skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Lamberta dochter van Wijnant Suijskens

A. de Roo vertelde op 14 juli 2020 om 15:08 uur
Lamberta, roepnaam Lemken, wordt genoemd in de Bossche Protocollen als weduwe van haar eerste ewchtgenoot Jacob Everts
Toegang Bosch Protocol
Inventarisnummer 1442
Folionummer 147 - Verso
Datum 2/1602
Beschrijving Lamberta, dochter vanWijnand Suijckens, weduwe Jacob, zoon van Everard, zoon van Gerard Rutgers vande Coeveringen, afgaan van togt
Kan ik Jacob vermelden als Jacob Everardi Gerardi Rutgeri van de Coeveringen?

Verder wordt Lemken genoemd in archief van Dinther als echtgenote van Jacob en later als echtgenote van Rutger Willem Rutten. In die vindplaats zien we nog een kind van haar bij iemand anders. Onecht?? Hoe zit het? IK kom er niet uit.

Akte
90 Laureijns Cost Heijnen, aanstelling als nieuwe borgemeester, 22 januari 1603
Jan Joosten Spierincx, aanstelling als nieuwe borgemeester
Daniel Huijberts, aanstelling als nieuwe borgemeester
Jan Wijnants, heeft in Heusden dorpslasten voor Dinther betaald.
Wijntken minderjarig kind van Gerart Peters Verheijden verwekt bij Lemken, welke Lemken nu de vrouw is van Rutger Willems
Rutgher Willem Rutten
Henrick Geraerts
Dirick Tonissen
de 4 kinderen van Jacob Evers verwekt bij Lemken dochter van Wijnant Jan Suijskens, hadden voor een derde deel recht in een brouwketel etc., het andere deel is van Jan Wijnants. De ketel is op de waag gewogen en weegt 155 pond, elk pond van 10 stuivers, voor het derde deel ter waarde van 25 gulden 15 stuivers
Lemken weduwe van Jacob Everts, thans vrouw van Rutger Willems
Jannen Jan Ariens als man van Ariken dochter van Jacob Evers verwekt bij Emken

Datering:
Pagina: scan 090
Plaats: Dinther
Toegangsnummer: 7603
Inventarisnummer: 7
Bron: Schepenbanken

Reacties (7)

Cornelis zei op 14 juli 2020 om 19:52
Kan ik Jacob vermelden als Jacob Everardi Gerardi Rutgeri van de Coeveringen?

Peeter Jans RETMAECKER man en momboir van Henricxken zijn huisvrouw dochter van wijlen Everaerts Geraerts van der COEVERINGEN bij Catharina zijn eerste huisvrouw; Jan zoon. van wijlen Antonius Jans SMOLDERS man en momboir van Marike zijn huisvrouw dochter van wijlen Zebrecht Peter COLEN bij Cathalijn zijn huisvrouw dochter van Everaert en Catharina voorsz; Evert en Peter zonen van Sebrecht Peter COLEN en Catharina voorsz; Adriaen zoon van wijlen Anthonis Jans SMOLDERS en Peter zoon van Sebrecht Peter COLEN voorsz, testamentaire momboirs over Jan minderjarige zoon van wijlen Antonius Jans SMOLDERS bij Catharina voorsz; Jan zoon van Antonius Jans SMOLDERS voorsz en Evert zoon van Sebrecht Peter COLEN voorsz testamentaire momboirs over Judith minderjarige dochter van wijlen Adriaen Jans van GEMERT bij wijlen Aelke zijn huisvrouw dochter van Evert Peter COLEN, allen kinderen en erfgenamen van Catharina dochter van Evert Gerits van der COEVERINGEN; Jan zoon van wijlen Jacop Evert GERRITS, voor hemzelve; Jan zoon van wijlen Evert Gerrits van der COEVERINGEN en Corst OTTEN testamentaire momboirs over Evert, Arijke en Jacomijn minderjarige kinderen van Jan Everts voorsz, erfgenamen in plaats van hun vader, gaan erfdeling aan van de goederen van wijlen hun ouders en hun grootvader, Evert Gerits voorsz, te Berlicum en verder: chijnsen.
02.07.1599 | RA 1852 | f 238

http://www.bossche-encyclopedie.nl/bronnen/erfdelingen%20(1570-1600)/R1852.1.htm
clericus.eu
clericus.eu zei op 15 juli 2020 om 00:02
Hallo A. de Roo,

Hier heb ik ook mee geworsteld hoe dit gezin er uit ziet met nageslacht:
eerste vraag ,Kan ik Jacob vermelden als Jacob Everardi Gerardi Rutgeri van de Coeveringen? JA denk het wel, beide werden gebruikt.

Nog aanvulling:
Provisor van de tafel van de Heilige Geest in Dinther.
“ende want Rutger Willemsz ontrent Paesschen 1625 is van eenen soldaet gequetst ende gestorven. Soo is opten IX (9de) julij 1625 in zijne plaatse gestelt ende geeijdt Rombout Daniel Rommen als schepen ende Jan Goyaertsz oock gestorven, is in zijn plaetse gestelt Jan Cost Henricksz (RA Dinther inv.nr. 40 fol. 228, dit is echter een los velletje in RAD 40)"
Bij de erfdeling van zijn ouders krijgt hij op 21-2-1607 de oude "hostat".
Op 19-3-1626 verklaren Gerard, oud 32 jaar en Lenart, oud 26 jaar, dat ze hun ouders verschillende keren hebben horen zeggen, dat hun broer/zwager Jan Wijnands(Suijskens) van Jan Jacob Everts alias Jan van Dynther, het aenpaert van het brouwgetouw of brouwketel heeft gekocht (RAD 5, fol. 146).
Erfdeling door de kinderen van Rutger Willem Rutten van Elswijck. Lenaert krijgt het huis, brouwhuis, brouwgetouw en de schop aan de plaatse, d.d. 28-6-1625 (RAD 40, fol. 104v).

afgaande op deze acte is Gerard van ±1594 en Leonardus van ±1600

In 1603 nog geen kinderen tussen Leinken Wijnant Suijskens en Rutger Willem Rutten van Elswijck vermeld hoewel bovenstaande acte aangeeft dat Lenaert van Rutger is.

Sophia trouwde met een Joannes om het nog verwarender te maken Zij krijgen op 15-10-1625 een kind Rutgerus "Joannes Petri" Is hij vernoemd naar zijn eigen vader ?

Moeder Sophia zus van Gerard en Leonardus ?

Vraag me wel af wie die 4 kinderen dan geweest zijn heb alleen een Evert gevonden vernoemd naar de vader van jacob die in 1613 trouwd

Bruidegom Everardus Jacobi
Bruid Anna Wilhelmi Gerardi
Datum huwelijk17-05-1613 Abdij van Berne

Correcties aanvullingen ?
Cornelis zei op 15 juli 2020 om 11:21
In onderstaande wordt een broer van Lemken / Leinken genoemd evenals een dochter van Jacob Everts!

1 september 1619:
Willem Henrick Sijmonsz., oud 85 jaar, Daniël Huyben Rovers, oud 70 jaar, Willem Aert Loijen, oud 60 jaar, Arien Claes Ariensz, oud 55 jaar en Henrick Cost Otten, 43 jaar oud, Jan Wijnant Suijskens onze mede-schepen oud 57 jaar en Jan Jan Ariensz. ook onlangs borgemeester geweest, oud 54 jaar, geven getuigenis dat in hun leven van de nieuwe landen ooit gedurende het eerste jaar de tiende is geheven,
Ook Jacob Mathheussen schepen en borgemeester geweest.

29 augustus 1631:
Erdeling van de kinderen Jan Jan Adrianes, verwekt bij Arijken dochter Jacop Everts, met name: Lambert; Jan Wijnand Suijskens momboor over Adriaen; Ghijsbert Peters van Leyen en Evert Jacobs momboren over onmondige kinderen Peter Ghijsberts van Leyen gehuwd met Catharina dochter Jan Jan Ariens; momboren voor Anthonisken, momboren Jacomijntken en Merijken. Voor Adriaen een half huis en brouwhuis, hof en aangelag in het dorp tussen erve Hendrik van de Leemput en de straat, e.e. de straat a.e. Jan Wijnand Suijskens; voor Jacomijntken de andere helft.

http://www.nicovandinther.nl/kwartierstaten/Genealogie-van-Dinther-Eindhoven.HTM
A. de Roo zei op 15 juli 2020 om 15:13
Dag Frank en Cornelis, Bedankt voor het meedenken. Lemken had 4 kinderen bij Jacob. Jan, Evert, Truijken en Jacomijntgen, wel te vinden in Dinther. Jaartallen is moeilijk op de grens van de DTB's. Zie verder op mijn site http://home.kpn.nl/ARoo1934 en dan genealogieen die van Gerit van Elswijck.
Dan zie je wat ik al heb. Verder blijft de vraag; Hoe zit het met het kind Wijntgen Is dat een onecht kind?
Frank zei op 15 juli 2020 om 15:24
geweldig om te lezen.

De Bosche tak pagina 10 Lakenverkopers zijn vrouw kreeg 8 kinderen van 8 tal verschillende vaders. (Hier komt vast het spreekwoord vandaan iemand de lakkens uitdelen :) )

Maar word leuker als je verder leest 2de vrouw van Willem was weduwe van een van de stiefzoons, waardoor zij dus de stiefmoeder van haar vroegere stiefbroeders en zusters werd.

Geweldig: en wij proberen dmv DTB en notaris actes onze voorouders te traceren :)

En dit alles is na te lezen op pagina... 13 in het boek van genealogie Wijnants van Resant. (uitgave 1906)

Zucht.... dit word geen makkelijke puzzel en er zullen veel blunders in gemaakt worden in deze Bosche tak Wijnants

Dit stukje kan ook 400 jaar later geschreven zijn en is nog van alle dag :)

@ Cornelis :Nee dus kende dit stukje nog niet. hartelijk dank, denk ik :)

Maar iets klopt er niet Waar sluit de lijn Wijnant Joannes Suijskens *±1525 dan aan bij Joannes "Henricus" Suijskens / Seijkens die rond 1500 geboren kan zijn aan aan een van de vier Adriaen Wijnants op pagina 6
Ook deze genealogie sprokkels dienen nog eens onder een loep genomen te worden. gegevens na ± 1650 zullen wel kloppen hier zijn vele actes van maar hiervoor nog vele onduidelijkheden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.