Een middelbare meisjesschool in Aarle-Rixtel?

vertelde op 30 november 2018 om 14:46 uur

Mijn moeder zaliger vertelde ons altijd dat zij "op kostschool" was geweest in Aarle-Rixtel en daar de MMS (middelbare meisjes school) te vergelijken met de HBS voor jongens, heeft doorlopen. Ik kan daar echter helemaal niets van terugvinden. Wellicht was dat Mariƫngaard?? Bij de heemkundige kring daar moet je kennelijk niet aankomen. Na drie onbeantwoorde mailtjes heb ik het maar opgegeven. Wie kan mij verder helpen?

Reacties (5)

Norah zei op 30 november 2018 om 19:53 uur

De MMS was niet te vergelijken met de HBS die zowel voor jongens als voor meisjes was: HBS-A en HBS-B. Het stond op een veel lager niveau.

Norah zei op 30 november 2018 om 19:59 uur

En wat uw vraag betreft; Aarle-Rixtel valt onder de regio Eindhoven, probeer eens:
www.rhc-eindhoven.nl
Mvg.

Helena zei op 30 november 2018 om 20:09 uur

Over welke tijd praten we hier, Michel?
De enige kostschool in Aarle-Rixtel was bij de Zusters van Liefde (Mariëngaarde). Mijn schoonmoeder zaliger heeft rond ca. 1925 een deel van haar lagere schoolperiode hier doorgebracht en wist er veel over te verhalen [ vooral hoe dikwijls ze daarvan weg kon lopen ;-)]. Er was ook secundair onderwijs aan verbonden, maar Aarle-Rixtel heeft nooit een MMS gehad, wel was er een in Helmond. Daar was overigens ook een HBS.

Norah zei op 1 december 2018 om 17:23 uur

Michel, als uw moeder rond 1930? haar schooltijd in Aarle-Rixtel heeft doorgebracht dan kan men ook denken aan Mulo A en B. Dit onderwijs bestond toen ook al voor meisjes. Mijn moeder b.v. had Mulo B.
Ik denk wel dat het -Mariëngaarde- was zoals er ook al gesuggereerd was door u en Helena.
Mvg.

Albert
Albert zei op 2 december 2018 om 14:20 uur

Twee van mijn zussen hebben tijdens de oorlog (1940-1944) intern op "Mariëngaarde" de Mulo gevolgd. Het pensionaat bestaat niet meer en is nu een architectenbureau. De kapel is er nog steeds.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: