skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Huize Voorburg

A. van Rooij vertelde op 9 januari 2011 om 16:00 uur
Hallo,
Kan iemand mij vertellen of, en zoja waar
informatie kan worden verkregen over een familielid, dat van 1917 tot 1933 is opgenomen in psych. instelling Voorburg te Vught.
Meer specifiek: de (medische) rapporten m.b.t. deze persoon.

b.v.d.
Ton

Reacties (43)

John Boeren zei op 9 januari 2011 om 16:59
Hallo Ton,
Heb hier uitgebreid ervaring mee. Het is al wel een tijdje terug, ongeveer 1997. De grootmoeder van mijn grootmoeder heeft in de periode 1885-1894 twee maal in Huize Voorburg gezeten. Mijn overgrootvader is er zelfs geboren en zijn moeder is er uiteindelijk overleden.
Ik wilde meer over haar weten, maar liepen tegen enorme muren. Reinier van Arkel in Den Bosch, waar Huize Voorburg onder valt tegenwoordig, wilde niet meewerken. Er waren kennelijk nog wel dossiers, maar ze deden een beroep op medisch geheim. Ook al waren patient en arts allang overleden. Ook al wilde mijn oma, als directe afstammeling, meer weten. Niets hielp. Uiteindelijk heb ik een brief van de raad van bestuur gekregen, waar in drie regels werd verteld dat er sprake zou zijn van godsdienstwaanzin, dat er inderdaad een kind geboren was en dat ze overleden was. Tweederde wist ik al. Verder ben ik, toen althans, niet gekomen. Zou het graag anders zien en ben benieuwd of jij wat kunt bereiken, of dat er nog goede tips hier binnenkomen.
theo zei op 9 januari 2011 om 17:24
In de series rekesten in de archieven van arrondissementstrechtbanken komen talloze rekesten voor betreffende verzoeken van familieleden van een a.s. patiënt om opname in een psychiatrische inrichting met vaak opgave van redenen (bijv. alcoholverslaving, zwartgalligheid, dementie), soms wordt een persoon zelfs op eigen verzoek opgenomen in zo'n inrichting. Helaas zijn de rekesten niet toegankelijk via een index en zul je dus wel een zo exact mogelijke datum van opname in een inrichting moeten hebben.
Dorethé zei op 9 januari 2011 om 18:21
Ook een ver familielid van mij heeft in Voorburg verbleven. Mogelijk biedt het Stadsarchief in Den Bosch nog een ingang. Enige tijd geleden heb ik onderstaande info van hun website gehaald. Zelf ben ik nog niet in de gelegenheid geweest om hier verder in te duiken, maar ben wel benieuwd wat voor info in de genoemde stamboeken te vinden is.

"Patiëntengegevens Voorburg

Sinds 1885 is op het landgoed Voorburg in Vught het gelijknamige psychiatrische ziekenhuis gevestigd. Het ziekenhuis fuseerde in 1991 met de Reinier van Arkel tot het Psychiatrisch Ziekenhuis Reinier van Arkel. Het bleef wel gevestigd op het landgoed.

De patiënten Voorburg in Vught zijn te vinden in de serie stamboeken over de periode 1885-1935. Deze stamboeken zijn nog niet in een inventaris opgenomen en ook nog niet genummerd. Voor het aanvragen van deze stamboeken dient op het aanvraagbriefje vermeld te worden welke stamboeknummer gezocht wordt of wat de datum van opname is van de patiënt.

Het register met de stamboeknummers 5201-5600 ontbreekt."
A. van Rooij zei op 10 januari 2011 om 21:44
Allen hartelijk dank voor de reacties.
Indien de regelgeving gelijk zou zijn aan die voor genealogisch onderzoek (50-75 en 100 jaar) zouden dez archieven deels openbaar moeten zijn..
Ik bespeur echter een bepaalde terughoudendheid, al dan niet ingegeven door voorschriften.
Ik denk dat ik maar moet inzetten op de Stamboeken die Dorothé noemt, al zal dat wel enige tijd vergen.

Ton
John Boeren zei op 10 januari 2011 om 22:01
het gaat hier om een particuliere instelling en dus zijn ze niet gehouden aan regelgeving uit de archiefwet, helaas

wat mij geholpen heeft, is het door nemen van het brievenboek van de burgemeester... hij was (en is) verantwoordelijk voor de openbare orde en indien personen een gevaar voor zichzelf of voor anderen waren, was hij degene die een gedwongen opname regelde

ik vond in zijn serie uitgaande brieven drie maal een brief over de opname van mijn betovergrootmoeder en kreeg zo de data te pakken

die serie stamboeken vind ik ook interessant, daar ga ik zeker ook achteraan
Helena zei op 11 januari 2011 om 02:24
Bedenk ook dat artsen aan het begin van de 20ste eeuw nog niet dezelfde onderzoeken deden en over de diagnostiek beschikten die thans gebruikelijk zijn.
John Boeren zei op 11 januari 2011 om 07:23
@Helena
Natuurlijk zijn de onderzoeksmethodieken in de loop der tijden erg veranderd. Als je hoort over de behandeltechnieken uit die tijd, lopen de rillingen over je lijf.
Maar wat ons natuurlijk vooral interesseert zijn gegevens over verblijf en over de observaties van de patiënten. Wanneer kwamen ze en waarvoor. Ik denk dat die gegevens - ook toen al - vrij nauwkeurig bijgehouden zullen zijn.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 11 januari 2011 om 22:24
De exacte opnamedatum van de persoon in kwestie kunt u bij het BHIC in de genealogische studiezaal via de centrale klapper op de bevolkingsregisters van Vught opzoeken. Het BHIC heeft er voor gekozen om indexen op deze 'gestichtsregisters' om redenen van privacy niet online te zetten in de genealogische databank.

Mocht u niet in de buurt wonen, stuurt u dan even een e-mail naar info@bhic.nl. Onze medewerkers zoeken het graag even voor u op.

Verder kan ik u inderdaad alleen maar adviseren nader onderzoek te doen bij onze collega's van het Stadsarchief 's-Hertogenbosch.
Corjan Dammer zei op 10 oktober 2012 om 16:24

Graag wil ik informatie ontvangen over mijn grootmoeder. Haar meisjesnaam is Akke Groenhuizen gehuwd met J. Dammer, geboren in 1873 en overleden in 1941 in Huize Voorburg. De exacte opnamedatum weet ik niet. Ik zou u zeer erkentelijk zijn al u mij nadere gegevens over het hoe en waarom van haar opname wil e-mailen. Mijn ouders zijn inmiddels al lang overleden ook werd er altijd erg geheimzinnig gedaan over mijn grootmoeder.Mocht dit niet mogelijk zijn waar ik verder moet zoeken.
Met vriendelijke groet,
A. van Rooij zei op 11 oktober 2012 om 20:50
@Corjan Dammer

Als eerste zal het toch nodig zijn om een inschrijvingsnummer in het Stamboek van Huize Voorburg te vinden.
Dit kan bij het Stadsarchief in den Bosch.
U moet wel ongeveer de opnamedatum weten, en aners veel bladeren......

Met dit nummer (en dan weet je dus ook de opnamedatum) kan mogelijk nadere informatie worden verkregen via de gerechtelijke archieven bij BHIC.
Er moest voor opname nl. een machtiging tot opname worden afgegeven, en een beschikking hierop door de Arr. rechtbank DEn Bosch.

Deze laatste zoekslag moet ik ook nog maken, maar blijkens een contact met BHIC kun je daarbij prima hulp krijgen.

Succes,
Ton
Toine Horsten zei op 23 april 2013 om 17:55
LS

Ik zou graag wat informatie hebben over mijn overgrootmoeder Anna Maria Elisabeth Kruijssen die in Voorburg te Vught gezeten heeft.
Zij zat er in ieder geval in 1922 1923 tijdens het huwelijk van mijn oudoom en opa, en volgens mij is ze er overleden in 1937.

mvg Toine 23-4-2013
A. van Rooij zei op 23 april 2013 om 22:11
@Toine
Zoals in mijn bericht van 11-10-2012, is de manier om misschien iets meer te weten te komen.
Dus eerst Stadsarchief de Bosch voor de inschrijving in het Stamboek.
Met deze informatie naar BHIC voor inzage van de gerechtelijke archieven.
Het leverde mij toch een toestemmings-beschikking en bfriefje van de huisarts op
Voorlopig houdt het dan wel op, aangezien de Reinier van Arkelstichting niet erg toeschietelijk is......

Ton
Hanneke van der Eerden, namens BHIC bhic zei op 24 april 2013 om 10:50
@Toine, kijk eens in de bevolkingsregisters van archief Tilburg, online te raadplegen, www.regionaalarchieftilburg.nl
Je ziet dan dat ze op 21-1-1918 uitgeschreven is en naar Vught vertrokken. In de bevolkingsregisters van Voorburg komt ze voor tot 29-2-1932, ze gaat dan naar de Akkerstraat 138 Tilburg. Ze overlijdt 17-12-1937 wederom op Voorburg.
Hans van Ommen zei op 24 januari 2014 om 14:01
Als aanvulling op voorgenoemde speurtochten naar de archieven van Voorburg heb ik contact gezocht met Studiezaal Erfgoedkloosterleven Nederland. www.erfgoedkloosterleven.nl
Daar heb ik heel nuttige informatie gekregen hoe verder te handelen, dit erfgoedcentrum beschikt over vele archieven van opgeheven congregaties of kloosters, inderdaad moet je het doel van je onderzoek motiveren en dan indienen, bij goedkeuring kan het erfgoedcentrum de archieven beschikbaar stellen, De goedkeuring moet komen van de Broeders van O.L.V. van Lourdes.
L.G.Berens-Boeren zei op 7 maart 2014 om 18:10
Hallo John Boeren
Bent u die persoon die de stamboom of parenteel heeft opgezet van de familie boeren afkomstig uit Ginniken?.
Ook in Aarle-Rixtel wonen nog familieleden van Boeren. Ik ben getrouwd met Maria Boeren geb. 26-02-1955 te Aarle-Rixtel.

Ik ben ook bezig met mijn familie te onderzoeken, heb al veel gegevens maar loop vast in 1764.
laat wat weten!

Sandra Hommes zei op 9 december 2017 om 18:43
Ik zoek meer informatie over mijn grootmoeder petronella Anna Maria Crooijmans. Zij is geboren op 17-6-1916 en was getrouwd met W.L.C. Gielen. Ik heb pas recent gehoord dat mijn grootmoeder in Vught verbleef, ik weet niet hoe lang en welk jaar of jaren? Er wordt niets over verteld. Ben zeer benieuwd naar de gegevens van mijn grootmoeder omdat er een patroon is van psychische problemen bij de nog levende kinderen. (Die over dit niets willen of kunnen vertellen) Iemand die informatie kan verschaffen of weet waar ik verder moet zoeken?
Norah zei op 9 december 2017 om 20:07
www.erfgoedshertogenbosch.nl

Dit is de site van het Stadsarchief Den Bosch. Ik vond onder -personen zoeken- wel drie andere personen met dezelfde achternaam die ook in Vught waren opgenomen.
Je kunt het beste de raad volgen die in de vorige berichten vermeld staat, en hoop dat je de informatie krijgt waar je naar op zoek bent.
Mvg.
Sandra Hommes zei op 10 december 2017 om 00:11
Bedankt ik weet inmiddels welk jaar het was , het was in 1964 en ze heeft daar ongeveer een half jaar doorgebracht.
Sandra HommesDa zei op 10 december 2017 om 13:49
Nou inmiddels is mijn nieuwsgierigheid nog meer aangewakkerd want ik ben er achter gekomen dat de oudste zus van mijn oma van vaders kant : Jet van Wetten ook in Voorburg heeft gezeten en daar ook is gestorven. Mijn vader weet nog dat ie haar graf bezocht heeft en was toen een kleine jongen van 9 jaar, dit moet dus rond 1963/64 geweest zijn. Mijn vader weet verder ook niet van het hoe en waarom. Ik weet wel dat het kerkhof nog bestaat. Zou heel graag meer willen weten over hoe het er destijds aan toe ging in huize Voorburg maar geen idee hoe en waar ik moet zoeken.
Norah zei op 10 december 2017 om 16:33
Zoals ik al schreef, kijk de vorige berichten hierover nog maar eens na. Ik kan je alleen nog aanraden om contact te zoeken met het Stadsarchief Den Bosch.
www.erfgoedshertogenbosch.nl
Hopenlijk kunnen ze je daar verder van dienst zijn. In dit geval, zijn het wel vrij recente gebeurtenissen > wet op de privacy.
Mvg.
Dorethé zei op 10 december 2017 om 22:44
Wellicht is dit voor je interessant:

402 Geschiedenis van Voorburg, uitgegeven ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Voorburg; met uitnodiging en programma van een te houden symposium, 1985
Plaats van uitgave: Vught
Jaar van uitgave: 1985
Toegangsnummer: 1591
Inventarisnummer: 402 [Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal) ]
Trefwoorden: Psychiatrie
Geografische namen: Vught
Organisatie: Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 11 december 2017 om 13:58
Fijn dat jullie Sandra van vele tips hebben voorzien, Norah en Dorothé! Ik zou je inderdaad ook adviseren om contact op te nemen met Erfgoed 's-Hertogenbosch en daar te vragen naar de inschrijvingsregisters.

Het archief van Voorburg is aanwezig bij de Stichting Reinier van Arkel, maar vanwege privacywetgeving zou het goed kunnen zijn dat je geen inzage krijgt in het betreffende dossier.

Het jubileumboek dat Dorothé hierboven noemt, kun je inderdaad bij ons inzien in de studiezaal. Veel succes ermee!
Sandra Hommes zei op 11 december 2017 om 14:28
Heel erg bedankt voor alle tips. Het helpt me al een heel stuk verder.
Geraldine zei op 18 december 2017 om 15:44
Sandra, een antwoord op je vraag van 10 december 2017.
Je oudtante overleed te Vught in 1959.
De akte is te zien op BHIC: archieven, gescande bronnen, Vught
Overlijdensregister Vught 1959
Scan 73 van 100 | Scannaam: 171-1298-4554-1959_073
akte 141
Ook komt haar naam voor in het bevolkingsregister te Eindhoven
zoekjestamboom.nl
Henrica Theodora van Wetten, persoon in bevolkingsregister 1921
BR-Eindhoven-10491-7292 Index Bevolkingsregister Eindhoven 1921-1938

Met vriendelijke groeten
Sandra zei op 18 december 2017 om 22:22
dankjewel!
G. van Spijk zei op 25 oktober 2019 om 06:45
We zijn nu alweer een paar jaar verder maar ook ik ben op zoek naar de archieven van Voorburg. Mijn grootvader is daar nl vescheidene malen opgenomen en heeft,volgens een tante van mij,zijn dochter, daar slaapkuren ondergaan. Graag wil ik daar meer over weten omwille van zijn nazaten en de genetische erfenis die hij nagelaten heeft.
Maria Verbroekken zei op 25 oktober 2019 om 11:44
Waarom zou je deze genetische erfenis openbaar willen hebben? Het is denk ik zeer terecht dat men zich beroept op privacyregels.
Niettemin snap ik ook dat er aan een eventuele erfelijke aanleg consequenties zitten. Je zou informatie kunnen vragen bij een psychiater of een geneticus, deze mensen kunnen wel medische gegevens opvragen en beter duiden wat een ziekte betekent.
G.van Spijk zei op 27 oktober 2019 om 20:53
Dank je wel voor je reactie,Maria. En het gaat me niet om het openbaar maken maar zuiver voor onze familie. Als je weet dat je kinderen een grote kans maken om hier mee belast te worden,zou je er misschien nog eens over nadenken of je een kind dit zou willen aandoen. Maar misschien wel een goed idee om het aan de psychiater te vragen, die voor mijn medicatie zorgt. Bedankt voor de tip!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 28 oktober 2019 om 09:56
De archieven van het psychiatrisch Centrum Voorburg zijn ondergebracht bij de Stichting Reinier van Arkel: https://www.reiniervanarkel.nl/contact
Je kunt contact opnemen met de hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch. Daar berusten de patiëntendossiers, ook van Voorburg. Het is aan de Geneesheer-Directeur van deze stichting om te bepalen of er inzage in de dossiers wordt gegeven of dat je informatie uit deze dossiers kunt verkrijgen.
Maria Verbroekken zei op 28 oktober 2019 om 12:07
@ G. van Spijk, een moeilijk en dapper pad dat voor je ligt. Als je de psychiater er naar vraagt noteer dan vast zoveel mogelijk informatie die je al hebt, welke familieleden ermee behept zijn, dat maakt het voor je arts veel duidelijker.
Veel succes ermee
Erna zei op 31 januari 2020 om 15:04
Ik ben net op Voorburg geweest om foto’s te maken van een graf van familie van mij. Heb de geneesheer directeur een brief geschreven om info te krijgen. Kreeg het heel snel.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 31 januari 2020 om 19:01
Wat een goed bericht Erna, ging het om een verre voorouder? Met andere woorden, wat was het jaar van geboorte van je voorouder?
Erna zei op 1 februari 2020 om 10:30
Hij was geboren op 24-3-1902 en overleden op 31-8-1979 op Voorburg. Ze schreven dat hij ziek was en naar Voorburg werd overgebracht, en dat hij op de afdeling Cathrien werd ondergebracht. Hij is de dag erna gestorven. Hij is begraven op de begraafplaats van Voorburg en de rij en nr van graf stond er ook bij. Ik zal naar het algemene mailadres van de bhic een paar foto’s sturen van de begraafplaats. Het is een openbare plaats en je mag er gewoon gaan kijken.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 1 februari 2020 om 13:42
Bedankt Erna, wij hebben ooit als team ook een rondleiding op het terrein van Voorburg gehad; erg interessant inderdaad. Ik was alleen benieuwd naar welke gegevens je had gekregen.
erna zei op 1 februari 2020 om 13:46
@mariët. Ik heb jullie een mail gestuurd aan jou gericht met het antwoord.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 februari 2020 om 15:47
We hebben bericht én foto's ontvangen van Erna, welke we mogen plaatsen bij deze oproep: Hierbij enkele foto's van de begraafplaats van Voorburg. Ik heb er twee gemaakt van een zuil met broeders en zusters, twee van het geheel, en 2 willekeurige, waaronder 1 van de rector van reinier van arkel Paymans. Die stond tegen een boom. De begraafplaats is vrij te bezoeken, als mensen info willen hebben moeten ze een brief sturen naar de geneesheer directeur van Reinier van Arkel. Ik kreeg (had mijn mailadres in de brief gezet, binnen 2 dagen reactie van iemand die de gegevens die ik wilde hebben onder zijn beheer had. Hij zegt dat er rondleidingen zijn op bv 25 april (blijkbaar iedere laatste zaterdag van de maand). Ik wilde graag weten wanneer de broer van mijn oma van Den Bosch naar Vught overgebracht was, omdat ik op de persoonskaart zag dat hij op Reinier van Arkel woonde, en stierf in Vught. Ook wilde ik weten of hij begraven was op Voorburg en of het graf er nog was. Op deze vragen heb ik antwoord gekregen. Je mag deze foto's van mij best op jullie fotosite zetten.
Bert zei op 16 februari 2021 om 15:34
Mijn tante frieda van luijk heeft daar in de jaren 70 daar gewoond en in de jaren 90 overleden. Ze ligt daar ook begraven. Hoe kom ik aan haar geboortejaar en overlijdensjaar? Ivm stamboomonderzoek
Norah zei op 16 februari 2021 om 16:04
Voor dit zaken(té recent) wordt in het algemeen aangeraden om een persoonskaart bij het CBG in Den Haag aan te vragen.
Gerry Hernaat zei op 24 maart 2021 om 18:01
Hallo, in het kader van een stamboomonderzoek, ben ik op zoek naar meer info over de zus van mijn grootvader.
Zij heette Petronella Henraat, maar was als kloosterzuster in Huize Voorburg ingetreden met de naam Zuster Onezima.
Ze is geboren op 27/7/1895, ingetreden op 18/5/1913, geprofest (zeg je dat zo?) op 2/2/1915 en in Voorburg overleden op 29/6/1973.
Ik neem aan dat ze op het kerkhof in Voorburg begraven ligt (als ik vanuit België nog eens mag afkomen, kom ik zeker kijken).
Maar ik ben nu vooral benieuwd of ik meer te weten kan komen over wat zij in het klooster precies deed, of daar sporen van terug zijn te vinden, enz.
Hartelijk dank voor elke tip!
Norah zei op 24 maart 2021 om 19:55
Je vindt je oudtante drie maal terug in de bevolkingsregisters Vught. Op een -gezinskaart- staat ze vermeld als kloosterlinge/verpleegster.
BHIC; stamboom > personen zoeken.

Het blijft moeilijk om verdere informatie over haar te zoeken, en te vinden. Je kunt beter de hierboven vermelde instanties mailen.
Mvg.
Dorethé zei op 3 april 2021 om 18:10
Via Google vond ik je oudtante vermeld in INVENTARIS VAN HET ARCHIEF ZUSTER VAN BARMHARTIGHEID RONSE 1813-1999. https://kadoc.kuleuven.be/db/inv/963.pdf
Het document begint met een beschrijving van de congregatie van de Zusters van Barmhartigheid van Ronse. Hierin o.a.:

In 1853 kwam er vanwege het College der Regenten van de Godshuizen in
's-Hertogenbosch de vraag om zusters te sturen naar het psychiatrisch instituut Reinier
Van Arckel. Veertien zusters vertrokken naar Nederland. Deze specifieke tak van de
gezondheidszorg zou de belangrijkste taak worden voor de zusters in Nederland. In 1870
traden de zusters in dienst van het instituut “Coudewater”, in 1885 van het instituut
“Voorburg” te Vught en in 1912 te Hees. In 1936 kocht de congregatie te Eindhoven het
kasteel “De Burgh”, waar ook psychiatrische patiënten werden ondergebracht. Hier
stonden de zusters tot 1983 in voor de verpleging van patiënten; bij gebrek aan werkkrachten werd de zorg toen overgedragen aan openbare instellingen. Op onderwijsgebied
stichtten de zusters in 1937 een school te Vorstenbosch.
Gerry Henraat zei op 3 april 2021 om 18:31
Bedankt Dorethé,
De vermelding over mijn oudtante beperkt zich in dat document (dat ik ook al had ontdekt) tot een verwijzing naar het bidprentje in het archief en dat bidprentje heb ik reeds. Maar verder biedt het document uiteraard mooie achtergrondinfo.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.