skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Johanna Gerrits vrouw van Huijbert van Kessel te Orthen/Rosmalen (1705-1790)

Peter de Vries vertelde op 2 januari 2023 om 11:19 uur
Beste lezers,

Ik heb al eens eerder een oproep gedaan naar de afkomst van de tweede vrouw van Huijbert van Kessel die omstreeks 1750 te Orthen/Rosmalen bij Den Bosch woonde. Hij was daar smit, en was zelf afkomstig uit Geffen waar zijn vader en diens voorouders ook smit waren. Van Huijbert/Hubertus van Kessel weet ik vrij veel, maar over zijn tweede vrouw zeer weinig.

Hieronder all gegevens die ik heb over Huijbert van Kessel en zijn gezinnen. De vraag betreft specifiek de afkomst van zij tweede vrouw met wie hij in 1742 te Orthen en Rosmalen trouwde. Ik heb onlangs het Ned. Herv. huwelijk te Rosmalen gevonden en ik hoopte dat dit nieuwe gegevens zou opleveren maar het roept alleen maar meer vragen op.

Johanna komt voor onder de naam Joanna Gerardi en Johanna Gerrits. Dus haar vader moet dus ene Gerard geweest zijn. Ze komt ook twee keer voor onder de naam Sinke. En heel misschien eens als en De Vos. Ze wordt ook wel Jannetje van Gemert genoemd. Het kan zijn dat dit haar eigen familienaam was. Maar bij haar huwelijk in 1742, staat dat ze toen weduwe was van ene "Jan Willem van Gemert". Mogelijk werd ze dus naar haar eerste man vernoemd?

Huijbert van Kessel en ook Johanna Gerrits komen voor als doopgetuigen bij de kinderen van het echtpaar Jan van Gemert die gehuwd was met Antonia Francis Valkenhof was gehuwd. Deze Jan wordt nooit met patroniem vermeld.

Ook komt er vaak ene Anna van Gemert voor bij de dopen van de kinderen van Huijbert van Kessel en Johanna Gerrits.

Ik heb de doop en trouw gegevens van Orthen door gespit en enkele families van Gemert gevonden, die omstreeks 1700 te Orthen woonden. Ook de notariele aktes van Rosmalen in gezien, maar ik kan geen duidelijke banden vinden met Johanna Gerrits, Anna van Gemert, Jan Willem van Gemert, of Jan van Gemert die met Antonia Valkenhof trouwde.

Kan iemand helpen? Moet ik het soms buiten Orthen zoeken? Waar was Johanna Gerrits gehuwd met Jan Willem van Gemert? Klopt dit gegeven wel? Waarom werd zij Sinke genoemd?

Mocht iemand bekend zijn met de Van Gemerts uit Orthen en omstreken of Orthen en Rosmalen genealogie, en weten hoe ik dit zou kunnen oplossen dan hoor ik dat graag.

Vriendelijk bedankt

Peter

==========================================================
280. Hubert van Kessel gedoopt op 1 Januari 1706 te Geffen (RK, Hubertus van Lent en Ariaentie Teunissen) als zoon van Jan Tunisse van Kessel en Jenneke Janssen. Zijn vader was smit en hoefsmit te Geffen en ook zijn broer van Jacobus Janssen van Kessel. Het kan zijn dat hij al in 1731 een buitenechtelijke zoon kreeg bij Gijsbertje Joerisse Sinkelaer, die in 1762 als 41 jarige Jan Huijbertse van Kessel wordt vermeld. Hij wordt vermeld op de inkwartieringslijsten van Den Bosch, tussen Mei 1735 en November 1736 waneer hij als onderdeel van het Regiment Schack, companie van Kolonel Schack, gelegerd is te Den Bosch. Bij zijn eerste huwelijk te Orthen was hij jongman en ruiter in het regiment van Overste Schaik/Schaek en gelegerd in ’s Hertogenbosch. Mogelijk is hij kort na zijn huwelijk uitgetreden en in Orthen blijven wonen. Zijn eerste vrouw was weduwe en kwam uit Orthen waar Huijbert zich ook zou vestigen. Uit zijn eerste huwelijk zijn geen kinderen bekend, wel uit zijn tweede. Voor zijn tweede huwelijk was hij getuige op 16 September 1740 te Orten bij de RK doop van Maria, dochter van Joannes van Gemert en Antonet Valkenhof. Eveneens is hij op 28 Januari 1742 te Orthen getuige bij de RK doop van Franciscus, zoon van het zelfde echtpaar. Zij worden later ook vermeld als getuigen bij de dopen van de kinderen van Huijbert en diens tweede vrouw met wie hij in 1742 zou trouwen. Begraven werd vermeld op 11 November 1770 te Rosmalen als "Huijpert van Kessel te Orten". Gehuwd:
(1) als “Hubert van Kessel, Jongman, geb. te Geffen, in ‘t garn. ‘s Hert. Ruyter in het regiment van heer overste Schaik in het garnizoen alhier” (ondertr. Op 15 December 1736 te ’s Hertogenbosch) in 1736 met Anna Maria van Engelen “wed. van Cornelis Keysers, geb. en won. te Orten”. Bij haar huwelijk verklaart Anna Maria van Engelen geen goederen te bezitten. Ook vermeld RK huwelijk: 30 December 1736 te Orthen (RK) als Hubertus van Cessel [of Gessel] en Anna Maria van Engelen, vidua (weduwe) Cornelij Keijsers (testes: Joanna Rollen en Christina van den Bogaert). Het huwelijk is ook geregistreed op 30 December 1736 te Rosmalen (Ned. Herv) als “Hubert Kessell en Anna Maria van Engelen, wed. Cornelis Keijsers”. Zij is overleden voor Augustus 1742.
“Anna Marij van Engelen, wonende te Orthen” is gehuwd op 27 Januari 1720 te Rosmalen met “Cornelis Keijsers weduwnaar van Jenneken van den Boom wonende te Orthen”. Dit echtpaar doopte tussen 1721 en 1732 7 kinderen te Orthen. Zij wordt in 1742 Anne Mie Jan Hendriks genoemd. Dus dochter van ene Jan Hendricx van Engelen (en diens vrouw Maria Dionisij/Denissen) die omstreeks 1690-1720 te Orthen woonden.
(2) op 19 Augustus 1742 te Orthen (RK) als “Hubertus van Kessel” met “Jhana van Gemert” (testes: Josijn van Kessel [in 1735 is er spraken van Josina van Kessel, bagijntie [dus non] en Anna Maria van der Borgt [=mogelijk ook non en komt veel voor als getuige in RK DTB) en verder aangetekend op 19 Augustus 1742 te Rosmalen (Ned. Herv.) Huijbert van Kessell weduwnaar van Anne Mie Jan Hendriks, geboren te Geffen en wonende te Orten, en Johanna Gerrits, weduwe van Jan Willem van Gemert [=er staat Jan Willem en niet Jan Willems], geboren en wonende te Orten.
281. Joanna Gerardi alias Johanna van Gemert geboren tussen 1705 en 1725 (afgaande op de geboorte van haar kinderen uit haar tweede huwelijk) en volgens haar trouwen dus geboren te Orthen {maar klopt dit?]. Zij komt voor onder verschillende namen, Johanna Gerardi/Gerrits, Johanna Cinke en Johanna van Gemert, en mogelijk ook Johanna Vos. Zij was eerder gehuwd met ene Jan Willem van Gemert en mogelijk werd zij daarom later vermeld onder deze naam? Er is echter niets te vinden van een huwelijk tussen ene Johanna Gerrits en een Jan van Gemert. Mogelijk dat de vermelding niet klopt?

Heel misschien begraven als Johanna Vos, oud 78 jaren overleden aan de koorts, wonende in de Keijzerstraat te ’s Hertogenbosch, begraven op 3 December 1789. Dit zou betekenen dat ze omstreeks 1711 geboren is

Bij de dopen van de kinderen is vaak ene Anna van Gemert aanwezig, misschien familie, maar dit kan ook de vrouw van Jacobus van Kessel zijn geweest, die voorkomt als Anna Jan Jorrisse te Gemert. Mogelijk werd zij van Gemert genoemd omdat haar eerste man zo heette. Ook is haar man getuige bij de dopen van kinderen van ene Johannes van Gemert en diens vrouw Antonia Valkenhof die ook weer als getuige bij haar kinderen voor komt. De familieband tussen Anna en Johannes van Gemert is niet duidelijk. In Juli 1780 als doopgetuige vermeld "Joanna Vos weduwe van Hubertus van Kessel" [als getuige bij de doop van Hubertina, ged. 4-6-1780 te Orthen (RK) als dochter van Hubertus van Kessel [=zoon van bovenstaande Hubertus] en Antonia Brock met als getuigen: Antonius van Kessel en Joanna Vos, weduwe van Hubertus van Kessel]. Misschien ook gelijk aan Anna Maria Vos in 1793 in Varick als doopgetuig optreed of mogelijk was dit familie?. Hoewel Joanna onder het patroniem Gerardi voorkomt, wordt geen enkel kind van haar vernoemd als Gerardus. Verder zou er een band kunnen zijn met Jan van Gemert die gehuwd was met Antonia Valckenhof. Dit gezin woonde ook te Orthen en zij waren over en weer getuigen bij de dopen van elkaars kinderen. Was dit een broer, of waarschijnlijker een zwager, of waren zij verder verwand of gewoon vrienden of collegas.?

Uit het huwelijk van Cornelis Keijsers en Anna Maria van Engelen
1. Joanna, ged. 18-4-1721 te Orthen (get. Arnoldus van den Boom, Maria van Engelen)
2. Adrianus, ged. 27-8-1722 te Orthen (get. Joannes Henricus Engelen, Willemina Keijsers)
3. Wilhelma, ged. 10-9-1724 te Orthen (get. Bastianus van den Heuvel, Antonia van Son)
4. Joanna Maria, ged. 3-1-1727 te Orthen (get. Franciscus van Son, Antonia van Engelen)
5. Maria, ged. 9-5-1729 te Orthen (get. Joannes van Engelen, Maria van Engelen)
6. Joanna, ged. 1-11-1731 te Orthen (get. Adelbertus van den Udenhout, Adriana Mulders)
7. Anna, ged. 18-10-1732 te Orthen (get. Fransicsus van Son, Adriana Mulders)

Uit een buitenechtelijke relatie:
1. Joannes, ged. 31-5-1731 te Geffen (RK, 1683-1731 doopboek)(opm: “onwettig”) als zn van Huijpert van Kessel (of Hessel) en Gijsbertje Joerisse (tekst: “Joannes 1731 31 mai filius Huijpert Kessel [of Hessel?] et Gijsbertje Joerisse” [Deze zoon wordt vermeld op 20/8/1772 in ONA Geffen als Jan Huijbertse van Kessel, zijnde 41 jaar en de zoon van Gijsbertje Sinkelaar, zie bijlage]. Het is mogelijk dat deze Gijsbertje Jorrise als Gisberta Georgij van Ewick op (otr. 7-7-1739 te Geffen) 8-7-1739 te Nuland is gehuwd met ene Gijsbert/Gisbertrus Lamberti van der Vliet. Bij het otr te Geffen heet zij Gijsbertje Frik, jongdochter geb. te Geffen wonende te Nuland, terwijl haar man uit Vianen kwam. Zij doppte verschilende kinderen te Geffen, in 1782 te ONA Geffen het testament van Cornelis van Eeuwijck wonende te Geffen, met als enige erfgenaam Gijsberta Singelaar, weduwe van Gijsbert van Vliet. Begr. 31-10-18-5 te Geffen “Gijsje Joris, weduwe van Van Vliet”)

In 1714 komt ene Geijsbertje Sinckelaer voor als doopgetuige te Amsterdam. Ook komt daar ene Joris/George Sinkelaer/Sinclair voor

Uit zijn tweede huwelijk:
1. Adriana, ged. 24-4-1743 te Orthen (get. Jacobus van Kessel en Anna van Gemert)(opm: "drieling")(moeder vermeld als Joanna Gerardi)
2. Joanna, ged. 24-4-1743 te Orthen (get. Anna van Gemert)(opm: "drieling")(moeder vermeld als Joanna Gerardi)
3. Maria, ged. 24-4-1743 te Orthen (get. Anna van Gemert)(opm: "drieling")(moeder vermeld als Joanna Gerardi)
4. Antonius, ged. 10-10-1745 te Orthen (get. Jacobus van Kessel, Herbertina van Kessel)(tr. (1) 19-9-1778 te 's Hertogenbosch met Wilhelmina/Willemijn van Maasbommel, tr. (2) met Elisabeth Hooremmans, Volgens de volkstelling van 1822 woonde Antonius van Kessel, 80 jaar geb. te Orthen, zonder beroep met 2 personen te Orthen (Huis nr. 22). Overl. 14-6-1827 te ‘s Hertogenbosch)
5. Joannes, ged. 1-10-1748 te Orthen (get. Joannes van der Maesen [de naam Van den Maesen komt voor te Tilburg, Budel, Oisterwijk, Breda], Anna van Gemert)(opm: moeder: Joanna Gerardus Cinke)
6. Hubertus, ged. 11-1-1752 te Orthen (get. Joannes van Kessel en Antonia Valkenhof weduwe van Joannes van Gemert)(moeder: Joanna Cinke)(Begr. 11-6-1785 te Rosmalen (“laat vrouw en kind na, Orten””)(tr. 7-2-1778 te ’s Hertogenbosch met Antonetta Brockx. Antonia Brock krijgt op 20-2-1778 een borgbrief van Duren naar Orthen om aldaar te trouwen met Huijbert van Kessel. Zij doopten tussen 1780 en 1785 verschillende kinderen te Orthen)

Bijlage: ONA Geffen Toegang 7341, Inv. Nr. 66, Pagina 187, dd 20-8-1772

38 Compareren Johannes van den Engh en Jan Jansen van Kreij, beiden wonend Geffen, die verklaren dat Jan zoon van Gijsbertje Sinkelaar ook wel genaamd Jan Huijberts van Kessel, nu omtrent 41 jaar oud, alhier is geboren in het huis waar nu Jan van Vugt woont.

Bijlage: Raad en Rentmeester Generaal der Domeinen (BHIC toegangsnummer 9, Inv. Nr. 45)
Deel 1 - Register van brieven gericht aan plaatselijke autoriteiten en personen 31-801782 t/m 9-9-1785

folio 32 verso, Januari 1784
Ontvangsten van allerhande boeten van de volgende personen: Jan van den Heuvel, Louis Hagelaars, Benjamin Hagelaars, Marcelis Gloudemans, Francis van den Burgt, Huibert van Kessel te Orthen, Hendrik Klaas Strick te Rosmalen in de Kruisstraat, Kobus van der Doelen ook aldaar, Kobus Aarts te ’s-Hertogenbosch in Hintham.

[Het is niet bekend waarvoor de boete precies was, mogelijk staat dit in de folio zelf]

Bijlage: Regiment van Kolonel Schaek

Sinds 1728 voerde Otto Frederick Schack het Cavallerie regiment CR577a aan. Ook genaamds Regiment Gardes te Paard. Hij werd Kolonel op 16-7-1728, Generaal Majoor op 1-1-1742 en overleed op 1-11-1752 waarna het regiment als 3e en 4e eskadron werd bijgevoegd bij het Regiment Buys (CR672f)

Garnizoensplaatsen:
1728 Nijmegen
1732 Maastricht
1735 's Hertogenbosch [hij lag van Mei 1735 tot November 1736 te Den Bosch]
1737 Namen [is Huibert van Kessel meegegaan naar Namen of achtergebleven in Orthen?]
1744 Bergen, Namen
1745 Maastricht
1746 Deventer
1749 Noord-Holland
1750 Haarlem, Venlo

Bosche Enceclopedie: Inkwartieringslijsten te ’s Hertogenbosch Stadsarchief OSA 4166 (12)

Inkwartiering van Regiment Schack, companie van kolonel Schack, aangekomen te ’s Hertogenbosch op 9 Mei 1735 te ’s Hertogenbosch met 47 manschappen
Inkwartiering: Hubert van Kessel, aan het Hinthamereinde bij Wouter van Riemsdijck

Inkwartiering van Regiment Schack, companie van kolonel Schack, aangekomen te ’s Hertogenbosch op 1 November 1735 te ’s Hertogenbosch met 47 manschappen
Inkwartiering: Hubert van Cessel, aan het Hinthamereinde bij Willem van Engelen

Inkwartiering van Regiment Schack, companie van kolonel Schack, aangekomen te ’s Hertogenbosch op 1 Juni 1736 te ’s Hertogenbosch met 42 manschappen
Inkwartiering: Hubert van Cessel, aan het Hinthamereinde bij Zacharias Lomans

Inkwartiering van Regiment Schack, companie van kolonel Schack, aangekomen te ’s Hertogenbosch op 1 November 1736 te ’s Hertogenbosch met 42 manschappen
Inkwartiering: Hubert van Kessel, aan het Hinthamereinde bij Theodorius Schenck

=========================================================================
Antonia Valkenhof, ged. 8-7-1711 te Orthen als dr van Franciscus Valkenhof en Maria van Engelen (tr. op 28-1-1730 te Orthen (get. Theodorus Meerwijk, Joanna Beringhs) met Joannes van Gemert, geboren omstreeks 1710.
Kinderen:
[Waarom geen kinderen tussen 1731-1733]
1. Adrianus, ged. 6-12-1734 te Orthen (get. Franciscus Valckenhof, Anna Maria van der Borgth, Joanna Verweteren)(tr. 17-2-1760 te Orthen met Antonetta van Veenhout alias Udenhout)
2. Maria, ged. 8-5-1737 te Orthen (get. Daniel Spierinx, Antonia Joannis van Beughen [Antonia van Engelen, tr. 29-10-1727 te Orthen (get. Joannes van Gemert en Mechilidis van de Crabben [tr. Joannes van Beugen alias Jan Tijssen van Beugen], Joanna Verweteren)
3. Maria, ged. 5-11-1738 te Orthen (get. Daniel Spierinx, Aledegondis NN, Joanna Verwetren)
4. Joannes, ged. 16-9-1740 te Orthen (get. Hubertus van Kessel, Allegonda NN)
5. Franciscus, ged. 28-1-1742 te Orthen (get. Huijbertus van Kessel, Allegonda NN)
6. Franciscus, ged. 26-9-1743 te ’s Hertogenbosch (opm: tweeling)(get. NN de Bever, Allegonda NN en Joanna Verweteren)
7. Maria, ged. 26-9-1743 te Orthen (opm: tweeling)(get, Petrus Tomwaer, Joanna NN Joanna non est patrina et Allegondis secundae prolis)
8. Antonetta, ed. 18-1-1747 te Orthen (get. Adrianus Keijsers, Antonetta van Engelen)
[De Joanna Verweteren is getuigen bij heel veel RK dopen te Orthen, mogelijk is zij een non?, evenals Anna Maria van der Borght]

Reacties (2)

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 10 januari 2023 om 11:03
Hartelijk dank voor je vraag, Peter. Jammer genoeg heeft er hier nog niemand gereageerd, maar hopelijk gebeurt het alsnog. Veel succes met je onderzoek!
Peter de Vries zei op 10 januari 2023 om 20:47
Bedankt voor je berichtje, maa geen zorgen. Ik dacht ik probeer het, maar dit is geen makkelijk probleem. Ik blijf speuren

Peter

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.