skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

2e wereldoorlog

H.P.Burger vertelde op 29 januari 2010 om 13:43 uur
Kan iemand mij iets vertellen over een werkkamp in Nistelrode. Een neef van mij moest daar in 1943 werken en is in Oss overleden>

Reacties (20)

Marilou Nillesen zei op 3 februari 2010 om 09:25
Tja H. Burger, in onze naslagwerken over deze periode duikt geen informatie op over een dergelijk werkkamp in Nistelrode.

Wellicht dat 'Nisselrooise' mensen ons verder kunnen helpen? Wie weet meer?
Hans Burger zei op 17 januari 2011 om 18:27
Merkwaardig dat officieel niemand er iets van weet terwijl het bestaan heeft en ik daar de gegevens van hebt. Het kamp had nummer 431 en heette "Ou Kolonie". Het zal te beladen zijn geweest want de Duitsers wilde verplicht die jonge jongens omscholen tot NSB-er hetgaan niet gelukt is. Direkt na de oorlog heeft de rijkspolitie erin gezeten en daarna de molukkers die naar nederland kwamen. Is er dan niemand uit die omgeving die daar iets van weet??
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 18 januari 2011 om 11:35
Beste Hans, bij het BHIC kunt u terecht voor informatie over het barakkenkamp van de Nederlandschen Arbeidsdienst in Nistelrode. Daar verbleven Nederlanders, die te werk werden gesteld op de werkverschaffingsprojecten in de omgeving.
Graag wil ik u uitnodigen in de studiezaal van BHIC in Den Bosch om een gedetailleerde tekening van het werkkamp (toegang 8000A, inv.nr. 321) en stukken uit het archief van het gemeentebestuur van Nistelrode 1930-1969 te raadplegen (toegang 7308). U kunt zelf via Historisch Onderzoek (groene domein op onze website) zoeken naar ‘Arbeidsdienst Nistelrode’.
Maar reacties van mensen uit Nistelrode en omgeving of van mensen die daar zijn tewerk gesteld of van hun familieleden zijn natuurlijk erg welkom!
Hans Burger zei op 18 januari 2011 om 13:39
Annemarie van Geloven, Eindelijk informatie van het BIHC terwijl men voorheen zei er niets van te hebben. Ik kom dit jaar naar je toe en zal spulletjes van mijn daar overleden neef meenemen om het bij jullie in bewaring te geven daar iedereen in die familie inmiddels overleden is.
Groet
Hans Burger
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 19 januari 2011 om 11:03
Daar zal het BHIC heel blij mee zijn!
reggie zei op 19 maart 2014 om 18:26
Hallo,
ik lees dit..op zoek naar iets anders. Maar mijn moeder woonde vroeger tussen Nisseroi en Heesch. Ze zegt altijd dat ze als kind wel eens naar het kamp toe ging. Dat ze deze mensen er zo slecht uit vond zien. Zal ik haar vragen waqt betere en uitgebreridere woorden hieraan te wijden?
Hans Burger zei op 19 maart 2014 om 19:05
Ik kreeg reakties over het werkkamp inNistelrode. Fijn de laatste schrijver die zegt dat zijn moeder er over vertelde. Zelf is het heel vreemde wetende dat er duizenden jongens hebben gezeten en men er nu zo weinig van weet. Ik probeer naar het archief te gaan om van Annemarie meer te horen.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 20 maart 2014 om 09:55
@Reggie, daar zou het BHIC heel blij mee zijn! Misschien kunnen we dan ook een apart blog maken over het werkkamp van de Nederlandse Arbeidsdienst in Nistelrode, dat we kunnen koppelen aan het verhaal over <a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=4242&amp;zoek=Donzel&amp;helewoorden=0&amp;id_zoek=10097" target="_blank">woonoord Donzel</a> op het digitale geschiedenisboekje van Nistelrode. Vooral over de invloed van het werkkamp op de plaatselijke bevolking is nog weinig bekend!

@Hans Burger, je bent van harte welkom bij BHIC. Mail me maar even tevoren via info@bhic.nl of bel 073-681 85 00
Reggie zei op 21 maart 2014 om 17:01
Hallo,
het kan even duren. Mijn moeder weet wel wat losse flarden, maar niet echt een verhaal. Ze heeft nog 2 zussen, die wat ouder zijn dan haar (mijn moeder was ong 12, toen), welke misschien meer (duidelijkere) info hebben. M'n moeder gaat er achteraan, wil dit zelf ook graag doen. Ik houd u op de hoogte.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 23 maart 2014 om 20:51
@Reggie, dat initiatief wordt erg gewaardeerd!
reg zei op 13 april 2014 om 21:08
Hoi,
in Nistelrode, op de plek waar nu de golfbaan is, was schijnbaar eerst een werkkamp van de Duitsers. Later hebben op deze plek (sorry, moet ik nog even duidelijk krijgen) Canadese of Britse militairen gezeten. Mijn moeder wist dit niet meer, maar haar zus wel. (moeder wist nog wel dat Canadese en Britse militairen afwisselend in hun boerderij kwamen. Ontweken elkaar, omdat de sfeer tussen hen niet ideaal was. Ik heb nog steeds wat koperen tekens van de RCAF, welke mijn moeder heeft gekregen), Het duurt even, maar later (als ik mijn tante heb gezien) weet ik misschien meer over de Duitse periode van het kamp. Ik ben zelf ook benieuwd. Wie weet worden flarden van verhalen voor mij ook een consistenter geheel.
D. Beijk zei op 29 juni 2021 om 15:34
Hoi H.P., mijn vader zat ook in Kamp Nistelrode NAD 431, helaas is er weinig te vinden omtrent dit kamp
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 30 juni 2021 om 11:03
Beste D. Beijk, hartelijk dank voor je reactie. We horen het graag als jij ook archiefonderzoek naar dit kamp bij ons zou willen doen. Onze studiezaal is op afspraak geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur. Je kunt een mailtje sturen naar info@bhic.nl, dan kunnen we even kijken welke documenten eventueel interessant voor je kunnen zijn.
Jacques zei op 17 juli 2021 om 13:09
Volgens mij heb ik een naar Den Haag verstuurde ansichtkaart van Kamp Nistelrode. uit 1943 met daarop een kazernegebouw, een exercitieterrein, een Nederlandse vlag en een houten bruggetje met 2 personen (Militairen met kepi?) er op. Achterop staat: "Kamp - N.A.D."
D. Beijk zei op 17 juli 2021 om 15:10
Beste Jacques, dat zou heel mooi zijn en zou daar heel graag een kopie van willen hebben. Gr Dirk
Jacques De Haan zei op 17 juli 2021 om 15:13
Hallo Dirk, Zeg maar hoe ik de kopie naar je toe kan sturen.
Gr. Jacques
D. Beijk zei op 17 juli 2021 om 15:16
Lisette, sorry late reactie, maar ik kom zeker een keer langs!
D. Beijk zei op 17 juli 2021 om 16:20
Hoi Jacques, wat fantastisch! (het mailadres van Dirk is door forumbeheer BHIC verwijderd, vanwege de mogelijkheid tot spam, maar is natuurlijk zeker door Jacques bij ons te verkrijgen). Alvast heel erg bedankt!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 19 juli 2021 om 09:41
@D. Beijk: hartelijk dank voor je bericht, je bent uiteraard nog steeds van harte welkom in onze studiezaal :) , ook namens Lisette.
Ik heb trouwens je mailadres even van uit je reactie verwijderd, vanwege de mogelijkheid op spam. Mocht Jacques nog niet in de gelegenheid geweest zijn je mailadres te noteren, dan hoor ik dat graag van je. Ik stuur het hem dan graag achter de schermen toe.
Adri Ekstijn zei op 21 oktober 2021 om 11:16
https://www.peelenmaasvenray.nl/nieuws/algemeen/89337/expositie-over-werkkamp-endepoel-in-venrays-museum

Deze week is er nog de gelegenheid om in het Venray's Museum tegenover de St. Petruskerk meer te weten te komen over NAD Werkkampen. Ook de Heemkunde van Merselo werkt aan een educatief programma om de nog aanwezige funderingen van Kamp Endepoel beter in beeld te brengen, alsook het concept NAD-werkkampen voor een breder publiek inzichtelijk te maken.

Er waren om en nabij 65 van dergelijke kampen in Nederland en verschilden qua structuur, inrichting en uitvoering zeer weinig van elkaar.
Om een goed beeld te krijgen van een dergelijke inrichting is dat bij Kamp Endepoel goed te visualiseren.
Persoonlijk zie ik Kamp Endepoel als een Cultureel Erfgoed en dient dit ook als zodanig te worden aangeduid.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.