skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

samenwerking Hertogdom Brabant - Noord Brabant

clericus.eu
clericus.eu vertelde op 18 januari 2015 om 13:58 uur
Geachte forumlezers,

Zoek hulp en steun van andere ± 30.000 Brabantse genealogen.

Na 2 jaar onderzoek naar eigen voorouders, aangetrouwde en toekomstig kleinkind en samen met de volkstellingen in Brabant, ook vanuit de haardsteden teling in de 14de en 15de eeuw waarvan de bevolkingsaantallen benaderbaar zijn, ben ik steeds meer van mening en ook weer bij iedereen bewezen dat we in Noord Brabant tussen twee willekeurige personen een familielijn kunnen leggen. (hoeft geen bloedverwant te zijn) De zogenoemde populatie-genealogie.

Daar dit nog nooit bewezen is in Noord Brabant heb ik dit vorig jaar als een proef gestart. (Al degene die een plaatsreconstructie hebben gedaan zullen dit kunnen beamen) Deze proef kan geslaagd genoemd worden daar ik meer dan 50 ged.com bestanden allen heb aangesloten aan mijn gegevens.

Ben heden op zoek naar:
Personen die hun gegevens met andere willen delen,

betreffende:
- Parenteel van stamoudste (bij voorkeur tot ±1300 teruggezocht)
- Kwartierstaat op voorouders tot 1600-1700
- Personen die een plaatsreconstructie hebben gedaan.
- veel gegevens hebben van voor 1811
- Kerkregisters als ged.com bestanden hebben overgenomen vanuit de kerkboeken voor 1811.

Voor uitleg zie mijn beta website hiervoor:
http://members.ziggo.nl/fklerkx/Brabantsegenen/index.html

Meestal kan ik na toevoeging een of enkele lijnen aangeven waarmee je verder kan komen, dus werkt twee kanten op.

In het toegezonden bestand zal ik op regelniveau de naam van de toezender zetten zodat er later bij meer gegevens weer contact gelegd kan worden.

Zo wordt er dus een gezamenlijk bestand opgebouwd die uitgezocht is door meerdere genealogen.

de toegezonden ged.com bestanden zullen in volgorde van binnenkomst worden afgewerkt.

Reacties (12)

Max zei op 18 januari 2015 om 16:20
Wellicht heb ik iets gemist, maar kun je mij uitleggen wat de toegevoegde waarde is van de wetenschap dat mijn voorouders (cq. de voorouders van mijn vader) familiebanden hebben met alle (Noord-)Brabanders? Het is voor mij eigenlijk al meer dan genoeg om te weten, dat alle voorouders van mijn grootmoeder al zeker vierhonderd jaar uit een tamelijk klein gebied ten zuiden van Eindhoven afkomstig waren. Ik hoef alle tegenwoordige nazaten van al die families ook niet persoonlijk te kennen. (Ben zelf ook geen Brabander en vier ook geen carnaval...)

Ik denk bovendien niet dat er een familierelatie valt aan te tonen tussen de familie van mijn grootmoeder van vader's kant, die ik zojuist beschreef, en de familie van mijn betovergrootvader van moeder's kant, die afkomstig was uit Waals Brabant en vóór 1600 waarschijnlijk uit Vlaams Brabant (in de buurt van Leuven). Deze beide families waren nogal honkvast en leefden vermoedelijk al eeuwen op/in dezelfde plaats. Het moet voor die mensen al een hele gebeurtenis zijn geweest om 'buiten het dorp' te trouwen.

Ik ben zelf juist heel blij dat in mijn moeder's kwartierstaat behalve Groningers en Friezen ook vele buitenlanders voorkomen, van Zuid-Frankrijk tot Duitsland en Tsjechië (Bohemen), en dat een deel van die familie zelfs nog in Nederlands-Indië heeft gewoond. Ik zou dan eigenlijk ook meer zien in zo'n onderzoek op Europese schaal+.
clericus.eu
clericus.eu zei op 18 januari 2015 om 16:31
Hallo Max,

Dit kan voor onderzoekers die op al hun voorouders terugzoeken versneld gaan werken, wat ook bij mij isgebeurd. Wil hierdoor ook weer andere helpen.
En mogelijk vind ik dan ook weer verdere lijnen naar het verleden. werkt dus twee kanten op.

Indien iemand onderzoek doet gaat hij vaak alleen maar op de ouders terug naar het verleden, na 1811 ben je verplicht om het hele gezin erbij te zoeken.

Daar onze kinderen voorouders hebben in bijna alle plaatsen in Brabant en plaatsreconstructies aantonen dat iedereen die in dezelfde plaats terug gaan naar het verleden familielijnen hebben. (Zie ook artikel van Populatie-genealogie.) Is deze link vorig jaar vrij snel gelegd.

Ben het met je eens dat het Europees of wereldwijd opgepakt kan worden maar je moet klein beginnen
Max zei op 18 januari 2015 om 16:54
Ik denk dat je met ná 1800 vóór 1800 bedoelt. Ik ben het met je eens dat gezinsreconstructies in die periode heel nuttig kunnen zijn. Ik maak zelf, waar mogelijk, graag gebruik van de gezinsreconstucties op ravels-weelde-poppel.be. Ik zou het toejuichen als er meer van dat soort DTB-bewerkingen op het web beschikbaar zouden komen.
Norah zei op 18 januari 2015 om 17:24
Ik heb een groot bezwaar. Het wordt naar mijn inziens juist wat té grootschalig, en ben bang dat er fouten in zullen voorkomen.
Max zei op 18 januari 2015 om 17:35
Vandaar dat ik juist pleitte voor meer DTB-bewerkingen op het web. Je moet zo dicht mogelijk bij de primaire bronnen blijven om fouten zoveel mogelijk te vermijden. Daar heeft Norah een punt.
Dorethé zei op 18 januari 2015 om 18:21
Ik ben het eens met de bezwaren van Norah en Max, met name omdat je nu op internet toch al regelmatig fouten tegenkomt. Gezinsreconstructies kunnen een hulpmiddel zijn, maar ook daarvoor geldt m.i.: altijd alert blijven. Daarnaast: alles aan elkaar koppelen maakt het wel erg gemakkelijk, de lol (en het leerzame) van het zelf zoeken wordt dan een stuk minder lijkt me. Het doen van nieuwe ontdekkingen vind ik het leukste. En zeker wanneer je na jaren zoeken ineens een toevalsvondst doet die je onderzoek weer een boost geeft, of juist onderuit haalt. En dat is het leukste van deze sport! De voorouders waar je zelf intensief naar zoekt leer je ook beter kennen dan de gezinnen die hup-1-2-3 op te schrijven zijn. Bij twijfel sparren met mede-onderzoekers op een forum als dit is ook heel waardevol.
clericus.eu
clericus.eu zei op 18 januari 2015 om 23:04
@ Max Norah,

Heb het afgelopen jaar veel geleerd via dit forum, met name in het patroniem vóór 1811 met voorouders waar ik zeer goed mee geholpen ben. Mijn dank hiervoor als ik dat ooit vergeten ben. (en alle andere die mij geholpen hebben)

En vindt heden het terugzoeken vóór 1811 leuker dan na 1811.

Ga daarom ook uit van voorouders in Brabant tot 1600-1700 daar je dan al enkele generaties gedaan hebt en mogelijke fouten eruit hebt gehaald.

En ook ik kom regelmatig onwaarschijnlijke aansluitingen tegen op internet en zolang we elkaar informeren komt dit vanzelf wel goed te staan.

@ Dorethé, denk niet dat je niet meer hoeft te sparren met andere onderzoekers maar denk dat dit alleen maar meer gaat worden. We blijven mensen en een foutje is er zo ingeslopen. Als deze er maar weer uitgehaald word zodat het niet overgenomen wordt door andere. en al degene informeert die dezelfde "fout" hebben gemaakt.

Mijn devies is dus ook om uiteindelijk de acte te pakken te krijgen en dit bij de rest van de digitale gegevens te bewaren. Dit is het enige echte bewijs dat het ook je voorouders zijn. En heb me de afgelopen maand verbaast bij het terugzoeken van de voorouders van ons eerste kleinkind dat ik veelvuldig in de gegevens terecht kwam van andere genealogen die mij in een klap meer gegevens konden geven. Zoek hierbij wel alle digitale actes weer terug en kon soms ook weer aanvullingen geven naar deze genealogen.

En wat jezelf uitzoekt blijft beter hangen, maar soms kom je niet verder en is hulp welkom, in welke vorm dan ook.

Verwacht ook niet dat het in een kort tijdbestek zal zijn, maar een feit is dat hoe verder je komt met je gegevens terug zoekt je meer genealogen tegen komt waar je weer contact mee kan leggen.
En verwacht ook niet dat ik deze genealogische puzzel zelf kan maken en in zijn geheel af krijg, en elke hulp is welkom.

In de 10 generaties die ik heden heb, werk ik generatie voor generatie uit, terug naar het verleden, en noteer alvast de andere voorouders daar de gegevens helaas ook weer van internet verdwijnen bij overlijden van de genealoog.

Met name dat laatste is jammer daar een volgende generatie dan geen gebruik meer kan maken van wat er reeds is uitgezocht door een ervaren genealoog en dezelfde fouten weer gemaakt kunnen worden. is zo'n fout gemaakt kan deze "fout" ook weer 100 keer overgenomen zijn door iedereen die de gegevens niet zelf controleren.

Pleit zelf om anders te denken, vanuit het verleden naar het heden werken maar dan hoeven het niet je eigen voorouders te zijn, waarop je terug wil zoeken en wie doet dat?
Max zei op 18 januari 2015 om 23:52
Over vanuit het verleden werken gesproken: de meeste DTB-registers beginnen rond 1600 en eindigen in 1811 (of later). Ik begrijp dat het je ambitie is om al die registers in één GedCom-bestand te stoppen. Dat lijkt mij tamelijk hoog gegrepen, maar ik wens je daar veel succes mee.
Helena zei op 19 januari 2015 om 06:27
Sluit me aan bij de reacties van Dorethé, Norah en Max.
Toon van Gestel zei op 31 mei 2015 om 21:24
Interessant om reacties te lezen en van initiatieven kennis te nemen n.a.v. mijn artikel over populatie-genealogie in Gens Nostra van augustus 2013. Mijn gegevens zijn te vinden op de website van de NGV in de stamboomcontainer 'BEiVaWa'. Verder stel ik het op prijs als ik op de hoogte wordt gesteld van reacties op mijn artikel en van initiatieven n.a.v. van dat artikel
clericus.eu
clericus.eu zei op 1 juni 2015 om 10:30
Hallo Toon,

Zoals je weet ben ik pas begonnen toen ik geheel opnieuw gestart was met het zoeken van onze eigen voorouders in November 2013. En kwam zelf al snel tot deze conclusie, waarna het bevestigde wat ik zelf ook al vermoede door het lezen van je artikel wat ik van je gekregen heb vorig jaar, je artikel heeft mijn vermoeden alleen versterkt.

Ben zelf tot deze stelling gekomen nadat ik ontdekte dat na de laatste pestepidemie rond 1650 in Brabant er nog maar 260.000 Brabanders over waren. Ga je met al je voorouders terug tot 1600 zouden deze in theorie nog geleefd kunnen hebben rond 1650. Je zou dan 32.768 voorouders hebben mits je geen kwartierverlies hebt. Dit is 8 a 9 % van de Brabantse bevolking die je dan in kaart hebt gebracht, mits iedereen ook afkomstig was uit Noord-Brabant. Wat met onze eigen voorouders bijna allemaal het geval was, In geheel Brabant, op een enkeling na.

Het resultaat van de afgelopen 13 maanden, is een bestand van behoorlijke omvang met momenteel 4 bevolkingsreconstructies, Oss, Dinteloord, Gilze-rijen en Reusel, waarbij ik open sta voor andere Brabantse bevolkingsreconstructies.

Gezien onze eigen voorouders uit geheel Brabant komen in de eerste 10 generaties gaat deze stelling dus op voor alle voorouders, deze werd nog eens versterkt daar ik op zoek ben gegaan het afgelopen half jaar naar de voorouders van ons eerste kleinkind, waarbij ik met wat hulp van dit forum ook alle 10 generaties compleet heb voor zover dit mogelijk was met ongehuwde moeders.

Mijn dank gaat tevens naar alle 64 genealogen die de gegevens gedeeld hebben en ik, tot mijn eigen verbazing iedereen aan kon sluiten in het basisbestand.

Ben altijd nog op zoek naar personen die mee willen helpen die een plaats hebben uitgezocht, op al hun voorouders tot 1600-1750 zijn gekomen of een achternaam geheel hebben uitgezocht, voor uitleg zie mijn "beta"website, die al wel te lezen is qua uitleg.
Het werkt dus twee kanten op. Helaas heb ik moeten besluiten om deze gegevens alleen open te stellen voor genealogen die ook mee hebben geholpen.

Mijn ervaring van je populatie theorie durf ik wel te stellen dat dit ook voor geheel Nederland op gaat. Dit wordt versterkt doordat ik in mijn bestand alle 393 gemeentes sinds enkele dagen aan het goed zetten ben, louter om dubbele personen er uit te kunnen halen in dit bestand. ben inmiddels zover dat ik buiten Noord Brabant al twee andere provincies gedaan heb en bijna alle plaatsen in die provincie ook in mijn bestand heb zitten.

Gezien de bevolking in een plaats bijna allemaal familie zijn als je ze tot 1600 terug zoekt, familiebanden kan ontdekken in een provincie en ook op Nederlands niveau.

Dit is nog eens versterkt daar ik het afgelopen jaar op zoek ben gegaan naar 3/4 voorouders van onze oudste dochter haar eerste kind, en heb met de goede hulp van dit forum ook hier 10 generaties voorouders bereikt in een half jaar tijd.

Ook hier heb ik zeer verrassende ontdekkingen gedaan, ondanks dat ik nog maar 10 generaties ver weg ben, waarbij ik de gezinnen ook geheel compleet probeer te verkrijgen.

De 11de en 12de generaties zijn ook al goed gevuld met info, dus ben hard op weg om deze 16 generaties te gaan benaderen. Besef wel elke generatie dat je verder komt je bestand voorouders verdubbeld en je net zo veel tijd kwijt bent om die ene generatie weer compleet te maken als je reeds besteed hebt aan alle voorgaande generaties die je al uitgezocht hebt, verwacht dus ook pas over ongeveer 2 jaar de 11de generatie compleet te hebben.

Er doen zich echter wel enkele uitdagingen aan:
1. voorzetsel worden vaak niet in het voorzetselkolom geschreven en moeten goed gezet worden, dit is tijdrovend en bewerkelijk zeker als deze achter de achternaam staat.
Personen worden anders niet gevonden of ze hetzelfde zijn.
Dit is een zeer tijdrovende klus als het fout is gegaan, helaas bij een bevolkingsreconstructie na samenvoegen.
2. Voor 1811 werd de naam geschreven en ook weer overgenomen door de genealoog die die acte gevonden heeft, Hierdoor kan een persoon met verschillende schrijfwijzes in het bestand zitten. en is alleen een visuele controle op die achternaam de dubbele eruit te halen. Maak me dus momenteel geen zorgen om deze dubbele en komen t.z.t. vanzelf goed te staan.
3. Daar het bestand blijft groeien en het hele bestand in het geheugen incl. eventueel virtueel geheugen van je computer geheel openstaat, ga je op den duur problemen krijgen met je computer als je ged.com bestanden blijft samenvoegen.
Dit is de grootste uitdaging voor de programmeurs, waarbij het probleem reeds gemeld is bij Aldfaer waar ook ik als vele andere Nederlanders deze hobby beoefen, net als 48% van de andere genealogen.
Zal op den duur dus moeten besluiten om te stoppen met samenvoegen van ged.com tot dat er hiervoor een oplossing is gekomen.

Al deze bevindingen en bewerkingen bevestigen dus mijn stelling dat ik tussen 2 willekeurige personen in Noord -Brabant die met al zijn voorouders tot 1600-1750 kunnen komen voorouders of familierelaties kan ontdekken door samen te werken.

Tevens kan je na de kerkregisters via de grond uitgifte van het bisdom tot 1200 komen waarbij als iedereen in dit gebied zit te zoeken je populatie uitleg zeker op zal gaan.

Al deze acties alleen om weer verder te komen met de zoektocht naar onze eigen roots tot zover het mogelijk is dit uit te zoeken.

Hierna zal ik pas terug naar het heden gaan werken, met volgorde van de toegevoegde achternamen op kwartiernummervolgorde.

voor eventueel mijn uitleg google maar eens op : genealogie Hertogdom Brabant

Genealogie een mooie hobby als tijdverdrijf.
clericus.eu
clericus.eu zei op 1 juni 2015 om 10:32
Hallo Toon,

Zoals je weet ben ik pas begonnen toen ik geheel opnieuw gestart was met het zoeken van onze eigen voorouders in November 2013. En kwam zelf al snel tot deze conclusie, waarna het bevestigde wat ik zelf ook al vermoede door het lezen van je artikel wat ik van je gekregen heb vorig jaar, je artikel heeft mijn vermoeden alleen versterkt.

Heb je zojuist gemaild met meer uitleg.

Genealogie een mooie hobby als tijdverdrijf.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.