goed gekend en weet dat hij een aantal jaren geleden is overleden.Ben een volle nicht van je pa, en je moeder heet Atty, en die kent mij ook wel goed.Ik wist dat hun een zoon hadden die Aant heette, dus vandaar. We hebben dus 2 reunieen gehad
inmiddels waarbij je tante Loes ook veel geregeld heeft. het volgende over
het onderzoek naar onze over,over groot
vader, ben al wel 4 jaar bezig en hij komt uit het Kanton Bern in Zwitserland
maar dat was in 1763 de omgeving van Locarno en het Maggiadal in Zwitserland
tegenwoordig heeft het kanton andere grenzen. Je loopt tegen de taal in die omgeving (italiaans ) aan. heb al veel brieven naar Pastorien gestuurd daar,
maar er komt geen reactie. voor 1811 moet je de doopboeken bekijken en dat is het probleem. Heb al veel banden van de Mormonen bekeken met gegevens omdat hij zelf heeft verteld dat hij uit Locarno kwam, maar daar vertrokken
alle schoorsteenvegers.Momenteel zoek ik met Marja Del Grosso een dochter van
Bart Del Grosso verder,maar of we het volbrengen dat weet ik niet.Kijk zelf eens op de site van Stefan Elzinga uit Harlingen onder de naam Del Grosso dan weet je al veel over de oude Baas.
het klopt niet allemaal want ik heb zelf uit Harlingen destijds veel informatie gehaald. Als we verder komen dan hoor je het ook natuurlijk.

gr Lies Nauta de Graaf
aant zei op 7 februari 2010 om 20:39
hoi lies ik kan jou niet hoe oud ben jij we hebben zelf een hyvessite van de delgrosso wie weet kom jij daar ook mee veder ik wist ook niet dat me ouders een volle nicht lies hadt dat hoor ik nu voor het eerst
gr van aant
aant zei op 7 februari 2010 om 21:04
Hoi Aant,

Heb nog op Hyves gekeken maar niets gevonden, onder welke kop moet ik dan zoeken ?
Ben al 70jr en jij bent denk ik ook al tegen de 50 jr. tenminste je bent
ouder dan mijn kinderen.
we zoeken verder hoor.
gr lies .
aant zei op 7 februari 2010 om 21:07
ik ben 47 jaar
gr van aant
Eef zei op 31 juli 2010 om 03:23
Mijn biologische vader heet Steef Sciarone (ook schoorsteenveger), Ik ben vroger naar mijn vader vernoemt. Wij komen uit de omgeving van Arnhem. Zijn er mensen die iets van ons af weten?
Marja zei op 5 augustus 2010 om 21:37
Beste Eef,
Je zou kunnen beginnen te zoeken op genealogie van de familienaam Sciarone. Ik zie dat er ook velen vanuit Brione naar Nederland zijn vertrokken. Aangezien je biologische vader van italiaanse afkomst is zal het toch mogelijk moeten zijn om iets te achterhalen. Onze zoektocht is lastiger omdat onze voorvader Anthonius aan het eind van de 17e eeuw naar Nederland is vertrokken. Succes met je zoektocht!
lies nauta zei op 23 september 2010 om 22:12
Beste Eef,
Marja gaf je al een hint.
ga naar sciarone.info
Hier lees je een heel verhaalover
de sciarone,s

Lies nauta
monique dijkstra zei op 16 februari 2011 om 22:07
wat leuk om dit allemaal te lezen, mijn oma agatha del grosso is in 2007 overleden toen ze 85 jaar was. Ze vertelde me altijd dat er 2 'stromingen' waren van de del grosso's, 1 de muziekkant waar zij van was en 1 de voetballerskant. Ze vertelde me ook dat haar voorvaderen in Harlingen waren neergestreken. Maar ik wist niet dat dit schoorsteenvegers waren.
aant zei op 17 februari 2011 om 20:08
hoi monique dijkstra.
hallo met aan delgrosso ik ben van de voetballen kant is het nu familie van elkaar de muziek en de voetballers zou jij mij daar bij willen helpen .

aan delgrosso.
leeuwarden
aant zei op 17 februari 2011 om 21:02
heb jou oma ook op de arcihelpelweg gewoondt monique
L.Nauta de Graaf zei op 19 februari 2011 om 14:31
Hallo Monique en dit bericht gelt ook voor Aant,
De fam Del Grosso komt dus oorspronkelijk van uit het Italiaans
sprekende gedeelte van Zwitserland.
Maar waar precies, daar zijn we nog niet achter. het onderzoek duurt wel al
6 jr, maar zeker is dat Anthonij D.D.
in 1798 de burgerrechten van Harlingen
kreeg. Hij is voor het eerst gehuwd in
Groningen. zoek op alle Groningers en je vind zijn huwelijk in 1800 terug.
Hij is 2 maal gehuwd en uit het 2e was een zoon Gerardus, hij kreeg 3 kinderen, waarvan een zoon Antonius.deze kreeg een aantal zonen, waarvan jullie opa,s o.a.De ene kant
vond zijn broodwinning of vertier met
muziekmaken en de kant van Marius D.G.
die kreeg zonen die voetbalden bij
voetbalclub Leeuwarden.
Uiteindelijk waren het zoons van dezelfde grootvader.Kijk maar eens op
Tresoar genealogie en je vind vast je
overgrootouders terug.
gr Lies Nauta
aan zei op 20 februari 2011 om 13:26
mijn opa was vroeger triner van v v leeuwarden hij heet tjaling delgrosso zeg die naam jullie ook wat.

aan delgrosso
Marja Del Grosso zei op 20 februari 2011 om 13:50
Beste Aant,
Lies Nauta heeft je al heel wat informatie gegeven. Natuurlijk zegt de naam Tjalling, ome Sjellie ons veel. Mijn Opa Anton was de broer van je opa, zij voetbalden met elkaar. En ome Sjellie, zoals wij hem noemden was de broer van tante Zus,de moeder van Lies en dus haar oom.
Gr,
Marja Del Grosso
Daniël Prins zei op 7 oktober 2012 om 23:53
Er is al een tijd geen reactie hier geweest, zijn jullie verder gekomen? Ik ben een aanverwant van Agatha Del Grosso, mijn overgrootopa was Pieter Prins.
Marja Del Grosso zei op 8 oktober 2012 om 17:52
Beste Daniel Prins,

Wij (mijn tante Lies Nauta en ondergetekende) zijn nog altijd aan het zoeken. Het onderzoek verloopt soms moeizaam maar wij staan niet stil en proberen op vele wegen ingangen te verkrijgen. Lies besteed er veel tijd aan, ik verwacht dat zij ook nog een reactie zal geven.

Met vriendelijke groet,

Marja Del Grosso
Lies Nauta de Graaf zei op 16 november 2012 om 18:44
Hallo Daniel Prins,

Zag nu de reactie van Marja op jou
schrijven. We blijven zoeken. maar zijn nog niet verder, wel veel details
over Anthonij , b,v hij was hoofd brand meester bij de Harlinger brandweer. dit hebben we gevonden in oude boeken van het Harlingerarchief.
Ook hebben we foto,s waar hij in Harl heeft gewoond enz. Maar we blijven zoeken naar de doopakte en die ligt ergens in Zwitserland, in het gedeelte wat vroeger het canton Bern was. als er wat bekend wordt laten we het weten op div sites.

gr Lies Nauta
André zei op 8 december 2012 om 20:12

genealogie....Leuk hè.

Even uit de schoorsteenvegers omgeving...
A. Del Grosso lijkt inderdaad als schoorsteenveger(tje) naar Nederland te zijn gekomen en heeft zich op een bepaald moment gevestigd in Harlingen.
Hij schijnt en Enkhuizen te zijn geweest en mogelijk in Hoorn. Vanuit deze regio (Noord Holland)heb ik nog een aanwijzing, ik heb een bakbarometer gezien met de naam A. del Grosso Amsterdam. Dit sluit aan bij het gegeven dat ik een (contra) Bak barometer bezit van A:Del Grosso uit Harlingen. Zoals reeds eerder aangegeven (Zwitserland site) combineert de glorietijd van de Hollandse bakbarometers (eind 1700, begin 1800) met de komst van Italiaanse Zwitsers in Nederland (Zie de vele italiaanse namen op deze barometers). Van A del Grosso is bekend dat hij naast schoorsteenveger ook weerglazen maakte (barometers dus). Het is dus niet onwaarschijnlijk dat hij het schoorsteenvak in een later stadium 'good bye' gezegd heeft en zich toegelegd op het maken van meetinstrumenten zoals de barometer. Je werd er in ieder geval niet zwart van (maar ging er vermoedelijk wel eerder van dood door kwik vergiftiging). Enfin een tweede spoor richting Zwitserland i.p.v. Italie??

M.vr.gr.
André
lies nauta de graaf zei op 10 december 2012 om 21:58
Hallo Andre,
A.Del grosso heeft zich inderdaad met de weerglazen bezig gehouden ,maar was
toch in een latere tijd hoofd brandmeester in Harlingen.Er is een advertentie in L.C. van laat 1798
waarin hij adverteerd met weerglazen en schoorsteenvegen met nog iemand.
Hij heeft connecties in Amsterdam gehad
maar niet gewoond, dus via ,via kan er een weerglas in Amsterdam zijn gekomen.
Staat er een datumop de bakbarometer?
of heb je andere gegevens m.b.t Delgrosso,dan graag contact.
vr groet Lies Nauta de Graaf
André zei op 10 december 2012 om 23:58
een voorbeeld van een dergelijke bakbarometer zie bijgesloten.
http://www.clocksantique.nl/systemfiles/tmp/.thumb_f8d1abaa81039710d417f01cdf6467dc_Hollandse%20contra%20bakbarometer%202_82x300.jpg

Verder: Uit een veiling catalogus van Christie's: A Dutch mahogany cistern barometer
BY A. DEL GROSSO, AMSTERDAM, THE REGISTER PLATES 18TH CENTURY
Ik heb er zelf dus een uit dezelfde tijd van A. DEL GROSSO uit Harlingen. Moet dezelfde man zijn.... (en niet toevallig)!!!
Een weerglas is dus een instrument, hij was dus ook instrumenten bouwer.

Verder: ter informatie.
Deze A. Del grosso moet een intelligente schoorsteenveger zijn geweest. Je bouwt in die tijd niet zomaar barometers. Hiervoor heb je kennis nodig. De eerste Bakbarometers zijn begin 18de eeuw in Amsterdam gebouwd door Fahrenheit. Nog twee bekende namen uit de begintijd van de bakbarometer zijn uit Amsterdam bekend. Amsterdam was dus het kenniscentrum van dit type Barometer (Barometer, thermometer en Contraleur), met de schalen Fahrenheit, Reamur, Engelse en Rhijnlandse duimen. Deze vroege barometers waren allen gedateerd. Tegen het einde van de 18de eeuw werden dit type barometers geliefd als meubelstuk bij de gegoede burgerij. Ze waren kostbaar. De goedkopere versies hadden i.t.t. de zilveren platen goedkopere tinnen platen. Veel van deze barometers werden in die periode gebouwd door nieuwe nederlanders: italiaanse zwitsers. Wat had je nodig? een tingieterij, een glasblazerij, een meubelmaker, kwik en alcohol. Daarnaast kennis van instrumentenbouw en het principe van luchtdruk. Men was trots op dit werk. Daarom schreven ze hun naam en woonplaats in het tin of zilver. Hiervan kennen we dus A. Del Grosso uit Amsterdam en uit Harlingen in dezelfde periode. Ik zou nog maar eens goed zoeken of hij niet enige tijd in Amsterdam gewoond heeft waar hij wellicht zijn kennis omtrent barometers heeft opgedaan. Deze kennis komt niet uit de lucht (druk)vallen (grapje).
De tinnen platen werden met mallen gemaakt. Het is dus niet zo maar even de plaatsnaam Harlingen vervangen door Amsterdam. Dit is dus geen toeval maar duidelijk een aanwijzing dat hij in Amsterdam gewerkt heeft (het is meer dan een visitekaartje).
Hij verdiende er (een deel? van) zijn brood mee en was er trots op (hij bezat kennis) en wilde dus gevonden worden. Door zijn kennis van barometers snapte hij ook het principe van brandweerpompen en waterdruk, dit is dus ook een link met zijn brandmeesterschap

M.vr.gr.
André
André zei op 11 december 2012 om 00:48
Nog even de tekst van de veilingsite van Christie's:

A Dutch mahogany cistern barometer
BY A. DEL GROSSO, AMSTERDAM, THE REGISTER PLATES 18TH CENTURY
Lot 633 / Sale 2574

Price Realized €1,195
($1,227)
Sales totals are hammer price plus buyer’s premium and do not reflect costs, financing fees or application of buyer’s or seller’s credits.
Estimate
€1,200 - €1,800
· ($1,232 - $1,847)
Sale Information Sale 2574

18 December 2002
Amsterdam
Lot Description A Dutch mahogany cistern barometer
By A. del Grosso, Amsterdam, the register plates 18th Century
The case of typical form with breakarch pediment and later urn finial to the top, the pewter register plate with thermometer inscribed BAROMETER/THERMOMETER/en/CONTROLEUR/A.del Grosso/fec:Amsterd., extensive restorations and replacements to the case
118cm. high
Special Notice Christie's charges a Buyer's premium calculated at 23.205% of the hammer price for each lot with a value up to €110,000. If the hammer price of a lot exceeds €110,000 then the premium for the lot is calculated at 23.205% of the first €110,000 plus 11.9% of any amount in excess of €110,000. Buyer's Premium is calculated on this basis for each lot individually.


fec. Amsterdam betekent fecit of gemaakt in Amsterdam
André zei op 11 december 2012 om 01:12
Toch nog wat gevonden: op mijn barometer staat vermeldt dat er in 1798 een temperatuur in Amsterdam is gemeten van -2 Fahrenheit. Met andere woorden de barometer is in of na 1798 in Harlingen gemaakt.

Dit soort interessante mededelingen staan op dit type barometer om extreme gemeten temperaturen op specifieke plaatsen aan te geven.

André zei op 11 december 2012 om 23:57
Nog even een paar kritische vragen en gedachtenspinsels:

Er wordt gesteld dat hij in 1798 in Nederland kwam. Dit betwijfel ik ten zeerste. Ik denk dat hij jaren eerder in Nederland is aangekomen. Vermoedelijk eerst in Amsterdam en vandaar na enige jaren naar elders. In 1798 heeft hij een bedrijf in Harlingen. Dat lukt echt niet in twee jaar als nieuwe Nederlander. Dus wanneer is hij in Nederland gekomen en waar? Wanneer heeft hij zich voor het eerst laten registreren (in 1798?).
Als hij in 1762 geboren is zou hij in 1798 dus 36 jaar oud zijn. Wanneer hij voor de tweede keer trouwt in 1800 is hij 38 jaar. Met wie en waar was hij de eerste keer getrouwd en hoe oud was hij toen? In 1814 overlijdt hij. Is hij tussen 1800 en 1814 twee keer getrouwd? of is hij voor 1800 een keer getrouwd en nog een keer in 1800 (voor de tweede keer)?
Als hij 36 jaar was toen hij in Nederland kwam was hij geen jong schoorsteenvegertje maar een ruim volwassen man. Weet niet of dit heel waarschijnlijk is. Mocht dit wel het geval zijn dan is het waarschijnlijk dat hij in Zwitserland al een ander vak geleerd had dan schoorsteenveger en zal hij in Nederland het schoorsteenveger vak hebben uitgeoefend om snel aan zijn brood te komen en in een later stadium zijn vakkennis hebben uitgeoefend, zie zijn snelle carrière van schoorsteenveger naar barometerbouwer en brandweermeester. In het andere geval is hij jonger in Nederland gekomen, heeft hij in Amsterdam barometers leren bouwen en de kennis van luchtdruk opgedaan. Daarna verhuist naar Noord-Nederland en wat geschoorsteenveegd en vervolgens hard gewerkt aan zijn carrière. Ongetwijfeld heeft hij in die voorgaande jaren Nederlands geleerd om uiteindelijk Brandweermeester te kunnen worden.

Enfin, enkele gedachten en enkele vragen. Wellicht helpt het om een spoor te vinden en meer gegevens over jullie voorvader.
Ik ben nieuwsgierig en zal jullie blijven volgen op jullie zoektocht.

Met vriendelijke groet,
André Kingma
André zei op 12 december 2012 om 00:04
Sorry, 1796 in Nederland....
André zei op 12 december 2012 om 01:04
Nogmaals sorry, ik kan het niet laten en ben geen familie.
Op een rijtje:
Marja Del Grosso schrijft op 16-3-2009:

* Antonio geboren in 1763/1762 Kanton Bern

* In 1795 vertrokken uit Locarno naar Nederland (32/33 jaar oud). Een volwassen man dus met ervaring, kennis? Op die leeftijd en gezien het vervolg in de daarop volgende 18 jaar (51 jaar oud) had hij in Zwitserland meer geleerd dan alleen schoorsteenvegen.

*In 1798 burgerrechten in Harlingen. (Wat en waar heeft hij in de drie voorgaande jaren gedaan? Gestudeerd in Amsterdam? / barometers, luchtdruk?)

* Tussen 1795 en 1798 in de gemeentelijke boeken van Enkhuizen?

* In 1798 vestigde hij zich als italiaanse schoorsteenveger in Harlingen (ca. 3 jaar in Nederland?)

* Juli 1800 getrouwd in Groningen met Helena ter Veen (wie was zij en haar familie?; vier kinderen)

* April 1808 gerouwd in Harlingen met Joanna van Dijk (wie was zij en haar familie?: drie kinderen)

* In november 1814 Overleden te Harlingen: Italiaansche schoorsteenveger en logementhouder alhier. (Was hij pachter of eigenaar van het logement? Als eigenaar: hoe kwam hij aan het geld?. Eigendom staat altijd geregistreerd en is na te zoeken in Harlingen.)
PS. de affaires/zaken zullen worden gecontinueerd. Hieruit blijkt dat Joanna een slimme vrouw was... en Antonius en zijn vrouw een goed lopende zaak hadden)

* augustus 1823: De weduwe brengt ter kennis dat de affaire van schoorsteenveger, rookverdrijven (tabak), paraplui en weerglasmaken blijft gecontinueerd. Joanna was dus duidelijk een goede zakenvrouw. De zaken liepen goed: reclame. Conclusie: er waren meer Italianen in dienst voor het schoorsteenvegen (de kinderen te jong?), ze had een tabakswinkel (rookverdrijven?).Weet niet zeker of deze conclusie juist is. Weet niet zeker wat een affaire rookverdrijven inhoudt). Paraplu: blijkbaar maakten en verkochten ze paraplu's en ten laatste maakten ze weeerglazen (wie, hoe en wie bezat de kennis. Mogelijk is dat ze de weerglazen van Antonius kopieerden zonder exacte kennis van de instrumenten. Het zijn allemaal aanwijzingen om in Harlingen te zoeken naar eigendom, zaken, relaties, handel, belasting, conflicten enz.

Er kan in ieder geval geconcludeerd worden dat Antonius en zijn tweede vrouw Joanna ondernemende en succesvolle mensen waren en klaarblijkelijk ook bekend in de stad (schoorsteenvegers, logement, winkels, en andere bedrijven). Er moet meer over hen te vinden zijn in de periode 1800-1814.
Lies Nauta de Graaf zei op 13 december 2012 om 21:17
Hallo Andre,
Je hebt omze zoektocht naar A.DelGrosso
onze over,over grootvader goed gelezen, Het is ook een erg spannende zoektocht voor ons, maar ben benieuwd of jij ook Familie bent in de verte of dat je interresse door die barometer is gekomen ? ten 1e heeft DelGrosso de
burger rechten in 1798 gekregen en daar verklaard dat hij uit Locarno
kwam. en niet in 1795 . Zijn 1e huwelijk was in 1800 met Helena ter Veen in Groningen. en toen woonde hij al in Harlingen en zijn daar ook blijven wonen.Na haar overlijden is hij met Johanna gehuwd. In Amsredam hebben we al geinformeerd en hij heeft niet daar gewoond. Ook in Hoorn stond hij niet in de poorterboeken, omdat hij via Enkhuizen naar Harlingen is gegaan.In 1800 bij zijn huwelijk verklaarde hij uit het Canton Bern te komen. De grenzen v/d Cantons liepen toen anders dan nu. het is nu Ticino in
Zwiserland. Hij is natuurlijk al langer in Nederland geweest maar we hebben al veel nagezocht, in Leeuwarden en Harlingen maar nergens staat waar hij geboren is. De oude boeken v/d brandweer hebben we ook bekeken maar bij zijn aanstelling als brandmeester staat alleen Italiaanse schoorsteenveger. In Rotterdam heeft in begin 1815 ook een Fam Del Grosso gewoond. Het kan Fam zijn want die kwamen ook uit Cavergno. Met nog een fam. Del grosso en daar heb ik een volkstelling vandaan maar Anthonij staat er niet meer bij op. Waarschijnlijk was hij toen al naar Nedl. Het vervelende is dat de doopboeken van Cavergno waterschade hebben net in die periode van 1763. via de Mormonen dat bekeken. We nemen je raad aan en blijven zoeken Andre.

vr groet Lies Nauta.
André zei op 14 december 2012 om 03:08
Dag Lies Nauta,

ik ben geen familie maar heb wel enige ervaring met genealogisch onderzoek (binnen mijn eigen familie). Ik ben bij jullie terecht gekomen via mijn barometer van A. Del Grosso.

Ik geef mijn mening m.b.t. jullie gegevens, hoe ik verder zou zoeken. Mogelijk vind je aanknopingspunten in Nederland en Italië om Antonio ergens te kunnen terugvinden op basis van familierelaties, woonplaatsen, beroepen, eigendom, rechtszaken en uiteindelijk het doopregister.

Centraal staat: Wie was Antonio, wat deed hij, wat is zijn profiel, sociaal netwerk, maatschappelijke status, familiebanden, enz.

Aangenomen dat je voorlopig de naam Antonio Del Grosso niet meer rechtstreeks kunt terugzoeken in de doopboeken zul je omwegen moeten bewandelen. Hoe meer je te weet over wie hij was, wat hij deed, wat hij bezat en welke juridische / rechtszaken hij heeft gevoerd, en welke overige familie en relaties hij had, hoe groter de kans dat je hem of zijn directe familie terug vindt in Italië.

Van Italië weet ik genealogisch niets, dus concentreer ik me op de periode dat hij in Nederland verbleef.

De naamgeving kan helpen bij het vinden van familie. De Nederlandse traditie kent vernoeming (vaders en zonen, moeders en dochters). Dit gaat soms vele generaties door. De oudste zoon is dikwijls vernoemd naar de grootvader en de vader door vermelding van "zoon van". Verder komen in een familietak vaak dezelfde namen van andere familieleden terug. Dit kan een aanknopingspunt zijn om familiebanden te herleiden. Simpel voorbeeld Jan Pietersz, Pieter Jansz, Johannes Pieters; Petrus Jan, enz.

Ik vul nu mijn gegevens en vragen nog even aan met de 'nieuwe' informatie van jou:

* Antonio geboren in 1763/1762 Kanton Bern (waterschade in de Cavergno doopboeken uit 1763). Kwam hij daar vandaan? Komen in de doopregisters van Caverno namen voor van vader, moeder, broers en zusters?

* In 1795 (volgens zijn zeggen. Is dit ergens te controleren?) vertrokken uit Locarno naar Nederland (vermoedelijk 32/33 jaar oud). Is deze vermelding ook ergens in Italië of elders te controleren in een registratie??
Een volwassen man dus met ervaring, kennis wn wwn geschiedenis? Op die leeftijd en gezien het vervolg in de daarop volgende 18 jaar (tot 51 jaar oud) had hij in Zwitserland meer geleerd dan alleen schoorsteenvegen (instrumentenmaker?) Zijn zijn ouders bekend? Is er ergens iets te vinden over die 32/33 jaar die hij daar heeft doorgebracht. Omdat hij een intelligente en ondernemende man is gebleken vermoed ik dat hij niet alleen schoorsteenveger is geweest. Was hij daar al getrouwd? Heeft hij daar problemen gehad? rechtszaken?
Schoorsteenvegen was in die tijd een veel voorkomend maar niet goed betaald beroep. In Nederland ontstond in die periode behoefte aan dit soort beroepen. Nederland was welvarend dus trokken italianen naar deze regio om meer te verdienen. Blijkbaar konden toentertijd gastarbeiders die dit beroep uitoefenden op deze manier ook eenvoudig het burgerschap verwerven. Sprak hij ook Duits? Dit zou zijn opname in de Nederlandse samenleving (brandmeester) mogelijk versnellen Duits/Nederlands is eenvoudiger te leren dan Italiaans/Nederlands.

179? volkstelling in ?? Waar werd deze gehouden? Italie/ stad?? Er wordt geen Antonio vermeldt bij de volkstelling.

*In 1798 burgerrechten in Harlingen. (Wat en waar heeft hij in de drie voorgaande jaren gedaan? Gezien de Amsterdamse barometer heeft Antonio in Amsterdam vertoeft en daar wellicht naast schoorsteenvegen ook iets anders gedaan. Gewerkt bij een Barometer/ instrumentenmaker? Is hij ergens geregistreerd of was hij in die periode 'illegaal'? Hij vermeld in Harlingen dat hij uit Locarno kwam. Wat is de relatie Locarno-Cavergno?? Sprak hij de waarheid?

179..? Via Enkhuizen naar Harlingen (Harlingen in 1798). Hoe weten we dat hij via Enkhuizen kwam? Staat dat ergens vermeld?? Wat heeft hij gedaan in de periode tussen zijn vertrek uit Locarno in vermoedelijk 1795 en zijn burgerrechten in 1798 te Harlingen: 3 jaar !! Waar was hij toen, wat deed hij en eventueel met wie werkte hij: familie??

* In 1798 vestigde hij zich als italiaanse schoorsteenveger in Harlingen (dus ca. 3 jaar in Nederland?). Dit nemen we aan omdat hij dit zelf heeft aangegeven, maar zeker weten we dit niet. Hij adverteert met weerglazen en schoorsteenvegen met nog iemand. Wie was die iemand?? Heeft zijn weduwe met die iemand de zaken later voortgezet? was het familie?
welke connecties heeft hij in Amsterdam gehad, wie en wat? met Italianen?

* Juli 1800 (2 jaar later) getrouwd in Groningen met Helena ter Veen (wie was zij en haar familie?; vier kinderen). Hoe en waarvan kende hij deze Groningse vrouw? ca. 80 km ver van Harlingen, welke relaties spelen hier een rol?? Had hij of zij geld, een zaak? was hij knecht, ondernemer? Hij vermeldt dat hij uit het Canton Bern komt. (Locarno lag toen in Canton Bern, nu in Canton Ticino) (wat heeft Cavergno hiermee te maken?).

* April 1808 getrouwd in Harlingen met Joanna van Dijk (wie was zij en haar familie?: drie kinderen, had hij geld, een zaak, pachter??)

Ik tel dus 7 kinderen bij twee vrouwen. Wat en bij wie werken die kinderen? in eigen bedrijf?

Relevant is of hij ergens eigenaar van was. Zo ja, dan moet dit eigendom beschreven zijn in de dossiers, archieven van Harlingen. Hij kan eigenaar zijn geweest van een zaak een huis, grond, enz. Alle contracten werden toen in de gemeentelijke archieven vastgelegd, evenals juridische geschillen, strafzaken enz. Als logementhouder moeten er ook gegevens e vinden zijn, aan wie betaalde hij pacht, van wie leende hij geld, enz.

* In november 1814 overleden te Harlingen: Italiaansche schoorsteenveger en logementhouder alhier. (Was hij pachter of eigenaar van het logement? Als eigenaar: hoe kwam hij aan het geld?. Eigendom staat altijd geregistreerd en is na te zoeken in Harlingen.)
PS. de affaires/zaken zullen worden gecontinueerd. Hieruit blijkt dat Joanna een slimme vrouw was... en Antonius en zijn vrouw een goed lopende zaak hadden). Voortgezet door wie? Zakenpartners? kinderen?

In 1815 leefden in Rotterdam een familie Del Grosso met nog een familie Del grosso?? Belangrijk om uit te zoeken wie deze twee families waren. Wie waren hun ouders, grootouders? Immers relaties kunnen herleiden naar de geboorteplaats of de ouders van Antonio (Zij kwamen uit Cavergno). (kwam Antonio ook uit Cavergno? waar komt dit vandaan? Was toch Livorgno? Doopboeken van Cavergno hebben waterschade in de periode 1763 (geboorte jaar van Antonio 1762/1763 dit is echter niet zeker!!). Zijn zijn (voor)ouders, broers, zusters, leeftijden vergelijken, te vinden of te herleiden in de doopboeken? ? voornamen?

Relevant is om de familie banden te onderzoeken. Waren de families in Rotterdan broer, neef, achterneef, zijn er naam relaties. Hoe zit het met de leeftijden? Is de Rotterdamse vader een oom, neef, broer enz. Als het verre familie is, moeten ze ergens bij elkaar komen en kan vanuit dat punt wellicht weer naar beneden worden gewerkt om bij de vader en moeder van Antonio terecht te komen en wellicht bij de geboorte plaats enz.

* augustus 1823 (9 kaar na overlijden): De weduwe brengt ter kennis dat de affaire van schoorsteenveger, rookverdrijven (tabak), paraplui en weerglasmaken blijft gecontinueerd. Joanna was dus duidelijk een goede zakenvrouw. De zaken liepen goed: reclame. Conclusie: er waren meer Italianen in dienst voor het schoorsteenvegen (de kinderen te jong?), ze had een tabakswinkel (rookverdrijven?). Weet niet zeker of deze conclusie juist is. Weet niet zeker wat een affaire rookverdrijven inhoudt). Paraplu: blijkbaar maakten en verkochten ze paraplu's en ten laatste maakten ze weeerglazen (wie, hoe en wie bezat de kennis. Mogelijk is dat ze de weerglazen van Antonius kopieerden zonder exacte kennis van de instrumenten. Het zijn allemaal aanwijzingen om in Harlingen te zoeken naar eigendom, zaken, relaties, handel, belasting, conflicten enz. Is er nog een relatie met Rotterdam? Amsterdam? hoe zit het met de 7 kinderen?

Veel genealogie is via internet veel te vinden maar niet alles is gedigitaliseerd. Voor sommige archieven moet je naar locatie bijv. naar Harlingen.

Succes,
M.vr.gr.
André
Johan zei op 14 december 2012 om 09:56
Wie hier niet argumenteert, was nu al op weg naar het archief.
Minder redeneringen, fantasiën, veronderstellingen, vragen, maar zoeken, zoeken, zoeken, zoeken, zoeken, zoeken...
André zei op 14 december 2012 om 18:21
Nog even een interessante opmerking uit eerdere teksten:

"Hallo Michael
bedankt voor je reactie,ik zal Lies Nauta morgen bellen ,dan kan ze je verhaal zelf lezen Wij zijn samen bezig om zijn doopakte te vinden,zij stamt af van Antonius
Vast staat dat Anthonius samen met Joannes Brentano naar Nderland is gekomen,ze huwden ook met twee zusters.maar Brentano kwam uit Duitsland
Groeten Jannie

j broersma, 21-03-2009, 16:50 uur"

De vragen die hier bij horen en uitgezoocht moeten worden: waar staat dit (bron en datum). Vervolgens zoek uit wie deze Brentano was en wat hij deed. Waar ging deze man (of waar gingen ze met z'n tweeën)naar toe. Hebben ze samengewerkt (in Rotterdam, Amsterdam, Harlingen)? Leerde Antonio van hem Duits? Ze trouwden met twee zusters?? Is dit ergens vastgelegd? (bronnen). Wie waren deze twee zusters? (Groningen??) Hoe kenden ze deze twee zusters? Hebben ze in Groningen gewoond, gewerkt? Door hun huwelijk met twee zusters(?) mag worden verondersteld dat ze elkaar jaren lang gekend hebben (zoek bronnen)

Advies: Zoek al deze informatie na, zoek naar verbindingen met Antonio, zoek naar relaties (woonadressen, familie, zaken, schoorsteenvegen, barometers, paraplu's, eigendom, geld).
André zei op 14 december 2012 om 20:36
Nogmaals gevonden:

- P.A. Piantoni, Doelstraat 28, zaak overgedaan aan zoon P.J. Piantoni
(schoorsteenveger, rookverdrijver, metselaar)
[Dordrechtsche courant, 18-01-1885]

Uit de combinatie: schoorsteenvegen, rookverdrijver en metselaar concludeer ik dat "rookverdrijver" wellicht te maken had met het metselen van schoorstenen en schouwen. Weet dit niet zeker maar lijkt waarschijnlijk. Verder uitzoeken dus.
André zei op 14 december 2012 om 21:06
Rookverdrijvers zijn dus onderhoudsreparateurs. Letterlijk overgenomen uit:

Titel: Italiaanse schoorsteenvegers in Amsterdam
Auteur: Frank Bovenkerk en Loes Ruland
Herkomst: Ons Amsterdam 1986 (38), pag. 23
Datering: 1986

"schoorsteenvegers en onderhoudsreparateurs (rookverdrijvers)"
André zei op 14 december 2012 om 21:13
Schoorsteenvegers.

In het N.v.d.D. deelt dr. W. Franken mede, dat hij te Locarno, in het Zwitsersch kanton Ticino, vele personen ontmoette, die Hollandsch verstonden en spraken. De heer Franken had daarvan gelezen in een Fransch-Zwitsersch reisboek en op een avond in een koffichuis te Bignasco zijnde, vroeg hij: ‘Wie spreekt hier Hollandsch?’

Dadelijk kreeg hij van verschillende zijden antwoord. Velen hadden in ons land het bedrijf van schoorsteenveger uitgeoefend; een had een parapluiehandel te Schiedam gehad (hij was nu burgemeester).

Zij ontvingen den Hollander zeer hartelijk en spraken met sympathie over ons land en boden hem vruchten aan. Bij het afscheid gaven zij den heer Franken een stuk, in hun eigenaardig Hollandsch neergeschreven door een hunner, die, als winkelier, tegelijk als secretaris fungeerde. Het luidde:

‘Heeden den 14 Oct. Zijn wij hier vereniegd allen in Woners van het Dorp Bignasco, en, Cavergno in de Vallei Vallemaggia Zwietserland Waar wij ont moeten De WEdl. Heer Docter Franken uit Scheeveningen en tezamen gedronken hebbe op de gezondheid van H.M. Koningin Wilhelmina van de Seshondert in Woners dat bij de Dorpen te Zamen teld Zijn ongeveer hondert in Nederland Jaren lang geweest om daar als Schoorsteen veger Rookverdrijvers en Metselaars hun brood te Verdienen Zij zouden heel gelukkig zijn een Hollandsche Courant te bezitten.

Delphonte Francesco Vrederechter.

Begnudini Gaudenzio Burgemeester van Bignasco.

G. Guglielmina Suplente Giudice.

Tonino Domenico Wenkelier in Cavergno.

Inselmini Evaristo Schoorsteenveger te Rotterdam.

Dato Antonio Idem Idem.

J. Dado Lopetro.

Dalessi Tranquello Schoorsteenveger te Rotterdam.

Beltrami Serafino Kantonrechter.
André zei op 14 december 2012 om 21:14
Vorige bericht:
bron: Neerlandia. Jaargang 1. Algemeen Nederlandsch Verbond, Gent 1896-1897
André zei op 14 december 2012 om 21:35
Joannes Brentano:
zie: http://www.stamboomforum.nl/hulp/2/9892/0/familie_brentano

Familie Brentano
Hoi Zwenny,

mbt de huwelijksakte van 13-02-1797 te Oude Pekela:

Hierin staat dat Johan Frederich Brentano van Neijhousen komt en bij Grietje Jurriens ter Veen staat geen herkomst ! De indexeerder is zijn boekje een klein beetje te buiten gegaan. Ook worden er nog getuigen vermeld, het zijn Jurrien Willems en Hilligin Jurrins, ongetwijfeld familie van Grietje.
Het origineel is digitaal te bekijken op:

http://www.allegroningers.nl/index.php?task=persoon_detail%26option=co m_genealogie%26Itemid=54%26akte_id=253446

De overlijdensakte van Johannes Fredericus Brentano vermeld nog iets wat niet in de index staat: hij is 71 jaar oud en koopman in de Oosterstraat D nr.10 te Groningen, geboren te Nijhausen op de Vilder bij Stutgard. Zijn vader Thomas Antoon Brentano was daar lanbouwer, zijn moeder was Anna Maria (geslachtsnaam onbekend).

In de overlijdensakte van Maria Margaretha ter Veen staat dat ze te Groningen is geboren als dochter van Jurrien ter Veen (schipper) en Margaretha Kramer en overleden aan de Vischmarkt.

En tot slot, hoe komt iemand in Groningen terecht ?

Zijn beroep was koopman, helaas heb ik geen nadere omschrijving. Wel van twee van zijn zonen: Antonius was horlogemaker en Johannes apotheker. Misschien dat deze beroepen een aanwijzing geven ? Samen met de familienaam denk ik aan een wat zuidelijker herkomst dan Stutgart, de toekomst zal het leren.

Groetjes, Maikel

En:
Familie Brentano
Hallo d.r s M.I.S Het gaat mij om nazaten van Joannes Brentano,
die misscien meer weten hoe Brentano en zijn vriend Delgrosso
in Nederland terecht zijn gekomen,ze huwden met twee zusters
Margaretha en Helena ter Veen
groeten jannie
André zei op 14 december 2012 om 21:43
Ook nog 1799 vóór het huwelijk van Antonio met Helena in 1800:

Vriend Brentano en Helena ter Veen in Amsterdam !! Ongetwijfeld was Antonio hierbij aanwezig...... in Amsterdam. Waarom uit Groningen naar Amsterdam??

Familie Brentano
Kinderen in Amsterdam gedoopt:

dochter Joanna Lucas
vader Jan Fredrik Brentano
moeder Margareta ter Veen
getuigen Lucas Lurasco
Helena ter Veen
pastor Gerardus Hegeman
doop 16 maart 1799
religie Rooms-Katholiek, kerk Het Haantje
bron 353 p. 69 (folio 35) nr. 10

zoon Joannes Fredrik
vader Joan. Freder. Brentano
moeder Margareta ter Veen
getuigen Jurrian Willemsz Bakker
Anna van Veen
pastor Gerardus Hegeman
doop 9 november 1797
religie Rooms-Katholiek, kerk Het Haantje
bron 353 p. 64 (folio 32v) nr. 8
André zei op 14 december 2012 om 21:47
Gegroet,
in nieuwsgierige afwachting van verdere resultaten uit onderzoek en speurderswerk door de familieleden Del Grosso zelf....
Ik stop er mee.

M.vr.gr.
André
André zei op 14 december 2012 om 21:53
kom op Johan, niet lullen maar zoeken!!
Johan zei op 15 december 2012 om 10:57
Vooruit, een kleine bijdrage.
In het Jaarboek van het Centraal bureau voor genealogie, dl. 46(1992) verscheen een artikel van J.W.M. Kors en M.J.G. Kors getiteld "Italiaanse schoorsteenvegers in Den Haag". Daarin suggesties voor onderzoek en verwijzing naar literatuur, o.a. naar: A. Heering "Van schoorsteenvegers en pizzabakkers.Vier eeuwen Italianen in Groningen" (Utrecht 1985).
Johan zei op 15 december 2012 om 11:02
Ik zie nu dat het boek van Heering al werd vermeld. Beter dubbel genoteerd dan niet vermeld, denk ik dan maar. Goed historisch onderzoek begint overigens eerst met literatuuronderzoek. Hoewel publicaties niet altijd geschreven zijn vanuit familiehistorisch perspectief, geven ze alwel vaak een antwoord op bepaalde vragen die leven bij de genealoog.
André zei op 15 december 2012 om 14:25
Nu echt mijn laatste bijdrage (Johan)

Zoeken!! Zelf zoeken...., doorzoeken. Gezien de bestaande informatie van o.a. Jannie, Lies e.a... is het zeer waarschijnlijk dat het Bureau voor de Genealogie bekend is en al jaren geleden bezocht. Natuurlijk kan daar ook nog naar extra informatie gezocht worden.
Zoek en lees echter ook over andere Italianen/ Zwitsers uit dezelfde periode uit dezelfde steden met dezelfde beroepen enz. Zoek naar verbanden, relaties enz. Er is veel aanvullende informatie te vinden op internet. Zoek dit, combineer dit en maak daarbij vervolgens gebruik van alle bestaande archieven via internet en lokaal door fysiek in de archieven te duiken.
Zoek inderdaad ook in de historische beschrijvingen, misschien heb je geluk en komt er een bekende naam bovendrijven of aanknooppunt om verder te zoeken (bijv. vereniging van schoorsteenvegers (zoek dan naar ledenlijsten), om maar iets te noemen)

Het gaat nu om de minder toegankelijke informatie, wees creatief, zoek naar lijntjes (zoals Brentano) dan kom je bij haar familie uit (Groningen)en zie je dat ze als getuige bij de geboorte van een dochter in Amsterdam is geweest, enz. Amsterdam wordt hiermee een concreet nieuw zoekknooppunt. Zo zoek je verder. Dat bereik je niet door anderen te wijzen op algemene informatie en op boeken waar misschien niets in staat over Antonio.
jezelf kritische vragen stellen bij wat je gevonden hebt èn dan weer verder zoeken tot het doodloopt. Vervolgens terug en een ander spoor volgen, enz. Dat is de enige manier om moeilijk toegankelijke genealogische informatie te verzamelen over een specifieke persoon uit een ver verleden. Geef niet te snel op.

Veel archieven geven informatie over rechtszaken, contracten (huur en koop), testamenten, eigendom, doop, overlijden, inschrijving, uitschrijving enz. Er is nog veel te onderzoeken.

Wat je vind altijd opschrijven met bronvermelding zodat anderen, later wellicht nog meer informatie kunnen terugvinden. Immers je hoeft niet alles zelf te doen. Maar wie in zijn luie stoel blijft zitten zal weinig vinden en zeker niet over de geboorteplaats en datum / ouders, broers en zussen van Antonio.

Kom met feiten, vertel wat er in staat. Anderen kunnen hier misschien ook mee aan de gang of kunnen aanvullen.

Er zijn veel boeken geschreven, meer dan je kunt lezen, ook over schoorsteenvegers. Het gaat om gericht zoeken, en lezen en verzamelen van feiten...

Als je weet waar je moet zoeken, ga er dan zelf ook zoeken en laat dit niet uitsluitend aan anderen over.
André zei op 15 december 2012 om 14:53
Echt mijn allerlaatste bijdrage voor de familie van Antonio Del Grosso, voor de goede verstaander.

Antonio is dus na zijn vertrek uit Zwitserland ook in "Nijhausen op de Vilder bij Stutgard".. geweest. Hier zijn wellicht ook nog gegevens over hem te vinden. Zie onder:

"De overlijdensakte van Johannes Fredericus Brentano vermeld nog iets wat niet in de index staat: hij is 71 jaar oud en koopman in de Oosterstraat D nr.10 te Groningen, geboren te Nijhausen op de Vilder bij Stutgard. Zijn vader Thomas Antoon Brentano was daar lanbouwer, zijn moeder was Anna Maria (geslachtsnaam onbekend)."...........
Lies Nauta de Graaf zei op 15 december 2012 om 21:25
Hallo Andre en ook Maikel,
Ja er komt nu een grote stroom informatie en vragen op deze site.
De vraag of hij in Amsterdam heeft gewoond. dat kunnen we nader onderzoeken i.vm de Barometer,maar ik heb al eens een brief geschreven naar de afd genealogie en Amsterdams archief en daarin werd al vermeld dat de vrouw van Anthonij aanwezig was bij de doop van 1 v/ d kinderen van Brentano, Helena heeft hij waarschijnlijk wel leren kennen bij Brentano .Margaretha ,de vrouw van Brentano is de oudere zus van Anthonij zijn 1e vrouw.Zij was ook bij de doop van hun eerste kind.Er is in Amsterdam een bejaardenhuis wat is vernoemd naar Brentano, heb contact gehad met de afstammelingen van Deze Brentano maar zijn geen fam van de Brentano die kennis had aan Anthonij D. Dit is inderdaad de man uit Stutgard. Er zijn meer zaken waarop gewezen wordt en wij gaan daar ook mee aan de slag. Er zijn al diverse brieven naar Fam. Del Grosso in Zwitserland gegaan en kerken zijn aan geschreven, we zitten niet stil. De Volkstelling die ik bezit is via het archief in Bellinzona gekomen en is van Cavergno en Bignasco, maar van net na 1800. Het archief zegt dat de andere gegevens bij de kerken vandaan moeten komen, dus vandaar ons onderzoek naar de diverse kerken enz. in de regio Ticino.
We ga nogmaals achter de informatie aan en alvast bedankt voor de reacties op deze site. zodra we meer weten komen we met mededelingen.
groet Lies Nauta de Graaf.
André zei op 16 december 2012 om 20:04
Goed zo, zoek ook op de zijpaden.
Ben je toevallig ook familie van Doede Nauta, Hoogeveen (geb.ca, 1949 / 1950)? Zoon van middenstander?

Succes, het gaat vast lukken!

M.vr.gr.
André
Lies Nauta de Graaf zei op 19 december 2012 om 14:16
Beste Andre,
De vraag of we fam zijn van Doede Nauta
Nee, mijn man zijn familie komt uit Friesland en dat hebben we ook al nagezocht tot omstreeks 1700. Een niet zo,n grote familie, maar wel van de
schipperskant, zoals Nauta geloof ik ook schipper o.id betekend.
OoK nog interresant er hangt ook nog een Barometer in Harlingen van een Del Grosso in het museum Hannemahuis.Deze gaan we nog nader aan een inspectie onderwerpen. Er stond n.l bij dat deze van 1777 was en dat vonden we merkwaardig ,maar het kan wel niet kloppen.
Wat we ook pas weten is dat er een Antonius Del Grosso met een VOC schip vanaf Texel met de boot Diana is gevaren, naar Kaap de Goede Hoop.
Hier is hij van boort gegaan met onbekende bestemming, dit was in 1780
dat hij aan boord ging.
we gaan verder en als we nieuws hebben zetten we het op de site.

gr Lies Nauta de Graaf
André zei op 19 december 2012 om 20:12
Dag Lies, (kan het niet laten)
volgens ij was hij geen brandmeester maar heeft hij een brand geblust. Vermoed dat je deze tekst ook al eens gezien hebt.

Delgrosso, Anthony geboren 1763. . . , overleden 28 nov 1814 Harlingen, huwt met Johanna van Dijk, huwelijksgetuige bij J. van Straten en G. M. Bleeker, wonende te Harlingen, koopman, 1812, id bij J. F. Berndes en E. Hoogmolen 1814, overleden wijk E8, schoorsteenveger in 1811 en wonende te op de Voorstraat, kinderen: Catharina D, geboren 5dec18 11 Harlingen, Margreta D, geboren 1801. . . ; Burgerlijke Stand Harlingen 1811 geboorten, 1812 huwelijken, 1814 huwelijken, 1833 overlijdens; geboortig van Locarno, betaalt de gerechtigheid 10-10-. aan de gemeenteraad en verkrijgt het burgerrecht. Legt eed af in handen van pres. Marten Bos op 11 jan 1798. (burgerboek); gebruiker van E8, schoorsteenveger; eigenaar is M. Vink q. q. , 1814. (B204); A. D. en Johanna van Dijk, beide van Harlingen, zijnde de aangave geschied door proc. Stephanij onder Productie van genoegzaam bewijs, 16 mrt 1808; fiches ondertrouw Harlingen; vermeld in nieuw plan der burgerbewapening, getrouwden 18-40 jaar, ongetrouwden 18-45 jaar, 5e kwartier, no. 6, 1 mrt 1804; ontvangt van het gemeentebestuur wegens gedaan schoorsteenvegen aan het Stadhuis, 4Wijnmaand1810: 32-. -. ; id, 31Wintermaand1810: 34-. -. ; id, over 1811, 30 dec 1811: 34-10-. ; id, 1 feb 1813: fr 53, 55 cts; id, aan de militaire gebouwen, 1 feb 1813: fr 17, 85 cts; id, voor 1 jaar vegen van stadsschoorstenen, ord. 21 nov 1800: 25 Caroliguldens; id, over 1801, ord. 12 mrt 1802: 28 Caroliguldens en 10 stuivers; id, wegens schoorsteenvegen op 't Raadhuis over 1801 en 1802, ord. 26 mei 1803: 29-10-. ; id, over 1804; id, over 1806; id, over 1807, ord. 13 mei 1808: 29-. -. ; id, van nov1803 tot nov 1805, dus voor 2 jaar: 50 Caroliguldens; id, van de Stads schoorstenen over 1808, ord. 31 dec 1808: 34 Caroliguldens; id, wegens het schoorstenen in de Barakken, 1805: 16 Caroliguldens; leden commissie Roomse Armevoogden en Weeshuis: Corn. Godschalk requisiteur, A. D. , president, Pieter Warnders, Johannes O. van der Werf, Jan Bettes, H. Wennekes, S. T. Jorritsma, P. D. Hollander, H. R. Bauer, P. J. Coulbout; betreft verzoek om ondersteuning. Y. Rodenhuis en Jacobus Hannema als gelastigden van het gemeentebestuur adviseren geen ondersteuning te verlenen, 1 mrt 1804, (B50); Maandag den 26 Novembr. 1798. De raad der Gemeente ordinaris vergadert zijnde, wierde nog beslooten, om Jpseph Solaro woonagtig te Leeuwarden voor zijnen dienst als Stadsschoorsteenveeger te bedanken, en hem zulks door de navolgende vriendelijke Missijve af te schrijven; Geachte Vriend ! Op Last van de Raad der Gemeente van deeze Stad, koome ik nu bij deezen, op de vriendelijkste Wijze te bedanken, voor uwen dienst als Stads Schoorsteenveeger; het geschied uit geene oorzaak, dat de Raad iets tegen uw heeft, of over uwen dienst niet zoude Content zijn, maar alleen om tot den Burger D. (alhier woonachtig zijnde) althoos bij der hand is, en ook in Cas van onverhoopte brand als een mede Directeur bij de Spuiten zal werden ge?mploijeerd, en dus ?s Stads lasten draagende ook de voordeelen behoort te ge- nieten, ik twijffele geen zints, of gij zult dit zelven billijk moeten achten, Waar mede na Cordiale Groeten verblijve, Harlingen den 26 November 1798, Uw Vriend, (get: IJpe Feddema. (B44); Donderdag den 17 Januarij 1799; De Raad der Gemeente ordrs. vergadert zijnde, wierde op aanklagte van eenige Commissarien over de Gilden, tendeerende dat zommige Persoonen niet zouden voldoen, aan de waare Intentie der Publicatien van den 5 October en 24 December 1798, relatijv de gilden bij het Uitvoerend Bewind genoomen, als vermeenende gedagte Commissarien, dat ieder die een Ambacht of Kostwinninge zoude willen aanvangen welke voormaals bij Uitsluitinge ge?xerceerd was, en waaromtrent keuren en ordonnantien voorhanden waaren, dezelve keuren en ordonnantien als nog zouden moeten werden geobserveerd, tot lange bij het Vertegenworodigend Ligchaam des Bataafschen volks desweegens ander zoude zijn voorzien: Waar over gedelibereerd, en voorzeide Publicatien nagezien zijnde is goedgevonden en geresolveerd om de Commissarien over de Zaaken de gilden Concerneerende benoemd, de Burgers Coulbout & Wellinga, Cum Secretario gesterkt, te verzoeken, en te qualificeeren, zooals dezelve gequalificeerd worden bij deezen, om de over de gelden gestelde Commissarien, welke zouden vermeenen, dat omtrent hunne gildens, wanorder of misbruiken plaats hadden, voor zich op het Huis der Gemeente te roepen en dezelve daar over te Verstaan, gelijk meede alle zodanige Persoonen, welke gedagte gilde Commissarien als fraudateurs zouden moogen aanklaagen, en aan dezelve voor te houden, dat den Raad van oordeel was dat voor als nog aan de gildewetten moest worden voldaan, als Sustineerende den Raad, dat van de hier Plaats hebbende gilden, welke alle door de voormaalige Staaten van Friesland waaren bekragtigd ordonnantien, en keuren voorhanden waaren, tot de goede orde Politie betrekking hebbende; Vrijdag den 18 Januarij 1799; De Commissarien Coulbout en Wellinga, Cum Secretario gesterkt, op het Huis der gemeente bijeengekoomen zijnde, zijn voor dezelve na voorafgegaan verzoek gecompareerd, weegsn het Slaagersgilde als Commissaris Meinte Jaager, en als Beklaagden Willem Pieters Hoogstra, Casper Dinhart en Pieter Stier, deeze laatste beiden zijn absent gebleeven; Weegens het Huistimmermansgilde als Commissaris Pieter Minnes, en als Beklaagden Age Heeres, Sijbren Hoedtje, Adam Moij, Hendrik Faber, Pieter Hendriks en A. D. en Popke Wijbes; Wegens het Kleermakersgilde als Commissaris Pieter Willems en als Beklaagden Harmanus de Waardt, Lourens Lentz, Joseph Bergman, IJzaac Levij, Deeze vier hadden zich reede aan het Wetgevend Ligchaam geaddresseert, en Gerstmeijer en Stoel; Wegens het Schoenmakersgilde als Commissaris Gosling Piekinga, en als Beklaagden Nicolaas Webber, Claas Haaijes, Hendrik Jans, Jan Steenbrink, J. J. Weijer, Pieter Keizer, Jan Gonggrijp, Jan Lutkenhuizen, Dirk Feikes, Jan Nak, IJpe Jelles, Folkert Reins, Leendert Jans, Frederik?. , Adam Caspers; Wegens het Scheepstimmermansgilde als Commissaris Hartman Sijbrens, en als Beklaagde Tjebbe Alles; Alle Welke Commissarien, van elk gild, afzonderlijk met deszelfs beklaagden binnen gestaan hebbende, en Pro en Contra gehoord zijnde, en elk der beklaagden vermeenende, dat zij uit hoofde der Vernietiging van de gilden bij de Saatsregeling bepaald, thans volkoomen vrijheid hadden om te moogen werken, zonder in eenig gild aangenoomen te zijn, is aan dezelve de Publicatie van het Uitvoerend Bewind de dato den 24 December 1798 voorgehouden, uit kragte van welks, den Raad Sustineerde, dat van de hier Plaats hebbende gilden, welke alle door de voormaalige Staaten van Friesland, waaren bekragtigd ordonnantien en keuren voor handen Waaren, tot de goede Politie betrekking hebbende op welk fundament, dan alle Beklaagden, door de Commissarien uit den Raad, zijn ge?xhorteerd, om zich van alle overtreeding omtrent ieder der respective gilden te onthouden, voor dat zij aan den inhoud van gedagte Publicatie zouden hebben voldaan, en de Commissarien gelast, hier op toezigt te houden, en van de overtreedingen, den Raad kennisse te geeven. (B44); Maandag den 21 Januarij 1799; De Raad der Gemeente van de Stad Harlingen ordrs vergadert zijnde, in aanmerking genoomen hebbende de betoonde vlijt en wel aangewende devoirs van de Burgers A:D. Cum Suis ter dempinge der Jongst ontstaane Brand, in het Pakhuis, of de Plaats gedestineerd ter berging der Turf voor de Zoutkeet van de Coopman Jan Fontein alhier, - en een Raad zoo veel hun dependeert, deeze loffelijke Conduite ten voorbeelde van anderen en het verder Encouragement van de voorz:Burgers D. Cum Suis, niet onbeloond willende laaten heeft na deliberatie goedgevonden en verstaan om de Burgers D. Cum Suis aan te Stellen tot Stads Schoorsteenveegers, zoo als dezelve daar toe aangesteld worden bij deezen, op een Vast Salaris van vijfen Twintig CarGuldens Jaarlijks Ingegaan met Pmo November 1798 en verdere voordeelen Welke daaruit zullen kunnen proflueeren, even gelijk en op dezelve Conditie zoo als dit werk voormaals door den Burger Solaro is verrigt, des dan ook de meergemelde Burgers D. Cum Suis zich volgens hunne gedaane offerte en belofte hun Verpligten om altoos ingevallen van onverhoopte Brand, daar bij de assisteeren, en onder opzigt van en met overleg der Brandmeesteren, desselfs goede diensten en bijzondere kundigheeden ter redding en demping der Brand, aan te wenden; En zal Extract deezes aan voorz:Burgers D. Cum Suis, en de Brandmeesteren worden gesuppediteert om dezelve te dienen tot narigt. (B44); Donderdag den 24 Januarij 1799; De Raad ordinaris Vergadert zijnde hebben na voorafgegaan verzoek ter vergadering binnen gestaan, eene Commissie uit het Collegie van Brandmeesteren, bestaande uit de Burgers Huidekooper en IJsbrandij, Welke hunne te vreedenheid betuigden over de vlijt en vigilantie van de Manschappen in ?t algemeen Welke bij de Brandspuiten bescheiden waaren, behalven die van veele Burgeren en Ingezeetenen, Welke ter hulpe waaren toegeschooten, en wel Speciaal die der Burgers A:D. Cum Socius Schoorsteenveegers alhier betoond bij de Jongst ontstaane Brand, in het Pakhuis of de plaats, geschikt ter berging der Turf, voor de zoutkeet van de Coopman Jan Fontein, ter deezer Steede, Proponeerende ten dien einde, dat de Raad den Brandmeesteren geliefde te qualificeeren, om die manschappen welke hunne goede diensten ter Blussinge deezer gevaarlijke Brand, hadden aangewend, volgens een daar afgemaakte berekening van Brandmeesteren, behoorlijk te moogen beloonen, waar over gedelibereerd zijnde, wierde goedgevonden, en geconcludeerd dit billijk voorstel gereedelijk te accordeeren, en de Brandmeesteren daar toe te qualificeeren des alle behoorlijke menagement omtrent dit Poinct in agt genoomen wierde hetgeen aan gedagte Commissie bij monde wierd gecommunicewerd. (B44);
Delgrosso, Catharina geboren 5 dec 1811 Harlingen, huwt met Pieter Asbeek op 10 mei 1838 Harlingen, zoon van Anthonij D, en Johanna van Dijk, haargrootmdr is ook de grtmdr van haar man!; Burgerlijke Stand Harlingen 1811 geboorten, 1838 huwelijken; oud 28 jaar, geboren en wonende te Harlingen. 1839, wijk E222; volkstellingsregister 1839;
Delgrosso, Margreta geboren 1800. . . , overleden 13 jul 1811 Harlingen, wonende te op de Voorstraat, dochter van Anthonij D, en (Johanna van Dijk); Burgerlijke Stand Harlingen 1811 overlijdens;
André zei op 19 december 2012 om 20:18
Ook nog in:
Lijst voor Burgerwapening, 1804 (Gemeentearchief Harlingen inv.nr. 203)

ik ondergeschreeven Procureur van 't Gemeente Bestuur der Stad Harlingen gesterkt met Jacob de Boer bode & Harmanus Tamboezer Executeur bij Drost & Gerechte alhier, verklaare binnenstaande omschrijvinge tot het in trein brengen van 't Nieuwe plan der Burgerwapening der Mansperzoonen, getrouwden van 18 tot 40 Jaaren en ongetrouwden van 18 tot 45 Jaaren Zo nauwkeurig mogelijk en volgens eigen opgaven, gedaan te hebben.
Actum Harlingen den 1 Maart 1804
(get) T Stephany

5-006 Voorstraat 82 A Delgrosse
André zei op 19 december 2012 om 20:56
Antonio wordt als schoorsteenveger dus als beloning voor zijn hulp en vlijt en als voorbeeld voor de burgerij bij het blussen van de zeer gevaarlijke brand in het turfpakhuis benoemd als stadsschoorsteenveger te Harlingen met een vast jaarsalaris van 25 Carolingse guldens (goud)m.i.v. november 1798 en verdere voordelen en onder de zelfde voorwaarden als zijn voorganger de voormalige stadsschoorsteenveger Solaro uit Leeuwarden. Met de verplichting te assisteren wanneer zich ergens een brand zou voordoen, onder toezicht van de brandmeesters. Deze aanstelling met verplichtingen zal op schrift aan A.D en aan de brandmeesters ter kennisgeving worden gestuurd. Daarvoor was hij arm en had een verzoek tot ondersteuning ingediend wat werd afgewezen.
André zei op 19 december 2012 om 21:05
Vanaf 1798 had hij dus een vast jaarinkomen dat hij aanvulde met andere privé klussen. Hij was niet meer arm.
Voorzover ik heb kunnen nagaan woonde hij in de Voorstraat niet in een eigen huis. En heeft hij ook geen huis gekocht in Harlingen in de periode dat hij daar woonde. Maar ik heb slechts vluchtig gezocht.

Laat het weer aan jullie over :)

André zei op 19 december 2012 om 21:17
In de archieven is uit Harlingen geen Del Grosso bekend die in de scheepssoldij boeken van de VOC voorkomt, voor zover ik heb kunnen nagaan. Dus bronvermelding en nazoeken van jouw informatie is belangrijk om je gegevens te controleren.
Dorethé zei op 19 december 2012 om 22:44
Gegevens van vocopvarenden.nationaalarchief.nl:

Gegevens van Antrhonij Grosso uit Genua
Datum indiensttreding: 17-04-1779 Datum uit dienst: 13-04-1780
Functie bij indiensttreding: Matroos
Reden uit dienst: Weggelopen

Uitgevaren met het schip: Diana Waar uit dienst: Kaap de Goede Hoop
Maandbrief: Nee
Schuldbrief: Ja


Gegevens van de vaart
Schip: Diana Vertrek: 17-04-1779
Kamer: Amsterdam Kaap: 25-12-1779
24-04-1780
Inventarisnummer: 6681
Folio: 55 Aankomst: 14-07-1780
Batavia
DAS- en reisnr.: 4343.2

André zei op 19 december 2012 om 22:46
Profiel van Antonio is nu m.i. niet onbelangrijk gewijzigd.
Wie was Antonio?

Hij was tot 1798 een eenvoudig schoorsteenveger in Harlingen. In 1798 wordt hij beloond voor vlijt en moed en benoemt tot stadsschoorsteenveger met de daarbij behorende rechten en een jaarinkomen van 25 Karolingse guldens.

In 1798 wordt de stadsschoorsteenveger (wonende te Leeuwarden vriendelijk ontslagen van zijn rechten en plichten (misschien met pensioen?) en in zijn plaats wordt benoemd A.D (Antonio)die alhier woont (dus mede uit praktische overwegingen en als beloning voor het blussen van de gevaarlijke brand). Door zijn aanwezigheid, kennis en kunde is hij ook inzetbaar bij de brandweer. Omdat bij plichten (brandweer) ook rechten (inkomsten/vaste benoeming) horen is dit billijk.

In 1799 worden een aantal personen die buiten de Gildes (beroepsverenigingen) werkten n.a.v. klachten van de Gildes verboden hun beroep uit te oefenen. Tegelijkertijd wordt A.D ter aanmoediging en als voorbeeld gesteld van voortreffelijk burgerschap. Zijn beloning wordt formeel bekend gemaakt (als stadsschoorsteenveger en op basis van zij kennis onder toezicht van de brandmeesters deze kennis en hulp in te zetten bij het voorkomen en blussen van branden)

In 1798 verkrijgt hij ook de burgerrechten van Harlingen en betaalt hiervoor de gebruikelijke (en verplichte) tienden (?). Hij is gebruiker van E8 (vermoedelijk een kadasternummer of kenmerk of zoiets. Dit is na te gaan bij archief Harlingen).
E8 is in eigendom van M. Vink (dit is vermoedelijk het woonhuis (of werkplaats) aan de Voorstraat (dit is dus na te zoeken).

A.D krijgt vanaf 1800 gespecificeerde jaarlijkse betalingen voor diensten (schoorsteenvegen) van gemeentelijke gebouwen enz. Hij doet in 1804 een verzoek tot ondersteuning (ziekte in het gezin?) dat wordt echter afgewezen door gemeentebestuur. (onduidelijk is wat hier precies gevraagd werd, waarom en waarom afgewezen). Immers hij had naast en vast inkomen ook bijverdiensten..., als stadsschoorsteenveger.

In 1808 in ondertrouw.
Op 1 maart in 1814 staat vermeldt dat hij lid is van de burgerwacht 5de kwartier, no. 6.

gegroet...
André zei op 19 december 2012 om 23:21
Goedzo..
Het profiel wordt duidelijk en er is weer een gaatje gevuld.

Genua..: mooi een missing link. Antonio is dus geboren in 1763.
Op 16/17 jarige leeftijd in 1779 aangemonsterd in Genua, Vertrokken op 25-12-1179 uit Amsterdam naar Kaap, aldaar aangekomen op 24-04-1780 (Z-Afrika) op 17/18 jarige leeftijd, niet meer teruggekomen want op 14-07-1780 In Batavia (Indonesië, klaarblijkelijk niet meer aan boord. Zuid-Afrika was toen nog een nederlandse kolonie. Waarschijnlijk is dus dat hij opnieuw aangemonsterd heeft en terug naar Amsterdam (leeftijd vanaf 18/19 jaar) is gevaren (ergens tussen 24-04-1780 en 1795(?). We missen nu nog 14 á 15 jaar.

Ik denk dat hij zeker enkele jaren in Amsterdam en omgeving heeft vertoeft, toen wellicht richting Duitsland is getrokken (reden heimwee?) en daarna wellicht enige tijd blijven hangen. Vervolgens weer terug naar Holland (Harlingen, Groningen, Amsterdam??) met Brentano uit Stutgard.

Op 32/33 jarige leeftijd meldt hij zich officieel in Harlingen .

De tussenliggende periode kennen we dus nog niet maar het plaatje begint te vullen...

:)
André zei op 19 december 2012 om 23:32
We weten nu ook waar hij hoogst waarschijnlijk de Nederlandse taal heeft geleerd heeft (aan boord en in Z-Afrika?).
Noodzakelijk om snel in te burgeren in Harlingen.

Een italiaan die geen Nederlands spreekt zal niet zo snel, als hem klaarblijkelijk gelukt is, stadsschoorsteenveger in Harlingen worden.
André zei op 19 december 2012 om 23:44
Hij is weggelopen in Kaapstad met een schuld bij de reder. Dus is hij met een andere maatschappij of onder andere naam (later) teruggekeerd naar Amsterdam.
Een andere optie is er eigenlijk niet, tenzij hij jarenlang door Afrika is getrokken maar dit zou andere sporen hebben nagelaten.

Dat het een andere Antonio zou zijn, zou kunnen maar lijkt ook enigszins onwaarschijnlijk omdat deze Antonio wel erg goed in het plaatje past.: arm en jong schoorsteenvegertje, intelligent, avontuurlijk, moedig, ondernemend en een passend gat in zijn leeftijd geschiedenis.
André zei op 20 december 2012 om 00:00
Trouwens naast Amsterdam als havenstad voor een schip uit Z-Afrika komen in aanmerking: Enkhuizen!!(hier hadden we nog vragen over. Dus nakijken op matrozen bij de VOC aldaar), Delft / Delfshaven en Zierikzee geloof ik.
Texel niet en Hoorn ook niet (volgens mij). Texel was een soort laadstation voor Enkhuizen. De administraties zaten in de officiële havens.
André zei op 20 december 2012 om 00:26
Correctie en toelichting. De officiële havens / administraties of kamers van de VOC waren:
Amsterdam, Middelburg (daar heette de kamer ‘Zeeland’), Hoorn, Enkhuizen, Delft en Rotterdam (Delfshaven als vertrekpunt).

Texel was een overlaadstation en vertrekpunt voor schepen uit Hoorn, Enkhuizen en Amsterdam.

Antonio kan dus wel uit Texel zijn vertrokken maar formeel op een schip uit Enkhuizen, Hoorn of Amsterdam (administraties).
Vertrek uit Texel was vanwege de moeilijke vaarroute over de toen nog Zuiderzee. De VOC schepen werden met kleine schepen bevoorraad in Texel.
André zei op 20 december 2012 om 15:56
correctie: burgerwacht niet 1814 maar 1804, zie eerder bericht
Marja Del Grosso zei op 20 december 2012 om 17:58
Dag Andre,
Bij deze alvast bedankt voor de (vele) aanvullende informatie. Voor ons is het van belang om de zaak in beweging te houden. Alle informatie en mogelijkheden om verder te zoeken zijn meer dan welkom. Belangrijk is om in ieder geval bij de bron te beginnen en in 1e instantie te kijken wat voor informatie we binnen Harlingen, Enkhuizen etc. eventueel boven water kunnen krijgen.


Met vriendelijke groet,

Marja Del Grosso
André zei op 20 december 2012 om 20:21
Mijn laatste bijdrage :)
Genealogisch onderzoek benader ik via de wetenschappelijke methode (als bron onderzoek niet meer mogelijk is/lijkt):

Op basis van de bestaande gegevens stel je een hypothese. Bijv. hij is op 16/17 jarige leeftijd vanuit Zwitserland naar Genua vertrokken en vervolgens vanuit Genua naar Amsterdam gevaren (Genua onderzoeken). Aangemeld bij de VOC in Amsterdam. Hier kreeg hij een voorschot op zijn reis om aankopen te doen (kist, kleding enz.). Vanuit Texel (bevoorradings-plaats voor VOC schepen) met de VOC naar Ned. Indie". In de (op de vaarroute liggende) bevoorradingsplaats Kaap de Goede Hoop (Z-Afrika) de benen genomen (op 17/18 jarige leeftijd) met een schuld (het voorschot) aan de VOC (misschien samen met leeftijdsgenoot Brentano de benen genomen (onderzoeken): veel Duitsers waren in dienst van de VOC). Vervolgens teruggekeerd met een VOC schip naar Nederland (toentertijd voeren alleen VOC schepen deze route). Aangekomen in Enkhuizen. Op een bepaald moment terechtgekomen in Duitsland (Stuttgard) en samen met Brentano naar Nederland vertrokken. Daar trouwden de twee vrienden (op 32/33 jarige leeftijd in Groningen) met twee zusters en in 1798 blust Antonio een brand in Harlingen, wordt hij burger van Harlingen en in hetzelfde jaar stadsschoorsteenveger, terwijl illegale vaklieden een beroepsverbod krijgen in Harlingen. trouwt nogmaals en overlijdt in Harlingen in 1814.

De wetenschappelijke benadering stelt dat deze theorie waar is tot het tegendeel is bewezen. Zodra de theorie onwaar is kan hij worden bijgesteld / verworpen conform de bewezen feiten.

Wees creatief en staar je niet blind op de bronnen. Zoek de verbanden.

M.vr.gr.
Lies Nauta de Graaf zei op 22 december 2012 om 14:44
Hallo Andre,
Zal nog wel weer even reageren op de grote stroom informatie die je nog bracht, Marja heeft ook al gereageerd.
ten 1e ja, die site van Harlingen is bekend bij ons, alle gegevens kloppen niet geheel maar we zijn wel steeds in dat archief geweest al voor de gegevens digitaal werden. dus dat was aleen zoektocht, allereerst in de oude boeken die we alleen onder begeleiding mochten bekijken staat wel dat hij als Brandmeester werd benoemd en afkomst Italiaanse schoorsteenveger , geen plaats en geboortedatum. en wat betreft het huis wijkE nr 8 dat is het tegenwoordige pand Voorstraat 82 in Harlingen. We hebben ook een Testament van Johanna en hierin stond dat dit huis werd gehuurd maar dat 2 andere panden (die werden verhuurd) wel hun eigendom was. en dat de 3 kinderen die toen nog leefden dit erfden. Van deze huizen die nog bestaan hebben we naar proclamaties en akten gezocht maar weinig en van geen betekenis. Van de kinderen heeft allen Gerardus nazaten
die in leven zijn gebleven. Hij had 3 kinderen , een dochter die naar Groningen is verhuisd , ook die nazaten hebben we benaderd maar niemand weet waar de overgrootvader wegkwam.De zoon Gerardus heeft zich in Leeuwarden gevestigd, en we denken dat hij al het geld er door heeft gejaagd.maar helaas hiervan stammen we wel af.en hij heeft later zijn leven wel verbetert nadat hij gehuwd was. Dit was dus mijn moedersovergrootvader.
Je schreef nog over die Volkstelling, die komt van Cavergno en is omstreeks 1800 gehouden, de andere fam. Del Grosso daaran is een zoon naar Rotterdam gegaan.Hiervan hebben we ook gegevens maar het zal wek fam van de andere fam Del Grosso zijn geweest.
Ik heb het historisch archief van Amsterdam benaderd mbt Barometermakers of vreemdelingen die geregistreerd werden, maar geen succes. wel een email adres van iemand die in Ticino woont en veel van de schoorsteenvegers
heeft onderzocht, dus dat kanaal gaan we ook bewandelen. en we gaan Genua nader onderzoeken. O,Ja , het schip Diana is wel van Texel zeilende vertrokken staat op de akte en de gage die hij nog tegoed had is in 1783 uitgekeerd aan iemand anders. Die naam moeten we ook nog maar eens goed bekijken, bijna niet te lezen.
Bedankt voor het meedenken Andre en we gaan verder!

groet Lies Nauta
jannie broersma haaijer zei op 25 december 2012 om 23:04
Hallo Andre en Maikel
Ik wil ook even reageren op jullie reactie Maikel heeft voor ons het huwelijk in Groningen gevonden ,en toen zijn wij verder gaan zoeken,en hebben al heel veel gevondenIk denk ook dat onze Antonij op hetVOC scip de gezochte is,Op de copie uit het scheepssoldij boek,staat dat ij zijn soldij niet gekregen heeft ,dat is 2
jaar later uitgekeerd aan een Starink
Zijn naam op deze brief staat Anthonij en in hrt burgerboek van Harlingen staat ook Anthonij,dit is waarschijlijk zijn officele voornaam
Ik ben erg blij met de barometer uit Amsterdam nu kunnen we daar verder zoeken Van zijn 7 kinderen heeft maar 1 zoon nageslacht voortgebracht,zijn dochter Margareta kreeg veel kinderen.maar deze overleden op 1 na de ouste zoon bleef in leven,maar deze stierf ongehuwd
wij zijn in Harlingen en Groningen geweest op zijn ondertrouwakte staat dat hij geboren is in Kanton Bern We kregen een reactie van een nazaat van Joannes Brentano maar deze kon ons ook niets vertellenWe zijn er al jaren mee bezig en we geven de moed niet op ,Jullie reactie,s hebben ons weer moed gegeve
Vriendelijke groeten Jannie Broersma Haaijer












André zei op 9 januari 2013 om 00:37
Dag Jannie en Lies,
beste wensen voor 2013 en succes met de nasporingen aan iedereen die dit meeleest.

Op mijn barometer schrijft hij A. Del GROSSO (dus feitelijk 'del' los van 'Grosso' of meer exact: niet los van elkaar maar DEL en Grosso in verschillend lettertype). De schrijfwijze is op zich niet zo relevant omdat namen in de tijd en in verschillende dossiers voortdurend veranderen. Met name: het klinkt als.. en dan schrijf je het zo: ..(Anthonio, Anthonij, Anthonie en Anthonius del Grosso, Delgrosso, delGROSSO) kan allemaal. Het gaat bij dit soort naamvarianten meestal om tijd en plaats en andere verwanten of relevante gegevens m.b.t. familie, nageslacht, werk, enz.)

Goed werk.
Ik denk dat het interessant kan zijn deze Starink verder te onderzoeken, wie was hij, wat deed hij en welke relatie met Antonij?? (als jullie dit nog niet gedaan hebben). Als het geen oplichter was dan bestond er ongetwijfeld een relatie tussen hem en Antonij.

Er zijn beschreven geschiedenissen bekend dat bepaalde relaties (meestal zakenlieden,aangetrouwd e.d.) een soort beslag legden op de nalatenschap van mensen die overleden waren of gewoon verdwenen. Dit kunnen vage erfenissen zijn of op basis van oude schulden. Meestal waren het inhalige en geslepen figuren die profiteerden. Maar bijna altijd wel met een bepaalde relatie naar de persoon. Dit kan in het geval van Antonij wellicht weer informatie opleveren.

Twee opties: Antonij was na twee jaar weer terug in Amsterdam en heeft om nog onbekende redenen zijn gage door een ander op laten halen.
Ook mogelijk is dat Antonij na twee jaar nog niet terug was in Amsterdam en vermoedelijk als overleden werd beschouwd, waarop een "oplichter" of familielid zijn tegoed aan gage heeft opgevraagd. In dit geval wist Anthonij nadat hij terug kwam (dus na die twee jaar) vermoedelijk niet dat hij nog recht op gage had in Amsterdam en is deze zaak nooit verder uitgezocht.

Conclusies: 25-12-1779 vertrokken uit Amsterdam, 2 jaar later 1781/1782 het tegoed aan gage opgenomen. In 1798 was hij in Harlingen. Dus was hij in 1782 terug in A'dam: Starink in opdracht van Anthonij? ... of pas na 1782? en was Starink dan een profiteur of familie?).
Dus hier is het gat in de geschiedenis in het eerste geval 16 jaar. In het tweede geval weten we nog niet wanneer hij terug was in Nederland maar wel dat het na 1782 moet zijn geweest omdat ene Starink blijkbaar overtuigd was dat hij was overleden en het geld opstreek.

Brentano zou ik toch nog verder proberen te onderzoeken, hoe oud was hij en wat heeft hij gedaan voordat hij naar Groningen kwam. (..... Waar kan hij Antonij voor het eerst hebben ontmoet? .. ergens in dat zwarte gat van de 14/15 onbekende jaren?).

Brandmeester:
Heel goed mogelijk dat hij ook brandmeester is geworden. Ik denk (maar weet dat niet zeker) dat deze functie vergelijkbaar zal zijn met de tegenwoordige vrijwillige brandweer. Past natuurlijk heel goed bij zijn functie als stadsschoorsteenveger.
Ik zou toch ook nog wat aandacht besteden aan de Rotterdamse tak del Grosso. Misschien een broer of een neef en komt deze tak ergens in 1700 in Italie in aanraking met de delGrosso's uit kanton Bern.

Succes
Lies Nauta zei op 9 januari 2013 om 21:25
Hallo Andre,

Ja de tijd gaat snel en ook een goed
2013 gewenst en we hopen op een oplossing wat betreft onze zoektocht naar Anthonij zijn afkomst.De naam Del Grosso daar hebben we als gehele fam ons hoofd over gebogen, maar op de 1e trouwakte staat het echt los van elkaar.
De naam Anthonij staat er ook zo geschreven maar hij tekende altijd met
A.Del Grosso, zijn zoon heeft dit veranderd bij zijn huwelijk, in de huwelijksbijlagen wil hij dat bij wijlen zijn vader de naam van Antonius Del Grosso komt.
Verder de naam Antonio Del Grosso van Rotterdam die komt van Cavergno en is geboren in 1809 en is in 1839 in Rotterdam komen wonen.Hij was gehuwd met M.Spaletto. hun zoon is overleden in Rotterdam en Antonio ook in 1858.
Deze Del Grosso heb ik ook op de volkstelling van Cavergno en is naar Nederland gegaan. staat hier op.Ik denk dat het wel fam kan zijn maar we zoeken nu eerst uit waar die Lurasco vandaan kwam. Heb fam opgespoord en er is van deze Lurasco een stamboom en geboorteplaats. Noord Italie /tegen de Zwitserse grens aan dacht dit fam.lid maar ze proberen het op te zoeken. Er is ook nog een Barometer door Grosso en Valdi gemaakt, ik denk dat deze in Harlingen hangt en de naam Waldi of Valdi is,maar Marja gaat deze nog goed bekijken. Ook heb ik een emailadres in Zwitserland gekregen waar diegene contacten met de kerk heeft. je weet maar nooit.
groet Lies Nauta
Lies Nauta de Graaf zei op 9 februari 2013 om 15:04
Hallo Andre,

Heb bericht uit zwitserland gehad en in
1e instantie vertelde mij dat de naam Del Grosso niet voorkwam in die omgeving. Maar later bleek dat er wel degelijk een lange generatie Del Grosso/ Grosso en Lo Grosso heeft gewoond vanaf 1530. Alleen het is erg jammer dat de kerk waar alle doop en trouwplechtigheden in 1932 in vlammen is opgegaan en daarmee ook de bewijzen.
De generatie die nu in beeld is klopt met mijn gegevens van de volkstelling die ik heb en is de schoorsteenveger uit Rotterdam een oomzegger geweest van onze voorvader,Het klopt ook dat er Barometers werden gemaakt en de Balli van Groningen kwam ook uit Cavergno. We proberen alles nog wat beter uit te pluizen. Er is nog een pergomene gevonden met namen en uit div andere bronnen komen de gegevens.
We proberen ook nog wat meer over de Barometers aan de weet te komen.
Marja heeft de barometer in Harlingen nog bekeken en die is van een eerder tijd ongv 1766 met wel de naam Grosso en Waldi.Zij dacht dat hij niet van Antonius was, maar nu blijkt dat de naam Grosso ook werd gebruikt, is hij misschien van de vader , ook Antonio Maria del Grosso.Als er nieuws is komen we er mee.

groet Lies Nauta de Graaf
André zei op 10 februari 2013 om 18:51
Dag Lies en Marja,
het lijkt er nu toch wel heel veel op dat je de Del Grosso's gevonden hebt. alvast gefeliciteerd (nog even doorzoeken voor de definitieve verificatie).
Daarna is het natuurlijk nog interessant om het gat van ca. 15 jaar in te vullen.

Nog even over de barometers: Indien het een Bakbarometer is (zo heten die dingen) met twee tinnen of verzilverde platen dan staat in een medaillon op één van de platen de naam van de maker(s) en de plaats waar hij is gemaakt. In het geval van de Harlinger barometer staan er dus blijkbaar twee namen in. Interessant is dat in vroege en meer kostbare barometers ook de datum staat in het betreffende medaillon. Dit laatste is niet het geval bij mijn barometer. Wel staan er op de Fahrenheit schaal van de thermometer jaartallen (bijv. bij +92gr. Fahrenheit Amst.1750, en bij -4gr. Fahrenheit Amst.1740, dito 1798).
Deze jaartallen geven een indicatie van de oudheid van de barometer (echter alleen dat hij nieuwer is dan het laatste jaartal (in mijn geval dus van na 1798). De jaartallen zelf geven extreem gemeten temperaturen weer in een stad en in het genoemde jaar. Deze extreme temperaturen waren bekend bij barometermakers en werden dan ook op hun barometers weergegeven als extra informatie.

Als de maker de vader betreft (omdat anders de leeftijden / jaartallen niet kloppen) dan zijn er wellicht twee Antonio's del Grosso's geweest in dezelfde periode (één in Amsterdam en later één in Harlingen?). Toch nog wat extra's uit te zoeken. Gezien de inscheping in 1778 van de jonge Antonio in Genua lijkt me dit niet waarschijnlijk (maar het kan wel..... Eerst de vader naar Amsterdam als schoortsteenveger, later de zoon? Dit is bij schoorsteenvegers uit die tijd niet ongewoon). Dan wordt het ook weer interessant uit te zoeken welke Antonio nu met de VOC is vertrokken... Enfin, je bent er nog niet. Wel een heel stuk verder.

Succes,
André
Grietje Brouwer zei op 14 februari 2013 om 22:18
Ik heb de familie Balli in Nederland uitgezocht. Op dit moment wordt het bekeken en aangevuld door een zwitserse genealogische vriend. Del Grosso komt niet in de omvangrijke stamboom van de Balli familie uit Cavergno voor. Gaat ongeveer terug tot eind 1500. De Balli in Nederland zijn allemaal familie van elkaar
lies Nauta de Graaf zei op 22 februari 2013 om 15:19
Hallo Grietje Brouwer,
Wil toch even reageren op je reactie mbt fam.Balli en Del Grosso.
Op de volkstelling die ik heb van Cavergno komt er ook de naam Balli in voor. n.l deze Wilhelmus Balli was gehuwd met ene Helena Tonini.
Een zoon Petrus Antoni geboren 1798
huwd met Tjitske Asbeek te Harlingen.
op 21 april 1825.
Hiervan is een huwelijksbijlage waarin de pastoor van Cavergno bevestigd dat Petrus is geb. in Cavergno onder Locarno.
Deze Tjitske was een kleindochter van onze voorvader Anthonij Del Grosso.
dus erg apart dat deze uit Cavergno komen en onze voorvader denken we ook .
Sinds kort denken we het bewijs in handen te hebben dat hij daar inderdaad vandaan komt, helaas de doopakte zullen we niet meer vinden omdat de kerk in Bignasco in 1932 is afgebrand en daar werden de gegevens van Bignasco bewaard.
groet Lies Nauta de Graaf
klaas zei op 24 februari 2013 om 19:07
Anthonij Delgrosso,wat wetwn wij van hem
Hij is geb.in1762 of 63 in Kanton Bern in Locarno of een dorp in de omgeving.als jongen van16 of 17 jaar vertekt hij uitGenua naar Nederland.Daar vertekt huj met hetVOC schip de Diana naar Batavia,hier komt hij echter niet aan in Kaap De Goede Hoop loopt hij weg van boord In 1783 duikt hij op in Amsterdam. en laat hij zijn loon dat hij noch tegoed heeft ophalen door J Starink In Amsterdam maakt hij in ieder geval 5 barometers Andre heeft 1 in zijn bezit ,in het Koopmans huis in Harlingen hangt 1,bij Christie wordt 1 geveld ,hij maakt er 1 met Valdi en 1 met Tarroni In1798 woont hij in Harlingen krijt daar de burgerrechten maakt Weerglazen,is rookverdrijver en is schoorsteenveger,later komt hij ook nog bij de brandweer en heeft een logement In 1800 huwt hij met Helena ter Veen Ze krijgen 3 kinderen die allen jong overlijden.In 1806 overlijd Helena en in 1808 hertouwt met Johanna va Dijk ,ze krijgen ook 3 kinderen zoon Gerardus huwt met Agatha Jellema Catharina huwt met Pieter Asbeek een zuster van Pieter Tjitske huwt met Petus Balli Catharina en Pieter krijgen 5 kinderen en alleen de oudste zoon blijft in leven,en sterft ongehuwd Maria Delgrosso blijft ook ongehuwd . In1813 overlijd Anthonij zijn vrouw zet de zaak dan voort.In 1832 overlijdt Joanna en de 3 kinderen zetten de zzaak dan voort.Bij testament laat Joanna de kinderen 2 huizen na ,maar Gerardus heeft er een rommeltje van gemaakt,want hij duikt in 1839 in Leeuwarden op bij zijn Huwelijk Met Agatha Jellema,Gerardus overlijdt op 50 jarige leeftijd.Zijn zoon Anthonius huwt met Tjaltje Boonstra,hij overlijdt op de leeftijd van 35 jaar Wat weten wij niet van Anthonij .Zijn geboortepaats en jaar ,wie zijn zijn ouders heeft hij broers of zusters en waarom is hij uit Zwitzerland vertrokken? Klaas
Grietje brouwer zei op 26 februari 2013 om 18:33
Dag Lies,

Wat een late reactie. Het klopt dat Petrus (mijn voorvader) is gedoopt in Cavergno. Tjitske komt uiteraard in mijn verhaal voor. Van mijn zwitserse genealogische vriend weet ik dat er veel gegevens verloren zijn gegaan door de brand.
Pieter Asbeek, de broer van Tjetske trouwt met Catharina Del Grosse, dochter van Anthony Del Grosso en Janke van Dijk. Tjetske en Pieter zijn kinderen van Jan Nolis en Catharina Maria van Dijk. Ik heb nergens kunnen vinden dat Tjetske een kleindochter is van Anthony. Ik denk dat jij je vergist maar als het niet zo is ben ik benieuwd hoe het in elkaar zit.
In cavergno zaten over het algemeen schoorsteenvegers. Ieder dal had zijn eigen beroep In de tijd waar we nu over spreken was er grote armoede. Dit is een van de redenen waarom de mannen uit cavergno naar nederland trokken.
grietje Brouwer zei op 26 februari 2013 om 19:44
stukje uit de tekst over de balli. Neem aan dat engels geen probleem is

Besides chimney sweeper in Leeuwarden, Joseph Solari was also till November 1798 the governmental chimney sweeper of the town Harlingen. His successor was Antonio Delgrosso. In a letter of thanks the government of Harlingen praised Joseph’s work as a chimney sweeper. The government chooses for Delgrosso as he lived in Harlingen (Joseph in Leeuwarden) and they appointed Delgrosso as one of the superintendence of the fire department.
We do not find any record of Petrus Antonius in Leeuwarden. It is not unthinkable that Petrus Antonius went straight to Harlingen on recommendation of Joseph Solari and became the chimney sweeper’s man of Delgrosso. However till now there is no evidence for. Interesting is that in 1738 Pieter van Asbeek, brother in law of Petrus Antonius, married a daughter of Antonio Delgrosso.
Lies Nauta de Graaf zei op 27 februari 2013 om 19:36
Hallo Grietje,

Zal nog even reageren op je verhaaltje van 26-02. Ik heb inderdaad de Fam een beetje doorelkaar gehaald. Die Janke v Dijk en Catharina Maria waren zussen en inderdaad dat heeft niets met onze Anthonij te maken. De dochter van Anthonij heette ook Catharina en die was gehuwd met die Pieter , zei kreeg 1 zoon die in leven bleef en de rest v/d kinderen stierf snel na de geboorte ik denk dat de resusfactor hier meespeelde, het was naaste fam van elkaar. Maar inderdaad het was de zus van die Pieter die met die Balli trouwde. het ging mij meer om het feit dat het weer iemand uit Cavergno was die in Harlingen huwde.
Jij bent toch aan gegevens uit Cavergno uit die tijd gekomen, weet jij ook of er eerdere volkstellingen waren ? en als die gegevens uit die kerk verbrand zijn , hoe ben jij dan aan die informatie gekomen?
Het stukje in het Engels is ongeveer gelijk aan wat op die site van Harlingen Kleine Kerkstr staat. wel leuk , het klopt dus wat ook van Del G werd geschreven. bedankt voor je informatie.

groet Lies Nauta de Graaf
Lies Nauta de Graaf zei op 27 februari 2013 om 19:44
Hallo Klaas,
Je hebt een samenvatting v/h geheel gemaakt, jij bent ook geinterreseerd in de fam Del Grosso ? of ben je ook fam. Er was n.l een oudste zoon van Anthonius en Tjaltje die Klaas heette. en later naar Utrecht is vertrokken. deze zoon hadden ze al voor dat het tot een huwelijk kwam. Mijn Grootvader was n.l een broer van deze Klaas, Marius Del Grosso genaamd. en inderdaad deze vader van hun is jong gestorven. We blijven zoeken en de puzzel valt al een beetje in elkaar. maar ieder die meedenkt en wat weet ,
WELKOM !

GROET lies Nauta de Graaf
Grioeten Grietje zei op 28 februari 2013 om 20:28
De gegevens stammen van voor de brand. Dus daar hadden we geluk bij. Del Grosso komt verder niet in de stamboom voor. Ik zal voor je navragen of mijn zwiterse vriend nog informatie heeft over de familie Del Grosso. Nee heb ja kun je krijgen.
Lies Nauta de Graaf zei op 1 maart 2013 om 19:24
Hallo Grietje,
Ja, een beetje raar dat er voor 1932 bij jullie nog wel gegevens waren te vinden. Er is voor ons een genealogische vereniging in die omgeving aan het zoeken geweest en zelf had ik die Volkstelling in Bellinzona opgevraagd. Daar vertellen ze dat je voor de doop en trouw enz naar de Kerken moet. Dus dat heeft iemand voor ons gedaan, het is erg moeilijk omdat onze voorvader nooit de naam van zijn ouders heeft genoemd bij geen huwelijk enz.Ook zijn geboortedatum wordt nergens vermeld, dit moeten we hebben van zijn overlijdens bericht, daar stond 51jr en het was 1814. A.Del Grosso vertelde dat hij uit Locarno kwam, maar die microbanden hebben wij nagekeken en geen A.D GR. Van ene Wil Sciaroni die zijn vader ook schoorsteenveger was hoorden we dat de schoorsteenvegers altijd van Locarno vertrokken. En in de gegevens van Cavergno kwam de naam Del Grosso wel voor. We gaan er nu van uit dat hij daar inderdaad vandaan komt maar zekerheid is er niet. Kwa geboortedatum past hij precies in die fam DelGosso.
Als je nog informatie voor ons zou kunnen krijgen heel graag. Ik zou b.v wel willen weten of er in 1775 b.v een volkstelling in Cavergno of bignasco is geweest en of er b,v in Cevio/Locarno nog in de kerk gegevens
zijn. In de toestemming v/h huwelijk van die Petrus staat n.l Cavergno onder Locarno. dat schrijft de pastoor v Cavergno, maar misschien was hij pastoor in die regio.
Hoop dat je zwitserse vriend nog iets weet,
Alvast bedankt ,
Lies Nauta
G. Brouwer zei op 2 maart 2013 om 10:01
Hoi Lies, Mijn Zwitserse vriend had een oom of tante die begonnen is met de stamboom. Hij heeft mij gezegd destijd dat bepaade gegevens die wij hebben over mijn voorvaders nu niet meer te vinden zijn omdat die verloren zijn gegaan bij een brand in een kerk.De gegevens zijn opgezocht voordat de brand plaatsvond.
Cavergno onder Locarno is waarschijnlijk gewoon een plaats aanduiding zijn. Dus waar Cavergno ligt. Je komt dat in de genealogie veel vaker tegen. Ik zal vragen of er nog een volkstelling is geweest rond 1775 en zo ja of hij daaraan kan komen. En of hij de naam Del Grosso nog tegen is gekomen in het onderzoek van de Balli. Maar ik ben bang Lies dat ik verder weinig voor je kan doen. Mijn onderzoek was gericht op een andere familie. wat we gemeen hebben is dat beide voorouders schoorsteenvegers waren en schoorsteenvegers kwamen over het algemeen uit Cavergno. Ieder dal had zijn specialiteit.

Groeten,

Grietje Brouwer-IJsbrandij
Lies Nauta de Graaf zei op 2 maart 2013 om 16:12
Hallo Grietje,Fijn dat je nog reageerde.
Cavergno ligt niet zo ver van Locarno vandaan, vandaar dat ik dat vroeg, ik weet al veel van Cavergno, Marja Del Grosso mijn achternicht die ook meezoekt naar de doopakte van onze voorvader is er vorig jaar geweest maar kreeg weinig medewerking v/d mense daar die de kerk beheerden, het is ook moeilijk als je de Italiaanse taal niet goed beheerst. Zij heeft toen ook b.v het kerkhof daar bezocht en naar namen gespeurd.Maar ja graven worden ook geruimd daar net als hier.
Wij weten ook dat in 1763 er nog geen kerk in Cavergno was , ze gingen voor doop en Tr naar Bignasco. Er is in 1785 een kerk in Cavergno gekomen.Maar ze bewaarden alle gegevens in Bignasco en inderdaad door die brand is alles verwoest.Ik heb een microband v/d mormonen bekeken en daar stond nog wel een Del Grosso op die in 1809 in Cavergno is geboren, is later naar Rotterdam gegaan als schoorsteenveger.
Het is waarschijnlijk een zoon van een jongere broer van Anthonij.
Dus die gegevens waren al veilig gesteld. maar juist om 1763 was er waterschade aan die band, ik denk v/d brand .
Als je nog zou willen vragen of er een Volkstelling van ongv 1775 uit die omgeving ,heel graag,De volkstelling die ik heb dateert van ongv 1815.
Ik bracht ook de naam Balli ivm de Barometers die gemaakt zijn en door A.D Gr ook een aantal.
Als er al nog iets te vinden is hoor ik het wel.

groet Lies
klaas zei op 3 maart 2013 om 21:26
Hallo Lies ea
Nee ik ben geen famiie,maar wel geinteresseerd in jullie verhaal,daarom heb ik een samen vatting gemaakt,zodat iedereen wist wat julli aan gegevens hadden,ik ben zelf ook even aan het
pluizen geweest
Ik hoop dat jullie zoektocht alsnog succes heeft
Klaas
grietje brouwer zei op 24 april 2013 om 20:38
Heb geinformeerd naar volkstellingen van voor 1800 bij mijn zwitserse vriend. Ze zijn volgens hem zeer vermoedelijk verbrand.
Lies heb jij nog meer gegevens over elena beltrami? De balli familie is daar ook aan verwant. Als ik haar kan plaatsen binnen de familie dan is dat misschien mede de reden dat antionius balli in Harlingen neer streek. Groeten, Grietje Brouwer
Lies Nauta de Graaf zei op 28 april 2013 om 19:10
Hallo Grietje,
Heeft even geduurd voordat ik je een berichtje kon terug sturen, net een operatie achter de rug met een nieuwe heup.Maar ik heb nagekeken m.b t Elena Beltrami/ De Volkstelling die ik heb is van wel 1830 denk ik. en er is nog iets bij van een soort telling.
Hierop staat dus een Elena Beltrami gehuwd met Antonius Del Grosso, ze kregen in 1764 een dochter Giovanna en een dochter in 1770 genoemd Margarita.
op het moment van telling waren de ouders al overleden. Wij dachten altijd , daar past onze Anthonij tussen vmet geb jr 1763.maar helaas dat weten we nog niet zeker.
Dan is er een andere fam Del Grosso ook een Antonio Del Grosso van 1720-1782 gehuwd met Elena Beltrami volgens gegevens die ik heb gekregen uit Zwitserland, die 2 dochters heeft en die niet gehuwd zijn en nog 3 zonen. Die dochters kunnen dus op die andere telling staan. De zonen zijn dan ene
Giacomo 1760 , Onze Antonio 1763 en
Giuseppe 1770 en deze zoon zou gehuwd zijn met ene Maddalena v Cavergni.
en een zoon van deze Giuseppe ook een Antonius is naar Rotterdam ge gaan.
Die hebben we ook al gevonden destijds.
Maar nu op jou vraag of ik meer gegevens van Elena Beltrami heb, nee dus. Ik zelf denk dat het dezelfde fam zijn alleen op een ander tijdstip.De ouders zijn overleden staat erbij.
Ik heb nu een mail onderweg naar iemand v.w we gegevens hebben gekregen over deze fam. en ook een scan van overlijden uit Rotterdam van die Antonius. Ik weet niet fo je een relatie kan vinden. bedankt in ieder geval voor je mede werking.
Groeten Lies Nauta
Dorethé zei op 3 mei 2013 om 00:02
Lies, ik bemoei me er ook even mee ;-).
Je noemt een Elena Beltrami x Antonius Del Grosso met twee dochters Giovanna (1764) en Margarita (1770).
Verder noem je een Antonio Del Grosso (1720-1782) X Elena Beltrami met twee dochters en drie zonen (Giacomo uit 1760, Antonio uit 1763 en Giuseppe uit 1770).
Weet je zeker dat dit twee verschillende paren Antonio del Grosso x Elena Beltrami zijn? Zou het misschien toch niet één gezin zijn?
Lies Nauta de Graaf zei op 18 mei 2013 om 14:13
Hallo Dorethe,
Ja je hebt gelijk dat je denkt dat het dezelfde fam is.Ik heb uit Bellinzona een volkstelling gekregen en bij deze zelfde telling zit nog een telling en dit is waarschijnlijk op een ander moment gedaan. Het is dus zeer waarschijnlijk dezelfde fam.Del Grosso.
Volgens de laatste gegevens uit Zwitserland zijn de 2 dochters ongehuwd gebleven, vandaar dus de telling met alleen de dames.De ouders waren toen ook al overleden. Het fiet is nu dat er 2 kinderen zijn geboren in 1770, kan natuurlijk een tweeling zijn geweest. Volgens ook gegevens uit Zwitserland heeft Giuseppe een zoon gekregen die naar Rotterdam is gegaan en hebben we ook gevonden, alleen op zijn overlijdens akte staat als naam vader Antonius Del Grosso. Vandaar dat er weer een hiaat in de gegevens ontstaat. Er wordt aan gewerkt om dit uit te zoeken.
bedankt voor je reactie, je hebt al eens eerder ons een hint gegeven, meedenken kan nooit geen kwaad.
groet Lies Nauta
corry zei op 20 september 2013 om 11:00
beste anthonius

ik ben corry sciaroni heb nu naam van mij stiefvader.
veel weet ik niet weet wel dat mijn vader al jaren overleden is ik ben nu 38 jaar hoorde gister van een neef waar ik contakt mee heb opgenomen dat ook niemand van mijn bestaan af weet .
het enige dat ik weet is dat mijn vader steef sciaroni heet en schoorstenveger was in rheden weet ook niet of ik nog broertjes of zusjes heb aangezien mijn vader na de scheiding van mijn moeder hertrouwd is .
ik hoop iets van u te horen
u kunt mailen naar corry_kids@hotmail.com
gr corry
Dorethé zei op 23 september 2013 om 21:24
Corry, de gegevens die je zoekt zijn te recent om in archieven te kunnen vinden. Aangezien je aangeeft dat je vader al jaren overleden is, kun je een kopie persoonskaart aanvragen bij het CBG in Den Haag. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Op de kopie persoonskaart vind je gegevens over ouders, partner(s) en kind(eren). Voor meer info hierover zie de website van het CBG.
Christa Del Grosso zei op 27 september 2020 om 08:40
Heel bijzonder om al die jaren na te lezen. Ik be een kleindochter van Jan Del Grosso de accordeonist uit Leeuwarden. Hij stond bekend als 1 van de muzikanten van de Sabrinco's. Mijn vader Gerardus is helaas in 2011 overleden. Van de muziek tak is er helaas niet veel meer aan familie leden over...
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 29 september 2020 om 10:28
Wat mooi dat je hier meer over je voorouders hebt kunnen lezen, Christa! Bedankt voor je reactie. Ik kan me voorstellen dat het heel bijzonder is om dit hier tegen te komen. Mocht je nog vragen hebben of meer met ons willen delen, dan mag dat natuurlijk altijd!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.