skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Hendricus Gerrits x Christina Peters

Maurice Roefs vertelde op 23 april 2018 om 20:04 uur
Op 2 mei 1784 trouwen in Cuijk Hendricus Gerrits (geboren en wonende te Haps) en Christina Peters (geboren te Groeningen en wonende te Haps).
Zij krijgen diverse kinderen in Rijkevoort. Een van hen is Martinus Gerrits die op 1 december 1795 wordt gedoopt. Hij zal later in 1827 in Linden trouwen met Cornelia Janssen Bouwmeester.

Ik zoek me al enige tijd suf, en misschien staar ik mij intussen wel blind, maar ik kan van Hendricus Gerrits en Christina Peters niets concreets vinden, een aanwijzing van hun overlijden, laat staan hun voorgeslacht.
Wie zet mij op het (goede) spoor? Op internet kom ik wel enkele bronnen tegen met informatie, maar daarvan moet ik vaststellen dat hier nog wel e.e.a. aan schort en het gevaar groot is dat er verwezen wordt naar mensen met dezelfde naam maar waarschijnlijk niet verwant zijn.

Alvast bedankt voor iedere aanwijzing die mij verder kan helpen!

Reacties (12)

Norah zei op 23 april 2018 om 20:45
Op 02-12-1826 te Sint-Anthonis overleed Henricus van de Mont, weduwnaar van Christina Peters, 69 jaar oud, geboren te Haps, wonend te Sint-Anthonis. Ouders Gerardus van de Mont en Anna Maria van Daal.
Mvg.
Norah zei op 23 april 2018 om 21:03
Christina Peters, uxor(echtgenote) begraven 18-10-1799 Wanroij.
Mvg.
Peter van de Laar zei op 23 april 2018 om 22:03
19-7-1798
De kinderen en erfgenamen van Gerrit Jans van de Mont en Maria Aarts van Daal gewezen e.l. met name Jan van de Mont en Mechel Cruijsen e.l.; Cornelis van de Mont en Antonetta Goossens e.l.; Hendricus van de Mont en Christina Peeters e.l.; Jacob Cornelissen en Agnes van de Mont e.l.; Marten van de Mont, ten tijde van de verkoop van de volgende goederen meerderjarige jongman, thans getrouwd met Johanna Hendrix, mede comparant en Maria van de Mont, meerderjarige dochter hebben verkocht aan Thomas Thoonen, schepen van Haps en Theodora Bloemen e.l. een huis en schuur, bakhuis, schop, varkenskot en moeshof met aangelegen bouw-en weiland genaamd de Mont onder Haps, palende oost: de gemene straat; west: Claas Willems de Bruijn; zuid: Hr. Heijnsius en Jacob Cornelissen en noord: het Huis Bergh, jaarlijks belast met 2 malder roggepacht en 12 stuivers tijns a/d eigenaar van Koningsvrij en ½ vat rogge pacht en 10 stuivers en 6 duiten thijns a/h Comptoir der Domeinen te Grave en 8 stuivers en 6 duiten thijns a/h Huis Bergh. Idem: 7 lopen bouwland met de groesen en poterij op de Laaracker onder Haps, afkomstig van Jan Hendrix de Bruijn, jaarlijks belast met 1 vat en 8 kannen rogge a/h Gasthuis te Grave. {Schepenprotocol Cuijk; invnr. 420, fol. 249-252}
Maurice Roefs zei op 23 april 2018 om 22:24
Dank voor de reacties. Het klinkt allemaal heel logisch.
En toch... als ik de huwelijksakte uit 1827 bekijk van (zoon) Martinus Gerrits, dan staat er op het eerste blad: '...zoon van Henrici Gerrits en Kristina Peters zijnde de laatste overleden en de eerste landbouwer woonende te Rijkevoort';
op het tweede blad staat: 'de vader van den bruidegom oud zesenzeventig jaar van beroep landbouwer en de moeder van de bruid... verklaren met dit huwelijk hunner kinderen volkomen genoegen te nemen.'
Dan mag ik er toch van uitgaan, dat Hendricus Gerrits bij de huwelijksvoltrekking op 28 mei 1827 aanwezig was. Hoe kan het dan zijn dat - zoals Norah aangeeft - Henricus (van de Mont) op 2 december 1826 (dus bijna een half jaar voor het huwelijk van zijn zoon) als overleden zou zijn...
Wie heeft daar een verklaring voor? Want dat strijdt toch op een of andere manier...
Peter van de Laar zei op 23 april 2018 om 22:53
Ik lees dat het ging om een verklaring bij de verloving. Gebruikelijk vindt die - zeker in die tijd - niet enkele weken voor het huwelijk plaats. Ik houd het dus op een foutje van de ambtenaar die 1827 ipv 1826 (?) schrijft.
Het feit dat deze verklaring afzonderlijk wordt vermeld is m.i. tevens een bewijs dat Henricus op het tijdstip van het huwelijk inmiddels was overleden.
Maurice Roefs zei op 23 april 2018 om 23:00
@Peter van de Laar
Het is aannemelijk wat je schrijft. Maar de akte uit 1827 geeft ook nog aan het einde het volgende aan:
'... hebben dezelve met ons geteekend. Behalve de vader van den bruidegom en de laatste getuige welke verklaren niet te kunnen schrijven.'
Dat pleit er toch voor om ervan uit te mogen gaan, dat Henricus Gerrits (van de Mont) toch echt nog in leven is.
Rara, wat is hier dan toch aan de hand?
m.j zei op 24 april 2018 om 00:00
In de huwelijksakte van dochter Cornelia v d Mond met Johannes van Mil op 06-05-1827 staat dat beide ouders overleden zijn. Verklaring van overlijden zijn overlegd.
m.jansen zei op 24 april 2018 om 00:06
Overledene Henricus van de Mont
Datum overlijden 02-12-1826
Plaats Oploo, Sint Anthonis en Ledeacker
Geslacht Man
Relatie weduwnaar van Christina Peters
Norah zei op 24 april 2018 om 00:26
Zie ook: 23-04 j.l. 20.45 u.

Het is wel erg vreemd....................
Norah zei op 24 april 2018 om 00:33
In de huwelijksbijlagen van dochter Cornelia(wat M. Jansen doorgaf) moet ook het overlijden van vader Henricus bijgevoegd zijn, het wordt mij nu te laat.
Maurice Roefs zei op 24 april 2018 om 09:40
@Allen, dank voor jullie tips en aanwijzingen.
Het leek er lange tijd op dat een dode vader (Henricus Gerrits) aanwezig was bij het huwelijk van zijn zoon Martinus Gerrits die op 28 mei 1827 in de gemeente Linden trouwde met Johanna Janssen Bouwmeester.
Ik denk dat Peter van de Laar de spijker op zijn kop geslagen heeft. De voorbereiding van dit huwelijk is waarschijnlijk ‘bijtijds’ begonnen, in de tijd dat Henricus Gerrits nog leefde. Alle benodigde akten (die helaas niet alle bij de huwelijksbijlagen zitten) zijn waarschijnlijk ruim voor 2 december 1826 opgemaakt. Dit is immers de datum waarop het overlijden van Henricus van de Mond/Henricus Gerrits is opgesteld in de toenmalige gemeente Sint-Anthonis.
Alle benodigde papieren zijn vervolgens naar de gemeente Linden overgebracht en zijn de aanstaande huwelijkspartners in ondertrouw gegaan maar hebben daarbij kennelijk verzuimd aan te geven dat Henricus Gerrits (van de Mond) intussen was overleden. De akten van ondertrouw wekken immers – net als de huwelijksakte – zeer sterk de indruk dat hij nog in leven is.
Dat dat laatste toch echt niet het geval is, blijkt overduidelijk uit de huwelijksbijlagen die tezelfdertijd is opgemaakt voor het huwelijk van dochter/zus Cornelia van de Mond die op 6 mei 1827 te Beugen en Rijkevoort in het huwelijk treedt met Johannes van Mill.
Het is en blijft toch een beetje vreemd. Je zou toch mogen verwachten dat de informatie uit de burgerlijke stand (ook in de 19e eeuw) correct en consistent zou zijn. Ik denk dat hier sprake is van een voorbeeld waaruit blijkt dat dat kennelijk niet altijd het geval is.
In Linden wordt de familienaam Gerrits gehanteerd, en in Beugen en Rijkevoort (dicht bij huis) Van de Mond. Ik denk dat de ambtenaar van de burgerlijke stand in Linden er zo zijn eigen opvattingen op nahield en voorrang gaf aan het patroniem Gerrits en dat om die reden Van de Mond (bewust) is weggelaten. Want de bruid Johanna Janssen Bouwmeester moest op gezag van de ambtenaar in haar onderschrift de (toe)naam Bouwmeester doorhalen.
Of misschien is wel dergelijk melding gemaakt van het overlijden, maar heeft de ambtenaar destijds besloten de akte te laten voor wat die was omdat die al eerder op schrift gesteld was en hij niet op extra werk zat te wachten?
Afijn, wat er verder ook wel/niet gebeurd is. Voor mij staat nu vast dat Martinus Gerrits de zoon is van Henricus Gerrits en dat laatstgenoemde december 1826 in Sint-Anthonis is overleden.
Nogmaals dank aan allen die mij de afgelopen 12 uur geholpen hebben bij het oplossen van dit mysterie.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.