Ons Brabant

Betaald voetbal in Brabant

Betaald voetbal in Brabant

De Oerknal

November 1954: eindelijk gaat Nederland onder de vleugels van de KNVB betaald voetballen! En wel met maar liefst 56 betaalde voetbalclubs. Acht daarvan kwamen uit Noord-Brabant. In 1955 kwamen er daar nog zeven bij en speelden er in totaal dus vijftien Brabantse clubs betaald.

Je mag dus gerust zeggen dat Noord-Brabant (nog steeds) dé voetbalprovincie van Nederland is met de meeste profclubs: we hebben het anno 2015 over NAC, Willem II, RKC Waalwijk, FC Den Bosch, FC Oss, FC Eindhoven, PSV en Helmond Sport. In de jaren ’50 was ook Brabantia uit Eindhoven nog even professioneel. In Helmond speelden Helmond en Helmondia een stadsderby, net als BVV en Wilhelmina in Den Bosch, Longa en NOAD in Tilburg, of NAC en De Baronie in Breda. RBC uit Roosendaal deed nog mee en in Bergen op Zoom was DOSKO aan het profavontuur begonnen. Zelfs in Valkenswaard, dat toen krap 17.000 inwoners telde, speelde men betaald voetbal bij De Valk.

In de loop der jaren hebben tal van Brabantse voetballers geschitterd bij het Nederlands Elftal. Kijk wélke voetbalhelden de Brabantse voetballiefhebbers en sportcritici geselecteerd hebben voor de definitieve opstelling van ‘Het Brabantse voetbalelftal van de eeuw


Lees meer

Laatste reacties

Naar alle reacties

Meer verhalen over Betaald voetbal