skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Probleem met de zoekmachine

Max vertelde op 15 september 2021 om 20:50 uur
Als ik in de periode vóór 1811 alleen op 'bruid' zoek krijg ik geen of nauwelijks (3) resultaten te zien, terwijl dat bij alle andere omschrijvingen wel het geval is. Het lijkt alleen voor te komen in het linker zoekveld. Als ik in dezelfde periode op zowel 'bruidegom' als 'bruid' zoekt krijg ik wel resultaten. Is er iets mis met de zoekmachine?

Reacties (24)

clericus.nl
clericus.nl zei op 15 september 2021 om 21:36
Indien je deze korte lijst op datum sorteert blijven de gegevens in dezelfde volgorde staat zonder te sorteren.

Ook uitgebreide sortering op twee personen met enkele jokertekens als * of ~ geeft al even problemen.

Het zoeken naar beperkte jaartallen bv 1640 tot 1660 en een plaatsnaam met de DTB 's aangevinkt werkt echter wel.
Norah zei op 15 september 2021 om 23:54
Dit euvel is al een hele tijd gaande. Ik dacht dat Tessel van het BHIC ermee bezig was.....?
Maar goed, wanneer je soms personen naast elkaar plaatst, werkt dat ook niet altijd.
Bij andere archieven functioneert het, dacht ik, wel goed.
Max zei op 16 september 2021 om 11:23
Dank voor jullie reacties. Het gaat mij alleen om de werking van de zoekfunctie 'bruid' in het linker zoekveld (eerste persoon), zonder verdere invoer van gegevens. Dat is iets anders dan het probleem uit januari, dat inmiddels is opgelost. Ik ondervind ook geen problemen bij het sorteren van gegevens.
Max zei op 16 september 2021 om 12:49
Ik vind nog wel een ander probleem, wat hieraan gerelateerd is. Als je een willekeurige (of geen) naam invoert, en je vinkt vervolgens de optie "DTB-trouwakte" aan, dan verschijnen er geen bruiden in de lijst met resutaten. Rara, wat is hier aan de hand?
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 16 september 2021 om 14:07
Bedankt voor jullie reacties! Ik heb de opmerkingen doorgegeven aan mijn collega Tessel en zij komt hier binnenkort bij jullie op terug.
Tessel Vleeskens
Tessel Vleeskens bhic zei op 16 september 2021 om 16:03
Beste allen,

Er gaat inderdaad iets niet goed bij zoekopdrachten op 'bruid'. Resultaten worden onterecht niet getoond. Dit is heel vervelend natuurlijk. Hierbij daarom ook onze excuses voor het ongemak dat dit oplevert.

Ik heb geprobeerd om de oorzaak te achterhalen, maar dit is mij helaas nog niet duidelijk. Dit is waarschijnlijk een technisch probleem en niet door ons zelf op te lossen. Daarom is dit probleem nu doorgestuurd naar het bedrijf dat onze database levert met het verzoek dit zo snel mogelijk op te lossen. Zodra ik hierover meer weet, zal ik dit met jullie delen.

Het probleem waar Norah aan refereert gaat over het gebruik van wildcards (jokers) in zoekopdrachten. Hiermee was inderdaad ook een probleem dat resultaten die er wel waren niet werden getoond in het resultatenoverzicht. Dit probleem is echter onlangs verholpen. Ik zal dit ook aangeven in het betreffende forum-draadje (https://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/tijdelijk-technisch-probleem-bij-gebruik-van-asterisk-in-zoekfuncties-voor-stamboomonderzoek).

Vriendelijke groeten,
Tessel
Max zei op 16 september 2021 om 20:12
Hartelijk dank voor de reactie, we wachten het af. Hopelijk kan de softwareontwikkelaar wel het juiste knopje vinden om de bruiden weer aan te zetten ;)
Tessel Vleeskens
Tessel Vleeskens bhic zei op 21 september 2021 om 10:24
Beste allen,

Dit probleem is opgelost door onze softwareontwikkelaar. Alles werkt weer zoals het hoort.

Groeten,
Tessel
Max zei op 21 september 2021 om 11:36
Hartelijk dank voor deze snelle service.
Max zei op 21 september 2021 om 13:41
Ahum... ik geloof dat ik wat te vroeg gejuicht heb. Er lijkt nu een probleem te zijn met de RK trouwinschrijvingen. Ik heb gezocht in Boxtel, Liempde en Sint-Oedenrode, maar met heel weinig resultaten. Gelukkig heb ik nog mijn eigen back-up bestanden in die regio...
Max zei op 21 september 2021 om 14:03
Als ik alleen zoek op "DTB trouwakte" krijg ik in de genoemde plaatsen wel een hele lijst met getuigen te zien, maar geen of nauwelijks bruidegommen en bruiden uit de RK trouwboeken. Hetzelfde in Esch, Sint-Michielsgestel en Gemonde, Haaren lijkt wel normaal te werken...
Tessel Vleeskens
Tessel Vleeskens bhic zei op 21 september 2021 om 19:53
Beste Max,
Heel vervelend dat het toch nog niet volledig werkt. Mijn excuses hiervoor.
Dankjewel voor het doorgeven. Ik zal hier morgenochtend contact over opnemen met onze ontwikkelaar. Hopelijk hebben we dit snel opgelost.
Groeten Tessel
Tessel Vleeskens
Tessel Vleeskens bhic zei op 21 september 2021 om 20:13
Beste Max,

Ik was iets te snel met mijn vorige reactie. Zojuist heb ik geprobeerd om het probleem dat je beschrijft te reproduceren, maar ik krijg wel de gezochte resultaten.
Zou je een email willen sturen naar info@bhic.nl met de screenshots waar het bij jou mis gaat? Dan kan ik met je meekijken en zonodig een bericht sturen naar onze ontwikkelaars. Je kunt aangeven in de e-mail dat deze naar mij mag worden doorgezet.

Fijne avond en hartelijke groeten,
Tessel
Max zei op 21 september 2021 om 21:21
@Tessel,

Het is precies zoals ik het in mijn vorige bericht omschreef: als je geen naam, maar wel één van de genoemde plaatsen invoert, met het vakje "DTB trouwakte" aangevinkt, komt er een lijst trouwakten uit waarin alleen van de gereformeerde en schepenhuwelijken de bruid en bruidegom worden vermeld. Ik controleerde dat, door de resultaten op datum te sorteren. Tot ca. 1648 waren er namelijk geen gereformeerde huwelijken, maar alleen katholieke, en daar zag ik alleen maar getuigen staan.

Ik ondervond vanmiddag overigens nóg een probleem, wat misschien nog wel ernstiger is, namelijk dat er tijdelijk helemaal geen datums in de resultatenlijst stonden (wel bij de akten zelf). Daardoor kon ik dus ook niet meer op datum sorteren. Dat is nu op dit moment ook weer het geval. Het lijkt er op alsof de het zoeksysteem op een of andere manier instabiel is geworden. Vanmiddag was (bij mij) hetzelfde aan de hand bij het zoeken op "vader"in de dtb-akten, maar na enige tijd werkte het toch weer.
Max zei op 21 september 2021 om 21:28
NB. Het 'verdwenen datum-probleem' betreft, merkwaardig genoeg, ook alleen de katholieke trouwakten, maar ook bij andere plaatsen dan die ik eerder noemde (bijv. Breda).

Mvg, Max
Peter van de Laar zei op 21 september 2021 om 21:32
Er is bij huwelijken ook relatief vaak de plaatsnaam niet ingevuld. Ik heb dit enkele dagen geleden als fout/vraag al doorgegeven.
Max zei op 21 september 2021 om 22:22
Ik heb nog even verder gezocht met de zoekopdracht 'bruidegom' in de "DTB trouwakten", zonder plaatsbepaling en gesorteerd op datum. Van het totale aantal hits (344.332) hebben er bijna de helft geen datum (171.215). De datums beginnen pas op pagina 1713 van 3444, bij 100 hits per pagina.
Helena zei op 21 september 2021 om 22:56
Of je krijgt wel de namen van de getuigen en van eerdere man of vrouw bij huwelijk, maar niet de namen van bruid en bruidegom (neem bijv. Veghel, r.k. huwelijken in 1740, of 1750, sorteer op datum).
Tessel Vleeskens
Tessel Vleeskens bhic zei op 22 september 2021 om 09:06
Dag Max, Peter en Helena,

Dankjewel voor jullie berichten. Dit gaat inderdaad niet goed, heel vervelend.
Mijn collega's en ik duiken hierin om te kijken wat er mis gaat en zullen een update posten wanneer we meer weten.

Groeten,
Tessel
Bertho Derikx zei op 2 oktober 2021 om 13:02
Hallo,
Er gaat helaas al sinds langere tijd veel fout met het zoeken in de indexen van BHIC. Wildcards werken al lang niet meer goed. Sinds kort werken de simpele zoekopdrachten ook niet meer betrouwbaar. Ik heb dit in de loop van het jaar al meerdere keren gemeld bij BHIC. Ik krijg dan de reaktie van Hilde dat het is doorgegeven en dat het probleem helaas in de onderliggende software zit en dus niet door BHIC zelf opgelost kan worden.
Als het helpt bij het oplossen kan ik zo een dozijn voorbeelden doorsturen.
Zoek bijv DTB trouwaktes in Uden tussen 1700 en 1730. U krijgt 1 hit: Antonius Willems Eerdere man.
clericus.nl
clericus.nl zei op 2 oktober 2021 om 13:18
Hallo Bertho,

Even met je meegedaan: Krijg er 0 stuks.

1ste sortering alle DTB trouwactes . 2de sortering rol Bruidegom
Wel veel getuigen maar heb je niet veel aan bij trouwen
Plaats Uden
Periode : 1700 en 1730

Mogelijk is het aantal items niet juist, hoe groter de database word pakt vaak de eerste mogelijkheden en bij lang zoeken in de database komt dan de eerste x aantal hits tevoorschijn mogelijk ook nog tijd gerelateerd ?

Hoop dat het snel opgelost is speelt al vanaf Januari dit jaar.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 4 oktober 2021 om 10:05
@Bertho en @Clericus: dit probleem bij het zoeken en vinden is inderdaad erg vervelend en duurt ook al veel te lang. De melding is, zoals Hilde terecht zegt, al meerdere keren neergelegd bij het bedrijf wat zorg draagt voor de onderliggende software. Het spijt ons dat we tot op heden nog geen oplossing voor het probleem hebben vernomen, maar we gaan er deze week opnieuw mee aan de slag.
Tessel Vleeskens
Tessel Vleeskens bhic zei op 14 oktober 2021 om 16:18
Beste allen,

Er is overleg geweest met het bedrijf achter de database. Alle problemen met de DTB trouwaktes zijn nu opgelost. Mocht je toch onverhoopt toch nog iets tegenkomen dat niet goed werkt, laat het ons dan meteen weten. dat kan in dit draadje of via de chat. Dan ga ik er subiet mee aan de slag.

Hartelijke groeten,
Tessel

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: