skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Zoeken in Schepenen en Notarissen

Dorethé vertelde op 20 augustus 2011 om 14:26 uur
Een vraag voor het BHIC: ik merk dat de zoekmogelijkheden in het deel Onderzoek, o.a. Schepenen en Notarissen, enorm beperkt zijn. Zo is het niet meer mogelijk om bijvoorbeeld met meer dan 1 wildcard in een achternaam te zoeken. Verder mag de wildcard pas na 3 tekens staan.
Het zoeken wordt hierdoor veel lastiger. Een willekeurig voorbeeld: alle akten van met de naam Bakker Backer Becker Beckers Bekker Bekkers kan niet meer gevonden worden via b*ker*. Ook zoeken op bijvoorbeeld Jan/Jo(h)annes Jans(s)(e)(n) is niet meer mogelijk via "j*n* jan*" (sans quotes).
Schrijfwijzen waar je zelf niet aan gedacht had, maar die door wildcards wel gevonden worden, blijven nu verborgen.
Kan deze beperking weer opgeheven worden? Dat zou erg fijn zijn.

Reacties (7)

Jan Toirkens zei op 20 augustus 2011 om 19:10
Interessante vraagstelling. Maar ik denk, hardop denken, dat je daarmee een overdaad aan aktes krijgt voorgeschoteld uit de selectie van 30.000 aktes, waar je nauwelijks nog wat aan hebt. Je *vangt* met een selectie van "j*n* jan*" naar mijn mening mogelijk wel de helft van *mijn* 3000 aangeleverde aktes, omdat j*an en Jan en de variaties ervan bijna altijd in elke akte voorkomen, zoals de eigenaam zelf uiteraard maar ook januari. Bij Bakker etc. is dat uiteraard minder. Maar als er binnenkort mogelijk nog weer eens zeg 20.000 aktes meer worden toegevoegd, wordt dit effect alleen maar *erger*. In dit verband denk ik dat hapklare brokken uit een groot aanbod moeiijk aan zijn te leveren.
Dorethé zei op 20 augustus 2011 om 19:25
J*n* Jan* is inderdaad een extreem voorbeeld. Bij de zoekacties die ik in het algemeen gebruik, is de hoeveelheid resultaten meestal niet zo groot. "j*n* jan*" met quotes levert natuurlijk veel minder records op dan zonder quotes.
Met name een wildcard pas na drie tekens is een beperking. Deze beperking geldt bijvoorbeeld ook op Genlias en dat vind ik niet echt handig.
Christian van der Ven, namens BHIC bhic zei op 20 augustus 2011 om 23:07
Dag allemaal, ik begrijp heel goed dat deze beperkingen niet optimaal werken voor 'zoekveelvraten' zoals jullie. ;-)

Het zijn echter geen beperkingen die wij hebben bedacht, maar die zijn ingebouwd in de software, die ook door veel andere archiefdiensten wordt gebruikt. De notaris- en schepenakten zijn namelijk slechts een kleine bron in de gigantische database van www.archieven.nl, met al meer dan veertig miljoen archiefbeschrijvingen. Je kunt je voorstellen dat met al die jokertekens dan de servers zouden vastlopen...

Enkele zoektips vind je trouwens hier: <a href="http://www.archieven.nl/nl/hulp-bij-uw-onderzoek">http://www.archieven.nl/nl/hulp-bij-uw-onderzoek</a>;
Dorethé zei op 21 augustus 2011 om 10:22
Hoi Christian, je was nog laat actief.

Ik had wel gezien, dat de indexen ook op www.archieven.nl staan, maar wist niet dat deze bij de Ree in hun database gehost werden.

Het is op zich begrijpelijk, maar wel lastig, met name de beperking dat de wildcard pas na drie tekens mag komen.

Het vraagteken aan het begin kende ik eigenlijk wel, maar gebruikte ik nooit - ik weet zo even niet meer op welke site - omdat de software nog niet zo slim was, dat ook alle namen die op elkaar lijken eruit kwamen. Bij zoeken op ?Burgh kwam bij wijze van spreken dan wel Bergh eruit, maar niet Burch(t), terwijl ik andersom verwacht had.

In elk geval bedankt voor je reactie. Ik ben al heel blij dat de indexen online staan. Het betekent dat de scans van de ORA die online staan vooral makkelijker doorzoekbaar zijn. De boeken doorbladeren blijft daarnaast toch handig, omdat je dan soms dingen vind die je anders niet gevonden had. De indexen maken het mogelijk het archiefbezoek effectiever te benutten, zeker als er weinig mogelijkheden zijn om een archief te bezoeken. Bedankt!
Christian van der Ven, namens BHIC bhic zei op 21 augustus 2011 om 11:46
@Dorethé: Geen dank, graag gedaan. En ik zal het nog eens navragen, van die jokertekens die pas na drie karakters mogen worden gebruikt. Kom ik dus nog op terug!
Christian, BHIC zei op 24 augustus 2011 om 11:58
Of het snel zal veranderen, dat denk ik niet - met als reden inderdaad de performance - maar in ieder geval zijn er meer archiefdiensten/gebruikers die over ditzelfde opmerkingen hebben gemaakt... Afwachten dus.
Dorethé zei op 25 augustus 2011 om 13:44
@Christian, bedankt voor je reactie. Performance, daar kan ik me wat bij voorstellen. Heeft natuurlijk ook te maken met de inrichting van de database en de zoekfunctionaliteit. Het maakt natuurlijk verschil of je bij eenvoudig zoeken direct in de complete database begint te zoeken (zoals bij archieven.nl), of dat je eerst een keuze maakt in welke bron je gaat zoeken. Beide hebben zo z'n voor- en nadelen. In elk geval bedankt voor het navragen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.