skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Erkenning van een kind door een weduwnaar bij diens tweede huwelijk

theo vertelde op 17 januari 2016 om 18:00 uur
De vraag heb ik al eens eerder gesteld, maar een duidelijk antwoord heb ik nooit gehad. Wat is het geval: Een weduwnaar hertrouwt en erkent bij zijn tweede huwelijk een kind, dat geboren is op het moment dat hij nog met zijn eerste vrouw gehuwd was. Volgens mij is dat niet toegestaan (artikel 338 burgerlijk wetboek 1838: kinderen in overspel geteeld kunnen niet erkend worden. Klopt dit verhaal of niet?

Reacties (4)

Bas den Brok zei op 17 januari 2016 om 22:27
Ben je er zeker dat het om ZIJN kind gaat Theo? Was het misschien het kind van zijn tweede vrouw en dus misschien ook niet in overspel "geteeld"? Of anders, had hij het misschien tussen de twee huwelijken in geteeld? De wet lijkt me duidelijk. Geen erkenning van kinderen uit overspel.
Dorethé zei op 17 januari 2016 om 22:47
De man hoeft niet de biologische vader te zijn om het kind te erkennen als het zijne. In dat geval is er ook geen sprake van "in overspel geteeld".
theo zei op 20 januari 2016 om 11:18
Bas en Dorothé,

Of het zíjn kind is weet ik niet, ik mag hopen van niet. Want dan zou het echt overspel zijn. Het kind is natuurlijk wél van zijn tweede vrouw, ik neem gemakshalve aan dat de geboorteakte van het kind de juiste gegegevns vermeldt. In het Beknopt leerboek voor de burgerlijke stand van Septer editie 1948 lees ik op pag. 43 dat een kind in overspel is verwekt, wanneer de vader of moeder op het tijdstip der verwekking van het kind met een ander gehuwd was. Dat is hier dus het geval. Dus de erkenning had niet plaats mogen vinden. Nu dat wel is gebeurd, krijg je de merkwaardige situatie dat dezelfde vader eerst enkele kinderen heeft bij echtgenote 1, daarna één kind bij echtgenote 2 (door erkenning) en daarna weer enkele kinderen bij echtgenote 1. Dat is toch een uiterste merkwaardige situatie, daarom heeft de wetgever in 1838 artikel 338 in het wetboek opgenomen, om dit soort rare zaken te voorkomen.
Bas den Brok zei op 20 januari 2016 om 12:14
Is het niet gewoon een onecht kind van de vrouw dat ze geregen heeft door gemeenschap met een andere man en voordat ze trouwde, en dat dit kind nu bij haar huwelijk (haar eerste huwelijk) door haar bruidegom (die weduwnaar is) erkend wordt?

Of zoals ik al schreef: een kind ook van de bruidegom, onecht, maar niet in overspel want verwekt NA dat zijn eerste vrouw overleden was?

Om welk kind, welke ouders, welk huwelijk gaat het precies? Data?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.