Brouwerijen

vertelde op 24 december 2018 om 18:12 uur

In Zundert zijn in het verleden meerdere brouwerijen en bierstekers geweest. Het boek van van der Aa (geschiedenis Breda en hare omstreken) maakt melding van 3 brouwerijen rond 1850. Er worden in dit boek geen namen genoemd. Natuurlijk zijn er wel enkele brouwerijen bekend Cambrinus in Zundert (Segers/ weduwe Segers), de Hubertus brouwerij in Wernhout. Ook zijn er meerdere bierstekers bekend, den Bommert, Backx etc. ) Toch is de geschiedenis van de Brouwerijen in Zundert nooit in kaart gebracht. Er lijkt een mooi verhaal in te zitten. Mijn vragen voor dit moment zijn:
* Wie heeft er wel eens onderzoek gedaan naar Brouwerijen in Zundert?
* Wat zijn de mogelijke bronnen voor informatie?
* Wat heeft het BHIC voor informatie over dit onderwerp?

Reacties (3)

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 3 januari 2019 om 11:36 uur

Bij het BHIC hebben we helaas niet veel informatie over Zundert, dat ligt namelijk in het werkgebied van onze collega's in Bergen op Zoom. Ik kan je daardoor vooral adviseren eens door de website van het West-Brabants Archief te zoeken (https://westbrabantsarchief.nl/).

Een goede bron die zij in beheer hebben, zijn de archieven van het gemeentebestuur Zundert, 1811-1927. Daarin zijn onder andere belasting gerelateerde archiefstukken terug te vinden. Vooral de stukken over accijnzen lijken me voor jouw onderzoek relevant: https://westbrabantsarchief.nl/collectie/archieven/details/NL-BozWBA-raw%20-%201351/keywords/gemeente*%20zundert/callback/callback_json12/path/2.3 Daarnaast is in dit archief van het gemeentebestuur Zundert ook het onderdeel 'opgaven fabrieken, bedrijven en neringen' terug te vinden: https://westbrabantsarchief.nl/collectie/archieven/file/6c73b8a9ff714ee79876e1568c00e0ae. Wellicht dat hier nog informatie in zit die voor jouw onderzoek relevant is.

Tenslotte is het misschien wel een goed idee om contact op te nemen met de heemkundekring van Zundert (mocht je dat nog niet hebben gedaan): https://www.dedrieheerlijkheden.nl/

Ik hoop dat je met deze informatie verder kan met dit hele interessante onderzoek. En misschien dat iemand anders dit forumbericht nog leest en met aanvullingen kan komen... In ieder geval veel succes gewenst!

Dorethé zei op 3 januari 2019 om 23:13 uur

Een andere optie zou het handelsregister kunnen zijn, ik heb echter geen idee wanneer dat ingevoerd is.

Verder denk ik dat je ook in de bouwvergunningen e.d. van Zundert zou kunnen zoeken, bijv. naar verbouwingen en uitbreidingen.

Oude kranten zijn wellicht ook een bron, bijvoorbeeld via kranten.delpher.nl
Via Delpher vind ik bijv. een advertentie van een bierbrouwerij en bierbottelarij die in 1905 te koop is in Zundert, nadere info bij Notaris de Bie, Zundert.
Ook vind ik een advertentie (in de Grondwet van 06-04-1918) waarin de inventaris van Cambrinus door notaris de Bie publiek verkocht wordt, met daarbij een opsomming wat er verkocht wordt, o.a. bierwagens, kuipen, moutmolen en flessen.

Ook notaris- en schepenakten kunnen aardige info opleveren, bijvoorbeeld over de koop en verkoop van de brouwerijen.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 4 januari 2019 om 10:01 uur

Goede aanvulling Dorethé.
Ik weet niet of Arjan ook nog brouwerijen van ná 1922 zoekt (de instelling van het handelsregister), maar van Zundert komen er op de zoekterm 'brouw*' helaas geen treffers naar voren.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: