skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

stamboom fam Rovers

Anita vertelde op 14 juni 2008 om 15:26 uur
Hallo, ik ben bezig met de stamboom van de familie Rovers. Tot dusverre ben ik niet verder gekomen dan Thomas Wilhelmus Rovers, gestorven 27 mei 1648 te Mierlo, gehuwd met Johanna Hermans. Verder loop ik vast. Kan iemand mij misschien een tip geven?

Reacties (18)

Christian van der Ven, namens BHIC bhic zei op 18 juni 2008 om 11:08
Hallo Anita,

In de doop-, trouw- en begraafboeken van Mierlo ben je dan wel ver uitgezocht. Die lopen namelijk niet veel verder meer terug.

Je bent vanaf nu vooral aangewezen op secundaire bronnen voor oudere gegevens. Dat zijn bijvoorbeeld de archieven van notarissen en schepenen.

Die archieven worden bewaard door onze collega's van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (www.rhc-eindhoven.nl). Informeer maar eens bij ze.

Succes met je verdere onderzoek!
Rini rovers zei op 26 februari 2009 om 23:22
Hallo Anita,
Ik woon in Eindhoven en ben ook met de stam Rovers bezig. De fam. rovers van mijn komen allemaal van de kan uit
Boxtel Liempde St. Oederode daar kan ik je wel in helpen.
met vriendelijke groet,
Rini Rovers
Timmermans zei op 25 maart 2009 om 16:43
Ik en op zoek naar de voorvaders van deze personen mogelijk weet iemand iets meer ROVERS BARTHOLOMEUS * TERHEIJDEN huwelijk 28-04-1870 TERHEIJDEN BRUID ALIJDA MARIA COPPIETERS * TERHEIJDEN
VADER BRUIDEGOM MARINUS ROVERS MOEDER ANNA ELISABETH VERLEGH VADER BRUID FERDINAND COPPIETERS MOEDER WILHELMINA VAN DEN HEUVEL

Dorethé zei op 25 maart 2009 om 22:03
Voor Terheijden kijk eens op de website van het Regionaal Archief Tilburg. De DTB's en akten BS staan online.

Je vindt daar o.a:

Gemeente Terheijden
Brontype boek
Registernaam Geboorteregister 1842
Code THD_G_1842
Periode register 1842
Aktenummer 69
Plaats geboorte Terheijden
Datum geboorte 31-12-1842
Kind Bartholomeus Rovers
Kind geslacht m
Vader Marinus Rovers
Moeder Anna Elisabeth Verlegh
Frans Rovers zei op 11 oktober 2011 om 16:44
Dag Anita,
Stuur svp een mail zodat ik met je in contact kan komen. 'Wij' strandden bij het jaartal 1610, het geboortejaar van deze Thomas!
Frans Rovers zei op 13 oktober 2017 om 16:11
We zijn exact 6 jaren verder (zie hierboven). Intussen ben ik met een te accepteren zekerheid twee generaties verder 'terug' dan het jaar 1610. Ik hoorde nooit iets van je en weet dus niet of er nog belangstelling is.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 oktober 2017 om 19:57
Hallo Frans, het lastige is dat Anita ook achter de schermen (in ons systeem) haar mailadres niet heeft achtergelaten. Dus ik kan haar ook niet per mail wijzen op je bijdrage.

De kans is dus klein maar hopelijk leest (en reageert) Anita alsnog...
Frans Rovers zei op 13 oktober 2017 om 20:15
Ach, we hoeven ook niet altijd achter de dames aan te rennen. Dank voor je attente reactie, Marilou. Ik wil hier alleen nog even kwijt dat alle bijna 3.300 Rovers en 2.600 Roovers die (bij benadering) in 2017 in Nederland wonen, mijn 20 pagina's tellend onderzoek naar de verspreiding, herkomst en verklaring van de familienaam Rovers door mij on-line (en hier via BHIC) toegezonden kunnen krijgen.
HenkD zei op 13 oktober 2017 om 21:01
"... achter de dames aan rennen..."

Hmm, de verklaring van de familienaam kan ik nu ook wel uittekenen.
En daar zijn er heden ten dage nog 5.900 van?
Verklaart een hoop ;-)
Frans Rovers zei op 13 oktober 2017 om 21:19
Beste Henk, Jansen, Fransen, Pieters, Pieters, Hendriks, Jacobs, Daemen, Paulissen en ga zo maar door. Allemaal patroniemen. In in die groep horen ook Roovers en Rovers. Ooit genaamd naar Rover (of Roever) en afgeleid van het Germaanse Hrodfried. Zelf had ik de voorkeur gegeven aan een verwijzing naar echte rovers - een soort van Robin Hood wel te verstaan. Helaas, het is niet anders ;-)
Albert zei op 14 oktober 2017 om 16:58
Dag Anita, Bij BHIC afdeling foto's, zijn er enkele foto's van een gouden huwelijksjubileum van een familie Rovers. Ook de heer Wim Rovers van de Heemkunde Uden zal meer weten over de naam "Rovers".
Frans Rovers zei op 14 oktober 2017 om 17:41
Ook de inhoud van je tweede regel is correct, Albert. Ik stuurde hem onlangs mijn geschrift over de verspreiding, herkomst en verklaring van de familienaam Rovers. Wim Rovers heeft een unieke verzameling gegevens over 'vrijwel alle' takken van Rovers die we kennen. Ik houd mij bezig met de 'lijn' Mierlo - Brouwhuis - Vlierden en Asten. Mocht ik iemand daarmee kunnen helpen - van harte!
Albert
Albert zei op 14 oktober 2017 om 18:22
Ook de eerste regel was correct, want mijn buurman, voor en tijdens de tweede wereldoorlog, was Antonius (Toon) Rovers, zoon van het gouden echtpaar, getrouwd met Hendrika (Drieka) de Klein. Hun zoon Bert werd op weg van een avond in Uden naar huis, in de omgeving van de vliegbasis Volkel vermoord. Een andere zoon, Rudolf (Roelf) van het gouden bruidspaar was getrouwd met An Roefs.
Helena zei op 15 oktober 2017 om 21:47
@Frans, - volg dezelfde lijn terug via Brouwhuis -> Mierlo. Heb me hier jaren geleden mee bezig gehouden en gekomen tot Wilhelmus gehuwd met Maria Arnoldus Franciscus als mogelijke ouders van Thomas. Gezien de eerste doop in de doopregisters van Mierlo genoteerd werd in juli 1623 en Thomas hierin niet te vinden was -> aannemelijk dat hij geboren zal zijn voor 1623. Heb destijds niet verder gezocht, maar 'laait' nu weer even op doordat ik deze bijdrage zie.
Hans Vogels zei op 16 oktober 2017 om 20:36
Rover is simpelweg een synoniem voor Roelof. De verklaring werd o.a. in 1999 al gepubliceerd in "Mierlo, zijn oudste heren en hun familie (c.1100-1335) een genealogische en historische reconstructie", themanummer van d'n Myerlese Koerier, 13 jrg, 1999 nr.2. De naam Rover was populair in Mierlo in de 14e en 15e eeuw. In het Helmondse schepenprotocol kom je regelmatig Mierlonaren (en Houtsen) tegen. Op de website van het RHCe valt het schepenprotocol te raadplegen. Houd er wel rekening mee dat in de bewerking na 1500 de persoonsnamen soms wat verbasterd kunnen overkomen, b.v. Peffers ipv Pessers en Beckers ipv Berkers.
Hans Vogels zei op 16 oktober 2017 om 20:44
Zijn de latere Mierlose Rovers nu al verder dan de generatie van Willem Rovers?

Ik geloof dat de Mierlose Heemkundekring beschikt over transcripties van de oudste Mierlose schepenprotocollen. Om dat te raadplegen dien je - dacht ik -
echter wel de Mierlose heemkamer te bezoeken.
Frans Rovers zei op 16 oktober 2017 om 21:27
Een synomiem voor Roelof? Ik weerleg het niet maar het is te kort door de bocht. De naam Rover was inderdaad populair in Mierlo, maar dat was overal zo in Brabant en dan met name in de gebieden tussen Den Bosch en 'Eindhoven'. De verbastering van namen is ook bij 'ons' van toepassing: Rover, Rovert, Roever enz.
Uw reactie doet mij goed want mijn 'eerste' roots liggen zeer waarschijnlijk 'achter' Broek in Hazenwinkel, richting Brandevoort. In ieder geval aantoonbaar in die contreien. Hoog op mijn lijst staat een bezoek binnenkort aan de Heemkundekring Myerle. Jullie Mierlose cijnsregisters heb ik zo goed mogelijk doorgewroet, de schepenprotocollen staan op het programma. En ja, ik denk dat ik aan Guillielmus Roovers (ca 1598-1647) nog zijn twee eerdere generaties (dan heetten ze Roverus) kan toevoegen. Misschien mag ik u bij Myerle eens treffen en anders (om 'Haesewinckelse' redenen) in of bij De Liverdonk ;-). Ik vind het prima als de dienstdoende beheerder van dit forum voor meer toelichtingen mijn e-mailadres aan u doorgeeft.
Helena zei op 16 oktober 2017 om 21:27
@Hans, - ikzelf ben nog niet verder dan die Willem, maar heb er jaren niets meer mee gedaan om dat verder uit te zoeken. Zag dit onderwerp staan en dan ..ja..dan wekt het weer je interesse en wil je kijken of je verder kunt komen. Eens kijken wat er meer via internet (vanuit RHCE) beschikbaar is gekomen. Een bezoek aan de Mierlose Heemkring zal toch een aantal maanden moeten wachten, maar wordt wel genoteerd. Dank voor je tip.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: