skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Gijsbertsen en Slaats

Maarten vertelde op 13 december 2019 om 13:35 uur
Inhoudelijk kom ik op deze namen terug (niet alles wat er over op het internet te vinden is is correct), maar ik zou graag eerst de passage ""des voorschreven Gijsbert ende Maijken voornoemt"" in de twee laatste van de volgende aktes opgelost hebben. Ik kan er geen soep van koken (of hoe luidt dat gezegde).
Index schepenprotocol Sint-Oedenrode (7636.115)
211 Jan ende Peeter gebroederen sonen wijlen Willem Hendricx der Kijnderen. Aert sone Hendrick Haubraecken, man ende momboir Anna sijne huijsvrouw. Jan Thomas van de Morselaer man ende momboir Genoveva sijnde huijsvrouw. Gijsbert Handrick Welten man ende momboir Jenneken sijne huijsvrouw ende Marije dochtere Willem Hendricx der Kijnderen geassiteert met Jan Thomas van de Morselaer voorschreven, tot desen alleenlijck haeren vercoren voogt ende momboir. Alle kijnderen ende erffgenamen wijlen Willem Hendricx der Kijnderen bijden selven ende wijlen Marije dochtere wijlen Dirck Matijss vande Santvoort wettelijcken verweckt.
73 Jan Thomas van de Mosselaer weduwnaer van wijlen Lijsken (is Vijfke, MvA, zie alle andere aktes) sijne gewesene huijsvrouwe Wouter Gijsberts weduwnaer van wijlen Lijsken sijne gewesene huijsvrouw (ook dit is een Genoveva, MvA) ende Handrick Gijsbert soo voor sijn selve als mede voor Willem Gijsberts, Jan Handrick Welten, Ruth Faesssen als man ende momboir van Margriet sijne huijsvrouwe ende Meriken Gijsberts gesusteren. Alle kinderen ende erffgenaemen van Willem Handrick der Kijnderen ende bij Meriken Dierck Thijssen Versantvoirt sijn gewesene huijsvrouw wettelijck verweckt, Die welcke hebben met malcanderen aengegaen eene deijlinge van de goederen vermits der doot van de voorschreven Willem Handricx ende Meriken erffelijck aenecomen. Verdeling van percelen.
1675, p.103
Index schepenprotocol Sint-Oedenrode (7636.116)
231 Jan Thomas van den Morsselaer man ende momboir van Vijfken sijner huijsvrouw dochtere wijlen Willem Handrickx der Kijnderen ende bij wijlen Mariken Versandtvoort wettelijck verweckt
Index schepenprotocol Sint-Oedenrode (7636.127)
47 Handrick ende Willem gebroederen kinderen wijlen Gijsbert Handrick Welten bijden selven ende bij wijlen Jenneken dochteren Willem der Kijnderen verweckt. Maijken meerderjarige dochtere des voorschreven Gijsbert ende Maijken (welke Maijke? MvA) voornoemt. Everart Anthonis man ende momboir van de onmondige kinderen Wouter Gijsbert veweckt inden eersten bedde bij wijlen Genefeva dochter des voorschreven Gijsbert ende Maijken voornoemt sijne gewesene huijsvrouwe. O.a. de hellichte in een camp gemeijnlijck genoempt Muders camp in alsulcke voege groote als den selven vercoopers bij deijlinge tegen Jan Thomas van Mosselaer alhier voor schepenen is aegecomen, ende gelegen ronsomme inde Sonse heijde. Hebben sij vercofft aen Willem Janssen der Kijnderen
1679, p.135
Index schepenprotocol Sint-Oedenrode (7636.121)
160 Handrick ende Willem gebroederen kinderen wijlen Gijsbert Handrick Welten, bijden selven ende bij wijlen Jenneken dochtere Willem der Kijnderen wettelijck verweckt. Maijken meerdejarige dochter des voorschreven Gijsbert ende Maijken voornoemt Everart Anthonis man ende momboir van Margriet sijne huijsvrouwe. Jan Gijsberts als momboir van de onmondige kinderen Wouter Gijsberts verwekt inden eersten bedde bij wijlen Genefeva dochtere des voorschreven Gijsbert ende Maijken voornoemt sijne gewesene huijsvrouw. Eene halve hoijbeemt genoemt den Achterste beempt, een sesde part in een acker teulant genoemt de Brughacker gelege ter plaetse Veressel, de hellichte in een camp genoemt Mulders camp, soo als deselve haer vercoopers bij deijlinge tegens Jan Thomas van de Mosselaer alhier voor schepenen is aengecomen, ende gelegen is ronsomme inde Sonse heijde. Vercofft aen Willem Janssen der Kijnderen.
1679, p.319

Reacties (11)

Max zei op 13 december 2019 om 14:22
In de beide bedoelde akten is eerder sprake van Gijsbert Handrick Welten, die getrouwd was met Jenneken, dochter van Willem der Kijnderen, dus het lijkt mij dat Maijken hier een onnauwkeurigheid ofwel schrijffout is, mogelijk ingegeven door de naam van de dochter Maijken. Er is nog een vergelijkbare inconsistentie, waar Genefeva als dochter van de Gijsbert en Maijken wordt genoemd, waar zij eerder een dochter van Willem Handrick der Kijnderen en Meriken Dierck Thijssen Versantvoirt was.

Mvg, Max
Max zei op 13 december 2019 om 15:45
Joanna Willem Hendricks der Kijnderen is gedoopt te Sint-Oedenrode op 12-09-1607, Jan en Peter op resp. 10-10-1610 en 09-04-1613. Anna, Genoveva en Maria zijn vermoedelijk al vóór 1607 gedoopt. Genoveva is op 03-03-1628 getrouwd met Joannes Thomae (van de Mosselaer).
Maarten zei op 14 december 2019 om 11:13
Dank Max,
Ja en nee: Die onnauwkeurigheid betreffende Maijke, is ook mijn vermoeden, maar ik wacht nog even af of er misschien iemand een ander licht laat schijnen (het lukt mij niet om het handschrift te lezen), en er zijn inderdaad meer onnauwkeurigheden, zo wordt een paar keer Lijske geschreven waar het Vijfke moet zijn. En nee: er zijn twee Genoveva's, de tweede is getrouwd met Wouter Gijsberts, zie de aktes #47 en #160 uit mijn eerste bericht.
(De dopen die je in je tweede bericht noemt zijn me allemaal bekend.)
mvg, Maarten
Max zei op 14 december 2019 om 14:15
Je hebt helemaal gelijk, Maarten; één Genoveva kan natuurlijk geen twee weduwnaars achterlaten. Ik had de tekst verkeerd geïnterpreteerd. Van Gijsbert Handrick Welten en Jenneken kan ik in Sint-Oedenrode verder geen dtb-gegevens terugvinden, maar mogelijk heb jij die wel al ergens anders gevonden. Uit de schepenakten begrijp ik, dat hij in 1644 in Lieshout woonde, bij de kerk.

Dan de akten:

In inv. 115 p.103 (1676) is Jan Thomas van de Mosselaer weduwnaar van "wijlen Fijfken", idem voor Wouter Gijsberts. Als ik niet had geweten dat zij beiden Genoveva heetten, had ik hun naam waarschijnlijk gelezen als Eijfken.

Inv. 127 p.135 en inv. nr. 121 p.319 zijn beide van 3 november 1679, dus de inleiding van de ene akte zal wel een kopie van de inleiding van de andere akte zijn. Niettemin staat er inderdaad Gijsbert ende Maijken, waar je Gijsbert en Jenneken voornoemd zou verwachten.

Mvg, Max
Maarten zei op 15 december 2019 om 14:54
Over naar waar het me meer om te doen was.
én van mijn voorouders is Franciscus Jan Bartel Slaats (Slaets/Schlaets), die in Gemert met Joanna Janssen/Heeren/van Schipstal 7 kinderen krijgt.
Het ligt voor de hand dat Franciscus een zoon is van Jan Bartel Slaats, en verder is zeker dat ie uit A-Rixtel komt. Maar tot voor kort kon ik hem niet vinden en niet overtuigend genoeg tot een conclusie komen over zijn afkomst. Inmiddels ben ik er voor mijn gevoel wel uit, hoewel ik zijn doop nog steeds niet gevonden heb. Vanwege dat restje onzekerheid (en nog een paar dingen verderop) deel ik dit graag hier.
In A-Rixtel worden tussen 1679 en 1693 7 kinderen geboren van een Joannes Bartels x Joanna. (De naam Slaats komt daar niet bij voor.) Het huwelijk is daar niet gevonden, evenmin als een Franciscus. Door zoekend vind ik het huwelijk uiteindelijk inLieshout: Johannes Barthels (uit Alensis) x 21-2-1677 te Lieshout met Johanna Gysberts.
Als je nou alle getuigen bij dopen in Gemert van de kinderen van Franciscus en Joanna bekijkt, wordt het onontkoombaar te concluderen dat daar een aantal broers van Frans, mogelijk een zus en de vrouw van één van zijn broers bij zijn.
Dus wat mij betreft rest hierover nog slechts de vraag: waarom kan ik de doop van Franciscus niet vinden?
Inmiddels denk ik ook de ouders van Jan Bartels (de vaer van Franciscus) gevonden te hebben. Dat zijn Bartholomeus Joosten (nog steeds zonder "Slaats" x Catharina. Bij hun overlijden, kort na elkaar in 1688, wordt gemeld dat zij één zoon achter laten.
Dan over naar Jenneke (de vrouw van Jan Bartels).
Ik houd het er voorlopig op dat zij een dochter is van Gijsbert Hendrik Welten x (misschien) Jenneke Willem Hendrik der Kinderen.
Het voorbehoud zit em hierin, dat er op 20-2-1650 te Lieshout ook een Gijsbert Welten getrouwd is met een Margriet Jans. Maar is dat nou een andere Gijsbert, of is het Gijsbert Hendrik Weltens tweede huwelijk? Eén ding is zeker, die kinderen kunnen niet allemaal van Margriet Jans zijn, maar wel allemaal van één en dezelfde Gijsbert.
Ik schrijf het voorlopig zo op, maar houd me aanbevolen voor verbetering.
Veronderstelling:
Gijsbert Hendrik Welten, x ca 1635 met Jenneke Willem Hendrik der Kinderen
hebben de volgende kinderen:
1. Hendrik x<1667 Anna
2. Jan x<1663 Antonia
3. Genoveva Gysen x9-8-1665 Wouter Gijsbert Wouters
mogelijk zijn het vanaf hier, of anders eentje later, kinderen uit een tweede huwelijk van Gijsbert (20-2-1650) met Margaretha Jans, maar het is niet zeker dat deze Gijsbert Welten dezelfde is als Gijsbert Hendrik Welten
4. Johanna x 18-1-1671 Johannes Josephs
5. Margaretha x4-6-1675 Evert Teunis Rutten Royackers
6. Johanna x21-2-1677 Johannes Bathels (“uit Alensis”) (dit zijn mijn voorouders)
vr.gr., Maarten
Max zei op 16 december 2019 om 15:14
@Maarten,

Een zwakke schakel in je verhaal lijkt mij de ontbrekende doop van Franciscus als zoon van Jan Bartels. Van Frans Jan Bartels wordt in 1707 vermeld, dat hij omtrent 26 jaar zou zijn en geboren in Aerle. Dat zou dan rond 1681 geweest moeten zijn, maar in dat jaar is van Jan Bartels en Joanna Gijsberts een dochter Anna geboren. Twee jaar daarvoor werd een Gijsbert gedoopt en tweeeneenhalf jaar later ook een. Dat laat weinig ruimte over voor jouw Franciscus. Ook zijn naam lijkt niet erg logisch in de lijn der vernoemingen.

Er is in 1704 in Aarle nog en huwelijk te vinden van ene Jan Meussen Slaets (Vlierdensem) met Maria Henrici Houbraeken. Zou dat niet een tweede huwelijk van de gezochte vader van Franciscus kunnen zijn? In Vlierden vind ik verschillende kinderen Franciscus in de familie Slaets, bijv. eentje gedoopt in 1683 als zoon van Marcellus Aerdt Slaedts en een gedoopt in 1694 als zoon van Anthonius Arnoldi Slaets.

Mvg, Max
Maarten zei op 16 december 2019 om 17:16
Max,
Hoe moet ik het tweede deel van je reactie ("er is in 1704 ...") rijmen met een geboortedatum ergens in de buurt van 1681?

Ik denk dat
a: Walterus Janssen bij onderstaande doop 2 en broer is van Franciscus
b. Bartholomeus Janssen bij doop 4 idem
c. Catharina Wouters bij doop 6 de vrouw is van de onder a genoemde Wouter.
Bij 2 van de 3 staat er met zoveel woorden bij dat ze uit A-Rixtel komen

Gezinsblad van Johanna en Franciscus Johannes Bartel Slaats
Franciscus Johannes Bartel Slaats, begr. te Gemert op 21 okt 1740.
tr. (Johanna ongeveer 26 jaar oud) te Aarle-Rixtel op 15 jan 1708
met Johanna Antony Janssen (Teunisse, Heeren), ged. te Gemert op 3 okt 1681, getuige: Leonardus Alardt; Mechtildis, vv Joannes Janss, begr. te Gemert op 21 mrt 1748.
Uit dit huwelijk 7 kinderen:
1. Johanna Franciscus, ged. te Gemert op 29 okt 1708, getuige: p: Antonius Janssen; m: Joanna Janssen.
2. Henricus Franciscus, ged. te Gemert op 10 apr 1711, getuige: p: Walterus Jansen; m: Gertrudis, vv Joannes Meeuwissen, begr. te Gemert op 14 okt 1783, tr. (resp. ongeveer 27 en ongeveer 23 jaar oud) te Gemert op 20 jan 1739 met Maria Johannes Antonius van de Laar, ged. te Gemert op 13 nov 1715, begr. te Gemert op 11 apr 1791. Uit dit huwelijk geen kinderen.
3. Helena Franciscus Slaets, ged. te Gemert op 13 mrt 1714, getuige: p: Leonardus Alers; m: Anna Wilbrordi, begr. te Gemert op 11 sep 1776, kerk.huw. (resp. ongeveer 29 en ongeveer 24 jaar oud) (Rooms Katholiek) te Gemert op 9 feb 1744 met Arnoldus Joordens van Dooren, ged. te Gemert op 15 aug 1719, getuige: p: Henricus Jorissen i.p.v. Joannes van Lieshout; m: Aleidis, vv Joannes van den Elsen. Uit dit huwelijk 5 kinderen.
4. Catharina Franciscus, ged. te Gemert op 13 mei 1717, getuige: p: Bartholomeus Janssen uit Aarle; m: Anna, vv Henricus Tonijs, begr. te Gemert op 27 mrt 1795, tr. (resp. ongeveer 31 en ongeveer 27 jaar oud) te Gemert op 26 jan 1749 met Antonius Johannes Wassenberg, ged. te Gemert op 4 jun 1721, begr. te Gemert op 26 mrt 1795. Uit dit huwelijk geen kinderen.
5. Mechteld Franciscus, ged. te Gemert op 25 jan 1720, getuige: p: Adrianus Teunissen van de Boom; m: Helena, vv Hermanus Willems, begr. te Gemert op 13 aug 1789, tr. (resp. ongeveer 32 en ongeveer 23 jaar oud) te Gemert op 26 nov 1752 met Johannes Abrahams van Herpen, ged. te Gemert op 5 dec 1728, begr. te Gemert op 16 jan 1795. Uit dit huwelijk geen kinderen.
6. Gisbertus, ged. te Gemert op 25 feb 1723, getuige: Henricus Tonissen; m: Catharina Wouters, uit Aarle; i.p.v. m: Margarita, vv Leonardus Alerts, begr. te Gemert op 24 apr 1803, relatie met Johanna Gerardus van den Elsen, ged. te Gemert op 6 dec 1731, begr. te Gemert op 21 feb 1791. Uit deze relatie geen kinderen.
7. Maria Franciscus, ged. te Gemert op 18 jan 1726, getuige: p: Joannes Peters van de Venne; m: Joanna Leenars van Dinther, begr. te Gemert op 22 mrt 1796, tr. (resp. ongeveer 23 en ongeveer 20 jaar oud) te Gemert op 14 sep 1749 met Thomas Johannes van den Berg (van den Krijtenbergh), ged. te Gemert op 7 okt 1728, ovl. (ongeveer 82 jaar oud) te Gemert op 22 okt 1810, begr. te Gemert op 24 okt 1810. Uit dit huwelijk geen kinderen.

Vervolg van vóór het “gezinsblad”:
Dat betreft dan kinderen uit dit gezin:
Johanna Gysberts x 21-2-1677 Lieshout met Johannes Bathels (“uit Alensis”)
a. Gijsbertus *18-8-1679 A-Rixtel, get.: Bartholomeus Josten; Joanna Dircx; Henrica Gijsbrechts; Barbara Pauwels
b. Anna *27-7-1681 A-Rixtel, get.: Henricus Josephs; Joanna Dircx; Catharina Bartels; Elisabeth Pauwels
c. Gijsbertus *10-1-1684 A-Rixtel, get.: Wolterus Gijsbrechts; Maria Dircx; Maria Lenders; Barbara Pauwels
d. Judocus *20-4-1685 A-Rixtel, get.: Elisabeth Pauwels
e. Walterus *5-2-1687 A-Rixtel, get.: Arnoldus Goosens; Antonia Peters; Maria Wouters
f. Bartholomeus *11-8-1690 A-Rixtel, get.: Joannes Gijsberts; Maria Cornelis; Antonia Claessen
g. Bartholomeus *12-6-1693 A-Rixtel, get.: Judocus Goorts; Joannes Francen; Henrica Gijsberts; Elisabeth Gijsberts
Waarbij ik dus nog Franciscus plaats, die nog past b-c of e-f. Tussen b-c past niet zó slcht bij de leeftijdsaanduiding waar je naar verwijst.

Die potentiële Vlierdense connectie heb ik gezien, maar kon ik onvoldoende vastknopen aan wat ik heb, terwijl er ook bij twee broers (Wouter en Johannes) bovenstaande Johanna Gijsberts een Franciscus bij hun kinderen zit. Dus die Franciscus kan heel goed een andere verklaringsgrond hebben.
Best moeilijk allemaal.
vr.gr., Maarten
Max zei op 16 december 2019 om 18:30
@Maarten,

Ik zou eerder denken dat Franciscus in jouw reconstructie als eerste gedoopt zou zijn, rond eind 1677/begin 1678. In mijn vorige bericht had ik het overigens over een mogelijk tweede huwelijk van Joannes Meussen Slaets in 1704. Dan zou zijn eerdere huwelijk dus ergens anders rond 1680 hebben kunnen plaatsvinden. Dat was echter slechts een hypothese. Ik heb dat verder niet uitgezocht. De getuigen die je aandraagt, Walterus Jansen uit Aarle en Bartholomeus Jansen uit Aarle, zijn wat mij betreft vrij overtuigend. Maar wie is dan weer Gertrudis vv. Joannes Meeuwissen (Bartholomeussen)?

Mvg, Max
Maria Verbroekken zei op 18 december 2019 om 15:51
@Maarten, bericht van 16-12-2019 17.16 uur:
2. Henricus Franciscus, ged. te Gemert op 10 apr 1711, getuige: p: Walterus Jansen; m: Gertrudis, vv Joannes Meeuwissen, begr. te Gemert op 14 okt 1783, tr. (resp. ongeveer 27 en ongeveer 23 jaar oud) te Gemert op 20 jan 1739 met Maria Johannes Antonius van de Laar, ged. te Gemert op 13 nov 1715, begr. te Gemert op 11 apr 1791. Uit dit huwelijk geen kinderen.

Henricus en Maria krijgen tussen 1739 en 1757 maar liefst 10 kinderen:
Joanna Maria 1739; Franciscus 1742; Joannes 1744; Elisabetha 1747; Joannes 1747; Andreas 1752; Helena 1752; Antonius 1753; Andreas 1755; Andreas 1757.

Mvg, Maria
Geraldine zei op 19 december 2019 om 09:34
@ Maarten, kind 1 in de post van16 december 2019 om 17:16 uur
is een zoon Joannes
Genver.nl
dopen Gemert
pag. 422 van 606
get. Henricus Bardoul, loco Antonius Janssen en Joanna Janssen


1. Johanna Franciscus, ged. te Gemert op 29 okt 1708, getuige: p: Antonius Janssen; m: Joanna Janssen
Maarten zei op 19 december 2019 om 14:00
@Maria:
Dank. Ik stam af van het kind na Hendrik, Helena x Arnold Joordens van Dooren. Het was mijn nu meer te doen om de vorouders van Franciscus

@Geraldine. OOk bedankt. Kijk het na.
Maarten

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.