skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Publicatie Martien Rovers van den Hurk/van den Tillaart

Willem Nabuurs
Willem Nabuurs vertelde op 7 mei 2017 om 20:18 uur
Ik las in een oud bericht op dit forum over een publicatie van Martien Rovers over de familie van den Hurk/van den Tillaart. Weet iemand waar ik die in zou kunnen zien? In de bibliotheek van het BHIC kom ik hem niet tegen en ook de Brabant collectie van de Universiteit Tilburg levert geen resultaat

Reacties (35)

Norah zei op 7 mei 2017 om 20:31
Ik las dat dit aanwezig zou moeten... zijn op het -Uitpunt- in Veghel.
Mvg.
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 8 mei 2017 om 06:22
Dat had ik inderdaad ook gelezen, maar Veghel is nogal een eindje uit de richting. Dus ik hoopte op kopieen dichter in de buurt danwel reserveerbaar via de locale bibliotheek. Ik heb het Uitpunt nu een mail gestuurd om te checken of ze het inderdaad hebben
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 8 mei 2017 om 19:44
Ik kan hem in onze bestanden niet vinden, terwijl wij toch ook overzichten zouden moeten hebben van de boeken die van het BHIC in het voormalige Thuispunt in Veghel zijn blijven staan. Een berichtje aan de bibliotheek Veghel is inderdaad de juiste optie in deze.
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 9 mei 2017 om 13:08
Antwoord van het Uitpunt in Veghel:
Wij hebben hier in Veghel geen boek over de families van den Hurk en Van den Tillaart. Er is wel een documentenmap (nr. 0099) met stamboomgegevens waarin beide namen voorkomen. Ik zag in deze map een stamboom van Henricus Johannes van den Tillaart, met als ouders Marinus vd Tillaart en Lamberdina vd Hurk. Als dit is wat u zoekt dan loont het misschien de moeite om te komen kijken!

Helaas dus. Lijkt erop of het werk van Martien Rovers alle fusies bij de archiven in Noordoost-Brabant niet heeft overleefd. Erg spijtig...
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 11 mei 2017 om 14:48
Dat zou inderdaad spijtig zijn Willem. Bij de fusie naar het BHIC zijn alle bibliotheken samengevoegd en in een database terecht gekomen. Daar kan ik dit boek nu niet in terug vinden, heel vervelend.
@Norah: weet je misschien nog hoe je aan de informatie over de vindplaats van dit boek bent gekomen of heb je misschien een volledige titel voor me?
Norah zei op 11 mei 2017 om 16:27
Dag Mariët,

Zie forum 3 nov. 2012 >>>

G. Barten zei:

-In de 70-tiger jaren heeft Martien Rovers van het Brabants Streekarchief Noord Oost een uitvoerige stamboom samengesteld van de familie van den Hurk/van den Tillaart, deze zou nog aanwezig moeten zijn op het Uitpunt in Veghel.-
Mvg.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 11 mei 2017 om 16:48
Bedankt Norah, dat had ik inderdaad ook gevonden. Maar omdat ik het in onze bestanden niet kon vinden, kon de verwijzing naar het Uitpunt (of Thuispunt) eigenlijk niet kloppen. Dan moet het inderdaad toch al voor de samenvoeging van de beide bestanden verdwenen zijn; het spijt me!
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 11 mei 2017 om 17:13
Hoi Mariet, het "boek" heeft in ieder geval wel bestaan. Ik kan me herinneren dat ik het in de jaren 90 ingezien heb op het streekarchief in Veghel. Het was volgens mij een zelf vervaardigd boekwerk op A4 formaat. Mogelijk is het al kwijtgeraakt bij de sluiting van Veghel, toen een deel van de archieven naar Grave is gegaan en een deel naar Oss. Spijtig maar wie weet duikt het toch ooit weer op.
Gerard zei op 11 mei 2017 om 18:22
Mariet,
Is Jean Pierre nog werkzaam bij het BHIC? Hij was een collega van Martien R.
indertijd bij Brabant Noord-Oost, misschien weet hij er meer van.
vr. groet
Gerard
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 12 mei 2017 om 13:13
Ik heb Jean Pierre net even gemaild en gevraagd of hij misschien hier iets van afweet. Jullie horen zo snel mogelijk van me.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 16 mei 2017 om 15:02
Ondertussen heb ik via de mail bericht gehad van Tinus Rovers, onze oud-collega:
"Was destijds een verzoek van de heer Cornelissen die organist was in Boerdonk. Een van de koorleden had familie in Canada en die had gevraagd of wij zijn familie/stamboom wilden uitzoeken. Dus kan best zijn dat een kopie of gedeelte daarvan in de documentatiecollectie is terecht gekomen van Veghel het is tenslotte een Veghelse familie en toponiem."

Tinus vermoedt dus ook, evenals Jean Pierre, dat het bestand wat zich in de documentatiemap VEG0099 zit hetzelfde is als wat met de publicatie bedoeld wordt. Dus toch naar de bibliotheek Veghel.
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 17 mei 2017 om 13:18
Bedankt voor het navragen Mariet. Dan denk ik dat ik inderdaad toch maar een keer richting Veghel moet afzakken
Martien van Asseldonk zei op 1 juni 2017 om 18:25
Kijk ook eens op www.oudzijtaart,nl, bij de bewerkte Veghelse bronnen, daar worden veel vd Hurken en v. Tillaars genoemd
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 4 oktober 2022 om 16:13
Vandaag na 5 jaar eindelijk in de bibliotheek in Veghel op bezoek geweest en documentatiemap VEG0099 bekeken. Daarin zit inderdaad een kwartierstaat Van den Tillaart-van den Hurk (alsmede een aantal andere kwartierstaten en genealogische aantekeningen betreffende diverse Veghelse families) maar helaas niet het boekwerk waar ik naar op zoek was. Ook de rest van de boeken m.b.t. Veghel snel doorgelopen, maar niets gevonden. Dat boek lijkt dus helaas echt kwijt. Mocht het toch ooit nog ergens opduiken, dan houd ik me van harte aanbevolen.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 5 oktober 2022 om 09:57
Wat jammer dat je het betreffende boekwerk niet hebt gevonden in Veghel, Willem. Heel fijn dat je het ons even hebt laten weten. Mocht het hier toch nog ergens boven water komen, dan hoor je dat natuurlijk van ons!
Hans Hendriks zei op 20 oktober 2022 om 20:22
De stamboom Van den Tillaar / van de Hurk staat intussen op internet.

zie: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-den-tillaar/
Ook via de stambomen van de heemkunde kring van Erp staan hele stukken van deze tak.

Heb zelf ook op het streekarchief te Veghel gewerkt, ten tijde van dhr. Cornelissen en dhr Van Peer. En met T. Rovers en Jean Piere.
Er zijn enkele fouten in deze map die ik bij nader onderzoek zelf ontdekt, daar de fam. van den Tillaar ook aan mij verwant is.
Heel vaak wordt de familienaam door een wijknaam ontvangen om aan te geven welke tak het is: zoals van Ham; van Eerd; Havelt, etc. Er zijn zelfs kinderen onder een alias geboren, die zeer moeilijk te vinden zijn.
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 20 oktober 2022 om 21:29
Hoi Hans, dank voor de verwijzingen. Die ga ik zeker bestuderen. Je noemt in je bericht de "map", ik neem aan dat je daarmee het werk van dhr. Rovers bedoelt waar ik naar op zoek was. Weet jij of die nog ergens in te zien is of dat er nog ergens een kopie van rondzwerft?
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 20 oktober 2022 om 21:36
Hans, bij de site van de heemkundekring Erp kom ik niet verder, ik krijg de melding dat de pagina niet bestaat als ik probeer de stamboompagina te benaderen. heb je een directe link naar die online stambomen?
Belem zei op 21 oktober 2022 om 01:12
Beste Willem,

Via archive.org kwam ik tot hier via optie Stamboom Erp -> Parenteel:

https://web.archive.org/web/20220307230534/https://elo.erthepe.nl/stamboom/

Hier kan je ook nog op de letter klikken en een familienamenoverzicht krijgen, maar verder doorklikken lukt niet.

En via Stamboom Erp -> Stamboom:

https://web.archive.org/web/20220307230533/http://stamboom.erthepe.nl/

De zoekfunctie werkt niet. Als je 'Familienamen' selecteert kom je nog 1 stapje verder.

Via 'Parenteel' kom je een wel emailadres tegen. Wellicht kan daar iemand je nog verder helpen.

Vriendelijke groeten,

Belem
Hans Hendriks zei op 21 oktober 2022 om 16:58
Willem, de stamboom van Van van de Tillaar/ Hurk zit in een gewone zwarte standaard ordner. Weet niet zeker of deze in het Infopunt Veghel is gebleven.
Er is veel naar de catacomben van Den Bosch verhuisd.... Mogelijk in de archiefkelders?

De stamboom van de Heemkundekring Erp. Heb dit enige tijd geleden gedownload. Kan dit bestand zo doorsturen!
Parenteel van Roef Jan Jan Jan Welt van den "Hurk"

Mocht ik u en anderen kan helpen, laat het effe weten.
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 21 oktober 2022 om 19:31
Hoi Hans, zou héél fijn zijn als je die parenteel kunt mailen. BHIC mag mijn mailadres aan je doorgeven
Jan Lange zei op 21 oktober 2022 om 20:44
Hieronder de oudste gegevens mij bekend van Roeff Jans in den den Horck x Elysabeth, dochter wylen Jan Janssoon die Deckere x Beelen Hendrik Vervest. Ik kom tegen, dat Roeff zoon is van Jan Jans EN/OF Jan Hendriks in den Horck. Wat is juist ?
RA Veghel 27 dd. 22.1.1563. Roeff soone wylen (vóór 1535) Jan in den Horck en zijn kinderen Jan ( x vóór 1542 Yde dochter wylen Aernt Bitsen Hanricxs vanden Parre en Jutten dochter wylen Willem Houbraken) , Hanrick, Mathys, Anthonis en Peter (x vóór 1557 Marie dochter wylen Hanrick Dircx van Bel x Beatris/Baten, dochter wylen Aernt Janssoon die Vriese x Sophien, dochter wylen Wouters vanden Pals) , al hun rechten in 'een huys mitter schuere, hosstadt, hove, gronde' en toebehoren, gelegen in die Verrenberchse thiende..Er is ook nog dochter Beel van Roeff, x (1543 we(duw)e wylen Jans Danelt Smollerss.
En uit meer onderpanden, zoals beschreven staat in een schepenbrief van 13-12-1533. Roeff Janssen in den Horck voor het vruchtgebruik en zijn 5 zonen Jan, Hanrick, Thys, Thonis en Peter, mede namens hun mede-erfgenamen, voor het erfrecht, hebben verklaard, als erfgenamen van de nagelaten goederen van Dirck Jan Lantmeter en zijn vrouw Katheryn, dochter wylen Jan die Deckere, dat Eva weduwe wylen Dirck Aernt Smeets en haar kinderen verwekt door voornoemde Dirck, aan hen het 1/6 deel van de 16 1/2 gulden met 50 gulden afgelost heeft. Zie ook RA Veghel 23 dd. 17.12.1538.
Roeffen Janss vanden Horck ende syne kynderen op huyden des daechs datum des brieffs gevisiteert hebben een prothocolle vanden jairen XVC berustende inder commen van onse prothocolle boecken, ende dair inne bevonden een contract d’welck nyet en was gecancelleert off daer vuyt alst scheen egheen scepen br(iev)en geexpedieert off geexpendeert en waren vanden date den vierden dach september der maent int hair ons heeren duysent ende vyffhondert, ende voer scepene tot dierre tyt des dorps van Vechel te weten Roeff Janss ende lambert Rombouts gepasseert.
RA Veghel 26 dd. 14.2.1558. Roeff soone wylen Jan HANRIXS vanden Horck, weduwer (na 2.6.1553) wylen Elysabeth, dochter wylen Jan Janssoon die Deckere ( x Beelen Hendrik Vervest) heeft opgedragen en overgegeven aan zijn zoon Jannen die Aldtsten ˜tot synen gedeelte” het vruchtgebruik van het 1/8 deel van de goederen nagelaten door zijn vrouw Elysabeth en waarvan hij het vruchtgebruik heeft. Idem 2-11-1556.
RA Veghel 25 dd. 9.3.1551. Roeff soene wylen Jan JANSsoen inden Horck .
Idem dd. 2.12.1550. Erfzoen. Dader: Peteren soene Roeff Janssoen in den Horck. Jan soene Roeff Janssoen inden Horck en zijn broers Welt, Hanrick en Thys voor de zijde van de dader.
Martien van Asseldonk zei op 22 oktober 2022 om 09:32
Voor regesten van de Veghelse protocollen zie: www.OudZijtaart.nl
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 24 oktober 2022 om 13:53
Het mailadres van Hans is inmiddels naar Willem gestuurd.
clericus.eu
clericus.eu zei op 26 oktober 2022 om 22:45
Parenteel van Roef Jan Jan jan Welt van den Hurk (* 1500) samengesteld door Cor Ottenheim bestaat uit 334 pagina's nageslacht. Jan Lange omschrijft hier oudst terug gevonden geslacht.

Vele Erpse Genealogieën zijn helaas van internet verdwenen, Gelukkig zijn deze wel bewaard door andere :) Wederom het bewijs dat je dit soort info moet blijven bewaren als je het ergens tegenkomt.

Heb in de loop van tijd zo meer dan 1.000 bestaande genealogieën bewaard.

En mede door de info van Cor Ottenheim ben ik zo snel naar het verleden kunnen komen 9 jaar geleden in 2013 met mijn eigen lijnen.

Kijk ook eens in de Vorstenbosche parenteel van Karel de Grote van Cor Ottenheim. Niet bovenstaande Hurk gezien maar mogelijk wel andere voorouders :)
Jan Lange zei op 26 oktober 2022 om 22:52
Merci, clericus. Hoewel Roeff Jans van den Horck een zoon Welt/Walraven heeft, vindt ik geen verdere aanwijzingen terug, die het verhaal van Roef Jan Jan Jan Welt van den Hurk (* 1500) ondersteunt. Ook de geb. datum 1500 is een ?, daar in mijn eerdere reactie een acte uit 1500 staat, met dat Roeff dan al kinderen heeft (uit eerder huwelijk ?)
Jan Lange zei op 27 oktober 2022 om 08:17
Rectificatie m.b.t. de laatste zin: dd. RA 26 Veghel 1.2.1559 visiteert Roeff met zijn kinderen een acte uit 1500. Onduidelijk is hier puur een zakelijk belang speelt of dat Roeff een aanverwantschap heeft met de genoemde priester, zijn vrouw Laen(en) en de nat. kinderen.
“Inhoudende tselve contract van woerde te worde aldus. Iten h(eer) Jan van Bruessel, priester, heeft opgedragen Lanen Aerts dochter van Doeren ende synen natuerlycken kynderen alle syn guet becuerlic ende onbecuerlyck, gereet ende ongereet, erffelic ende haeffelic, soe waer die gueden gelegen syn. Mit condicien dat Laen voirs(creven) tsamen mitten voirs(creven) kynderen haer tocht in die voirs(creven) guet besitten sal ende nae Lanen doot sal die erffelic comen ende versterven op die voirs(creven) kynderen. Mit condicien off Laen voirs(creven) vanden kynderen sceyden woude off dat st manen woude, soe sal Laen alleen behouwen tot hoere tochten twee Vechels mud roggen soe lange sy leven sal ende nyet langer int voirs(creven) guet, die welcke nae Lanen doot weder succederen ende versterven sal op die kynderen voirs(creven). Date anno XVC quarta septembris. Testes: Roeff Janss ende Lambert Rombouts.”
PM Testes/schepen uit 1500 Roeff Jans is zeker niet onze Roef.
Jan Lange zei op 27 oktober 2022 om 08:38
RA 23 Veghel dd. 30.5.1535 Roeff soen wylneer Jans vanden Horck heeft beloofd 100 Carolus gulden te betalen aan Katherynen, 'off anders genoemt Trynen', natuerlycke dochter wyleneer h(eer) Jans soen wyleneer Peters van Bruessel mede ten behoeve van Hanricken Biermans, wonende te Aasche.
Willem Nabuurs
Willem Nabuurs zei op 27 oktober 2022 om 12:58
hoi Frank, waar kan ik genoemde van den Hurk parenteel van Cor Ottenheim vinden?
clericus.eu
clericus.eu zei op 27 oktober 2022 om 18:43
BHIC stuur mijn mailadres maar even door aan Willem Nabuurs.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 28 oktober 2022 om 12:31
Dat is inmiddels gebeurd !
clericus.eu
clericus.eu zei op 28 oktober 2022 om 19:45
Hoi WIllem, info verzonden.
Jan Lange zei op 28 oktober 2022 om 20:26
Genoemde Jan Peters van Bru(e)ssel is volgens Van Bisterveld :
Johannes van BRUSSEL (BRUXELLA, de; BRUESEL, de), vermeld 1485-1510;
1487 coadiutor ecclesie te Erp;
1510 coadiutor ecclesie te Heeswijk;
bronnen: Meuwese 1955: 45; Bannenberg e.a. I 179; II 302, 303, 323.

Je mag mij via BHIC ook je info toesturen, Frank.
Jan Lange zei op 28 oktober 2022 om 23:15
Toch een familieverband (?) met Roeff: BP VEGHEL R 1266 f 013v: Heer Jan z. w. Peter van Brussel x Dympna Jan vanden Hornick; Kruisherenklooster in Den Bosch; 1497-1498; ook 1495.
Jan Lange zei op 1 november 2022 om 11:56
Als Heer Jan ca. 1485 priester is, dan geb. ca. 1460, dan Dimphna Jans vd Hornick geb. ca. 1435, een OUD ? tante van Roeff Jans (Jans) vd Hornick.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.