Artikel Oss in vogelvlucht...

vertelde op 10 september 2007 om 11:51 uur

In de laatste alinea is sprake van de broeders van Oss; het lijkt mij beter te spreken van de fraters van Oss (van de onderwijscongregatie van de "fraters van Tilburg"); bij mijn weten (ik ben geboren in Oss in 1937 en zelfs naar de fratersschool geweest in de Koornstraat tussen 1944 en 1950) is er binnen deze congregatie en in Oss nooit sprake geweest van "broeders". Ook het klooster in de Begijnenstraat annex St. Nicolaasinstituut en later de St.Jans mulo/ulo/mavo in de Koornstraat was/werd geleid van/door deze zelfde fraters.
Toevallig was deze fratersorde destijds ook gevestigd in mijn huidige woonplaats Zwolle.
Dat er nu in Oss een bepaald soort gebak naar hen vernoemd is, is best en misschien klinkt "broeder" in dat verband dan wel beter, maar vanouds echte Ossenaren en zeker uit de parochie van de Grote Kerk (MOO) moet de term broeders van Oss toch een beetje raar in de oren klinken. Mij althans wel.
Met vriendelijke groet,
André Raaijmakers, Zwolle

Reacties (4)

Rien Wols bhic zei op 12 september 2007 om 13:06 uur

Ik denk dat u gelijk hebt, meneer Raaijmakers. Wat ik zo van mensen hoor uit Oss (en omgeving) werden de "broeders" eigenlijk altijd met hun latijnse benaming als "fraters" aangeduid. Het lijkt me dat we dat in de tekst maar aan moeten passen, ondanks dat lekkere Osse gebak. Of komt een dialectisch uitgesproken frèèter qua betekenis soms dicht in de buurt van een smulpaap? :-)
Vriendelijke groet

Jean Vaassen. zei op 6 oktober 2009 om 10:22 uur

als kind van 7 en 8 jaar bezocht ik een oud-oom Theder Evers, fratersnaam Leopold.Hij gaf les aan het Nicolaasinstituut waar wij ook gasten waren.Hij overleed in Oss in 1944.Wie
kent hem nog en weet erover te vertellen? Vriendelijke Groet Jean Vaassen.

Sjef Verhoeven zei op 18 september 2011 om 20:16 uur

Mijn vader (1913-1986) heeft als frater Romaan tot ca. 1942 in Oss lesgegeven aan het lager onderwijs in Oss. Is er nog iemand die herinnereringen aan hem heeft?
Op verzoek heb ik (via het moederhuis in Tilburg) nog een foto uit die tijd, samen met een schoolklas.

Mylène Rutten, namens BHIC. zei op 19 september 2011 om 14:20 uur

Hallo Sjef,
Ik wijs je op de mogelijkheid foto's in te sturen voor deze website via de rubriek "stuur verhaal/foto's in". Mischien dat deze foto herinneringen ophaalt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: