Hoefsmeden te Boxmeer

vertelde op 15 februari 2007 om 13:24 uur

Ik vraag me af of iemand meer weet over de Hoefsmeden te Boxmeer ? Was er een smeden Gilde te Boxmeer ? Jan de Beijer's tekening van Boxmeer van 1741 toont namelijk de Markt te Boxmeer waar men een Hoefsmid bezig ziet ! Dit zou mijn voorvader , Petrus Lemmens , kunnen zijn die toen in de Steenstraat te Boxmeer (net om de hoek van de Markt ?) woonachtig was . De tekening is aanwezig in de Bibliotheek van het Provinciaal Genootschap te 's-Hertogenbosch . Graag reacties .

Reacties (7)

W. Huijbers zei op 27 februari 2007 om 17:42 uur

Mijn moeder vertelde vaak dat in Beugen ook een smid woonde, hij heette Gus of Guus Lemens.
De smederij lag aan de Oeffeltseweg.

Gerard W.Ch. Lemmens zei op 28 maart 2007 om 13:18 uur

Dank voor het berichtje van W.Huijbers over de smid Guus Lemmens in Beugen. Dat is zeker ook familie van mij ! Trouwens Theodorus Huijbers, geb. Beugen 24 mei 1835, lanbouwer en Kassier v.d. Boerenleenbank, en Gemeente-ontvanger van Beugen zn.v. Hwendrikus Huijbers en Petronella Hurkens, tr. Beugen 29 mei 1865 Egberdina Lemmens, geb. Vierlingsbeek 6 apr.1838, dr.v. Antonius Lemmens en Hendrika Hendriks .

G.W. Ch. Lemmens zei op 20 december 2017 om 16:15 uur

Mijn overgrootvader Gerardus Lemmens was ook eerst smit te Beugen, later te Hatert en zijn zoon Antoon Lemmens, was ook smit te Hatert. De vader van de hier genoemde Gerardus Lemmens was Joannes Franciscus lemmens, die ook smid te Beugen was en had vijf zoons die allemaal smid waren sommige dochters trouwden oom met smids.
groetjes,

Gerard

Albert zei op 20 december 2017 om 17:12 uur

Gerard, Een zekere Johan Bongaerts (Bongaards) was smid in Beugen, waarschijnlijk knecht. Misschien dus bij jouw overgrootvader. Hij leerde in Kevelaar Maria Koenen (Kuhnen) kennen en trouwde haar In Labbeck Duitsland, waar zij beiden zijn overleden. Hij kreeg een zoon Petrus Mathias Bongartz en van mijn overleden schoonvader Petrus Mathias Bongartz geboren in Goch wist ik, dat genoemd naar zijn grootvader, die smid en ijzersmid was. Die gegevens had ik al enige jaren en had ik een vermoeden, dat de roots van mijn vrouw niet in Duitsland lagen en mede door de beroepen ben ik er zeker van overtuigd, dat die in Nederland liggen.

G.W.Ch. Lemmens zei op 10 oktober 2018 om 17:33 uur

Albert, Jij springt van de hak (der Boxmeerse smeden) op de tak (van Bongaerts) en zodoende komen er geen berichtjes meer over de Boxmeerse smeden, verdulleme !
Ik raad je aan in het vervolg een nieuw onderwerp te maken over Bongaerts.
Groetjes, Gerard

Albert zei op 10 oktober 2018 om 18:08 uur

Gerard, jij schreef op 20 december, dat jouw overgrootvader een smederij had in Beugen. Ik had uitgezocht dat in die periode een voorvader van mijn vrouw, Johann Bongaerts, als smidsknecht werkte in Beugen. Is het dan zo vreemd, dat ik mij afvraag of hij mogelijk als knecht bij jouw overgrootvader heeft gewerkt. Ik nam aan dat er in het plaatsje Beugen, maar een smederij actief was. Hoe zo van de hak op de tak?.

G.W.Ch. Lemmens zei op 10 oktober 2018 om 20:23 uur

Ja Albert, je hebt gelijk !
Mijn excuses voor mijn opmerking !!

Groetjes,

Gerard

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: