skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Paulus van Uden

Petra van de Weg- van den Brink vertelde op 26 juni 2013 om 22:31 uur
Halo, ik was mijn vraag proberen te stellen op de chat, maar die was plots weg. Dus doen we het maar zo!
Ik ben door jullie al eerder geholpen met het zoeken naar Paulien van Uden, nog bedankt daarvoor! Ik heb aardig veel van de familie terug gevonden in de breedte en nu zoek ik eigenlijk naar haar vader Paulus van Uden en diens vrouw Antonetta Aner.

Ik heb op de voor mij bekende plaatsen gezocht, maar kan niets over hun vinden dan wat er in Pauliens doopbewijs (29-07-1785, 's Hertogenbosch) staat en in haar overlijdensakte nr 58 (08-11-1858 St Michielgestel)als ouders.

Doordat ik dus niets kan vinden richt ik mij voor mijn verder zoektocht weer tot julie. Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen hiermee!

Vriendelijke groeten Petra

Reacties (25)

Norah zei op 27 juni 2013 om 01:07
Dag Petra,

Paulus van Uden kan een zoon zijn van Marcus van Uden en Ludovica (Aloysia) van Berkel.
Hij is dan gedoopt op 17-02-1762 te 's-Hertogenbosch.
Doopgetuige bij hemzelf, zowel als bij zijn dochter Paulina is nl. Margarita van Balcom.
Antonetta Aner zou van Duitse afkomst kunnen zijn.
Mvg, Norah
Helena zei op 27 juni 2013 om 05:10
In het Doopboek zelf [zie scan -> www.genver.nl -> Den Bosch-> RK Dopen St Pieter 1735-1810 -> scan 628 /918] lees je bij haar doop in 1785:
Paulina fil: naalis Pauli van Uden et Antonetta Aner.
De pastoor in die jaren/deze parochie noteerde de dopelingen als *fil.leg.* of als *fil.naalis*.
naalis = afk. van naturalis, natuurlijk [= hiermee bedoeld dat de ouders (nog) niet gehuwd waren]

Mogelijk zijn ze in de omgeving blijven wonen? In de index bij BHIC zijn de namen van de ouders echter niet meer te vinden; alleen vernoemd bij overlijden van Paulina in 1858..
Maar lang niet alles uit de DTB registers van deze regio staat al in de index online. Soms zijn er wel scans aanwezig. [ zie bij 'wat zit erin?]. Indien er wel scans van DTB’s aanwezig zijn dan wordt het geduldig bladeren door scans van de plaatsen waarvan je vermoedt dat ze gewoond kunnen hebben... De ouders kunnen bijv. al voor 1811 overleden zijn.

Bij de doop van haar eerste kind in nov. 1810 waren er geen doopgetuigen van haar kant. Mogelijk waren ze al overleden, ofwel te ver weg wonend? Doopgetuigen in 1810: Henricus J. Schellekens en Elizabetha van den Bosch.

Bij o.t./tr voor de Schepenbank in 1810 in St Michielsgestel is te lezen dat Paulien van Uden ten tijde van huwelijk in 1810 woonachtig was te St. Michielsgestel. Mogelijk heeft ze al die jaren in deze regio rondom Den Bosch gewoond? En haar ouders misschien ook wel? Maar waar..?
Norah zei op 27 juni 2013 om 22:47
Hallo Petra,

Anna Catharina van Uden, gedoopt R.K. Den Bosch op 10-01-1765,
dochter van Mateus van Uden en Ludovica van Berkel.

En weer was Margarita van Balkom doopgetuige. Trouwens Mateus moet hier Marcus! zijn.

Voorlopig ga ik er van uit dat de ouders van Paulus van Uden bovenstaand echtpaar waren.
Ik vind deze Paulus en ook Antonetta niet meer terug, weet ook niet of ze naderhand met elkaar getrouwd zijn.
De naam Aner kom je verder alleen tegen in Princenhage bij Breda, maar dan aan het begin van de 18e eeuw. Heb je ook weinig aan.
Mvg, Norah

Norah zei op 28 juni 2013 om 10:52
Vervolg:

Marcus van Uden, gedoopt R.K. te 's-Hertogenbosch op 10-02-1738, zoon van
Joannes Gerardus van Uden en Anna Noël.
Getuigen: Ambrosius Noël en Anna Cha, echtgenote van van den
Bichelaer.

Om te zien of deze Marcus ook dezelfde is als de vader van Paulus, de getuigen nagaan.
Er was overigens nog een Paulus Henrici van Uden, een getrouwd man. Dacht zelfs 2 keer getrouwd.
Helena zei op 28 juni 2013 om 12:46
Indien deze ouders (?): Vind het dan vreemd dat niet een van deze vermeende grootouders of broers/zussen van die Paulus (*1762) als peter of meter te zien zijn bij de doop van Paulina in 1785...
Er waren nl. meer kinderen uit dat huwelijk Marcus van Uden en Ludovica van Berckel waarvan mogelijk enkelen jong overleden. Maar ook kinderen die volwassen werden en huwden.

Marcus van Uden en Ludovica (Aloysia, Louise etc.) van Berckel lieten zeker 6 kinderen dopen. Mogelijk was de tweede Elisabeth in 1778 hun jongste kind. Wrsl. was Ludovica van Berkel nog meter was bij de doop van een kleinkind in 1795 (zoon van haar zoon Franciscus (*1768)) in in 1803 (dochter van haar zoon Cornelis (*1771)). Daarom dan vreemd dat je die namen niet ziet als peter/meter bij de doop van Paulina in 1785.
Helena zei op 28 juni 2013 om 12:55
Ook Marcus van Uden was in 1790 nog peter bij een doop..[dus nog in leven]. Dan toch vreemd dat ze niet peter/meter waren bij een mogelijk kleinkind in 1785 ...




Petra zei op 28 juni 2013 om 17:02
Hallo Norah en Helena,
Hartelijk dank voor het zoeken.
Paulus Henrici van Uden had ik zelf ook gevonden,maar komt geen dochter naar voren met de naam Paulina (misschien omdat haar, als ik het goed begreep, ouders ongehuwd waren?).
Ik vindt het zoeken in de DTB gegevens moeilijk, want ik weet nooit of het de juiste zijn. ook omdat velen (RK) in het Latijn zijn, soms staat daar de naam zelfs anders geschreven dan wat er op een overlijdensakte van het kind staat beschreven. Dat vind ik erg verwarrend. Om geen fouten te maken en in een verkeerde familielijn verder te gaan wil ik er graag zeker van zijn dat ik de juiste heb......
Norah zei op 28 juni 2013 om 17:26
Helena, kan het geen schaamte geweest zijn? Of ontkenning?

Dan Petra, je hebt helemaal gelijk, het is zeer onzeker.
Paulina kan zelfs een kind zijn geweest van Paulus van Uden die ondertussen zelf met een ander getrouwd was. Ze heet zelfs naar haar vader...
Maar we blijven bezig...
Petra zei op 28 juni 2013 om 18:31
Dankjewel Norah,
Ik vind deze familie toch al vreemd in elkaar zitten. Bij het overlijden van Paulina is Dirk van Uden daar die haar dood aangeeft. Haar buitenechtelijke zoon, waarvan mijn man dus een nazaat is. Haar zoons uit haar huwelijk (bv Lambertus is daar niet terwijl hij wel een van haar oudste kinderen is. Ik vindt het een heel ingewikkelde familie. Mijn man heet van de Weg, zijn opa was in 1929 naar Indonesië vertrokken en na de WO II weer teruggekomen met vrouw en kinderen. Over hem heb ik heel veel gevonden, maar alles uit Indonesië (nog) niet. En over zijn opa van Uden waar we hier dus naar zoeken heb ik van diens vrouwen ook al veel gevonden, maar van Uden zelf..... Daarom ben ik blij met een forum als dit waar je je vraag kan stellen voor hulp en er mensen zijn die met je mee zoeken waar jezelf vast bent gelopen.......
Norah zei op 28 juni 2013 om 21:16
Tja Petra, gelukkig dat het de schoonfamilie is :)
Dat aangeven van moeder zegt niet zoveel, of men woonde er niet, of men kon het emotioneel niet aan. Je zag juist heel veel buren en zgn. vrienden het overlijden aangeven.
(Over Indonesië is hier ook al eens een vraag geweest).
Ik baseer dus jouw Paulus + ouders M. van Uden-van Berckel louter op het feit dat er drie keer een Margarita van Balkom bij een doop aanwezig was. Hoop niet dat het een religieuse was of de vrouw van de koster...
Met de getrouwde Paulus van Uden kwam ik zelfs 3 vrouwen tegen, het blijft ingewikkeld. Je moet maar denken, ze hadden een groot hart.
Groeten, Norah
Norah zei op 28 juni 2013 om 21:24
Drie echtgenotes van Paulus van Uden:

Hendrika van den Berg
Godefrieda Romels
Maria van Venroij

Weet niet of het hier om dezelfde Paulus gaat.
Helena zei op 29 juni 2013 om 02:46
Denk niet dat deze Paulus van Uden in Dinther/Heeswijk met deze drie vrouwen gehuwd is geweest, maar dat bij overlijdensaangiften van de kinderen van dit echtpaar de aangevers (buren) de naam van de ene echtgenote Henrica Goort van den Bergh niet geweten hebben. Bijv. bij overlijden van dochter Wilhelmina in 1829 (zie scan bij genver; toen 51 jaar oud)...reken dan terug dan kom je min of meer bij die geboorte in 1771) . Bij overlijden van zoon Godefridus in 1842 (toen 70 jaar oud)...reken je terug dan kon je bij die doop in 1771. Zelfde moeder: Henrica Goort van den Berg.

Probeer te zoeken naar overlijden van Henrica van den Berg(h) en dat van deze Paulus van Uden. Indien Paulus de langstlevende was: misschien is hij toch wel weer hertrouwd?

Wat ik wel in de Begraafboeken van Dinther tegen kwam: Een Antonet van Ude - begraven 11 maart 1807. Helaas geen verdere vermelding hierbij; je weet dus niet of het om een gehuwde/ongehuwde vrouw gaat of een kind? Zie hier bij BHIC ->Wat zit erin->DTB->Dinther/Heeswijk -> NG Begraven 1796-1810-> boek 8->scan 35/46
Wie zou deze Antonet van Ude(n)geweest zijn? [ bij de naam Antonet altijd alert zijn..soms werd deze naam ook verwisseld met Antonia]

De peter van 1785 - Petrus Aner- kwam iets het niets en verdween weer... Was hij soms de vader van die Anthonetta, of soms de broer? Was hij soms soldaat? [denk ook aan 'Duitse' afkomst..} Aner, Ahner.. Het is nog een flinke puzzel:)
Norah zei op 29 juni 2013 om 16:57
Dag Petra,

Helena heeft gelijk, het was een en dezelfde vrouw. Van Venroij was verwant, vandaar de vergissing.

Dan om terug te komen op Paulus, zoon van Marcus en Ludovica (Louise), deze(uit 1762) geef ik toch de meeste kans.
Wanneer Paulus later nooit getrouwd is geraakt met Antonetta, dan blijft het enigszins raden...
Mvg, Norah
Helena zei op 30 juni 2013 om 11:13
In de Volkstelling van 1810 werd Goijaard van den Bosch genoteerd als 57 jaar oud, geb. in 1753 [en 'arm']. Bij Goijaard’s overlijden in 1817 genoteerd dat hij 74 jaar oud was [ en 'onvermogend']. Indien correct dan geboren in ca. 1743? Ergens tussenin zal wel het juiste geboortejaar kunnen liggen. Uit zijn eerdere huwelijk geen kinderen; die opmerking staat bij begraafinschrijving van zijn eerdere echtgenote Elisabeth. Zij overleed in april 1807[ zie hier bij BHIC ->NG Begraafboek Sint Michieslgestel 1794-1810, scan op pag 74/103]
‘gehuwd geweest zonder kinderen na te laten’

Paulina huwde de weduwnaar die dus ca. 30-40 jaar haar senior was. Paulina heeft een aantal zonen ter wereld gebracht [Gerardus 1810, Anthonij 1812, Lambert 1816, Wilhelmus 1818 en Dirk 1825; nogelijk waren er meer kinderen?]. Allen geboren te Sint Michielsgestel. Opvallend dat geen enkele zoon naar haar vader Paulus vernoemd werd. Het brengt je dan ook niet direct verder naar de ouders van Paulina. Het blijft een vraagteken.
Helena zei op 1 juli 2013 om 03:34
Zie dat je de vraag ook gesteld hebt bij Stamboomforum. Daarin de suggestie van de naam Anor - welke naam idd 1x in Den Bosch voorkwam. ['Maria Catharina Anor krijgt in 1800 een kind in Den Bosch; zij overlijdt in 1833 in Leeuwarden'. Mogelijk was haar man (Foulon) een Franse soldaat of 'immigrant' uit Frankrijk?]. Maria Catharina's naam werd verder in Den Bosch nog als Annoi (in 1795) en Annart (in 1806) genoteerd. Lijkt idd. persoon van Franse afkomst. [ eind 1794 zat het Franse leger al in Den Bosch]. Maar of deze persoon gerelateerd zal zijn aan Antonetta Aner?
Antonetta [en Petrus Aner] was al eerder in Den Bosch. Den Bosch was garnizoensplaats: Het wemelde er altijd van de 'vreemdelingen', denk aan soldaten en ieder die hier omheen handel en wandel bedreven.
Antonetta Aner (of id) zal ook wel van elders gekomen zijn. Zij kan evengoed van 'Duitse' afkomst zijn geweest, of Zwitsers. Zelf zal ze niet geweten hebben hoe haar naam geschreven moest worden. Het werd opgeschreven zoals het uitgesproken en verstaan werd en de pastoor van die jaren het dan meende te interpreteren.

Mogelijk woonde Paulina van Uden [en haar moeder? ouders?]in 1798 al in St. Michielsgestel? Je zou dan de Lijst van huizen in Sint-Michielsgestel en Gemonde (1798) kunnen nazien. In de lijsten worden de eigenaren en de hoofdbewoners van de huizen vermeld. Aanwezig in het BHIC. Niet online.
Paulina was toen weliswaar nog een kind, maar mogelijk waren haar ouders nog in leven en inmiddels al daar woonachtig? Of in de Ingekomen borg- of ontlastbrieven van personen, die zich in Sint Michielsgestel zijn gaan vestigen. [ zag haar naam overigens niet in de GTOB-cd met borgbrieven-gegevens]. Er zijn overigens een aantal plaatsen in de omgeving waarvan de gegevens niet online staan. Sluit andere plaatsen en mogelijkheden dan ook nog niet uit..

Zolang je nog niets meer weet: Niet bekend of ze daadwerkelijk met een Paulus van Uden gehuwd raakte; niet bekend welke Paulus van Uden bedoeld kan zijn en/of waar hij vandaan kwam? (kan een 'passant' zijn geweest en/of ook van elders?);niet bekend aan wie ze gedacht zal hebben bij het vernoemen van haar zonen [alhoewel Gerardus naar zijn vader Goijaard vernoemd kan zijn? 'Graard'?].
Het blijft voorlopig een vraagteken.
Norah zei op 1 juli 2013 om 21:19
Wat Paulina zelf aangaat, de doopaangifte is correct volgens mij. Hetzelfde staat vermeld bij haar overlijden.
Wie Paulus van Uden is, ik houd het toch op een zoon van Marcus van Uden en Louisa van Berckel....... Maar ik moet toegeven dat bij een onecht kind de achtergrond in nevelen gehuld is. Officiëel stopt dan ook de stamboom.
Dat er geen enkel kind naar grootvader Paulus vernoemd is, vind ik persoonlijk niet vreemd. Ze heeft haar vader denk ik nooit gekend. Ze kan voor mij nog wel in een weeshuis zijn opgegroeid.
Haar man G. van den Bosch was wel afkomstig uit Sint-Michielsgestel, was 2 keer doopgetuige in Den Bosch. Misschien heeft ze hem ook daar leren kennen, tenslotte liggen deze plaatsen vlakbij elkaar. Hij had trouwens wel kinderen uit zijn eerdere huwelijk, jong overleden?
Mvg, Norah
Helena zei op 2 juli 2013 om 04:41
@Norah, - Met je eens: Er waren idd. kinderen uit dat eerdere huwelijk van G. van den Bosch. Bij zijn overleden echtgenote staat echter ‘gehuwd geweest zonder kinderen na te laten’; die kinderen zullen dan daarvoor al overleden zijn.
Helena zei op 2 juli 2013 om 05:21
Denk dat ik een relatie gevonden heb:
Vader van Anthonet Aner (= wrsl. ook als Anger genoteerd) was wrsl. de peter bij de doop van zijn kleindochter Paulina in 1785.

Voor het volgende zie Bossche Encyclopedie - Inventarissen 1749-1809:
*Pieter ANGER*, gewezen soldaat onder de Grisons van generaal majoor SMIT in de compagnie invalides, te Woerden, weduwnaar van Maria SATO, gaat hertrouwen met *Margo van BALKE*. Hij heeft geen bezit en kan derhalve geen inventaris maken ten behoeve van *zijn dochter Anthonet*. Verklaring door Christiaan RITS te Woudrichem ook soldaat in een compagnie invalides.
03.07.1773 | R 1763B | f 165

Margo van Balke = mogelijk wel eens als Margaretha van Balkom genoteerd? [ van Balkom etc. een meer-voorkomende naam in Den Bosch]. Margaretha van Balkom was de meter bij de doop in 1785. Indien dezelfde personen dan waren de grootvader en de (step)grootmoeder van de dopelinge Paulina [dus via moeder's kant] de doopgetuigen.
Helena zei op 2 juli 2013 om 05:52
Nu kan er nog verder gezocht worden naar een eventuele relatie tussen Margaretha van Balkom en de Van Uden's.
Maar daarvoor moet je eerst alle gegevens na lopen; niet zo maar aannemen. Bijv. dat huwelijk in 1773 zien te vinden van Margo van Balke en Pieter Anger. Ook eraan denken hoe de naam uitgepsroken kan zijn [en door wie dan?]. Waar kwam zij vandaan? Was zij soms ook weduwe in 1773? Een Margaretha van Balkom was nl voor 1753 gehuwd met Laurentius Oli(j)slager (enz). Er waren zeker 3 kinderen uit dit huwelijk met Laurentius Oli(j)slager, maar mogelijk zijn ze niet lang in leven gebleven? Indien het om dezelfde Margaretha van Balkom gaat die in 1773 huwt dan zal ze weduwe zijn geweest en dan zou je verwachten dat ook zij een verklaring of inventaris zou laten opmaken ten behoeve van haar kinderen? (mogelijk niet nodig; wel bekend dat ze geen bezittingen had?)

Was deze Margaretha van Balkom een en dezelfde person en misschien gerelateerd aan de Van Uden’s? Of waren er meer Margaretha's vB. ten tijde...

Hier een mogelijke relatie [ maar ook dat dien je nog verder na te gaan]:
- Een Gerardus van Berlicum (Balkom, Blercom, Balecom, enz.) is vóór 1724 gehuwd met Joanna Noel. Zij laten vanaf 1724 zeker 7 kinderen dopen in Den Bosch. Een van de dochters was een Margarita [van Balkom] ~ 11-07-1734.
- Een Joannes van Uden was in 1736 peter bij doop van een andere dochter van dit echtpaar.
- Een Joannes Geradus van Uden was gehuwd met Anna Noijel (etc). Zij laten in 1738 een zoon Marcus dopen [doopgegevens heb je al via Stamboomforum]. Ze zullen nog een andere zoon Joachim gekregen hebben..; zie nl. volgende via Bossche Encyclopdie, Inventarissen 1749-1809):
Anna NOIEL, weduwe van Jan van UDEN maakt inventaris ten behoeve van haar kinderen Marcus en Joachim *.
Approbatie door Ambrosius NOIEL en Maria NOIEL weduwe van Florus COOLEN, oom en tante maternel.
* Francis en Anna trouwen te 's-Hertogenbosch op 11.5.1755.
25.04.1755 | R 1742 | f 163v
Franciscus VALCKENBURGH weduwnaar van Johanna EVERMANS maakt inventaris ten behoeve van zijn negen kinderen voor notaris Petrus van BRUGGEN op 24.4.1755 *.
Approbatie door Adriaan en Reijnier VALCKENBURGH, zijn meerderjarige zonen.
* Francis en Anna trouwen te 's-Hertogenbosch op 11.5.1755.
25.04.1755 | R 1742 | f 163

- Mogelijk waren Anna Noijel en Joanna Noel zussen? De 'achternamen' lijken op elkaar, maar om zeker te zijn moet je hun ouders zien te vinden. [ of...??.. waren Joanna en Anna een en dezelfde persoon?]
- Indien dat eerste [moeders waren mogeijk zussen?]: Dat maakt Marcus van Uden en Margarita van Balkom dan neef en nicht van elkaar.
- Indien de tweede optie mogelijk is[ was Joanna en Anna soms een en dezelfde persoon???]: dat maakt dan Marcus en Margaretha (half)broer en zus van elkaar.
- Indien nog een andere optie...kan...

In ieder geval nog heel wat na te trekken.
Helena zei op 2 juli 2013 om 06:33
Plaatste volgende eerst per ongeluk bij je ander topic [ Paulien van Uden], maar sluit meer aan op wat er hier al besproken is.

Familysearch (via gever) ->-s-Hertogenbosch -> NH Trouwen 1672-1812)-> scan 254/412
12 juli 1773: Pieter Anger, weduwnaar, met Margo van Balcom jonge dogter.
M.a.w.: Margo van Balcom was nog niet eerder gehuwd. Indien correct genoteerd: Dan is zij niet de Margaretha van Balkom die met Oli(j)slager gehuwd is geweest. Moeten dan twee personen zijn geweest met deze naam...[ wie is wie..:) ]
Norah zei op 2 juli 2013 om 12:29
Helena, mijn complimenten!
Petra van de Weg- van den Brink zei op 3 juli 2013 om 08:57
Hallo Helena en Norah,
Ik ben sprakeloos....
Hoe krijgen jullie dit boven water?
En waarvandaan?
Ik ben heel blij hiermee, Het is weer een stap verder. Ik heb in mijn zoektocht zelf verder niets gevonden dan alleen Paulina doopgegevens en haar trouwen (kinderen) en overlijden. Over haar ouders kreeg ik niets boven tafel wat mij aanmerkelijk deed lijken, dus liep ik vast.
Hier mijn vraag gesteld en ja ook op stamboomforum, en dat trok de muur omver (wat een beeldspraak).
Ik heb echt met verbazing al deze dingen zitten lezen en mezelf afgevraagd waarom ik dat niet kan vinden..... Moet ik daar dan heen? En dat is moeilijk, ben niet mobiel. Alles wat ik tot nu toe gevonden heb al dan niet met hulp komt van internet.

Mijn dank en waardering is heel groot, anders was ik nooit zover gekomen!

Groetjes Petra
Helena zei op 3 juli 2013 om 12:40
Beste Petra, - reactie op je vragen:
- Hoe krijgt men dit boven water?: Geduldig zoeken; al doende leert men men meer en meer. Het een tegen het ander afwegen; waar moet je zoeken, waar kun je zoeken; waar zou het kunnen staan; leeftijd van vrouwen in de gaten houden (ivm vruchtbaarheid)); jokers * gebruiken bij zoeken enz. enz. enz.
- Waar vandaan? : Alles online in dit geval. BHIC index, BHIC de scans zoeken indien aanwezig. Geduldig zoeken en bladeren; dan leer je gauw genoeg hoeveel pagina's verder je kunt gaan (gaat niet altijd op, want soms staan de inschrijvingen behoorlijk door elkaar), Stadsarchief 's-Hertogenbosch [ zie: http://www.stadsarchief.nl/ ] en daaronder dan bij Personen zoeken en ook de Bossche Encyclopedie (zoek onder Bronnen in dit geval) en zeker ook Familysearch via www.genver.nl -> de betreffende DTB zoeken en daarin bladeren. Meeste DTB's van Den Bosch zijn in duidelijk handschrift. Misschien nog zoeken in WieWasWie. Al doende leert men.
- Ben dus niet deur uit geweest om dit op te zoeken [het regende hier :)] en ik denk Norah (mag wel voor jou spreken Norah :)? )is hiervoor ook niet de deur uit geweest. Alles via internet in dit geval. Maar let wel: Dit lukt niet altijd. En niet alles is bewaard gebleven. Indien je de scans aan kunt van de DTB's en van andere documenten: geweldig! Heb je alleen een index ter beschikking ( goede leidraad!) dan altijd alert zijn dat daarin wel eens fouten kunnen staan. Hoeft niet, kan wel.. De 'oorspronkelijke' bron proberen in te zien. Persoonlijk zoek ik bijv. een doopinschrijving die ik vind in de index bij Stadsarchief in den Bosch ook nog even via Familysearch, althans indien verfilmd. Controleer en lees zelf wat er staat. Niet altijd mogelijk, maar indien wel zo: dan die kans grijpen! Vergt wel wat tijd en geduld, maar geeft meer 'voldoening' en zekerheid.

- Denk wel dat we de vader van Antonetta op het spoor gekomen zijn.
Alhoewel...nu begint het pas en het zal moeilijk zijn om verder te komen met hem: 'gewezen soldaat onder de Grisons van generaal majoor SMIT in de compagnie invalides, te Woerden, weduwnaar van Maria SATO'...althans, zo staat het in die verklaring van 03-07-1773.

- Onder de 'Grisons' - Daaruit maak ik al op dat hij onder een Zwitsers regiment gediend heeft en hij zeer wrsl. Zwitser was.
- Dit wordt bevestigd in een van de verklaringen die behoren bij dat huwelijk in 1773. Daarin staat dat hij geboortig was van Tyrol.
- De naam van zijn eerdere echtgenote is in die documenten genoteerd als: Maria Jaco, Maria Ida Jacob(i?), Maria Ida Anger geboren Jacobe. Dus niet als Sato zoals in die ene verklaring. Welke naam de juiste is zal verder onderzoek hopelijk uitwijzen.
- De leeftijd van zijn dochter Antonetta in 1773 genoteerd als 15 jaar [kan ook ca. 15 jaar zijn; weet je pas wanneer je haar doop gevonden hebt.)
- Zijn eerdere echtgenote - volgens verklaring afgegeven in Maastricht- was geboren te Maastricht, r.k., en overleden op 17 september 1760 [toen het regiment in garnizoen lag in Arnhem].
- Een verklaring zegt dat hij in het Regiment Grisons van de Gen. Maj. de Schmid en onder de Compagnie van de Capitein de Lazzaronne was.
- Andere verklaring dat hij onder Compagnie van den Capt. Diepenbruggen behoorde en toen in garnizoen in Woerden. Dit was in de attestie van Vere: daar vonden nl. de 3 huwelijksproclamaties plaats en vandaar de attestie om huwelijk aan te mogen aangaan in Den Bosch.
- Andere verklaring dat hij 'geweese soldaat onder 't regiment van den heer Gen. Maj. Smit, Switserse Grisons, dan thans onder de invalides te Woerden' was. Hieruit weet je dat hij wrsl. (oorlogs?)invalide was. De compagnieën Invaliden lagen in Delft, Woerden, Woudrichem, Naarden en Klundert.

Deze laatste gegevens gevonden via Familysearch via genver ->Den Bosch->Trouwbijlagen 1770-1776-> scan op pag 566- 570 van de 1069. Daar dacht ik nl aan toen ik het huwelijk vond van 1773: Mogelijk zijn er bijlagen bewaard gebleven...dus eens kijken. Gezien er 1069 pagina's waren en het jaar 1773 zo halverwege die periode 1770-1776 ligt...dan maar een gokje wagen en bij 550 beginnen. Zat er dan ook niet ver vandaan:). Geluk.

Over Paulus van Uden en het verdere reilen en zeilen van Antonetta Anger /Aner nog niets meer. [alleen vermoeden, geen bewijzen]. Houd ik persoonlijk nog als '?'
Norah zei op 3 juli 2013 om 17:02
Heel graag gedaan, Petra!

Je moet maar zo denken we zijn allemaal onwetend? aan deze hobby begonnen en langzaam is het zo gegroeid. Al doende leert men...
Zelf heb ik alles via internet net als jij, ik kan ook niet meer naar een archief. En zeker niet helemaal naar het zuiden, ben zeer gebonden.
Ik heb ook veel geleerd van enkele keien onder ons, en in mijn geval heb ik een enigszins dergelijke achtergrond qua beroep.
Met hartelijke groeten, Norah

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.