skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Wie zijn de ouders van Willem Jans Petrus van der Laeck (16e eeuw)

Bernadette van de Laak vertelde op 5 mei 2021 om 17:08 uur
In de tweede helft van de 16e eeuw trouwt Willem Jans Peters Van der Laeck met Jenneke Aerts Henricks.
Volgens andere stambomen zou deze Willem Jan Peter een zoon zijn van Jan Peters Rutger van der Laeck en Elisabeth Corten.
Ik krijg nergens bewijs gevonden dat dit ook klopt.
Mogelijk is Willem Jan Peters van der Laeck geboren in Oirschot en in Haaren gaan wonen.
Kan iemand me helpen?

Reacties (28)

Max zei op 6 mei 2021 om 22:50
Zou het niet handiger zijn om eerst te onderzoeken of jouw voorvader Jan Willems van de Laeck wel een zoon van de genoemde Willem Jan Peters is? Anders is dit een vrij nutteloze vraag, lijkt mij.
bernadette van de Laak zei op 6 mei 2021 om 23:32
Hoi Max,
Daarvoor dacht ik inmiddels voldoende bewijs te hebben gevonden o.a. uit de volgende akte;

847. Archief van de Schepenbank in de Eninge van Oisterwijk, 1418 - 1811
Regestenlijst inv.nr.308 1
Regestenlijst van inv.nr.308, Algemeen Protocol, 16 januari 1614 - 8 januari 1615.
1614 april 29
847.Sch.Otw,R.308,27
Jan en Peterken [in 1616 over 28 jaar] krn w. Willem Jans van Laeck bij w. Jenneke d.w. Henrick Aerts; Aert Peters man van Henricxken; Aert Huybert Adriaens man van Elisabeth drs w. Willem en Jenneke deling na dood ouders o.a. aan Jan o - 1/3 onbedeeld in stuk land deels heye deels weye over de Belversche brugge geheel t erfgen. Jan Brocken t erffgen. Jan Aerts, etc.

De namen Petronella, Henricksen en Elisabeth zie ik weer terug in de namen van de kinderen (en ook kleinkinderen) van Jan Willem en Heijlken Herberts.

Ook Haaren klopt als woonplaats in dit verhaal.

Of ga ik nu toch te snel naar jouw mening?
Ik hoor het graag, dank weer voor je meedenken
groet, Bernadette
Max zei op 7 mei 2021 om 13:06
Nou, ik zou wel iets specifieker bewijs willen zien. Allereerst voor de overeenkomst tussen de Jan uit deze akte met de Jan Willems van de Laeck uit het doopboek van Haaren. Dat is wel te vinden in de doop van van Jan Willems van de Laeck en Heijlken's dochter Elizabeth op 17-09-1631. Doopgetuigen daarbij zijn Arnoldus Huberti en Petronella Wilhemi. Peterken Willems is blijkbaar een zus van Jan Willems en Arnoldus Huberti ofwel Aert Huijberts hun zwager.

Willem Jans van Laeck's vrouw Jenneken Henrick Aerts zal dan inderdaad wel dezelfde zijn als de in 1581 beschreven Jenneken, dochter van Henrick Aert Janssen, die getrouwd was met Willem Jan Peterssoen van den Laeck(t). Misschien was hij een broer van Daniel Jan Peters van de Laeck, die in een Oirschotse schepenakte uit 1567 zo wordt genoemd, en die waarschijnlijk de grootvader van de Boxtelse vorster Jan Jan Daniels van de Laeck is, die in een eerder draadje al voorbij is gekomen toen het ging over Jan Janssen van de Laeck en Henrica Jordens. Er zijn in Oirschot in de 16e eeuw heel wat Van de Laecken te vinden, die allemaal af lijken te stammen van een Peter van de Laeck: Andries Peters, Gerart Peters, Jan Peters. In de regesten van Jan Toirkens vind ik in 1535 de onderstaande akte, waaruit blijkt dat er maar liefst twee Peter Rutgers van de Laeck rondliepen, dus je hebt nog wel wat uit te zoeken ;)

68-r)
Peter (de jongste, JT) natuurlijke zoon van heer Rutgers van de Laeck, heeft verklaard te zijn voldaan door zijn broer Peter en door kinderen van deze Peter (twee Peters dus in een en hetzelfde gezin, JT) inzake een bedrag van 50 peters eens, die wijlen heer Rutger van de Laeck hem Peter had vermaakt, te ontvangen van Peter de oudste. Het bedrag is afkomstig van 150 peters welk kapitaal Aert Jansen van den Laeck eerder had beloofd. Peter junior geeft nu kwijting aan zijn broer Peter en diens kinderen. Datum 28 juni 1535, getuigen Gerart en Hovel.

Mvg, Max
Cornelis
Cornelis zei op 7 mei 2021 om 15:34
Elisabeth Corten is een dochter van Willem Dircksz Scorten, Willem zou natuurlijk naar zijn grootvader zijn vernoemd?

R.A. Oirschot, inv. nr. 132A, periode 1 Jan. 1534 t/m 31 december 1534
Jan, Antonis, Dielis, Dirk en Daniel, gebroeders en Aleijt, Katharijn, Agnees en Anna gezusters met Simon Dirck Scorten als hun voogd, alle wettige kinderen van Willem Dirck Scorten verwekt bij diens vrouw ijlen Henrick Daniel Scepens, verder hierbij Jan Peters van de Laeck als wettige man van Elisabeth dochter van genoemde Willem en Henrick, hebben met elkaar een boedeldeling gemaakt van het bezit dat ze hebben geerfd van wijlen hun moeder Henrick en waarvan hun vader Willem afstand van zijn rechtvan vruchtgebruik heeft gedaan.
Bij deze deling krijgt Jan een huis, schuur, schaapskooi etc. in total groot ca. 2 en een halve lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Stratenop de Weverhuls daar, b.p. Aert die Wit, Pauwels van Seelst, de gemeenschappelijke straat. Hieruit jaarlijks een half mud rogge te betalen aan deH. Geest te Oirschot, nog een half mud rogge aan Goijaert van Geloven, nog een halve oude grote en een half oort als grondchijns aan de hertog, nog een halve brasdenier aan de kapel van O.L. Vrouw te Oirschot.
Genoemde Antonis en Katalijn krijgen samen een huis, schuur met grond etc., groot ca. een lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p.delopende straat, Jan Meeus, de gemeenschappelijke straat, Hieruit jaarlijks anderhalve stuiver als grondchijns aan de heer. Verder krijgen ze eenstuk land genoemd de Cortenhof, met de grond ook van de schaapskooi, dieafgebroken zal worden, groot ca. 3 lopenzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de kinderen van Jans van Collenberge, Jan Huijskens,de straat. Er moet aan anderen overpad worden verleend.
Genoemde Dielis en Aleijt krijgen samen de schaapskooi op het stuk land van hiervoor, genoemd de Cortenhof, die wordt afgebroken daar. Verder krijgen ze een akker genoemd de Nagelmakers Akker, groot ca. 8 lopenzaad, met recht van overpad over het erf van Jan Meeus en dat van Jan Huijskens, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Aert Jacops, Jan Meeus, Peter Ruelens, Jan Huijskens. Hieruit jaarlijks 14 lopen rogge te betalen aan de rector van het St. Antonisaltaar te Oirschot, nog 7 lopen rogge Bossche maat en in Den Bosch te leveren aan de zusters daar. Er moet overpad worden verleend aan diegenen die er recht op hebben.
Genoemde Dirck krijgt een akker genoemd de Tiendeloze akker, groot ca. anderhalf lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. HeijmerickScepens, de erfgenamen van Gijsbrecht Cremers, Peter Stijnen, de straat daar. Verder krijgt hij 8 Karolusguldens een te vorderen van zijn broer Antonis die zulks uit zijn erfdeel heeft beloofd. Verder krijgt hij de helft van een weiland en heiveld genoemd de Castart, met recht van overpad over een pad daar, gelegen in Oirschot herdgang Straten in de Castaert, b.p. Jan van den Scoet, de erfgenamen van Mechteld Hoppenbrouwers, de erfgenamen van genoemde Mechteld, Jan Aerts. Hieruit jaarlijks de helft van anderhalf mud rogge te betalen aan Henrick Belaerts.
Genoemde Daniel krijgt een akker genoemd de Sleebosch, groot ca. 3 lopenzaad, gelegen in Oirschot in de Heuvelse Akkers, b.p. heer Gerart van derSchaut, Aert de Hoppenbrouwer, Peter Laureijssen, de kinderen van Mathijs Huijskens. Hieruit jaarlijks 6 lopen rogge te betalen aan het kapittel te Oirschot. Nog krijgt hij een akker genoemd 't Hoefken, groot ca. een lopenzaad, gelegen in Oirschot onder Ameijden, b.p.de straat, Metken Happen, Dirck Heijstermans. Verder krijgt hij een bedrag van 8 Karolusguldens eens te ontvangen van zijn broer Antonis uit diens erfdeel.
Genoemde Annen en Agnees krijgen samen een akker genoemd dat Berchland, met recht van overpad zoals daar gebruikeleijk is, groot ca. 5 lopenzaad,gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Heijmerick Scepens, een pad daar, Peter Laureijssen, de kinderen van Dielis Hoppenbrouwers. Hieruit jaarlijks 5 en een halve lopen rogge te betalen aan de rector van het St. Jorisaltaar te Oirschot, en nog 3 en een halve stuivers Hinckartse grondchijns. Verder krijgen ze een akker genoemd het Steeland, met recht van overpad over een pad daar, groot ca. 3 lopenzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de kinderen van Dirck Hoppenbrouwers, Jan Joirdens, Jacop Hoppenbrouwer en de kinderen van Dielen Hoppenbrouwers.
Hieruit jaarlijks 5 gulden te moeten betalen aan Heijmerick Scepens en een halve brasdenier als Hinckaertse chijns. Verder is er recht van overpad over het erf van Jan Joerdens. Nog krijgen ze de helft van een weiveld genoemd de Castaert, zoals gespecificeerd in het erfdeel van Dirck. Daaruit de helft van anderhalf mud rog te moeten betalen aan aan Henrik Belaerts. Nog krijgen ze 8 Karolusguldens van hun broer Antonis en van Katalijn uit hun erfdeel van vandaag.
Genoemde Jan Peters van de Laeck krijgt een beemd genoemd Ertbruggen metrecht van overpad over het erf van Willem Goijaert Aelbrechts, en over het erf van Pauwels van Seelst, gelegen in Oirschot onder Ameijden, b.p. Pauwels van Seelst, de kinderen van Gijb Vlemmincks, Dirck van den Maerselaer, Willem Aelbrechts. Hieruit een halve oude grote als grondchijns aanhet kapittel van Oirschot te moeten betalen.
Genoemde verdelers beloven elkaar deze boedeldeling altijd gestand te zullen doen en dat ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig zal betalendat de erfdelen van de anderen daarvoor gevrijwaard blijven. Indien erop iemands erfdeel meer lasten blijken te drukken dan zullen ze die gemeenschappelijk betalen. Datum 13 mei 1534, getuigen Laeck, Hoppenbrouweren meerdere die het aandroegen.

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091624087.php
bernadette van de Laak zei op 7 mei 2021 om 19:46
Beste Max en Cornelis,

Dank voor het meedenken. Ik heb inderdaad heel veel aktes gevonden over de van der Laecken in Oirschot in de 16e eeuw.
Dat wordt met die 2 Peters uit een gezin inderdaad nog een interessante puzzel.

Het harde bewijs dat Willem Jan Petersoen van der Laeck de zoon is van Jan Peters Rutger van der Laeck en Elisabeth Corten blijft echter achterwege.
Het lijkt me aannemelijk op basis van verwante namen van hun kinderen, Petronella en Elisabeth die mogelijk vernoemd zijn naar voorouders van vaders kant; Peter van der Laeck en Elisabeth Corten.
Heel jammer dat ik daar geen erfenis of zoiets dergelijks van gevonden krijg.

Jan Peter Van der Laeck zou volgens andere stambomen overigens 2 keer getrouwd geweest zijn. Over de 7 kinderen uit zijn huwelijk met Elisabeth Corten vind ik geen nadere informatie.
Over de kinderen (Peter, Margriet, Andries) uit zijn huwelijk met Margriet Molenpas vind ik allerlei aktes.

We blijven zoeken en ik ben blij met tips over aanvullende bronnen.

Groet, Bernadette
Max zei op 7 mei 2021 om 23:04
Ik denk dat de Jan Peters van de Laeck getrouwd met Margriet Molenpas een kleinzoon is van de eerdere Jan Peters van de Laeck getrouwd met Elisabeth Willem Corten. Zie onderstaande akte uit 1564 waarin de oudste al is overleden:

==================193=======================
Adriaen Willem Zuetericks heeft als schuldenaar beloofd om aan Daniel zoon wijlen Jan Peters van de Laeck die een bedrag van 30 guldens te zullen gaan betalen per a.s. St. jansdag over twee jaar met onderwijl steeds een jaarlijkse rente van 15 lopen rogge,
74-v)
Oirschotse maat. Datum 10 mei 1564, getuigen Schoet en P.H. Schoet.
Bernadette Van de laak zei op 7 mei 2021 om 23:30
Dit werpt een compleet ander licht op de zaak Max.
Het betekent dat de stamboom zoals ik hem vond niet kan kloppen. Ik ga er met alle gevonden aktes eens goed voor zitten om ze in een tijdlijn te zetten.

Dank en groet, Bernadette
Max zei op 7 mei 2021 om 23:45
Vond in Boxtel nog een vermelding van Lambert Peters, Corstiaen Peters, Jan Peters en Lijsken Peters van de Laeck dd. 28 feb 1594. Mogelijk zijn dit de kinderen van Peter Jan Peter van de Laeck:

Index schepenprotocol Boxtel (392.75)
de kinderen van Anthonis Henricks
de kinderen van Jan Peters van de Laeck
Lambert Peters van de Laeck
Lijsken dochter van Peter van de Laeck
Datering:
1591-1596
Pagina:
scan 41 links
Plaats:
Boxtel
Max zei op 7 mei 2021 om 23:52
En nog twee vermeldingen van een Jan Peters van de Laeck - mét leeftijdsvermelding - uit Oirschot in Sint-Michielsgestel:

Index Notarieel protocol Sint-Michielsgestel (5116.12)
28 Jan Peters van de Laeck (57), Jan Peters Oerlemans (40) en Peter Jan Dirckssen van Bers (44) schatheffers en collecteurs te Oirschot met verklaring op verzoek van Aerdt Rutten de Leest huidige borgemeester en verdere medeschatheffers en de “gemeijne naegebueren” van Oirschot, mede verwijzend naar privelege van wijlen Keizer Maximiliaan als hertog van Brabant in 1585 verleend aan ingezetenen van Oirschot over betaling van schatheffers aan gekozen borgemeester, waarin genoemd worden borgemeester Peter Gijsberts van Dooren, Laureijs Naenen van Oisterwijck als deurwaarder, Peter van Achter, Peter Ooms, den Swaen wesende een openbare herberg, in verband met vordering van 360 gulden. Getuigen: Gijsbert Claessen Vlemincx en Jan Janssen van Beirs.
Datering:
04-01-1645
Pagina:
25
Plaats:
Sint-Michielsgestel

Index Notarieel protocol Sint-Michielsgestel (5116.12)
84 Wederom een akte gewijd aan de Oirschotse schatheffers met een lange lijst waarin de volgende personen staan geregistreerd: Handrick Goorts de Crom (60) - 1622, 1623 en 1639; Peter Cornelis van Bers (50) – 1628; Willem Claes van Best (47) - 1623, 1636 en 1640; Aert Jan Aert Metsers (48) – 1641; Aert Gerits Verheijden (50) – 1643; Jan Peters van de Laeck (59) – 1644; Jan Henricx van Hal (35) – 1645; Thonis Jan Anthonis Volders (45) – 1645; Roelandt Evers Eeckersschot (55) – 1645; Peter Laureijs Goris (53) – 1646; Jan Gijsberts van der Aa (52) – 1632; Goijaert Eijmbers (34) – 1641; Job Handrick Aelbers (44) – 1643; Claes Jan Handrick Santegoets (50) – 1641; Willem Lenaerts (40) – 1637; Corstiaen Lamberts van Creijelt (50) – 1645; Jan Paulus Dirckx (38) – 1643; Aerdt Rutten de Leest (50) – 1628; Jan Joirdens van Herssel (35) – 1646; Cornelis Everts Eeckerschot (57) – 1630, 1631,1646. Met een verklaring dat “nimmer meer en sijn belast geweest te betaelen eenighe ordonantien van uijtteringhe van soldaeten, renthiergeldt, vacatien, diensten voor den dorpe gedaen ende andere soodanighe lasten” maar de kantoren bewaken en alleen de lasten te betalenn die geen uuitstel toelieten met verijzing naar “de raminge van den jaerkeurboeck”.
Datering:
02-08-1646
Pagina:
85
Plaats:
Sint-Michielsgestel
bernadette van de Laak zei op 8 mei 2021 om 20:28
Dank Max!.
Het wordt er niet gemakkelijker op met zoveel van de Laecken in en om Oirschot heen.
Puzzelen voor gevorderden. (-:

We gaan ere de tijd voor nemen om zaken op een rijtje zetten
Max zei op 8 mei 2021 om 23:53
De Van de Laecken uit Boxtel die ik doorgaf kun je negeren, want dat zijn de kinderen van Peter Anthonisse van de Laeck. En volgens mij was Anthonis een zoon van Andries Peters van de Laeck. Jan Peter Anthonisse van de Laeck had als zoons Jan en Andries, geen Willem (zie schepenakten St.Oedenrode 1626/1649).
bernadette van de Laak zei op 9 mei 2021 om 21:07
Dank voor deze duidelijkheid Max.
Ik denk overigens dat de Jan Peter van de Laeck uit St. Michielsgestel te jong is voor de Jan Peter die wij zoeken.
Zijn zoon Willem Jans Peters die met Jenneke Henrick Aerts trouwde, werd immers al rond 1560 geboren.
Max zei op 9 mei 2021 om 21:22
Ja, dat klopt. Willem is misschien zelfs al rond 1550 geboren en getrouwd vóór 1581.
bernadette van de Laak zei op 10 mei 2021 om 20:54
Beste Max,

Ook ik vond de akte uit Boxtel van de kinderen van Jan Peters van de Laeck, Lambert Peters, Corstiaen Peters en Lijsken Peters van de Laeck dd. 28 feb 1594.
Er wordt ook vermeld dat Lambert tevens momboir was van de kinderen van Jan Peters van de Laeck. Betekent dit dat er nog andere kinderen waren die niet met naam en toenaam genoemd worden?

In St. Oedenrode vond ik alleen Lambert, Peter en Marije als kinderen van Peter Anthonisse van de Laeck.

Ik ben geneigd de Boxtelse Jan Peters van de Laeck nog niet af te schrijven als mogelijke vader van Willem Jan Peters van de Laeck. Ook qua woonplaatsen (Luijcel, Roond, Tongeren allemaal erg dicht bij elkaar)

Groet, Bernadette
Max zei op 10 mei 2021 om 21:14
Ik bedoelde de volgende akten. Als Corstiaen Peters van de Laeck de oom van genoemde Andries is, zijn alle kinderen uit de onderste akte die van Jan Peters, broer van Corstiaen Peters en Lambert Peters:

Index schepenprotocol Sint-Oedenrode (7636.112)
30 Dries soene wijlen Jan Peter van Laeck ende heeft vercooft aen Peter Thonis Henrick ende Dirck Joosten van Buuren alle sijn portie ende gedeelte. Hem aengecomen ende aenverstorven van wijlen Corstiaen Peter van de Laeck zijnen Oom.
Datering:
1626
Pagina:
47
Plaats:
Sint-Oedenrode

Index schepenprotocol Sint-Oedenrode (7636.115)
306 Andries sone wijlen Jans van de Laeck, soo voor sijn selve als hem mede fort ende sterck maeckende voor Jannen sone Jans van de Laeck sijne broeder absent sijnde. Cornelis Janssen wonende tot Velthoven naergelaten weduaer wijlen Lijsbeth sijne hujsvrouw oijck dochtere wijlen Jans van den Laeck hen fort ende sterck maeckende voir Marije ende Lijsbeth sijne onbeijaerde kijnderen bijde selve Lijsbeth verweckt daervoir deselve inne stonden ende gelooffde midts deesen. Jan Janss Ketelaer man ende momboir Jenneken sijne huijsvrouw. Jacob Martens ende Jan Corstiaenssen man ende momboir van Wilmijna sijne huijsvrouw dochteren des voirschreven Cornelis ende Lijsbeth voirgenoemde. Seven schaer koijeweije, genoempt de Neul, gelegen ter plaetsen achter de oude vrijheijt, tusschen de gemeijne Dommelstroom deen sijde ende een eijnde, ende de Veesche hoeve met meer andere dander sijde. Hen vercoopere van wijlen henne ouders aengecomen. Hebben sij overgegeven ende opgedragen Lamberden sone wijlen Peter Anthonisse vanden Laeck.
Datering:
1649
Pagina:
331
Plaats:
Sint-Oedenrode
Max zei op 10 mei 2021 om 21:29
Dat momboirschap van Lambert Peters over de kinderen van Jan Peters, betekent m.i. alleen dat de moeder van die kinderen al was overleden en die kinderen nog niet meerderjarig waren (< 24j.).
Bernadette Van de laak zei op 10 mei 2021 om 22:43
Opnieuw dank Max,
verbazingwekkend hoe snel je zo’n puzzel legt.
Het kost mijn hersens heel wat kraakwerk :-), ook omdat ik in de akte uit
st Oedenrode Corstiaen en Lambert mis als kinderen van Jan Peter die in Boxtel wel genoemd worden. In Oedenrode zie ik een Dries en een Jan die ik in Boxtel dan weer mis.

Maar een Willem zit er nergens bij dus wie zijn ouders waren, blijft dus nog een raadsel.

Groet, Bernadette
Max zei op 10 mei 2021 om 23:47
Nee, je hebt het nog niet helemaal door. En het is zo eenvoudig ;)

1. De kinderen van Peter Anthonisse vd Laeck zijn: Corstiaen, Lambert, Jan (zie 2) en Lijsken getrouwd met Anthonis Henricks. (Akte uit Boxtel uit 1594).

2. De kinderen van Jan Peter Anthonisse vd Laeck zijn: Andries, Jan en Lijsbeth getrouwd met Cornelis Janssen (St.Oe. 1649).

Van de kinderen van Jan Peter Anthonisse is ook bekend (uit Boxtel) dat zij in 1594 nog niet meerderjarig waren, dus allemaal zeker ná 1569 geboren. Dan kan Willem dus niet uit dit gezin komen, want hij was in 1581 al getrouwd.
Max zei op 11 mei 2021 om 00:05
De meest waarschijnlijke optie die overblijft is dat Willem een zoon van Jan Peter Rutgers van de Laeck is. En waarschijnlijk is Daniel zijn broer, vernoemd een broer van hun moeder.

Mvg, Max
willem m zei op 11 mei 2021 om 07:47
van 18 feb 153

=================016====================
Andries, Gerart, Jan en Willem, broers, verder Jan Dirck Seijkens als wettige man van Marien en nog Margriet, gezusters met mij als hun voogd, alle wettige kinderen van wijlen Peter natuurlijke zoon van wijlen heer Rutgers van de Laeck verwekt door deze Peter bij diens vrouw Mechteld dochter van Gerard Cuijpers, hebben met elkaar een boedeldeling gemaakt van het bezit dat ze van hun overleden ouders hebben geerfd.

etc zie geneaknowhow Oirschot 1538

m.v.g.
Bernadette Van de laak zei op 11 mei 2021 om 09:20
Beste Max en Willem,
Dank voor het zoekwerk. Het is een spoor wat ik ook in beeld heb maar
volgens mij moet daar nog een generatie tussen zitten want onze voorvader Willem werd rond 1550 /60 geboren. Volgens andere stambomen zou dat om Jan Peter Rutger van de Laeck en Elisabeth Corten gaan.
Daar kan ik echter niks van vinden en ik vind toch ook graag de bronnen.
Groet, Bernadette
Max zei op 11 mei 2021 om 11:34
@Bernadette, zie de reactie van Cornelis op 7 mei 2021 om 15:34 uur. Diezelfde akte staat ook als notitie bij de stamboom Holman op genealogie-online.

"Jan, Antonis, Dielis, Dirk en Daniel, gebroeders en Aleijt, Katharijn, Agnees en Anna gezusters met Simon Dirck Scorten als hun voogd, alle wettige kinderen van Willem Dirck Scorten verwekt bij diens vrouw wijlen Henrick Daniel Scepens, verder hierbij Jan Peters van de Laeck als wettige man van Elisabeth dochter van genoemde Willem en Henrick, hebben met elkaar een boedeldeling gemaakt van het bezit dat ze hebben geerfd van wijlen hun moeder Henrick en waarvan hun vader Willem afstand van zijn recht van vruchtgebruik heeft gedaan." (1534) (Scorten = sCorten = de Cort)

Jan Peters van de Laeck was dus in 1534 al getrouwd. Dan is het dus heel goed mogelijk, dat hij in 1550 (of eerder) een zoon heeft gekregen. Helaas wordt dat feit echter nergens in de Oirschotse schepenakten vermeld, behalve in die akte uit 1581. Dan zijn er m.i. nog twee opties: Willem was mogelijk laat getrouwd óf hij was al (veel) eerder dan in 1581 getrouwd met Jenneken Hendrick Aerts. Het enige probleem is dan, dat je misschien ook het geboortejaar van Jan Willems van de Laeck moet aanpassen..
bernadette van de Laak zei op 11 mei 2021 om 21:51
Dankjewel Max,

We gaan met deze info verder puzzelen en zoeken naar schepenaktes uit omringende plaatsen.
Ik denk dat we mogen aannemen dat we vanaf Jan Peter Rutger in Oirschot moeten zijn. Zijn nazaten komen volgens mij ook in omringende dorpen terecht.

Groet, Bernadette
Max zei op 11 mei 2021 om 23:23
Er was ook nog een Barbara Jan Peter van de Laeck, zie RA Oirschot 1575.
bernadette van de Laak zei op 12 mei 2021 om 17:11
Nogmaals dank Max, zo komen we er wel
Jan Lange zei op 19 mei 2021 om 23:06
Wellicht past het ooit ergens: van Jan Toirkens vond ik in zijn regesten Oirschot:
met uitwisseling mails kan ik ze doorsturen , kreeg ze via site Middeleeuwse genealogieen van Jan van den Bergh.
RA 123 A Oirschot f 50v
Verschenen is hier Jan Jans van de Laeck als man van Ida dochter van wijlen Thomas van der Ameijden, verder Goessen Thomas van Oudenhoven als man van Aelijt dochter van genoemde Tomas van der Ameijden en verkopen nu aan Peter Jan Hanscomakers die de helft van een huis, tuin etc., gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Willem Colen, Jan Dircks, de gemeenschappelijke straat, zoals ze dat eerder als echtgenoten hebben verkregen na de dood van Joerden Willem Beckers. De verkopers beloven alle lasten hierin van hun kant af te handelen. Actum als boven. Datum 25 oktober 1470.
Verschenen is Peter Jan Hansomakers uit de vorige akte en belooft aan Jan van de Laeck en aan Goessen Thomas van Oudenhoven die voortaan een jaarlijkse pacht van 23 lopen rogge te gaan betalen, Oirschotse maat, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag, op onderpand van de helft van een huis, tuin etc. gelegen in hergang Straten, zoals is omschreven in de vorige akte. Als hij deze pacht binnen nu en 5 jaar verder niet aflost, dan moet hij de pacht wel steeds in herdgang Straten betalen. Actum als boven.
Twee verwijzingen naar oude schepenbrieven: Wij, Thomas van den Snepschuet, Diederick Jan Henricks, Mathijs Keijmps, Andries van de Laeck, Rutger van der Vloeten, Gerart Jan Heijlgenen en Goeswijn die Bruin, schepen van Oirschot… dd. De brief is van 23 april 1454.
Idem Wij, Willem Vos, Jan Jan Smeeds, Jan Wouter Bruijstens, Andries van de Laeck, Peter Vos, Geerlick Gerarts van de Melcroth en Heijmerick de Hoppenbrouwer schepenen van Oirschot De brief is gedateerd 1 januari 1446.
F 60-r
Verschenen zijn hier Jan van de Laeck en Goessen Thomas van Oudenhoven en staan aan Peter Jan Hanscomakers toe dat hij de pacht van 23 lopen rogge, Oirschotse maat die Peter eerder aan hen in schepenbrieven van Oirschot had belooft per a.s. Maria Lichtmisdag mag betalen tegen 28 peters voor een mud, elke peter gerekend tegen 18 stuivers, samen met de achterstallige termijnen. Dat geldt eveneens voor een door hem beloofde rogpacht van 12 lopen rogge. Actum als boven. Datum 8 april 1470.
Idem f 60r Verschenen zijn Jan Jans van de Laeck als man van Ida dochter van Thomas van der Ameijden, verder Goessen Thomas van Oudenhoven als man van Aleijt ook dochter van genoemde Thomas van Oudenhoven en doen beiden afstand van een stuk beemd genoemd ‘t Hulschoer, gelegen in Oirschot onder Erdbruggen hier, b.p. het erf dat eerder van Jan van Dormalen was, Henrick Hoppenbrouwers, de straat, Willem Elens. Ze hadden dat perceel geerfd van hun tante zijnde destijds de vrouw van Joerden Beckers. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen. ( ten behoeve van de wettige erfgenamen van Kathalijn vrouw van Joerden Beckers die dochter was van Willem Alleman (?) is doorgestreept, dus aan wie de beide heren nu hun aanspraken verkopen blijft onduidelijk, JT. Actum als boven.

RA Oirschot 126A f 21-r
Willem Peter Keijsers en Gijsbrecht Jan Daniels als man van Margriet dochter van genoemde Peter Keijsers, en verder Katalijn en Janna, gezusters en kinderen van genoemde Peter Keijsers, hebben een deling gemaakt inzake het bezit dat ze hebben geerfd van Jutten dochter van wijlen Andries van den Laeck, zijnde hun moeder. Bij deze deling krijgt Willem een stuk land groot ca. 4 lopenzaad gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. zijn zuster Janna waarvan is afgedeeld, de straat, de kinderen van Willem van Dormalen. Daaruit moet hij jaarlijks aan de H. Geest van Vught en daar ook te leveren een half Bosch mud rogge betalen, nog 2 lopen rogge per jaar aan de rector van de St. Odulphuskapel, nog een lopen rogge aan de H. Geest van Oirschot en nog het vierde deel van 9 lopen rogge aan zijn tante Lisbeth van de Laeck zolang ze leeft, verder de grondchijns. Nog krijgt hij een beemdje genoemd de Oude Beemd, groot ca. een vierde bunder, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Jacop Willems, het erf van St. Petrus, de straat. Daaruit moet hij de grondchijns betalen en een half mud rogge per jaar danwel 11 peters.
Gijsbrecht Jan Daniels als echtgenoot krijgt een pacht van een mud rogge per jaar, maat van Oirschot op onderpand van een stuk beemd genoemd dat Swermenveld, gelegen in de Vloet (de Vleut, JT). Nog krijgt hij een stuk land genoemd ´t Laer gelegen in herdgang Verrenbest, b.p.de kinderen van Willem van Dormalen, Kreen (Karijn, JT) Moijes, Peter Henricks, Peter Somakers. Hieruit moet hij jaarlijks 8 lopen rogge maat van Oirschot betalen. Nog krijgt hij de helft van een stuk beemd gelegen in de Vloet, b.p. het eeuwsel van Gunterslaer, Aert Berbiers, Goijaert Raijmakers, Jan Speeck, de Vloetstraat daar. Hieruit moet hij jaarlijks anderhalve stuiver betalen en het vierde deel van 9 lopen rogge aan Lijsken van de Laeck, nog de helft van 22 lopen rogge en een vierdevat per jaar. Genoemde Katalijn krijgt een stuk land groot ca. 4 lopenzaad genoemd de Grootekker gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Gerart van den Melcroth, de kinderen van Henrick
F 21-v
van der Haest, Jan Cuijpers, Dirck van Beerwinkel. Nog krijgt ze een stuk beemd genoemd de Nijenbeemd, gelegen in herdgang Verrenbest, groot ca. een halve bunder, b.p. Jacop Willem Keijmps, de straat, Frank Vermeer, de kinderen van Coppen Jacops. Nog krijgt ze de heflft van een stuk beemd genoemd de Stillenbeemd gelegen in de Vloet, waarvan Jan en Peter Jan Scomakers de andere helft hebben, de totale beemd ca. anderhalve bunder groot zijnde, b.p. Aert Berbiers, Jan van den Velde te Liempde, Jan van Liempd, Jan Everaerts. Die helft zal ze aanvaarden na de dood van haar vader Peter en niet eerder. Uit dit erfdeel moet ze jaarlijks de grondchijns betalen, nog anderhalve rijnsgulden per jaar aan Margriet Belaerts, nog 6 lopen rogge aan het gasthuis van Oirschot, een mud rogge per jaar aan Jan Henrick Heijmans en een vierde deel van 9 lopen rogge aan Lijsken van de Laeck zolang ze leeft en niet langer.
Genoemde Janna krijgt een stuk land groot ca. een zesterzaad, gelegen in herdgang Verrenbest, genoemd dat Cleijn Grootakkerken, b.p. de kinderen van Henrick Verhaest, de Somerweg daar, Meeus van Beerwinkel. Nog krijgt ze de helft van een stuk beemd waarvan Gijsbrecht Jan Daniels de andere helft heeft gelegen in de Vloet, b.p. het eeuwsel van Gunterslaer, Aert Berbiers, Goijaert Raijmakers, Jan Speecks, de Vloetstraat daar. Nog krijgt ze een schuur met een stukje land eraan groot ca. anderhalf lopenzaad gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. haar vader peter, haar broer Willem, de kinderen van Willem van Dormalen, de straat. Uit haar deel zal ze jaarlijks de helft van 22 lopen en een vierdevat rogge betalen, nog het vierde deel van 9 lopen rogge en anderhalve stuiver per jaar.
Verder beloven de delers elkaar dat ze ieder de lasten etc. op het eigen erfdeel zo zullen betalen dat het erfdeel van de anderen daarvoor gevrijwaard blijft. Datum 12 juni 1494, getuigen Rutger, Henrick en Crom.
F 22-r
Genoemde personen uit de vorige akte beloven dat ze alle wettige schulden zullen betalen die hun vader Peter vandaag de dag schuldig is voor zover men dat kan bewijzen, hetzij achterstallige pachten of andere geldschulden etc. waarvoor elk van de kinderen zijn of haar deel daarvan zal betalen en wel zodanig dat de andere kinderen daarvoor dan gevrijwaard blijven. (geen datum en geen getuigen vermeld, Jan Toirkens).
Jan Lange zei op 20 mei 2021 om 11:50
En nog dit:
RA 122A Oirschot P126-v(2-v)
Verschenen zijn hier Dirck en Henrick, broers en zoons van Goedevaert van de Laeck (?) en verder Wouter Ansems van Baest als man van Beertken dochter van genoemde Goedevaert en ze verkopen hierbij aan Henrick Jans Kremers zijnde hun zwager, die een stuk land genoemd dat Nouwe Erve, groot ca. 3 lopenzaad gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, Willem van den Hove, de gemeenschappelijke straat, Henrick den Hestere (?), Gerart Scortten. zoals ze dat bezit bij de dood van Goedevaert hun vader hebben geerfd. Datum 25 januari 1466, getuigen Henrick van Berse en Rutger Belaerts. Idem Verschenen is hier Henrick Jan Kremers als man van Luijtgaert dochter van Goedevaert uit de vorige akte en heeft als schuldenaar beloofd aan Dirck en Henrick broers en Wouter Ansems van Baest als man van Beertken, zijnde kinderen van genoemde Goedevaert.
F 128r Jan van der Laeck dd. 11.2.1466.
RA Oirschot 124A
F 81v Komen is Jan zoon wijlen Henrick van de Langeneep en belooft aan Andries van de Laeck die voortaan jaarlijks een rente van een pond paijment te gaan betalen,. Datum 23 mei 1476, getuigen Rutger en Jannis.
F 89r Opgeschreven in het protocol van Andries van de Laeck cum suis, Datum 13 juni, getuigen alle schepenen. (Andries is o.a. schepen in 1474 en 1477, JT).
bernadette van de Laak zei op 20 mei 2021 om 12:35
Dank voor het meezoeken Jan.
Vooralsnog lijkt het een andere tak van de van der Laecken maar misschien komt het ooit van pas.
Hartelijke groet,
Bernadette

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.