skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Jan/Johan van Schoonhoven, erfsecretaris van de Vrijheid van St. Oedenrode

Leo Hendriks vertelde op 27 oktober 2010 om 16:38 uur
Wie zijn de ouders van Jan/Johan van Schoonhoven?
Zijn dochter Geertrui is wel bekend, en hieronder vermeld ik hetgeen van haar bekend is.
Geertrui van Schoonhoven, dochter van Johan van Schoonhoven (secretaris van de vrijheid Sint Oedenrode) en Antonetta van Hedickhuysen.
Antonetta van Hedickhuysen is in 1659 overleden als dochter van Joost van Hedickhuysen, de schout van Cranendonk, Heeswijk, Dinther en Berlicum, blijkens zijn grafschrift overleden te Brussel op 30 oktober 1647, gehuwd met Maria Heuvelmans, dochter van Henrick Heuvelmans, drost van Eindhoven (1591—1611) en Catherina van den Heuvel. Zijne dochters droegen volgens Butkens „de noblesse niet in den kop".

Geertrui van Schoonhoven is eerder gehuwd geweest met Johan van Heessel, secretaris van St. Oedenrode, zoon van Jan van Heessel, secretaris St. Oedenrode en Adriana Eyndthouts. Zij huwt 1e. met:

Gerit Stans Molemakers, overleden te Aarle-Rixtel op 24 juli 1723. Hij is mulder (=molenaar) van Schijndel, en later (ca. 1672) Secretaris van St. Oedenrode. Hij huwt 1e met Cathelïjn Scalcken van Blommendael, overleden vóór 27 november 1664, dochter van Jan Geerlings van Blommendael en Anneken Gijsbertsdr. Jansz. van der Asdonck.

Verder heb ik uit de inventarislijst van het oud-rechterlijk archief van Sint Oedenrode de volgende tekst gevonden: “Inventaris 168 jaar 1707 folio 309 Geertruij van Schoonhoven weduwe Gerit Stans Molemakers ende hunne erfgename op den 15 november 1707 voor de middag de klock omtrent elf ure ende doen te sien openen sekere besloten testament van Gerit Stans Molemakers ende Geertruij sijn huijsvrouw, gemaeckt 26 julij 1702. Aen de oudste soone een seeckere huijsken gestaen aende Eerschotse kerckhof, gecomen van de testatuere eerste vrouwe ouders. Aen Peter en Antoni Molemakers, kinderen van dese tegenwoordige bedde, een woonhuijs, schuer, schop, hof en bogaert soo heij, weij ende teullande, een deels gecomen van testateure eerste vrouwe ouders, gelegen binnen deeser vrijheijt ter plaetse aende heijde inde Eversche beemde, in sulcke voegen als Jan van de Wiel dat tegenwoordigh in sijn gebruijck is hebbende. Item een huijs, schuer, teullande en driesse aen malcanderen gelegen ter plaetse aende heijde. Item een huijs en hoff, gestaen ende gelegen aen de mercktvelde alhier, neffens erffve Peeter Audenhoven de huijssinge de Swaen aen een sijde, de andere sijde de weduwe Gijsbert de Roeij, streckende van de weijde de Neul tot voor op de Mercktvelde, Item een huijs, hoff, schuer, teul, hoij ende weijlanden, gestaen ende gelegen tot Ollant daer Jan van Dinter dat tegenwoordigh in sijn gebruijck is hebbende, soo sij dat van Jacob van Duppen hebben vercregen. Item prelageert aen voor genoemde Peeter alleen de brauwerije die sij stervende sullen nalaten, soo van ketel, cuijpen, koelbacken, troch cuijpen, tonne, vaten en verder alle braugereedschappen.Verder genoemde personen: Dresken van Dueren gewesene halve suster van hem testateuren ierste vrouw. Catharina van Heessel getrouwt met Johan Leijten haere kinderen. De kinderen Jan van Heessel verweckt bij Maria Kerckhoff sijne gewesene huijsvrou. De kinderen van Elisabeth van Heessel verweckt bij Jochum Bossers en Johan Kemps. Ook genoemd de secretarije van Rode en Vechgel. Het opbouwen van de vervallen huijsinge daer sij tegenwoordich in woonen ende van den eerste huwelijck gecoomen, wel heeft gecoft twee duijsent gulden.” Van Gerrit Stansen Molemakers wordt gezegd dat hij is protestant, notaris en secretaris te Sint Oedenrode, en dat hij zeer bemiddeld is. Hij is geboren te St. Michielsgestel en zou 1e. zijn gehuwd op 18 november 1657 met Hendrikske Dirk Janse Ketelaer uit St Oedenrode afkomstig.



Antoni Molemakers, zoon van Gerit Stans Molemakers en diens tweede vrouw Geertrui van Schoonhoven , overleden in 1728, begraven te Aarle Rixtel op 26 januari 1728, trouwt 2e met Joanna Francisca Schenaerts, begraven te Aarle-Rixtel op 22 augustus 1734. Uit het doopboek van Aarle blijkt dat ook uit dit huwelijk kinderen zijn geboren: “Anno 1719 11 julii – Baptizatus est Joannes Barthomeus filius consultissimi domini Antonii Molemakers juris artiusque licentiati et advocati et Dominella Joanne Franciscae Schenaerts coniugutii quem susceperi Dominus Petrus Molemakers et Domincella Joanna Schenaerts; ita habet baptismale nostrum Arlense quod attestor Franciscus van de Ven, pastor de Aerle et Rixtel”. Antoni Molemakers huwt 1e. met
Catharina Roefs, dochter van Theodorus Roefs en Hendrina Conincx, overleden omstreeks 1722. Ook daarover hebben de archieven het een en ander nagelaten: “erfscheiding d.d. 23-9-1722 voor schepenen van Helmond tussen Antonij Molemakers, vader en voogd van zijn drie minderjarige kinderen Johanna, Gerard en Mattheus, verwekt bij wijlen juffrouw Catharina Roefs, alsmede juffrouw Cunera Roefs, geass. met de subst.secretaris Willem van Ommeren als haar in deze aangenomen momboir, alsmede de heer en mr. Emondus Roefs, advocaat en drossaard van Wel, allen kinderen en kleinkinderen van de echtelieden de heer en mr. Theodorus Roefs en juffr. Hendrina Conincx”.
Uit dit eerste huwelijk zijn drie kinderen geboren, waaronder één dochter:
Johanna Molemakers. En zij huwde met Rogier van Leefdael.



Rogier (Rogerius) van Leefdael, zoon van Rogier Walewijn van Leefdael en Elisabeth Lutgardis van der Eem, geboren te Beek en Donk op 13 december 1696, gedoopt te Beek en Donk (bij de doop wordt de moeder vermeld als: "Elisabeth Anna" zonder geslachtsnaam) op 19 december 1696 (getuigen: Fredericus Albertus de Leefdael, Johannes Philippus de Leefdael, Magdalena de Levensteyn), trouwt in 1727 met
Johanna Molemakers, dochter van Antoni Molemakers en Catharina Roefs. Op 15 september 1727 compareerden voor de schepenen van Aarle-Rixtel, t.w. Jan Boogaerts en Cornelis Dircx van Osch, “den HoogEd. Heere Rogier geboren Baron van Leefdael jongman out omtrent 30 jaren ende geboortigh op de Beecksche doncq en juffr. Johanna Peironella Molemakers out omtrent 26 jaren geboortigh tot Helmont en beyde wonende alhier”.
Uit dit huwelijk 3 kinderen:
435a. Juliana Philippina van Leefdael, gedoopt te Aarle Rixtel op 5 juni 1733, overleden (ongeveer 78 jaar oud) te 's Gravenhage op 14 januari 1812. Zij huwt met een persoon uit het Haagse geslacht Diert, en van haar is nog een portret bewaard gebleven.
435b. Rogerius Walewinus van Leefdael, geboren te Aarle Rixtel, gedoopt te Aarle Rixtel op 20 augustus 1741 (getuigen: Godefridus Beniers, Ludovicus van Leefdael, Gertrudis Lovanii Verbeeck, Maria Francisca van der Graeght).
435c. Maria Theresia Francisca van Leefdael, geboren te Aarle Rixtel, gedoopt te Aarle Rixtel op 15 oktober 1743 (getuigen: Ludovicus van Leefdael, Rogerius van Leefdael, Maria Francisca van der Graeght, N.N. Verbeeck). Volgens het bidprentje overleed Maria Theresia Francisca baronesse van Leefdael ongehuwd op de 6e augustus 1835 te 's-Gravenhage in de ouderdom
van 91 jaren en tien maanden.

Wie heeft méér informatie? Mogelijkerwijs is Jan/Johan van Schoonhoven lid van de familie Van Aarschot Schoonhoven, die in de Brabantse gebieden meer voorkomt. Graag ook bereid tot verdere uitwisseling van informatie omtrent het verdere nageslacht (Leefdael, Diert, etc.)

Reacties (19)

Frans Maes; Schijndel zei op 31 oktober 2010 om 14:09
Ik zal mijn bestanden eens moeten doorworstelen om te zien of ik iets voor je kan betekenen.

Wat ik wel heb is de volgende link:
http://groups.yahoo.com/group/soc_nederlandse_adel/message/2452

Als je nog geen lid van die group bent dan kan je jezelf daar aanmelden.

Misschien dat de schrijver nog iets kan toevoegen.

Je kan dit bericht tat. ook plaatsen in die group, die daar specifiek voor is opgezet.

MvG
Frans
van DEURSEN 8000 zei op 1 november 2010 om 22:54
Leo Hendriks,
Betreffende Rogier van Leefdaal en zijn omgeving vindt u ook veel in www.docu-data-deurne.nl
Hij was nl. ook Heer van Deurne geweest.
In onze bestanden hebben we e.e.a. dat voor u mogelijk interessant kan zijn. (?) Omdat het niet duidelijk gericht is, lijkt het onzin om de akten hier te plaatsen maar neem even contact op met @gamial.com voorafgegaan door familiearchivaria
Het bestandje is dan zo bij u.
van DEURSEN 8000 zei op 1 november 2010 om 22:55
moet natuurlijk Gmail.com zijn,,,, sorry
Theo Aldenzee zei op 2 november 2010 om 14:48
Beste Frans,
Natuurlijk: Docudeurne.eu (oude benaming) is equivalent aan Docu-Data-Deurne.nl (huidige benaming en recenter.) één van de projecten van HKK Ouwerling te Deurne w.o. ook Deurnewiki.
vriendelijke groet
Frans Maes; Schijndel zei op 2 november 2010 om 14:55
Op de ".EU" krijg ik gegevens terwijl de ".NL" een 404-scherm krijg.
Dus lijkt het erop dat de >NL de oude benaming is en de .EU de nieuwe benaming.

MvG
Leo Hendriks zei op 2 november 2010 om 15:03
Reactie van de vragensteller Leo Hendriks:
Frans, Bert, Theo: dank jullie wel voor de reacties. Helaas zit de "gouden" tip er nog niet bij. Ik zit ook al enige maanden te zoeken naar een antwoord, wie de ouders van Jan/Johan van Schoonhoven nu eigenlijk zijn, en ik ben ook op zoek geweest in de talrijke papieren op docu-data-deurne.nl, een prachtige website overigens.
Het blijft dus nog even zoeken. De mogelijkheid dat onze Jan/Johan van Schoonhoven mogelijkerwijs behoort tot de familie (al dan niet bastaard) van Van Aarschot Schoonhoven, ligt in het feit dat tenminste twee leden van die familie huwen met leden van de familie Van Leefdael. En zodoende kom je op de gedachte onze Jan/Johan daar te plaatsen. Maar ook dat heeft tot op heden geen definitieve oplossing geboden.
Ik heb overigens enige tijd geleden van een aardige dame uit St. Oedenrode enige papieren toegezonden gekregen (die overigens ook niet de ouders noemen) maar daar staat wel een wapentje van Van Schoonhoven bij, evenals die van de familie Molemakers, Heessel, Leefdael, en Diert. Ik ben geen kenner van de heraldiek. En ze zeggen me verder niet veel, maar mocht er onder jullie een liefhebber zijn, dan stuur ik graag een copie op (per post, want mijn scanapparaat heeft het begeven).
Met beste groet, Leo.
theo zei op 2 november 2010 om 15:20
Frans,
Blijkt te kloppen... Maar omdat ik google "docu-data-deurne" heb ik dat in de bovenbalk nooit opgemerkt.
We begonnen in 1995 met Docu Deurne; later werd dat Docu-Data-Deurne DVD en dan op internet .nl en nu blijkt men terug bij Docudeurne.eu... Maar werken doet het allebei...
Edmond Willems zei op 27 januari 2011 om 20:04
Veel info heb ik niet, maar alle beetjes kunnen helpen; Dit is wat ik gevonden heb in verband met een studie over de abten van St.-Geertrui in Leuven.

Joannes van Aerschot van Schoonhoven, ridder, marktgraaf van Antwerpen, geboren ca 1524 als zoon van Henricus (+1490) en Catherina Pot. Hij huwde Barbara van der Elst
; Barbara van der Elst was de dochter van Thomas en Maria Scheyff; zij overleed op 15 februari 1581

In verband met hogervermelde studie ben ik op zoek naar geboorteakte vanLudovicus Ernestus van Lefdael ° in St Oedenrode 19 jan 1694, alsook de ° x + akte van zijn vader Rogier van Leefdael en zijn moeder Lutgardis Elisabeth van der Eem

bedankt voor de samenwerking

Bert vd Brandt zei op 28 januari 2011 om 10:11
@Edmond,
Volgens mij maak je nu een fout!

Catharina Pot was de GROOTmoeder van Jan en gehuwd met zijn GROOTvader Philips.


Hierbij een uitdraai van Jan(Johan):


Jan van Aarschot van Schoonhoven is geboren omstreeks 1510, zoon van Hendrik van Aarschot van Schoonhoven en van Jeanne de Coutereau. Jan is overleden op 23 januari 1598, ongeveer 88 jaar oud.

Functie:
marktgraaf van Antwerpen
Predikaat:
ridder

Jan trouwde, ongeveer 33 jaar oud, op 26 april 1543 met Barbara van der Elst, ongeveer 18 jaar oud. Barbara is geboren omstreeks 1525, dochter van Thomas van der Elst en van Maria Scheijff. Barbara is overleden op 15 februari 1581, ongeveer 56 jaar oud.
Kind van Jan en van Barbara:
1 Johanna van Aerschot van Schoonhoven, geboren omstreeks 1545. Johanna is overleden op 7 november 1622, ongeveer 77 jaar oud. Johanna trouwde, ongeveer 19 jaar oud, op 11 april 1564 te Antwerpen met Rogier van Leefdael, ongeveer 44 jaar oud. Rogier is geboren omstreeks 1520, zoon van Philips van Leefdael en van Anna Agnes van Gaveren Lieferinge. Rogier is overleden op 24 december 1599 te Antwerpen, ongeveer 79 jaar oud.
Notitie bij Rogier: Reeks:39.
25. Rogier van Leefdael, heer van Waalwijk, Eethen, Meeuwen en Babiloniënbroek, overl. 24.12.1599,
tr. (huw.contr. Antwerpen 11.4.1564) Johanna van Schoonhoven, overl. 7.11.1622.
Heerlijkheid:
heer van Waalwijk, Eethen, Meeuwen & Babiloniënbroek


PS. "Reeks:39" is de reeks van de site van KareldeGrote.
Bert vd Brandt zei op 28 januari 2011 om 10:18
@Edmond,

De DTB's van St.Oedenrode zijn online in te zien; vermits hij RK gedoopt is.
De NG van die peiode is er niet.
Ger zei op 30 januari 2011 om 20:27
Voor het geval dat jullie zelf de typefout niet opvalt: een marktgraaf bestaat niet, het is MARKGRAAF.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 11 februari 2011 om 09:55
Er is een akte over Geertrui en haar moeder. Zie gescande bronnen Sint-Oedenrode, inventaris 129 folio 551.
Rob Schouten zei op 20 september 2012 om 09:31
Beste Leo Hendriks,

Ik ben, ook met vragen in De Brabantse Leeuw, al jaren op zoek naar de voorouders van Jan van Schoonhoven en zou daarom graag het wapentje Van Schoonhoven waarvan je op 02-11-10 rept, eens willen zien, per mail of per slakkenpost, beste groet Rob Schouten
Leo Hendriks zei op 20 november 2012 om 13:18
Dag Rob, je berichtje eindelijk gevonden. Stuur a.u.b. je postadres naar email: juleo.bleiswijk@versatel.nl. De papieren die ik heb zijn moeilijk leesbaar, en ik stuur je datgene wat ik heb. Wie weet gaan we nog eens wat ontdekken. Zou erg leuk zijn! Beste groet, Leo.
Brigitte vd Broek zei op 14 januari 2013 om 05:18
120 Testament van juffrouw Geeruijt van Schoonhoven, siek te bedde leggende. Genoemde personen: Peeter M..., 1717

Beschrijving: Testament van juffrouw Geeruijt van Schoonhoven, siek te bedde leggende. Genoemde personen: Peeter Molemakers woont in haer huijs. Antoni Molemakers. Haere dochter Adriana Catharina van Heessel.

Datering: 1717

Pagina: 443
Plaats: Sint-Oedenrode
Toegangsnummer: 7636
Inventarisnummer: 171
Scan: Akte inzien

148 De heer Wouter Vermeulen woonende te S’Gravenmoer gemachtigde van juffrouw Eva Quirijns weduwe weijl..., 1741

Beschrijving: De heer Wouter Vermeulen woonende te S’Gravenmoer gemachtigde van juffrouw Eva Quirijns weduwe weijlen Pieter van Waas woonende tot Breda, als universeel erffgenaam van de heer Johan Schoonhoven, in leeven gewoond hebbende binnen deeser Vrijeheijt Sint Oedenrode. Heeft getransporteerd aan juffrouw Johanna de Lauwere weduwe Peeter Molemakers, eenen camp teullant, gelegen aan de heij.

Datering: 1741

Pagina: 303
Plaats: Sint-Oedenrode
Toegangsnummer: 7636
Inventarisnummer: 138
Scan: Akte inzien

33 Taxatie van de vaste goederen achtergelaten ende metter dood ontruimpt bij Johan Schoonhoven en begr..., 1741

Beschrijving: Taxatie van de vaste goederen achtergelaten ende metter dood ontruimpt bij Johan Schoonhoven en begraaven den 19e december 1740. Jufrouw Eva Quirijns weduwe Pieter van Waaas universeel erfgenaam.

Datering: 1741

Pagina: 143
Plaats: Sint-Oedenrode
Toegangsnummer: 7636
Inventarisnummer: 221
Scan: Akte inzien

Misschien heb je er iets aan.
alkan5 zei op 13 februari 2018 om 22:31
Zou Johan van Schoonhoven, getrouwd met Antonetta van Hedickhuisen, misschien de zoon kunnen zijn van Philips van Schoonhoven, luitenant onder Van Kessel, die 12.3.1617 te Heusden trouwde met Emmerentia La (of Le) Grue. Qua geboorte en stand zou het kunnen. Zij kregen te Heusden in elk geval een zoon Philips (1621).
Rob Schouten zei op 28 september 2022 om 13:14
Ook wellicht interessant: Jan Jansen van Schoonhoven, secretaris van Raamsdonk, over. voor 1642, tr. voor 14.3.1620 Dingena Peters Conincx, zij kregen een zoon, zie ook www.doefefkes.nl, rechterlijke archieven Raamsdonk 61

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.