Bouwbedrijf de Reus uit Oss

vertelde op 19 juni 2017 om 11:39 uur

Mijn naam is Mark de Reus en ebn afstammeling van Bouwbedrijf de Reus en architect Jan de Reus uit Oss. Ik ben de familie albums (met o.a. veel bouwprojecten in Oss e.o.) aan het digitaliseren. Uiteraard zijn er door derden ook foto's gemaakt of krantenknipsels bewaard. Nu is mijn vraag;
Mocht iemand verhalen, foto's knipsels of andere gerelateerde objecten aan de familie de Reus hebben, zou u deze met mij willen delen?

Reacties (12)

Arnoud Geux zei op 2 juli 2017 om 13:55 uur

Dag Mark, ik ben bezig met een promotieonderzoek naar de kerkarchitectuur van prof. ir. M.J. Granpré Molière (1883-1972). Onder supervisie van Granpré Moliere was J.A. de Reus verantwoordelijk voor het ontwerp van het instituut ‘De Wijnberg’ (1958-1968) in Grave. De kapel van het complex werd in eerste instantie ontworpen door Granpré Molière – zijn laatste schetsen daarvoor dateren uit 1961. Uiteindelijk werd de kapel in 1964–1966, samen met het internaat en klooster van het instituut, gebouwd naar het ontwerp van De Reus.
In het archief van GM in Het Nieuwe Instituut (Rotterdam) worden de stedenbouwkundige schetsontwerpen en de schetsontwerpen van de kapel bewaard. Volgens mij is het gros gemaakt door GM en niet door De Reus. Mocht je informatie, materiaal, foto's over het project in Grave hebben en over de architect J.A. de Reus, en deze willen delen, dan zou ik deze graag willen inzien!

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 4 juli 2017 om 12:59 uur

Als jullie willen, kan ik jullie e-mailadressen aan elkaar doorgeven. Geef het maar even aan.

Arnoud Geux zei op 5 juli 2017 om 21:04 uur

Dag Annemarie van Geloven, wat mij betreft ok, dus geef mijn e-mailadres maar door aan Mark de Reus. Vanaf morgen (donderdag 6 juli) ben ik tot en met vrijdag 7 juli voor mijn onderzoek een paar dagen in de Onze Lieve Vrouwe Abdij in Oosterhout en digitaal onbereikbaar.

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 6 juli 2017 om 10:13 uur

Is doorgegeven. Leuk dat deze informatie uitwisseling via het forum tot stand komt! En het BHIC staat altijd open voor jullie verhalen, die je via info@bhic.nl kunt toesturen of rechtstreeks op www.bhic.nl kunt aanleveren via https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/een-verhaal-maken#About

mark de Reus zei op 6 juli 2017 om 10:15 uur

Is geregeld ! Dank

Henk de Reus zei op 28 juli 2018 om 01:06 uur

Ik kom dit verhaal tegen, een jaar na de uitwisseling van e-mails. Een beetje vreemd vind ik de relatie van Mark de Reus met mijn vader Jan de Reus. Zijn opa was een broer van mijn vader.
Ik heb vernomen dat hij onderzoek doet naar zijn overgroot vader, H.F. De Reus die in 1918 een aannemersbedrijf startte11 in Oss . Ik denk niet dat hij mijn vader ooit heeft gekend.
Het discussiepunt ,de Wijnberg in Grave, heb ik volledig zien ontstaan, tijdens mijn studie in Delft.
Deze bouw is gestart in 1965. De eerste gesprekken met GM dateren waarschijnlijk uit 1958- 1958. Mijn vader vertelde mij dat GM graag de kapel wilde ontwerpen.
Plannen hiervan heb ik echter nooit gezien. Later kreeg ik te horen dat hiervan is afgezien, maar dat nooit aan GM durfde vertellen.
Structuur plannen van het gehele dorp de Wijnberg heb ik ook nooit op het bureau gezien. Wat niet betekend dat ze er niet waren.
Door de discussie is wel mijn interesse gewekt of de structuur van de stedenbouwkundige opzet , overeenkomsten vertoond.
In 1981 ben ik zelf nog betrokken bij de verbouwingen binnen het instituut, waaronder ook de kapel, als architect van het bureau JA de Reus.
Dit naar aanleiding van een fusie met Henricus, blinden instituut.
Toen ik vorig jaar door Grave reed, bemerkte ik dat het gehele dorp was afgebroken en verdwenen.
Wat rest zijn nog wat foto,s en geen tekeningen, die zijn na mijn pensioen overhandigd aan de beheerders van het complex.

Arnoud Geux zei op 28 juli 2018 om 11:13 uur

Dag Henk, dit is interessant nieuws! Mark kon me over het plan De Wijnberg en J.A. de Reus niets vertellen wat ik nog niet wist. Je kunt contact met me opnemen via de site van de Jan de Jong Stichting, het e-mailadres is aan mijn adres gelinkt.

Arnoud zei op 28 juli 2018 om 11:31 uur

Beste beheerder BHIC, u kunt mijn e-mailadres aan Henk de Reus doorgeven, dat maakt het veel makkelijker.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 juli 2018 om 11:59 uur

Beste Arnoud en Henk, ik heb inmiddels het e-mailadres van Arnoud aan Henk gemaild. Veel succes.

Hans Sprangers zei op 31 maart 2019 om 10:57 uur

Beste Mariet, Jan de Reus heeft in 1964 de Kennedy HBS plus MMS Maris Stella in Dongen ontworpen. Voorop he gebouw prijken twee mozaïeken van Marius de Leeuw. De school wil ze slopen, De heemkunde kring strijdt voor behoud, samen met Heemschut. Zijn er in het Reus-archief tekeningen van het scholgebouw? Wij willen graag in contact komen met Henk de Reus, zou je ons zijn e-adres kunnen toe sturen? hartelijk dank Hans Sprangers (Breda)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 1 april 2019 om 08:58 uur

Beste Hans,
ik heb jouw e-mailadres doorgestuurd naar Henk de Reus.
Met vriendelijke groeten, Mariët

Hans Sprangers zei op 1 april 2019 om 09:51 uur

Beste Mariet,
Fijn dat je zo snel gereageerd hebt. Ik wacht de reactie van Henk de Reus af.
hans sprangers
Stadsarchief Breda

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: