skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

voorouders Claes van Cuyck ca 1545 gest. < 1606

Frank vertelde op 31 augustus 2012 om 01:00 uur
Ik ben op zoek naar de voorouders van bovengenoemde Claes:
hij had minstens 3 kinderen, t.w. Catharina, Jenneke, Maria
waarschijnlijk komen ze uit Deurne.

Reacties (5)

Helena zei op 1 september 2012 om 09:48
Frank, - Jammer dat je (nog?) geen zonen gevonden hebt. Met de namen van dochters alleen wordt het moeilijker zoeken zoals je wel weet.

In het ORA van Deurne en Helmond komt de naam in 16de eeuw een aantal keren voor. Vermoedelijk in verschillende generatie-lijnen gezien de tijdspanne. Veronderstel dat je de inschrijvingen al wel kent; zo niet dan hier een paar:

Begin 16de eeuw een Claes die al voor 1505 overleden was.
5-1505 STADSARCHIEF HELMOND INV.NR. 3801 (OUD R 228) akte 740.
JAN soen *wijlen CLAUS VAN CUYCK* heeft vercocht aan JAN soen wijlen WILLEM HOGARTS soen 3 manden rogge uit een huis enz. te Deurne ts geh. aent Velteynd.
e.z. Wrens Verbenschot
a.z. die gemeynstraet
e.e./a.e. erfg. wijlen Willem Jans nat. zv Doernen
Nog uit een akker (± 1 mudzaet) geheten Cloecken../.. 't Loeken
e.z. erfg. wijlen Peters van der Water en Gerit Snoecx
a.z. Joesten Peter Vrancken soen
e.e./a.e. gemeynen wech
Met voorwaarden. (8 mei 1505)

Mid 16de eeuw een Claes Dries zoon van Cuijck en nog in leven:
Rechterlijk Archief Helmond
Oud Invnr 236 Nieuw Invnr 3809 akte 72.
Periode: 1556/1564
*CLAES DRIES soen van CUYCK* heeft vercocht aan GEVERT VAN DOERNEN een mud rogge erfpacht uit een huis met gericht en toebehoren te Deurne ts geh. Zeylsberch.
e.z. Jacop Thonis soen
a.z. erf. der kn. Heyn Peters
e.e. erf. der joffre van Doernen
a.e. gemeynstraet Met voorw. Get. + datum u.s. (14 maart 1556)

Eind 16de eeuw een wijlen Fijken van Cuijck en Claes Dircxen van Cuijck.
6-3-1591 recht arch Deurne inv nr 84 folio 172 verso
Goort Henrick Moers als zijnde de man en momboir van *Heijlken Claes van Cuijck*, die voorheen weduwe was van Wilboert Jan Scheenckens, draagt bij deze over aan Jan fester Claessen en aan Heijlken het kind van Wilboert Scheenekens zoals zij verwekt is bij zijn huidige vrouw, al het goed zoals aan zijn vrouw heijlken is aan bestorven van *wijlen Fijken van Cuijk en van Claes Dircxen van Cuijck*. Alsmede het goed zoals voor noemd heijlken heeft verkregen vanwege haar eerste huwelijk. Hierbij is niets uit gesloten, ongeacht waar ook gelegen. Waarna Jan Wilboirts Scheenckens beloofd, op verbintenis van zijn persoon en al zijn goederen, zo bezittend als verkrijgend, zal terug geven al het overschot uit het roerend goed aan Heijlken voornoemd.

En over de boedeldeling van mogelijk dezelfde (??) Claes Dirxcen van Cuijck? Al was dat dan meer dan 10 jaar na de vermelding in 1591 ...
3-3-1602 Recht. arch. Deurne inv. nr. 85 deel 2 folio 6 verso
Boedeldeling gedaan door Jan Michiels van Overland als zijnde de man van Lijsken Sijmon Golis, zijn vrouw is verwekt bij *Marike Claas van Cuijck*. verder door Ansem Lamberts die de man is van *Jenneken Claas van Cuijck*. Zij delen samen het goed wat nagelaten is door *wijlen Claas van Cuijck*. In de eerste kavel gaat naar Jan Michiels van Overland een huis, hof, boomgaard en erf staande en gelegen in de Zeilberch. Begrensd aan een zijde door Mathijs Ceel Thijssen, aan de andere zijde Driesken de weduwe van Hendrik Bakelmans, aan een einde Jonker Everard van Doerne en het ander einde de straat. Daarnaast een stuk land, genaamd het Heijlegat en nog een landbouwperceel, genaamd de Lijsenpael. In de tweede kavel gaat naar Ansem Lamberts een perceel, genaamd de Moeijenbrake en het perceel genaamd de Weijecker.

En vroeg 17de eeuw nog vermelding van een Claes [zoon van Dries]. Verwijst wel naar een schepenbrief van 1540.
Rechterlijk Archief Helmond
Oud Invnr 246 Nieuw Invnr 3819 akte 36. BLZ. 23.
Periode: 1606/1608
MARTEN JANSEN van ZOMMEREN als m/m van PETERKEN WILLEM MEUSEN dochter, voorde ene helft, en PEETER MEUSEN en FRANS AMBROSIUS als momboiren van DINGE en ELIZABETH, dochters van PEETER HAENEGREEFFS, voor de andere helft, hebbenovergegeven aan SYLVESTER WILBORTS SCENCKELS een jaarl. rente van 6 gl. alsgeloeft te betalen van ANDRIES van CUYCK met diens zoon CLAES, en zijn schoonzoon MARCELIS VERHAEGE aan ART HAENEGREEFFS, uit een camp erfs met getimmerteerop te Deurne (schepenbrief Deurne 31 jan. 1540). Get. : PH/AH 4 maart

En zo zijn er een paar 'Van Cuijck's&quot; meer te vinden in Ora van Helmond en Deurne.
Helena zei op 1 september 2012 om 10:09
De boedeldeling in 1602 lijkt me te gaan over dat van (over)grootouders (Sophia en Claes Dircxen van Cuijck?).

In de volgende inschrijving worden ook een Lijntjen en Driesken genoemd. Mogelijk waren zij achterkleinkinderen (en kinderen van Claes , de zoon Dries)?
14-3-1606 Recht. arch. Deurne inv. nr. 87 folio 108 verso
Ansem Lemmens als zijnde de man van Jenneke. Jan Michiels als man van Lijsken. Verder Lijntjen en Driesken, dochters van Claes van Cuijck met voornoemde Jan Michiels als hun momboir. Lijsken Goord Ors in deze geassisteerd door haar momboirs Henrick IJsbouts en Jan Michiels. Nog Philips Goord Ors optredend zo voor zich als ook zich sterk makend voor zijn broer Claes Goord Ors die absent is. Zij allen als erfgenamen van wijlen Claes van Cuijck, zij verkopen tesamen aan Thomas Henrick Bakelmans een hooiveld, gelegen onder Liessel in de Berckt. Groot 3 dagmaten, rijdend jaarlijks tegen Peter van Herssel en Jan van Os. Daarnaast verkopen zij nog aan hem een dagmaat hooiland onder Bakel aan de Cruijsentse Coeijeussel gelegen.

4-12-1606 Recht. arch. Deurne inv. nr. 87 folio 131 verso
Claas Ors met zijn zuster Lijsken Ors die in deze geassisteerd wordt door haar momboir Jan Gielissen en haar broer Philip Ors maken nu met elkaar in plaats van een boedeldeling van de goederen zoals die zijn nagelaten door hun *grootmoeder Sophia van Cuijck* een zetkoop van die goederen. Waarbij Claas een weiland, genaamt het Hamerland koopt met het houtgewas daarop. Dit perceel is gelegen in de Zeilberch, naast een zijde Thijs Ceel Thijssen, aan de andere zijde de erfgenamen van Marcelis van Cuijck, aan een einde de Gemeente met het Diepenbroeck en het ander einde de straat. Daarna ontvangt Lijsken een akker, genaamt de Weijecker, gelegen aan de Zeilberch omtrent de Wijtmortel aldaar. Begrensd aan een zijde en een einde naast de erfgenamen van Marcelis van Cuijck, aan de andere zijde de weduwe van Wijlbort Schenckens en het andere einde naast Ansem Lenaers.

En zou je hiermee wat verder kunnen komen?:
Persoon in cijnspost na 1498 Schyndel
theodoricus de essen alias cuyck
Plaats: schyndel Periode: 1498/1582
Frank zei op 1 september 2012 om 13:13
Bedankt Helena,
Kon info inderdaad gebruiken.
Door toeval kwam ik tot de ontdekking dat zijn vader Jacop heette met een geschatte leeftijd die 6 jr verschilde met een reeds aanwezige N.N. van Cuijck, waarna ik het blokje er zo aan kon hangen.
Evenzo kon ik handelen met de andere vraag.
Rest nog de vraag betr. Albert van ca 1590.
MvG Frank
Helena zei op 2 september 2012 om 02:46
Frank - Heb je wel een naam van een echtgenote naast een N.N. van Cuijck? [ben wel voorzichtig met een N.N. en zonder een koppeling naar een echtgenoot/echtgenote. Dan denk ik eerder aan een doodgeboren kind bijv.]
clericus.eu
clericus.eu zei op 3 december 2016 om 16:17
Hallo FrankS ?

via google op zoek naar de ouders van Jan Scheenckens alhier terechtgekomen.
Ben je inmiddels wat verder gekomen in deze lijn.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.