Een middelbare meisjesschool in Aarle-Rixtel?

vertelde op 30 november 2018 om 14:46 uur

Mijn moeder zaliger vertelde ons altijd dat zij "op kostschool" was geweest in Aarle-Rixtel en daar de MMS (middelbare meisjes school) te vergelijken met de HBS voor jongens, heeft doorlopen. Ik kan daar echter helemaal niets van terugvinden. Wellicht was dat Mariƫngaard?? Bij de heemkundige kring daar moet je kennelijk niet aankomen. Na drie onbeantwoorde mailtjes heb ik het maar opgegeven. Wie kan mij verder helpen?

Reacties (11)

Norah zei op 30 november 2018 om 19:53 uur

De MMS was niet te vergelijken met de HBS die zowel voor jongens als voor meisjes was: HBS-A en HBS-B. Het stond op een veel lager niveau.

Norah zei op 30 november 2018 om 19:59 uur

En wat uw vraag betreft; Aarle-Rixtel valt onder de regio Eindhoven, probeer eens:
www.rhc-eindhoven.nl
Mvg.

Helena zei op 30 november 2018 om 20:09 uur

Over welke tijd praten we hier, Michel?
De enige kostschool in Aarle-Rixtel was bij de Zusters van Liefde (Mariëngaarde). Mijn schoonmoeder zaliger heeft rond ca. 1925 een deel van haar lagere schoolperiode hier doorgebracht en wist er veel over te verhalen [ vooral hoe dikwijls ze daarvan weg kon lopen ;-)]. Er was ook secundair onderwijs aan verbonden, maar Aarle-Rixtel heeft nooit een MMS gehad, wel was er een in Helmond. Daar was overigens ook een HBS.

Norah zei op 1 december 2018 om 17:23 uur

Michel, als uw moeder rond 1930? haar schooltijd in Aarle-Rixtel heeft doorgebracht dan kan men ook denken aan Mulo A en B. Dit onderwijs bestond toen ook al voor meisjes. Mijn moeder b.v. had Mulo B.
Ik denk wel dat het -Mariëngaarde- was zoals er ook al gesuggereerd was door u en Helena.
Mvg.

Albert
Albert zei op 2 december 2018 om 14:20 uur

Twee van mijn zussen hebben tijdens de oorlog (1940-1944) intern op "Mariëngaarde" de Mulo gevolgd. Het pensionaat bestaat niet meer en is nu een architectenbureau. De kapel is er nog steeds.

Michel Verhoeven zei op 6 november 2019 om 12:49 uur

Toevallig ontdekte ik deze reeks. Dus mijn excuses voor de erg late reactie. Mijn moeder is in 1923 geboren en zal tussen 1935 en 1940 in Mariëngaarde hebben gezeten. Over welk onderwijs zij heeft genoten zal altijd wel een raadsel blijven, want zij is zes jaar geleden overleden en haar laatste in leven zijnde zus is twee jaar geleden overleden. Maar het is ook mogelijk dat mijn moeder een beetje heeft overdreven en haar opleiding wat heeft "opgesmukt". Zou er ergens een archief zijn van uitgereikte diploma's ofzo?

Helena zei op 6 november 2019 om 13:30 uur

@Michel, - denk dat niemand hier kan bevestigen of jouw suggestie van ' mogelijk beetje overdreven' wel aannemelijk zal zijn. Zou het soms kunnen zijn dat jij het al die jaren verkeerd begrepen en/of onthouden hebt wanneer je je moeder hoorde vertellen over haar middelbareschoolperiode op een kostschool in Aarle-Rixtel? [het was een alleen-maar-meisjesschool met zowel lager- alsook middelbaar onderwijs en dan zou ' een middelbare meisjesschool' mogelijk wel als MMS 'verstaan' kunnen zijn. Wat denk je...?] .

Zie verder o.a. nog dit topic: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/meisjesinternaat-mariengaarde-in-aarle-rixtel

Albert
Albert zei op 6 november 2019 om 13:50 uur

Michel, Hoe heette jouw moeder met haar eigen familienaam? Mijn oudste zus heeft tijdens de oorlog in Mariëngaarde eerst lage school en daarna de Mulo gevolgd. Zie vermelding 2 december 2018. Zij kan zich nog veel namen uit die jaren herinneren en ik zal haar dan bij mijn volgend familiebezoek naar die naam vragen.

Michel Verhoeven zei op 6 november 2019 om 14:15 uur

Haar naam was Trees (Theresia) Driessen. Ik weet niet wanneer zij het internaat heeft verlaten. Op de persoonskaart van haar vader staat vermeld dat ze op 10 maart 1942 naar Ede is vertrokken. Daar woonde haar oudste zuster met man en kinderen. Het zou dus kunnen dat zij nog samen met je zus daar heeft gezeten. Ben benieuwd en alvast bedankt voor je moeite.

Michel Verhoeven zei op 6 november 2019 om 14:26 uur

@Helena.
Over de suggestie dat ik het verkeerd zou hebben begrepen heb ik ook al nagedacht en met mijn broers besproken. Maar ook zij houden vol dat moeder het altijd had over "de MMS" en "MMS diploma". Dat lijkt mij toch niet mis te verstaan.
Daarom dat ik probeer uit te zoeken of er een of ander archief van uitgereikte diploma's bestaat. Op mijn MULO diploma (1967) staat vermeld dat die is uitgereikt door de Stichting R.K. MULO-examen. Die is niet te vinden en ook geen mogelijke beheerder van hun archieven. Ik heb nu aan het onderwijsmuseum en de RKK-site gevraagd of zij wellicht iets kunnen vertellen of mij verder kunnen helpen.
Met mijn opmerking over het mooier voorstellen bedoelde ik dat mijn moeder wel vaker de zaken rooskleuriger maakte dan ze waren, maar veelal prikten we daar wel doorheen. Maar met haar schooltijd en diploma is dat (nog) niet gelukt. Voorlopig ga ik er gewoon vanuit dat het de (m)ulo was. Ze was wel heel open over het internaat en dat die in Aarle-Rixtel was.

Helena zei op 6 november 2019 om 19:55 uur

Je schreef al eerder dat moeder (*1923) waarschijnlijk tussen 1935 en 1940 in Mariëngaarde geweest zal zijn. Je weet verder dat ze in maart 1942 van het adres waar haar vader woonde vertrokken is naar Ede. Ze woonde toen dus al niet meer in Aarle-Rixtel. Maar precieze jaar van vertrek uit A-R weet je niet. Kan ook voor 1940 zijn geweest? Zoals je wel zult weten: de Mulo was een 3- of 4-jarige opleiding die gevolgd werd door leerlingen in de leeftijd van 12-15/16 jaar.

Of er in die jaren de mogelijkheid was om in Mariëngaarde pensionaire te zijn, maar dan elders in de omgeving MMS- onderwijs te volgen is mij niet bekend. Mogelijk dat de zus van Albert zich dat kan herinneren?

In het nabijgelegen Helmond werd de MMS pas in 1946 opgericht. De enige MMS in zuidoostelijk Noord-Brabant in die jaren was waarschijnlijk in Eindhoven, opgericht in 1935? Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Van_Maerlantlyceum_(Eindhoven) -> en dan als onderdeel van het vroegere Sint Catharina Lyceum.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: