skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Waar werd Ignatius de Vlam(me) geboren en wat was zijn beroep?

vertelde op 18 maart 2015 om 19:13 uur

Ignatius is de verst gevonden voorvader in een tak van mijn stamboom. Volgens diverse bronnen werd hij in 1670 in Gemert geboren. Ik kan zijn geboorteakte niet vinden. Wat ik wel vond was een losblaadje in de huwelijkregisters (zoekakten.nl) dat hij op 19.05.1693 met Maria Verpoorten in ANTWERPEN trouwde en een vermelding op WieWasWie hierover. Kan het zo zijn dat de familie Vlam(me) oospronkelijk uit de omgeving van Antwerpen kwam? In de Nederlandse bronnen vind ik nauwelijks iets over deze familie of ik zoek niet goed.

Daarnaast las ik in een document "Koningstkagrberg.doc" dat Ignatius anatoom c.q. chirurgijn was (in 1693) en in een ander document van de Heemkundekring Gemert dat hij in 1739 voerman was. In mijn ogen een vreemde carriereswitch maar misschien in die tijd gebruikelijk. Ik ben benieuwd hoe de schrijvers hierachter zijn gekomen. Ik wil dat namelijk ook van een paar andere voorvaders weten dus kan het zoekadvies goed gebruiken.

Reacties (24)

Helena zei op 19 maart 2015 om 01:19
De oudste zoon uit huwelijk Ignatius (de) Vlam(me) en Maria Verpoorten werd Sebastianus genoemd; wrsl. vernoemd naar de vader van Ignatius? De tweede dochter was een Hendrina; wrsl. naar de moeder van Ignatius? Zeker weet je dit pas wanneer je de doop gevonden hebt. Maar dit was wel de traditionele volgorde met vernoemingen. Uitzonderingen zijn er altijd. Bijv. wanneer een familielid pas overleden was dan werd deze snel vernoemd in de families van broers en zussen...zeker wanneer de grootouders zelf nog in leven waren en nog gewacht werd met vernoemd te worden.

Voor wat betreft het beroep van chirurgijn is veel te vinden op internet. Ze deden niet hetzelfde werk als de universitair opgeleide medische doctoren.
Men leerde in die tijd het chirurgijns werk van een ervaren chirurgijn in de praktijk. Chirurgijn / barbier ging meestal samen. Ignatius Vlam was overigens al voerman in 1709 volgens het Borgermeestersboek van Gemert van dat jaar. Hij werd toen niet genoteerd als chirurgijn. [ zie via Heemkundekring Gemert].

Mogelijk dat hij in 1693 als chirurgijn genoteerd werd bij huwelijk in Antwerpen? Misschien vind je hierin antwoord:
Title Ignatius de Vlam en zijn nakomelingen
Author Wim N. Koningstein
Published 2013
Length 408 pages
Anoniem zei op 19 maart 2015 om 06:19
Goedemorgen Helena, dank voor je aanvulling. Ik heb Koningstein, de schrijver van het boek, twee keer gemaild (met een op het net gepubliceerde mailadres) met verzoek om contact en ik kreeg geen antwoord. Het boek zelf is niet te koop en ook in bij het CBG niet in te zien of bij de KB. Dat chirurgijn geen arts was daar was ik al achter gekomen maar dan nog vond ik het een aparte wending in werksoort. Op de naam Sebastianus (mogelijke naam vader) ben ik ook op niets gestuit behalve bij de vernoeming van klein-/achterklein zoons. Ik blijf wel zoeken en tips blijven welkom.
Norah zei op 19 maart 2015 om 12:21
Dag Joy,

Ik vond nog ene de Vlam(geen voornaam) als peter bij de doop van Joannes Cornelis * 13-11-1684 in Bladel. Zie: www.eindhoven.digitalestamboom.nl

Wanneer Maria Verpoorten met Ignatius de Vlam in Antwerpen trouwt is zij niet afkomstig uit die plaats, normaliter was de bruid dit echter wel.
Ik ga er vanuit dat Ignatius een Vlaming was, en toen hij in Bladel zich bevond(9 jaar voor het huwelijk in 1693) hij op doorreis was.... Maar misschien is dit speculeren?
Mvg, Norah
Anoniem zei op 19 maart 2015 om 18:57
Hi Norah, dank voor het meedenken. Ik heb je link gevolgd en begrijp je speculatie well. Het zou een plausibele afkomstverklaring kunnen zijn. Ik ga wel in gedachten terug naar die tijd en volgens mij lag Bladel figuurlijk gezien, aan de andere kant van de wereld van Gemert. Voor ons is die afstand nu niks maar toen... ik las ooit dat zo'n afstand (70 km) een dagreis of meer kon zijn. Het prikkelt mijn nieuwsgierigheid wel enorm. Ik hoop daarnaast dat mijnheer Koningstein op de een of andere manier van mijn zoektocht hoort en reageert. Ben namelijk ook benieuwd waarom zijn boek bij Ignatius begint of zou hij voorouders hebben gevonden die ook zo heetten?
Norah zei op 19 maart 2015 om 19:46
Je moet maar zo denken, Ignatius en Maria zijn even goed in Antwerpen getrouwd, nóg verder reizen...
Hoop voor jou dat je nog hét antwoord krijgt,
mvg.
Anoniem zei op 19 maart 2015 om 19:50
Norah, ik ben een optimisch mens dus.....
Ton zei op 19 maart 2015 om 20:33
Het echtpaar de Vlam/Verpoorten heeft in ieder geval ook in Helmond gewoond. Daar zijn minstens 2 kinderen geboren (Maria Elisabeth en Sebastianus.
Zie rhce.
Zou Vlam niet een verbastering kunnen zijn van (de) Vlaming/ Vlamings.
Helena zei op 19 maart 2015 om 23:56
Een van doopgetuigen in Helmond werd genoteerd als Adriaen Quartier Meesters (al dan niet met hoofdletters). Dit doet vermoeden dat deze doopgetuige soldaat was; het was zeker geen Helmondse 'achternaam'. Vermoed eerder een 'functie-naam'; hierbij denkend aan Helmond, haar kasteel en de Heren van Helmond. Mogelijk was Ignatius Vlam in die jaren als chirurgijn (soldaat?), als rondreizende chirurgijn ofwel als voerman werkzaam in Helmond? De Heer van Helmond in die jaren, Albert Joseph Arberg, was de laatste Arberg die regelmatig op het kasteel woonde en daar hoorde dus zijn hofhouding ook bij. Verder bekend dat al in 14-15de eeuw vanuit Helmond v.v. koop- en voerlieden lange reizen maakten naar diverse windstreken in de Meijerij, Land van Cuijk, Bergen op Zoom, Breda enz. Maar ook naar Antwerpen via Turnhout [ waarbij zeker Bladel gepasseerd werd]. - De speculatie van Norah is voor mij dan ook zeer aannemelijk, maar echt bewijs is er niet doordat de voornaam ontbreekt. Je mag het niet als zeker aannemen. -- [mijn summiere gegevens komen overigens uit diverse boeken over Helmond en haar geschiedenis]

Dat Ignatius Vlam later in Gemert belandde heeft mogelijk wel iets te maken met zijn schoonfamilie die daar al langer woonde.
Helena zei op 20 maart 2015 om 00:21
Probeer eens Turnhout en omgeving te zoeken. Zag in Doopregister van Turnhout nl. kinderen van een Ignatius Devlaminck gehuwd met een Catharina Vervort. Let wel: het is een index..helaas geen scans van de oorspronkelijke bronnen online. Maar...wat zou je hiervan kunnen denken, uit de index van die Doopregisters (check zeker originele registers in archief, kan incorrect gelezen zijn en/of onduidelijk). Ze passen wel in het rijtje van de kinderen die je wrsl. al hebt, gedoopt in Helmond en Gemert.
- Alexander ~ 19 sep 1696 Turnhout
- Frans ~ 11 juni 1703 Turnhout
Zie via http://search.arch.be/nl/tips/98-parochieregisters -> dan naar Antwerpen-> dan naar Turnhout. Je moet wel ingelogd zijn om de scans te kunnen bekijken; mogelijk ben je daar wel vetrouwd mee. Anders hier de directe link naar de scan:
http://search.arch.be/nl/zoeken-naar-archieven/zoekresultaat/inventaris/rabscan/eadid/BE-A0511_110245_109042_DUT/inventarisnr/I1102451090424833/level/file/scan-index/38/foto/511_0002_001_00384_000_0_0039
Heb nog niet verder gezocht naar andere variatianten van deze naam.

Weet uit eerdere onderzoeken (samen met Guus destijds) dat bijv. een Jan Laermans uit Gemert in Turnhout e.o. terecht kwam en daar huwde met een Turnhoutse Vancouteren/Vercouter die later weer huwde met een andere Gemertenaar, met Gerardus Verschout. Er was een connective Gemert-Turnhout. Maar kwam die naam Laermans ook niet voor in deze familie Verpoorten of in de Vlam familie? Iets staat me bij. Heb het zo gauw niet bij de hand. Om verder over na te denken..
Norah zei op 20 maart 2015 om 00:31
En dan nog de doopgetuigen van alle kinderen. Er was een Theodorus de Vlamme als doopgetuige aanwezig bij Wilhelmus * 13-09-1697 Gemert.
Anoniem zei op 20 maart 2015 om 05:39
Jeetje wat een informatie en tips hoe en waar ik kan zoeken. Vooral de kronkel via Turnhout is heel interessant en in mijn eentje was ik er nooit op gekomen. Ga dit weekend ermee aan de slag.
Guus zei op 20 maart 2015 om 11:22
Klopt Helena,

Joanna Verpoorten (zus van Maria) was getrouwd met Joannes Laermans.
Dat waren de ouders van Joannes Joannes Laermans (welke getrouwd was in Turnhout met Maria van Cauteren.
Helena zei op 20 maart 2015 om 22:19
@Joy, - de gegevens uit index Turnhout ..nu ik nog eens kijk: Er zijn wel erg veel verschillen in namen. [ Verpoorten-Vervort, Maria-Catharina, De Vlam- Vlaminck]. Het was zuiver speculatie, in mijn gedachten gekomen door dat beroep van voerman en wetende dat men heus wel lange 'vaarten' maakte van Gemert naar bijv. Antwerpen. Bladel en Turnhout liggen dan op de route.
Heb echter zojuist in index huwelijken Turnhout gekeken en zag dat die Ignatius Devlaminck en Catharina Vervort huwden in 1695. Zij kunnen het niet zijn geweest.

Geduldig verder zoeken .. Misschien moet je Ignatius de Vlam toch ergens langs deze route of in Antwerpen zelf zien te vinden?
Anoniem zei op 21 maart 2015 om 07:31
Helena toch nog bedankt voor de creatieve gedachte. Je zette me wel op een andere gedachtensprong die misschien nog wel vruchten afwerpt.
Anoniem zei op 25 maart 2015 om 18:18
Hi Helena, ik heb geprobeerd in de dataindexen te komen maar krijg steeds foutmeldingen. Ga het op een ander moment weer proberen (als ik meer tijd heb) maar in ieder geval bedankt voor je tip.
Wim N. Koningstein zei op 23 april 2015 om 14:22
Dag Helena. Ik kan mij niet herinneren een mail te hebben ontvangen betreffende Ignatius de Vlam. Wat zou je willen weten, ik heb de hele familie uitgezocht, dus meldt je maar, al het tenminste met goede bedoelingen is! Met vriendelijke groet, Wim N. Koningstein
Helena zei op 23 april 2015 om 21:46
Dag Wim, - klopt in ieder geval dat u nooit een mailtje van mij ontvangen hebt. Ben dan ook niet echte met deze familie bezig. De vraag was niet van mij afkomstig; zie eerste bijdrage in dit topic. Heb alleen de vragensteller/ster willen helpen en heb na zoeken in de resources welke ik ter beschikking heb (online en in mijn eigen verzameling) dan ook de suggestie naar voren gebracht dat het antwoord op de herkomst en het beroep van Ignatius de Vlam(me) mogelijk te vinden is in uw publikatie welke [titel] ik gewoon via google gevonden had. Dat Ignatius voerman was geweest kom je vanzelf tegen in Gemertse bronnen, maar dat hij daarbij of daarvoor ook chirurgijn was heb ik niet gevonden. Het is zeker aannemelijk, maar dan zal het ergens vermeld zijn geweest? Misschien kunt u de persoon die de vraag stelde hiermee toch verder op weg helpen? Uit de vraag zelf begrijp ik dat het hem/haar alleen om de geboorteplaats (doop) en het (mogelijk eerdere?) beroep van Ignatius gaat.. Maar dat kan de vragensteller/ster u beter zelf uitleggen.

Natuurlijk is het voor de Gemert-onderzoekers die hier soms mee lezen [alsook voor mij] mede interessant om de plaats van herkomst te weten :) omdat we toch ook even mede bezig zijn geweest om hierop het antwoord te vinden. Hopelijk wilt u dat dan toch hier met ons delen... Hartelijk dank voor uw mee-denken.
Guus zei op 23 april 2015 om 23:26
Beste Wim,

Ikzelf ben zo'n Gemert onderzoeker...
Precies wat Helena schreef is het voor ons interessant wat U van hem weet (en ook voor mij geld dat het niet voor mijn eigen stamboom is, maar wel voor mijn Gemerts bestand).
En dit bestand komt binnenkort in handen van Heemkundekring Gemert...
Wim N. Koningstein zei op 24 april 2015 om 10:28
Beste Helena & Guus. Jammer mijn antwoord, op donderdag verzonden lees ik nergens terug. Helena heeft gelijk, de vraag kwam vermoedelijk dan van “Anoniem” ? maar daar van heb ik ook niets gelezen. Nu zal ik ‘Anoniem’ NOOIT beantwoorden, hiervan heb ik te veel misbruik gezien. Ik begrijp niet als het een stamvader van je is, waarom verstop je dan achter die kreet, ik er alles voor over hebben om het te willen weten. In 2013 heb ik mijn familieboek uitgegeven van en over de familie De Vlam. Hiervan lees je op;
http://books.google.nl/books/about/Ignatius_de_Vlam_en_zijn_nakomelingen.html?id=CC0ynwEACAAJ&redir_esc=y Het boek staat in de Radboud Universiteit te Nijmegen in het Kath, Doc. Centrum (KDC). Het waarom is daar ook bekend. Al diverse malen heb ik correcties aangebracht op overzichten die op Geneanet zijn geplaatst en niet juist zijn. Ruim 6 jaar heb ik de familie onderzocht en beloofd zeer zorgvuldig met deze informatie te zullen omgaan. Van in leven zijnde personen mag je geen data van geboorte en huwelijk vermelden en die staan Geneanet op. Soms nog fout ook! Begrijp je mijn angst enigszins? Natuurlijk wil ik de goede onderzoeker wel helpen, kom maar op, op w.n.koningstein@hetnet.nl Een mooie dag gewenst met groeten. Wim N. Koningstein.
Helena zei op 24 april 2015 om 11:14
Begrijp je helemaal Wim. We zullen het wat mij betreft hierbij laten; mogelijk dat ik je publikatie wel eens in kan zien in een van de genoemde bibliotheken. Dank voor je reactie
Kimdriaan zei op 24 april 2015 om 17:06
Beste Wim (en Helena en Guus), ik ben degene die mijn naam, die eerst openbaar was, heb laten wijzigen in anoniem. Een klant van vertelde mij dat hij mij uit pure nieuwsgierigheid op internet had opgezocht en dat hij mij op het BHIC forum vond met mijn vraag en daar schrok ik van. Ik werk in een sector waar ik liever mijn privezaken niet 'openbaar' maak. Ik had me daarnaast niet gerealiseerd dat ik ook een alias kon gebruiken. Als ik weer een vraag heb zal ik daarom een alias gebruiken.
Ik heb vorige week je boek geleend van de Universiteitsbibliotheek Nijmegen.
Aangezien je je emailadres vermeldde zal ik rechtstreeks reageren. Groeten Kimdriaan
Guus zei op 4 mei 2015 om 21:20
Buiten het forum om is e.e.a. uitgewisseld.
Wim bedankt voor je mailtje...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.