skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Wie is Godlieb Driesenaar

Joke van der Meulen vertelde op 12 maart 2013 om 10:14 uur
Een van mijn voorouders is Andries Driesenaar geboren in Amsterdam sept. 1810, onwettige zoon van Maria Colet, vader waarschijnlijk Godlieb Driesenaar. Van Godlieb Driesenaar is niets te vinden. Driesenaar is een niet veel voorkomende naam. Alle Driesenaars op wiewaswie zijn nakomelingen van Andries. Ik zoek de geboorteplaats en mogelijk voorouders van Godlieb Driesenaar. Tot nu toe heb ik niet veel geluk gehad met het zoeken, buiten de vondst van Anna Maria Driesenaar als doopgetuige in Bergen op Zoom. Maar ook daar is niet verder iets van te vinden.

Reacties (7)

Norah zei op 12 maart 2013 om 11:48
Als men de de doopinschrijving leest in Bergen op Zoom, dan zie je dat de vader van dit kind uit Maastricht kwam, moeder van Andries Driesenaar(Maria Colet) kwam ook uit Maastricht... Misschien een connectie. Zie -Markiezenhof > blz. 69(R.K. dopen). Een der getuigen was dus Anna Maria Driesenaar. Vind trouwens deze naam niet terug bij -allelimburgers-.
Een ander feit is dat Gottlieb een Duitse voornaam is, en niet dezelfde betekenis heeft als Andries wat u is "wijsgemaakt". Dit etymologisch gezien.
Het kan wel wezen dat Andries gewoon naar zijn grootvader vernoemd was(Dries...), of dat men afkomstig was uit een gehucht bij Waalwijk gelegen > Driessen.
Het blijft raden, zelf houd ik het op een Duitse militair?, voornamelijk door zijn voornaam.
Mvg, Norah
Norah zei op 12 maart 2013 om 22:20
Uw voorvader heette zelf Godlieb(net als zijn eigen vader) met zijn voornaam, R.K. gedoopt op 27-08-1810 te Amsterdam.
Kan natuurlijk wel zo zijn dat hij zich later anders is gaan noemen. Je verwacht eigenlijk ook dat hij Colet/ Collet zou heten...
Helena zei op 13 maart 2013 om 06:00
Klopt: Godlieb [niet Andries] werd gedoopt 27 aug 1810 in De Krijtberg - RK- te Amsterdam als [illeg.] zoon van Godlieb Driesenaar en Maria Colet. -- Bij huwelijk in 1857 in Harderwijk werd genoteerd dat zijn vader onbekend was. Dat de bruidegom - volgens eigen verklaring- niet in staat was om een verklaring van zijn geboorte of acte van bekendheid te overleggen daar hij in het vondelingenhuis in Amsterdam was opgenomen onder de naam Andries Driesenaar. [wanneer??]. In 1857 staat zijn moeder Maria Colet als overleden; zie echter geen extract van haar overlijden bij de huwelijksbijlagen. Het enige bewijs van zijn kant wat bij de huwelijksbijlagen zit is het Certificaat van de National Militie waaruit o.a. blijkt dat hij 21 jaar gediend heeft, en - wie weet- mogelijk al die jaren bij 10de afdeling infanterie? [zie Huwelijksbijlagen Harderijk, 1856-nr. 35 1865; Image 388 of 2475]

De voornaam Gottlieb wijst idd. in de richting van 'Duitse' afkomst (vader mogelijk soldaat?). Zijn vader kan bijv. al afwezig zijn geweewst / gesneuveld zijn voordat hij geboren werd en de moeder nog niet op de hoogte hiervan? (denk aan de vele gesneuvelden tijdens de Veldtochten in N-Holland in najaar 1799). Het kan zijn dat je vanaf hier niet of heel moeilijk verder terug kunt komen.

Met de doopgetuige Anna Maria Driesenaar in BoZ misschien ook aan de mogelijkheid denken dat zij wel eens Maria Colet zou kunnen zijn? Ze was plaatsvervangde meter voor Catharina de Beuf. Probeer het overlijden van Maria Colet te vinden; misschien krijg je dan een hint om verder te gaan...
Jan zei op 13 maart 2013 om 09:25
Ik zou onderzoek (laten) doen in het archief van het Vondelingenhuis (Stadsarchief Amsterdam). Misschien is bij de inname van het kind iets gezegd over zijn familieachtergrond, specifiek over zijn vader, dat wellicht nadere aanknopingspunten biedt.
Norah zei op 13 maart 2013 om 11:24
Las bij -stamboomforum- dat je volgens mij al heel veel onderzocht hebt, en dat Marie Colet(echte Maastrichts/Waalse naam) in Den Helder al jong overleden was.
Als ik Bergen op Zoom, Maastricht en Amsterdam zie staan, dan zie ik toch militairen daar rondlopen in vroegere tijden...
Geef Jan gelijk met Amsterdam, maar denk dat je daar ook al de weg kent?
joke van der Meulen zei op 13 maart 2013 om 13:54
Ben inmiddels klein beetje verder gekomen en bedank voor de reacties. Ik weet nu dat er 2 Amsterdamse Maria's Colet zijn (tante en nicht)
Tante geboren 1781, nicht 1789. Tante trouwt 1e maal in 1818 2e maal in 1825 en sterft in 1845. Nicht (zekere moeder van Andries sterft in Den Helder) De kinderen Godlieb/Andries worden 14 dagen na elkaar gedoopt.
De vraag blijft of Godlieb een zogenaamd voorkind van tante Maria is geweest van een andere man dan de mannen waarmee ze later getrouwd is of dezelfde is als Andries. Beide zou kunnen. Vooral omdat er geen overlijdensakte van Godlieb is gevonden en geen doopinschrijving van Andries. Andries is in 1813 in het weeshuis opgenomen. P.S. de moeder van Andries kwam uit Amsterdam. De vader van tante M c.q. de opa van nicht M kwam uit Maastricht. Ik vermoed nog steeds dat ik wat verder kom als ik gegevens heb van Godlieb Driesenaar. Blijf zoeken dus.
Helena zei op 13 maart 2013 om 22:31
@Joke, - dit begrijp ik niet wat je schrijft:'...De kinderen Godlieb / Andries worden 14 dagen na elkaar gedoopt..' [waar?]. En je schrijft daarbij dat je geen doopinschrijving van Andries hebt gevonden. [waaruit weet je dan dat hij 14 dagen later gedoopt zou zijn?]

Een doop is overigens eenmalig in de RK Kerk. En Godlieb staat zo op die datum ingeschreven in de RK Doopboeken.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.