skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Leonardus (Leenaert) Aelbers van de Ven in Veghel

Inge Schepers vertelde op 20 oktober 2021 om 14:26 uur
Hoi,

Bij mijn zoektocht naar voorouders loop ik vast op Leonardus (Leenaerts) Aelbers van de Ven in Veghel. Gegevens die ik heb:

Trouwt op 30-05-1723 te Veghel met Joanna Jan Corsten (Verstegen / van de Sande). Bij zijn trouwen wordt hij Leonardus Leenaert Aelbers genoemd. Dat patroniem Leenaert zie ik verder als patroniem niet meer terugkomen, vandaar de haakjes in de titel. De echtgenote wordt vooral Joanna Jan Corsten genoemd, maar er zijn vermeldingen met zowel Verstegen als van de Sande als achternaam.

Kinderen (allen te Veghel):

- Joanna Maria, 06-03-1725 (get: Henricus Alberti en Helena Joannis van de Sande)
- Christina, 13-08-1727 (get: Antonius Joannis Claessen en Elisabeth Joannis Corsten)
- Aldegondis, 27-08-1730 (get: Joannes Joannis Corsten en Maria Francisci Aelbers)
- Joannes, 17-08-1732 (get: Gaspar Joannis Claessen en Maria Petri Verstegen)
- Joannes, 01-10-1736 (get: Joannes Henrici Aelders en Maria Joannis Heesackers)
- Franciscus 28-11-1737 (get: Joannes Joseph en Henrica Francisci Aelbers)
- Henricus 09-07-1739 (get: Hermanus Ariens en Joanna Jansen)

Leonardus is in 1744 in Veghel overleden (begraven althans).

Mogelijke vader is Albertus Joannes Albertus Broeckmans (ex "Gelder") die in 1673 te Veghel trouwt met Jenneke Claessen van Kilsdonck. Hier wordt het lastig. In dit gezin komt een Leonardus voor, maar 10 jaar eerder dan de leeftijd aangegeven bij het huwelijk van "mijn" Leonardus (crica 1693 op basis van leeftijd, t.o.v. 1683 van die doop). Men wist het niet altijd precies, maar de leeftijd van zijn echtgenote werd tot op het jaar goed vermeld en 10 jaar is best een verschil. Ook lijkt het erop dat er in die periode zeker 2 gezinnen waren waar een vader Albertus Janssen (al dan niet met patroniem Alberti en achternaam Broeckmans) voorkwamen. Dat maakt het wat moeilijker alles op een rijtje te zetten en een duidelijk overzicht van broers en zussen en wederzijdse doopgetuigen te krijgen.

Ik heb ook nog wat nakomelingen van Leonardus uitgezocht, naast mijn directe voorouder Aldegondis die met Wijnand van Lierop trouwde en in Helmond terechtkwam. Bij zijn kinderen blijft consequent de naam "van de Ven" in gebruik, heel af en toe het patroniem Leenders/Lenders/etc.

Is iemand misschien bekend met Leonardus (Leenaerts) Aelbers van de Ven en zijn afkomst? Of heeft iemand nog een idee waar ik het zou kunnen gaan zoeken?

Groeten,
Inge


Reacties (36)

Jeanne1 zei op 20 oktober 2021 om 16:22
De zonen van Leonardus heetten Joannes (2x), Franciscus en Henricus. Je zou dan verwachten dat de vader van Leonardus Joannes, Henricus of Franciscus zou heten. Joannes kan natuurlijk vernoemd zijn naar de vader van moederskant, maar er kunnen ook twee grootvaders met de naam Joannes zijn geweest.
De namen van enkele getuigen kunnen ook een aanwijzing geven: Henricus Alberti, Maria Francisci Aelbers, Joannes Henrici Aelders (= Aelbers?) en Henrica Francisci Aelbers.

Doop 18-02-1714 Henrica Alberti, vader is Franciscus Alberti, vulgo (= in de volksmond) Kruk.
Cornelis
Cornelis zei op 20 oktober 2021 om 16:58
In een erfdeling van Aelbert Broeckmans en Jenneke Kilsdonck, 27-8-1720 komen maar 2 zonen voor;

7700.97 Index schepenprotocol Veghel (7700.97)
Erfgoedstuk
Ga naar de scans
Schepenakte
18 Adriaen en Johannes z.v. Aelbert Broeckmans en Jenneken Claessen van Kilsdonck (huisken over de brugge aen de capell)
Persoon in schepenakte:
Jenneken Claessen van Kilsdonck en Aelbert Broeckmans
Datering: 27-8-1720
Pagina: 82v
Soort akte: Erfdeling
Plaats: Veghel
Toegangsnummer: 7700
Inventarisnummer: 97
Bron: Schepenbanken
Norah zei op 20 oktober 2021 om 17:05
Je hebt het over de tweede voornaam Leenaert. In dit geval is het geen patroniem, maar gewoon een herhaling van zijn doopnaam.

Kinderen Albertus(kleermaker) en Joanna waren:
2 x Franciscus, Joannes, Maria, Leonardus, Nicolaus en Catharina.
Ik zou toch maar uitgaan van de doop van Leonardus 06-01-1683 Veghel. Hij was dan 40 jaar bij zijn trouwen en 61 bij overlijden.
Henricus Alberti moet nog naar gezocht worden. Albertus en Lambertus werden trouwens vaak verwisseld.
Mvg.
Cornelis
Cornelis zei op 20 oktober 2021 om 18:00
Nicolaus en Catharina komen voor in schepenaktes met Aelbert en Jenneke, evenals de eerder genoemde Adriaen en Johannes (Joannes), vreemd dat de andere kinderen hierin niet meer voorkomen, raar verhaal ?
Cornelis
Cornelis zei op 20 oktober 2021 om 18:32
7700.101 Index schepenprotocol Veghel (7700.101) > 37 < 24-3-1740 >


Voor schepenen van Veghel verscheen "Adriaen Aelbert Broekmans, inwoonder alhier te kennen gevende desselfs armoede en lighaams gebreke boven en behalven dat van den hemel is besogt met de vallende siekte, en soo door die quale ook syne hooge jaeren en met onlangs affsterven van syne huysvrouwe gebragt tot de uyterste elende, geen middele hebbende omme te connen sustineren en buijten staet van de coste met sijne handen te connen winnen, dientvolgens voornenemns wesende sig te begeven na de stadt Gelder, plaatse zijnder geboorte, om t sij van haer Ed(ele) Agtbare Heere eenige subsidien off wel van Anna Broekmans zyn moije die hij meent dat aldaer woont en nog in leven is, te erlangen. En heeft tot syn geselschap, mits niet in staet is sig alleen op weg te begeven, versogt Marten van Kilsdonk, out president scepen en inwoonder alhier, zyne nabuur, dien ook t selve ter lieffde voor hem hadt aengenomen, soo versogte denselve dieswegens attestatie en van desselfs deugdelyk gedrag. Soo ist dat wy president en schepenen voornoemt door dese betuyge en certificeere op den eedt int aanvange onser bedieninge gedaen, dat opgemelte Adriaen Aelbert Broekmans is een man van swaere gebreeken, beset met de vallende siekte, zyn vrouw onlangs verloren, niet in staet sijn cost te connen winnen en ook niets heeft om van te connen subsisteren, en dus gecomen tot uyterste elende. Dat hij lange jaeren alhier aen den anderen heeft gewoont sig altyt eerlyk en vromelyk, deugdelyk, en opregt heeft gedragen, sonder oyt ter contrarie gehoort te hebben."

Misschien dat er nog meer kinderen in 'Gelder' zijn geboren, is dat Duitsland ???
Inge Schepers zei op 20 oktober 2021 om 19:46
Heel erg bedankt voor al jullie input al. Ik had al aardig wat door de DTB zitten spitten en het is echt een hele lastige.

Albertus Joannes Albertus Broeckmans en Jenneke Claessen van Kilsdonck trouwen in 1672, maar het eerste kind dat ik kan vinden is van 1677. Er kunnen dus makkelijk nog een of meer oudere kinderen in het gezin horen. Gelder zou kunnen verwijzen naar Geldern, maar ook naar het Hertogdom Gelre, wat gewoon in Nederland lag.

De dopen die mogelijk in dit gezin passen, met een * bij degenen waar ik absoluut niet zeker van ben:

- Franciscus, 08-11-1677 (get: Cornelis Joannis, Aegidius Nicolai, Maria Jois, Genovefa Jois (weduwe van ... [kan iemand dit lezen]?))
- Joannes, 03-04-1681 (get: Adrianus Jois van Oijen, Joanna Nicolai van Kilsdonck (weduwe, grootmoeder), Maria Lucas van Kilsdonck)
- * Maria, 12-11-1681 (get: Joanna Rulens (verloskundige), een dag later overleden)
- Leonardus, 06-01-1683 (get: Henricus Philippi, Cornelis Jois, Mechtildis Nicolai, Cornelia Petri)
- Nicolaus, 22-12-1684 (get: Antonius van Kilsdonck, Theodora Henrici Nicolai)
- Catharina, 15-06-1686 (get: Joannes Nicolai, Rudolphi Nicolai)
- * Antonius, 02-04-1687 (MOEDER: ANNA, get: Arnoldus Henrici, Leonardus Petri, Theodora Henrici, Elisabetha Joannis)
- * Joannes, 20-01-1690 (MOEDER: ANNA, get: Leonardus Nicolai, Godefridus Joannis, Joanna Joannis, Wilhelma Cornelij)
- * Petronella, 05-05-1692 (MOEDER: ANNA, get: Gerlacus Petri, Petrus Henrici, Wilhelma Cornelij, Maria Joannis)
- * Lambertus, 12-01-1695 (MOEDER: ANNA, get: Petrus Danielis, Joannes Aegidii, Heijlwigis Arnoldi, Elisabetha (dochter van 1))

* Maria: zit eigenlijk te kort op de vorige, maar het was geen "gewone" doop. Getuige was verloskundige en het kind is ook een dag later al overleden. De rest van de tekst kan ik moeilijk lezen.

* Antonius: moeder wordt hier Anna genoemd, maar Anna en Joanna werden ook wel door elkaar gebruikt. Als ik kijk waar "zekere" kinderen als doopgetuigen optreden, dan lijkt er wel ook een Antonius te zijn geweest.

* Joannes: ook hier moeder Anna. Doopgetuige Leonardus Nicolai doet me vermoeden dat hij er wel bijhoort, maar niet zeker.

* Petronella: weer moeder Anna. Weinig bekende namen bij doopgetuigen.

* Lambertus: weer moeder Anna en ook hier weinig bekende namen bij doopgetuigen.

Dan lijken er nog de volgende kinderen te zijn:

- Henricus, getrouwd met Joanna Peters van Empel en later Maria Jacobs Rovers
- Adriaen (genoemd door jullie en gevonden in schepenakten)

En heel misschien nog een Maria, getrouwd met Henricus Henrick Joosten. Er treedt o.a. een Leonardus Alberti op als doopgetuige bij hun kinderen.

Het blijft een puzzel. Joanna Claessen van Kilsdonck lijkt overigens op 10-08-1720 overleden/begraven te zijn in Veghel. Als Adriaen naar Gelder is getrokken in de hoop daar zijn moeder nog te vinden ("moije"?), dan vermoed ik dat hij bedrogen uitgekomen is.
Inge Schepers zei op 20 oktober 2021 om 19:49
O, en Oijen lijkt in het gebied te hebben gelegen dat onder het Hertogdom Gelre viel, dus heeeeeel misschien zou dat zelfs de plaats kunnen zijn waar Albertus Broeckmans oorspronkelijk vandaan kwam. "van Oijen" komt terug bij een doopgetuige bij de doop van Franciscus. Maar dat is wel een hele grote misschien.
Inge Schepers zei op 20 oktober 2021 om 20:00
Correctie. Bij de doop van Joannis kwam Adrianus Joannis van Oijen voor, niet Franciscus. Maar ik zie nu ook in een schepenakte dat hij met een zus van Joanna getrouwd was, dus waarschijnlijk totaal geen link met de plaats van afkomst van Albertus.
Inge Schepers zei op 20 oktober 2021 om 20:03
En hier nog iets meer over Gelder:

Jenneken Claessen van Kilsdonck, weduwe van Aelbert Broeckmans, geassisteerd door Roelof Klaessen van Kilsdonck als voogd over haar minderjarige kinderen, verwekt bij voorschreven Aelbert Broeckmans zaliger, verklaart als erfgename van Aelletta Matthijs Broeckmans haar zoon Adriaen Broeckmans te machtigen om naar de stad Gelder te gaanom daar 'te accorderen, liquideren ende te effenen' met Laureijns van Baalle, die getrouwd was met voornoemde Aelletta Broeckmans, 'des selfs naer gelaeten erffenisse, sijnde een huijs genoempt den Bonten Osch, in de voornoemde stadt Gelder staande', om dit met de mede-erfgenamen te verkopen en de koopsom te ontvangen.
Getuigen: Hendrick van Kielsdonck en Marten Oppers, schepenen, en H. Bijmans, substituut-secretaris
Norah zei op 20 oktober 2021 om 20:09
Moije = peettante.
Ik neig nu naar een andere familie dan die van Broekmans. De naam van de Ven kwam namelijk ook al in de 17e eeuw voor. Mogelijk eerst in Dinther, hierna Veghel.
Dit is zeker een lastige!
Norah zei op 20 oktober 2021 om 20:15
Leonardus Leonardi * 12-03-1686 Dinther.
Ouders Lambertus Leonardi x Heijlwich N.N.
???
Inge Schepers zei op 20 oktober 2021 om 20:19
Ik zal daar ook zeker nog eens verder zoeken, Norah. Bij zijn huwelijk werd wel vermeld dat Leonardus uit Veghel kwam, maar dat is ook niet altijd 100% correct.

Ik twijfel inderdaad ook nog heel erg over Broeckmans versus van de Ven. Bij het "zekere" deel van mijn gegevens, een aantal nakomelingen van Leonardus, komt NERGENS Broeckmans voor..
En die 10 jaar verschil met de geschatte leeftijd zit me ook nog steeds niet lekker.
Inge Schepers zei op 20 oktober 2021 om 20:41
Ik vind zojuist nog het volgende in schepenakten:

- Leendert Aalbers, woonagtig onder Veghel opt Zontvelt, c. 55 jaar (1738, wijst op geboorte in 1683)

- Leendert Aalbers gehuwd met Jenneke Jan Corsten, wonende op Zontvelt verkoopt een teulland met houtwas aan de Biesen, zijnde nieuwland, naast Adriaan Corsten, Maria Jan Josephs en de gemeente. Aangekomen van zijn vrouw haar ouders. Verkocht aan Marten van Kilsdonk, oud president. (1741, de plaatsaanduiding lijkt op dezelfde Leender Aalbers te wijzen die dan toch van 1683 moet zijn)

- Jenneke, weduwe van Leendert Aalbers (1751, toen moest Leonardus inderdaad overleden zijn)

- Jenneken Jan Corste, weduwe van Leendert Aalbers (1769, zij moet toen dus nog in leven zijn geweest)

Nu zijn er toch ook weer tekenen die wel richting Leonardus van 1683 wijzen. We zoeken weer verder.
Norah zei op 21 oktober 2021 om 00:08
Nog een doop van een oudere broer Leonardus geheten *26-10-1679 Veghel. De andere kinderen werden gedoopt in Dinther, waaronder een Henricus! en een Catharina. En nog een Stephanus.
De moeder heette zowel Helena als Helwigis.
.
Ik zou als ik jou was, Inge, me niet zo focussen op de leeftijden. Men wist nauwelijks hoe oud men eigenlijk was, en waar geboren;)
Mvg.
Inge Schepers zei op 21 oktober 2021 om 09:29
Dank je voor de aanvulling, Norah. Ik focus niet heel erg op de leeftijden, maar neem ze wel mee in de overweging. Die leeftijd vermeld in de schepenakte geeft dan ook alleen aan dat de doop van 1683 zeker wel ook mogelijk is.

Ik ben verder in je interessante ontdekkingen gedoken en heb in ieder geval het volgende gevonden:

Lambertus Leonardi (wrs begr. 15-11-1717 Dinther) x Heijlwigis. Ze moeten rond 1679 getrouwd zijn, aangezien Leonardus bij het huwelijk gewettigd is, maar het huwelijk zelf heb ik niet gevonden)

- Leonardus, 26-10-1679 Veghel (get: Joannes Antonij, Adrianus Laurenti, Catharina Joannis Antonij en Anna Adriani)
- Catharina, 11-12-1680 Dinther (get: Jacobus Leonardi en Adrianus Pauli)
- Henricus, 07-11-1682 Dinther (get: Henricus Arnoldi en Laurentia Leonardi)
- Stephanus, 28-04-1684 Dinther (get: Henricus Arnoldi en Laurentia Leonardi)
- Leonardus, 12-03-1686 Dinther (get: Daniel Leonardi en Elisabeth Gualteri)

Lambertus Leonardi x Mechtilda Antonio, 26-06-1689 Dinther (mogelijk dezelfde Leonardus, misschien ook niet)

- Joannes, 17-08-1690 Dinther (get: Anthonius Thomae en Elisabeth Joannis Adriani)
- Elisabeth, 11-03-1693 Dinther (get: Anthonius Thomee en Maria Danielis -> mogelijk vrouw van Daniel Leonardi, vermoedelijke broer van Leonardus)

Verder vind ik. Leonardus nog als doopgetuige bij zowel Stephanus Lammert Lenders als Leonardus Lammert Lenders in Dinther. Zoon Henricus Lammert Lenders is ook terug te vinden in Dinther.

Vooralsnog denk ik dat "mijn" Leonardus toch niet in dit gezin thuishoorde. Als ik kijk naar de doopgetuigen bij de kinderen van "mijn" Leonardus, de namen van zijn kinderen (hoewel geen vernoeming naar pa gevonden), maar ook de namen van mensen bij wie hij en zijn vrouw zelf weer getuigen zijn geweest. En dan lijkt het er ook nog op dat de kinderen van het gezin in Dinther toch vrij consequent terug te vinden zijn met Lammert (Lenders) in Dinther, en er daar ook een Leonardus is. Grote kans dat de eerste gestorven is en de tweede de Leonardus Lammert Lenders in Dinther is.

Het blijft natuurlijk puzzelen en enigszins gissen, maar vooralsnog denk ik dat dit gezin uit Dinther niet het juiste is. Maar dat neemt niet weg dat het een goede vondst was en ik het wel in mijn achterhoofd houd.

Mocht iemand nog tips of aanvullingen hebben, dan hoor ik het natuurlijk graag! En heel erg bedankt zover.
Inge Schepers zei op 21 oktober 2021 om 09:58
Oeps, nog niet goed wakker. Correcties:

Lambertus Leonardi x Mechtilda Antonio, 26-06-1689 Dinther (mogelijk dezelfde LAMBERTUS, misschien ook niet)

en

Verder vind ik. LAMBERTUS nog als doopgetuige...
Tonny zei op 21 oktober 2021 om 12:12
Lambertus Leonardus huwt te Veghel 28-01-1680 met Helena Stephanus.

Lambertus Leonardus Frenssen huwt te Dinther 26-06-1689 met Mechtildis Antonius Thomas, zie hiervoor ook ORA Veghel 7700.73 pagina 41.
Tonny zei op 21 oktober 2021 om 12:12
Lambertus Leonardus huwt te Veghel 28-01-1680 met Helena Stephanus.

Lambertus Leonardus Frenssen huwt te Dinther 26-06-1689 met Mechtildis Antonius Thomas, zie hiervoor ook ORA Veghel 7700.73 pagina 41.
Cornelis
Cornelis zei op 21 oktober 2021 om 12:52
@Inge, hoe zit het met de dgt, Maria en Helena Francisci Aelbers, mogelijk zussen van Leonardus en dan als vader Franciscus Aelbers, is dit al onderzocht?
Cornelis
Cornelis zei op 21 oktober 2021 om 13:18
als je de naamsvernoeming bekijkt kan dit wel, 1e 2 zonen Joannes vernoemd naar vader van Joanna en 3e zoon Franciscus naar vader Leonardus ???
Inge Schepers zei op 21 oktober 2021 om 14:38
Franciscus Aelbers was zeer waarschijnlijk een broer van Leonardus, en op het moment dat Maria Francisci Aelbers doopgetuige was, was er in Veghel een Franciscus Aelbers die getrouwd was met Maria Andreas Janssen. Zij is overigens datzelfde jaar nog begraven. Deze Franciscus Aelbers is voor mij een van de redenen waarom "mijn" Leonardus toch best eens in het gezin Broeckmans zou kunnen passen en dus die van 1683 kan zijn.

Op 08-11-1677 wordt er namelijk een zoon Franciscus gedoopt in dit gezin, zie een paar berichten terug.

Op 30-11-1697 trouwt een Franciscus Aelbers met Maria Mathijsen. Zij laten op 30-10-1704 dochter Joanna dopen (get: Petronella Martini Oppers nomine Joanna Alberti (mogeljk oma) en Joannis Matthias). Het kind overlijdt een paar maandan later al. Hierbij vermeld dat het gezin woonde aan het Hoog Eijnde. Maria Mathijsen overlijdt in 1710.

Franciscus Aelbers hertrouwt 28-09-1710 met Maria Andreas Janssen. Zij laten 18-02-1714 dochter Henrica dopen, waarbij Leonardsus Aelbers als getuige optreedt. Franciscus wordt dan ook "alias de Kruk" genoemd. En deze dochter Henrica kan heel goed de doopgetuige (Henrica, niet Helena) zijn die in 1737 bij "mijn" Leonardus voorkomt.

Een andere doopgetuige die bij kinderen van "mijn" Leonardus voorkomt, is Henricus Alberti. Dit kan heel goed dezelfde Henricus zijn die met Joanna Peters van Empel trouwt. Dit stel laat meerdere kinderen dopen in Veghel waarbij o.a. ook weer een Leonardus Alberti en nog meer mogelijk kinderen uit het gezin Broeckmans als doopgetuige optreden. Joanna overlijdt in 1712 en Henricus hertrouwt in 1715 in Sint-Oedenrode met Maria Jacobs Rovers. Van dit stel heb ik vooralsnog 1 kind gevonden: Jacobus op 06-02-1717 in Veghel. Ook bij Henricus wordt soms een alias "Kriek" of "Kruk" vermeld. De doop van deze Henricus zelf heb ik niet gevonden, maar kan in "Gelder" (Geldern?) zijn geweest. Alles wijst er verder op dat hij thuishoort in het gezin Broeckmans.

Verder is het opvallend dat op Adrianus na vrijwel geen enkele van de kinderen uit het gezin Broeckmans later nog die naam lijkt te gebruiken, al helemaal in de DTB. Dus zo gek is het dan misschien ook weer niet dat "mijn" Leonardus en zijn nazaten die naam nergens gebruiken. En ik heb meer vorouders uit de regio Veghel waar zoiets voorkomt. Zou komt Jenneke Jan Corsten ook voor als Jenneke Jan Corsten van de Sande EN Jenneke Jan Corsten Versteegen. Waarschijnlijk had dit deels met plaatsaanduidingen te maken en ik heb zelfs een keer zien gebeuren dat de familienaam van moeder's kant ineens een generatie later door de kinderen werd gebruikt. En ook de andere waarschijnlijke kinderen vernoemen zelden een kind naar vader. Dus ook daarin zou Leonardus niet uniek zijn in dit gezin.

Alles bij elkaar heb ik best veel aanwijzingen dat Leonardus Aelbers van de Ven de Leonardus uit het gezin Broeckmans is, maar je wilt het natuurlijk altijd zoveel mogelijk "dicht timmeren".
Norah zei op 21 oktober 2021 om 17:23
Bij die Broeckmansen gaf Cornelis een schepenakte/erfdeling door dat er in 1720 nog slechts twee kinderen aanwezig waren, de rest onterfd? Het rijmt ook niet met het huwelijk van Leonardus in 1723...
Ik heb zo mijn twijfels;)
Mvg.
Inge Schepers zei op 21 oktober 2021 om 19:51
Ik ook, ondanks de vele hints die kant op in de DTB. :-) Ik ben dan ook vooral hardop aan het denken. Ondertussen ben ik nog eens verder in de schepenakten gedoken, en heb nog wat dingen gevonden.

In de volledige tekst van die erfdeling van 1720 worden inderdaad alleen Adriaan en Joannes genoemd, en Joannes zou in Amsterdam wonen. In de DTB van Amsterdam vind ik inderdaad:

Jan Broekmans ("van Vachel") komt voor in het ondertrouwregister op 17-06-1707 in Amsterdam met Geertruij van Huelem. Als leeftijd wordt 27 jaar gegeven, wat kan overeenkomen met Joannes Broeckmans van 20-01-1690. Hij is kleermaker.

Als kinderen vind ik:

- Albertus, 18-02-1709 A'dam (get: Henricus van Kessel, Joanna van Hulem)
- Joannes, 13-11-1710 A'dam (get: Claes Broecman, Jannitje Broecman)'
- Gertrudis, 19-01-1713 A'dam (get: Frederic van Roij, Anna Maria Wijnans)

Geertruij van Heulem, weduwe van Jan Broekmans, wordt begraven 08-09-1750 te A'dam. Mogelijk is Joannes 29-03-1739 te A'dam begraven (zelfde kerkhof).

Verder is van het gezin Broeckmans zoon Nicolaas in 1712 om het leven gekomen door "eenen steeck boven de juncture van den linckeren elleboogh die penetrerende ende geheel was doorsnijdende de pols arterie, ende daerenboven een eurisma of een uijtsettinge van de selve alterie" (schepenakte)

En dochter Catharina in 1719 volgens een begraafakte.

Op 13-02-1686 was ook al een kind begraven: Een kindt van Aalbert Broeckmans aen de Hoogh Eijnde; laat vader en moeder na. Dit KAN Leonardus geweest zijn.

Eerste zoon Franciscus werd "sub conditione antea in periculo (in levensgevaar)" gedoopt en heeft het mogelijk ook niet gehaald.

Dan zou het inderdaad goed kunnen kloppen dat er in 1720 geen enkel ander kind (naast Adriaan en Joannes) meer in leven was.

Wel lijkt het er heel sterk op dat Leonardus, Franciscus, Henricus, en mogelijk ook een Antonius en een Maria Aelbers broers en zussen waren. Zie ook de gegevens uit mijn vorige lange bericht. In mijn originele rijtje met mogelijke kinderen gaf ik al aan dat ik het idee had dat er een aantal mogelijk van een andere Albertus Janssen en Anna waren. Mijn volgende stap gaat zijn om te kijken of ik daar nog meer over kan vinden.
Cornelis
Cornelis zei op 21 oktober 2021 om 21:04
En deze Aelbert Janssen al gechecked ?

Bron: doop-, trouw- en begraafboekenSoort registratie: DTB trouwakte(Akte)datum: 09-06-1686Plaats: Veghel
Bijzonderheden:
Datum ondertrouw: 18-05-1686 (Erp)

Bruidegom
Aelbert Janssen
wonende te Erp, Jongeman
Diversen: vanden Erpsen Boerdonck
Bruid
Marie Thijssen van Haendel
Inge Schepers zei op 21 oktober 2021 om 21:24
Daar heb ik ook al even naar gekeken. Maar daar kan ik zo snel alleen een Joannes, Antonius en Mathijs (Erp) bij vinden. In Erp wordt hij Aelbert Jan Dirck Jacobs genoemd. Ik zal er wel ook nog even verder naar proberen te zoeken.
Cornelis
Cornelis zei op 21 oktober 2021 om 21:40
Albertus Joannes Albertus Broeckmans zie ik trouwens alleen maar als Albertus Broeckmans maar nooit met patroniemen ?

De andere altijd als Albertus Joannis Alberti getrouwd met Joanna NN en zijn waarschijnlijk de ouders van Leonardus, Franciscus en waarschijnlijk Antonius en Maria ???
Cornelis
Cornelis zei op 21 oktober 2021 om 21:45
en Henricus!
Inge Schepers zei op 21 oktober 2021 om 23:08
Dat is zeker ook nog een optie. Ik heb inmiddels overigens weer wat gevonden...

"mijn" Leonardus komt een paar keer voor als getuige in Sint-Oedenrode, bij zowel Henricus als Antonius. En van die Antonius weet ik nu zeker dat zijn nakomelingen ook de achternaam "van de Ven" gingen hanteren.

Teunis Aelbers trouwt op 19-01-1710 in Sint-Oedenrode met Anna Hijmens. Op 29-06-1718 laten zij in Veghel zoon Joannes dopen, met o.a. Leonardus Alberts als doopgetuige. Op 08-09-1720 laten zij in Sint-Oedenrode ook nog zoon Hijmen dopen. Teunis moet ergens rond 1720/1722 overleden zijn, omdat hij als voormalige echtgenoot van Anna wordt genoemd wanneer ze in 1722 hertrouwt.

Beide kinderen uit dit gezin komen later terug als van de Ven. Maar ook interessant: bij zijn huwelijk wordt van Teunis gezegd dat hij in Lieshout geboren was. Nu kloppen die plaatsaanduidingen ook niet altijd helemaal, maar ook daar wil ik nog gaan zoeken naar sporen van de familie. En Sint-Oedenrode dus. Er werd sowieso ook bij andere voorouders van mij in die driehoek aardig wat tussen die plaatsen op en neer verhuisd.

Het is een heel gepuzzel, maar langzaamaan moeten we er toch kunnen komen. ;-)
Inge Schepers zei op 21 oktober 2021 om 23:38
Laatste voor vandaag, maar in schepenakten is o.a. het volgende te vinden:

1669:
=====
Voor schepenen in Veghel verschenen Jan Jan Josephs, inwoner van Veghel, en Aelbert Jan Aelbertts, inwoner van Sint-Oedenrode, om op verzoek van Henrick Henrick Martens een verklaring af te leggen....

1676:
=====
Wilbert Claessen van Schijndel als man van Heijlken Jan Versteghen en Mariken Jan Versteghen, ieder voor de helft, verpachten voor 4 jaren aan Aelbert Jan Aelbers een 'huijs, hof, halven boomgaert, zoals Mariken, verpachtster, in gebruik heeft gehad, gelegen op Sontvelt, groot 4 1/2 lopense, 'met een driesken groes'. 'Want Wilbert dat huijs bewoonen wil selffs, soo moet Aelbert ruijmen'. Het goed is belast met een cijns van 4 vaten haver en 15 of 16 stuivers aan Jecxschot. Met de voorwaarden.
Getuigen: Arij Smits en Geraert Pennincx, schepenen

En van Leonardus werd later ook vermeld dat hij op het Zontvelt woonde. Ik denk dat ik het hier moet gaan zoeken, dus inderdaad bij die Albertus Joannes Albertus, en toch de doop van Leonardus in 1683 (alleen was het geen Broeckmans)

Ik houd jullie op de hoogte.
Norah zei op 21 oktober 2021 om 23:56
Mooi, goed dat je die Broekmansen laat varen, Inge. Je bent wel een doorzetter!
Mvg.
Inge Schepers zei op 22 oktober 2021 om 13:07
Dank je, Cornelis. Ik heb daar inderdaad ook al flink zitten neuzen. En via https://www.archieven.nl/ Daar kun je ook redelijk goed zoeken met wildcards en dergelijke.

Ik heb nu even niet alle details bij de hand, maar het lijkt er heel erg op dat Aelbert Jan Aelbers in Sint-Oedenrode woonde en misschien wel degene is die daar in 1670 met Jenneken Claesen trouwde (als Aelbert Jansen). Van die tijd lijken de DTB in Sint-Oedenrode wat jaren te missen helaas, dus daar kunnen wat dopen ontbreken wat het gat tussen het huwelijk en de eerste doop in Veghel kunnen verklaren. En misschien was er ook nog wel een uitstap naar Lieshout waar de eerder genoemde Teunis volgens zijn huwelijk vavndaan zou zijn gekomen (als ie dat al wel goed wist natuurlijk).

Dit huwelijk met Jenneke Claesen zou wel ook een mogelijk verklaring kunnen zijn voor de verwarring in Veghel, omdat dan zowel Albert Broeckmans als deze Albert met een Jenneken Claesen getrouwd was. Ik had de hele tijd al het idee dat het misschien twee verschillende gezinnen waren, maar bij beiden kwamen doopgetuigen met Nicolai etc voor.

ALS deze Aelbert Jan Aelbers de goede is, dan woonde die op de Creijtenborgh en dat lijkt wel te matchen met wat dingen die ik in schepenakten tegenkom, maar ik moet er echt nog verder induiken om dat zekerder te kunnen zeggen. De vader van Leonardus zou ook NOG weer een andere Aelbert Jan Aelbers kunnen zijn geweest die met Jenneken Claesen trouwde, natuurlijk.

Er lijkt overigens op basis van schepenakten ook nog een broer Lambert Jan Aelbers te zijn geweest die in Veghel woonde, dus voorlopig genoeg om uit te zoeken weer. :-) Als zijn nakomelingen bijvoorbeeld ook "van de Ven" gingen heten dan kan het haast niet meer mis.
Inge Schepers zei op 22 oktober 2021 om 13:08
Correctie: "NOG weer een andere Aelbert Jan Aelbers kunnen zijn geweest DAN die met Jenneken Claesen trouwde, natuurlijk."
Inge Schepers zei op 22 oktober 2021 om 13:15
Er is in ieder geval nog een erfdeling in 1761 waarbij Jan Teunis Aelbers en Hijmen Teunis Aelbers (die ook onder de naam "van de Ven" bekend waren) bezit kregen aan de Creijtenborgh, en dat ook grensde aan bezit van de weduwe van Leendert Aelbers (die dus ook "van de Ven" heette). Een link met deze familie en de Creijtenborgh is er dus.
Cornelis
Cornelis zei op 22 oktober 2021 om 13:59
Kan een zoon zijn van Lambert Jan Aelbers ???

7701.5 Index notarieel protocol Veghel (7701.5)
Erfgoedstuk
Ga naar de scans
Schepenakte
99 Hendrick Lambert van de Ven verhuurt aan Peter Hendrick Gerits een huis en aanliggende gronden, omtrent 14 lopense groot, gelegen in de Kempkens, in het Heijlligt als ook op de Logtenborg, zoals het nu in gebruik is door Claes Aert Reijnders.
Persoon in schepenakte:

Hendrick Lambert van de Ven

Peter Hendrick Gerits

Claes Aert Reijnders
Datering:
29-01-1711
Pagina:
204
Soort akte:
Verpachting
Plaats:
Veghel
Inge Schepers zei op 22 oktober 2021 om 22:39
Ik ga binnenkort nog even die kant uit verder zoeken, Cornelis.

Voor nu vast even deze aanvulling: het gat tussen het huwelijk van Aelbert Jansen met Jenneke Claesen in Sint-Oedenrode kan inderdaad het juiste ouderpaar zijn. Het "gat" naar de dopen in Veghel lijkt gedicht en de vermelding van de geboorteplaats Lieshout bij zoon Teunis lijkt ook correct:

- Henricus: 09-03-1671 te Lieshout (get: Lambertus Janssen, Judoca Janssen, Adriana Aerts)
- Antonius: 03-05-1672 te Lieshout (get: Arnoldus Claessen, Judoca Janssen, Anna Janssen)
- Johannes: 16-08-1675 te Lieshout (get: Henricus Nelis, Haijlwigis Lenaerts, Petronella Henrix)

In alle 3 de gevallen vader Albertus Janssen en moeder Johanna.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: