skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Jachtslot De Ringelenburg in Huisseling

Jeroen Arts. vertelde op 30 mei 2008 om 19:45 uur
Het leek me handig een apart onderwerp over De Ringelenburg aan te snijden. Geïnteresseerden kunnen hier nu hun aanvullingen kwijt. Zie ook onderwerp "De pastoors van Huisseling" voor eerdere correspondentie!
http://www.bhic.nl/index.php?id=10033&forum=1&id_discussie=1698

Reacties (12)

Jeroen Arts. zei op 30 mei 2008 om 19:49
Hieronder eerdere correspondentie:
RE: RE: RE: Pastoors van Huisseling
Beste Jeroen,

Kijk, dergelijke dingen bedoel ik nou. Neem bijv.De Ringelenburg: BHIC heeft mooie kaarten waar Huize De Ringelenburg op staat, en jij kent de verhalen. Dat vult mekaar mooi aan! En hoe klein zo'n lokale pagina binnen de BHIC-site ook is, hij kan uitgroeien tot iets moois. En dan vinden de mensen vanzelf de weg ernaartoe.

In de vakantieperiode bekijken we even hoe we eea in het vat gaan gieten (ons projectenteam is gedeeltelijk met vakantie!), maar als jij al verhalen op de plank hebt liggen, kun je er gerust mee komen.

M.vr.gr.,
Henk Buijks

Henk Buijks namens BHIC, 02-07-2007, 09:39 uur

RE: RE: RE: RE: Pastoors van Huisseling
Beste meneer Buijks,

Ik heb zo al een verhaal liggen!
Zit nog wel steeds op gegevens van de heer Sluijters te wachten, maar misschien kunt u dat beter aan hem vragen!? Ik denk dat we daar niet al te lang mee moeten wachten, aangezien deze man al oud is. Ik heb ook een afbeelding van het slotje. Deze hing vroeger bij mijn opa en oma in de woonkamer van de boerderij en is vervolgens een zwerftocht gaan houden...

Jeroen Arts, 02-07-2007, 13:44 uur

RE: RE: RE: RE: RE: Pastoors van Huisseling
Is bij jullie bekend hoe het slotje in bezit is gekomen bij notaris Van der Hejden? Kocht hij het van de familie Nolet-Fackeldeij of verkocht hij het juist aan de familie Fackeldeij, die het op hun beurt weer verkochten? En wie was de laatste koper / eigenaar van het landgoed De Ringelenburg?
Ik hoop op antwoord. Bedankt!

Jeroen Arts, 03-07-2007, 19:29 uur

RE: RE: RE: RE: RE: RE: Pastoors van Huisseling
Hoi Jeroen,
Merk dat jij hier veel meer van afweet dan ik. Maar omdat hier wellicht voor jou relevante stukken liggen, kunnen wij weleens kijken, en dat gaat sneller, wanneer jij ons wat jaartallen ed geeft bij de personen/families die je noemt.

Henk Buijks namens BHIC, 04-07-2007, 14:13 uur

RE: RE: RE: RE: RE: Pastoors van Huisseling
Die afbeelding lijkt me wel interessant. Hier gaat vast een mooi verhaal ontstaan.
En dan Sluijters: ik ken hem ,maar heb hem lange tijd niet gesproken. Zal hem weleens bellen voor een afspraak, want ik weet dat hij 82 is en niet meer in blakende welstand. Hij weet van het Land van Ravenstein meer dan wij allemaal bij elkaar en heeft ook veel oude documenten, kaarten en foto's.
Groet

Henk Buijks namens BHIC, 04-07-2007, 14:17 uur

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Pastoors van Huisseling
Ik hoop dat de heer Sluijters van dienst wil zijn. U heeft samen met hem het Klein Historisch Prentenboek uitgegeven, dus wellicht scheelt dat al een stapje... Ik hoop echt dat hij wat loslaat erover, want hij beweert alles van De Ringelenburg te bezitten!!!
Namen/jaartallen: In 1824 laat Ringelenburg eigenaar Louis van Haaff in Herpen boerderij De Wilgendaal bouwen. In 1844 staat in het aardrijkskundig woordenboek van Van der Aa dat notaris Van Der Heijden uit Ravenstein eigenaar is. Van mijn familie (Arts) heb ik altijd begrepen dat de familie Fackeldeij uit Nijmegen eigenaar was en dat Els Nolet-Fackeldeij het heeft verkocht toen een nicht in het klooster intrad. Maar aan wie verkocht zij het dan? Ik weet dat het slotje toen al niet meer bestaan zal hebben en alleen het landgoed en de boerderij er nog waren. Ik heb bijna een compleet verhaal, alleen kom ik hier effe niet uit...

Bedankt alvast! Scheelt mij weer tijden zoeken!

Jeroen Arts, 04-07-2007, 23:50 uur

RE: De Ringelenburg
Beste Henk Buijks,

Even de bewoners van het slotje op een rijtje (voor zover ik weet). Wellicht vergemakkelijken deze gegevens het zoekwerk:

Cornelis van Ringelbergen (...1487...)
Johan Suermonts (...1576...)
Baron Stockheim en familie (...1660...tot begin 1800)
Louis van Haaff (...1824...)
Notaris Van der Heijden (...1844...)
Familie Fackeldeij (...?...)

slotje afgebroken?

verkoop landgoed aan ???

Eind 19e eeuw is boerderij "De Ringelenburg" in het bezit van Arnoldus Arts en Elizabeth van Waltrop (in 1864 hertrouwt met Catharina de Kleijn). Van de 10 hectare van het landgoed wordt 2 hectare afgestaan voor een tweede boerderij voor zoon Dorus.
De boerderij blijft in het bezit van kinderen Drikus en Katrijn Arts tot 1946. Dan koopt neefje Albert de boerderij. In 1960 wordt de boerderij verkocht aan de familie Van Lieshout. In 1972 brandt de boerderij af!

Jeroen Arts, 09-07-2007, 21:02 uur

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Pastoors van Huisseling
Beste Jeroen,
Graag wil ik je wijzen op de mogelijkheid om 'Digilegger' in de studiezaal van de locatie Den Bosch van BHIC te raadplegen. Met deze databank is het rijkskadaster van heel Nederland over de periode 1832-1985 digitaal raadpleegbaar. Het voordeel van het rijkskadaster boven het gemeentelijk kadaster is, dat de rijksexemplaren ook verwijzen naar notariële akten over het onroerend goed, die door de Hypotheekbewaarder ter registratie zijn overgeschreven (hypotheekregister 4). Ook deze registers kunnen op de locatie Den Bosch over de periode 1838-1974 worden ingezien!

Alleen de kadastrale aanduiding van een huis of stuk grond ergens tussen 1832-1985, vormt de ingang op Digilegger. Op namen kan het programma niet zoeken.

Jeroen, als je geinteresseerd bent om met dit programma het landgoed Ringelenburg na te trekken (met notariële akten), kom dan eens naar de studiezaal van BHIC in Den Bosch.

Annemarie van Geloven namens BHIC, 18-07-2007, 12:11 uur

RE: Pastoors van Huisseling
Ik zal het eens uitzoeken binnenkort als ik de tijd vrij maak naar 's-Hertogenbosch te komen.

Jeroen Arts, 14-08-2007, 19:00 uur

Re: Pastoors van Huisseling
RA RVS 118-I testamenten
f 94v-95 Huisseling 23-09-1789:
Testament voor notaris Hendrik de Groot van de Hoog geb: Heer en Baron Gerardt Francis van Stockheijm op't Hoog adelijk huijs van Ringelenbergh te Huijsseling:
- annuleert vorige testamenten;
- 40 gl: zielmissen;
- legateert aan sijnen keukenmeijd Johanna Aarts 60 gl:;
- aan de andere meijd Deris van Vechel 50 gl:;
- institueert tot sijnen universelen en algeheele erfgenaam dHeer Jacobus Johannes Hack thans theologant .. (in volgende akte staat Joh: Jacob Hack .. een van de twee is omgedraaid).
Jeroen separaat via E-mail meer over Ringelenberg

Joost Kocken, 29-05-2008, 22:54 uur

Re: Pastoors van Huisseling
Joost,
Zou jij t.z.t. eens willen kijken in die digileggers waar Annemarie het over heeft? Als ik vrij ben is de studiezaal dicht, dus komt het er niet van zelf te gaan zoeken. Ik wil nu wel eens weten hoe het precies in elkaar zit met de eigenaars. Temeer omdat mijn eigen vader in boerderij De Ringelenburg is getogen en onze familie nog vaak contact had met de families Nolet en Fackeldeij. Helaas kunnen de nog levende nabestaanden mij niet meer helpen.

Jeroen Arts., 30-05-2008, 19:07 uur.


Jeroen Arts zei op 3 juni 2008 om 23:57
Jan Elemans schrijft in zijn proefschrift uit 1958 het volgende: "Een typische boomgaard heet 'Het Slotje': een grasbult tussen grachten. De straat die erheen leidt is 'De Laan', al staan er dan geen bomen langs (vroeger stonden hier kastanjes). Wat vroeger op deze plaats gestaan heeft, is niet (zoals de oudere boeren zich nog herinnerden) een kasteel geweest maar een landgoed, waarvan de naam (De Ringelenburg) op de aanliggende boerderij is overgegaan. Als de Heer van Ravenstein in 1576 een onderzoek laat instellen in zijn Heerlijkheid naar 'de ridderschap en adellijke huizen' luidt het antwoord van de ambtenaar dat 'De Ringelenberg van Johan Suermonts niet anders als een huysmanshuys te achten is' (zie Van Hoogstraten: Aantekeningen).
Jeroen Arts zei op 4 juni 2008 om 00:16
In het parochiearchief staat een fundatie vernoemd van Baron van Stockheim c.s. ('voor het adelijk huis v.d. Ringelenberg'), 1706-in perpetuum.

En een fundatie door Mej. Hack geb. Johanna Catharina Collinck de Stockheim, vóór 1774-in perpetuum...
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 5 juni 2008 om 10:12
Beste Jeroen,
Het dossier Ringelenburg wordt alsmaar dikker, merk ik. Vroeg me, al lezend in je laatste aanvullingen, af of er ooit archeologisch onderzoek op de desbetreffende plek is uitgevoerd.

Vr.gr.,
Jeroen Arts zei op 5 juni 2008 om 19:26
Beste Henk,

Er zijn, ik geloof begin jaren '50, archeologische opgravingen gedaan op "'t Slotje". De ruilverkaveling was hier de reden van. Toen werd de bult vlakgeschoven en werden de grachten gedempt. Daarbij heeft men de kelder en de funderingen van het jachtslot teruggevonden. Gele mergelstenen waren het. Of hier foto's van zijn gemaakt weet ik niet. Men heeft toen wel een drinkbeker gevonden, waarvan de HKK vorig jaar foto's heeft gemaakt.

De mensen hadden toen nauwelijks interesse in archeologie en historie. Die ‘stomme’ stenen moesten maar weg! In de krant stond toen: “Momenteel doet men in Huisseling opgravingen, beter: D.U.W. is er doende een woerd af te graven en Prof. Van Griffen uit Groningen was er als de kippen bij om mogelijke vondsten te laten rapporteren. Tot nu toe heeft men echter slechts puin gevonden van het voormalig ‘slot’ aldaar, een buitenverblijf, dat boven op de terp was gebouwd en eerst 75 jaar geleden is afgebroken. Meestal echter geven deze woerden kostbaarder geheimen prijs”.

Weet jij in welke instantie de D.U.W. is opgegaan? Ben erg benieuwd naar een eventueel verslag namelijk...
Jeroen Arts zei op 28 juni 2008 om 00:36
Weer genoeg nieuwe informatie opgedoken door Joost Kocken.
In de digileggers staat heel veel informatie die wij nog niet wisten. Zo blijkt dat de oude Ringelenburg voor 1850 is afgebroken, maar dat er in 1850 een nieuw buitenverblijf is gebouwd dat in 1879 weer werd afgebroken. In 1850 werd ook de boerderij gebouwd.
De laatste bewoners en hun nageslacht bleven eigenaren van de boerderij die ze verpachtten aan Arnoldus Arts, later aan zoon Drikus en weer later (vanaf 1946) aan neefje Albert Arts. In 1955 koopt Albert het van de erfgenamen Fackeldeij, die het op zijn beurt weer verkoopt aan Jan van Lieshout.

Joost bedankt!
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 30 juni 2008 om 10:43
Jeroen, in een mailtje (met bijlage) aan je e-mailadres heb ik veel van de gevraagde info over de DUW kunnen verpakken. Het betreft je forumreactie van 5 juni jl.
Vr.gr.
G. van Haaff (Amersfoort) zei op 13 april 2011 om 09:24
Re: de Ringelenburg te Huisseling
Bij de uitwerking van mijn genealogie ging ik laatst op zoek naar informatie over het Slotje Ringelebergh dat een aantal jaren eigendom is van mijn voorzaten. Ik kwam dit leuke forum tegen met veel informatie over het Slotje. Hieronder nog enige (latere) transporten die op van Haaff betrekking hebben.

Op 8 october 1796 “ …. is gecompareert den Wel Edelen Heer Jacobus Joannes Hack, den welken bij dezen verklaarde op den 30e augustij 1792 verkogt te hebben en dienvolgens met ’s Hoffs hand te vesten, opte dragen en te transporteeren aan en ten behoeven van Ludovicus van Haaff en Wilhelmina Goossens echteluijden; het Slotje genamd den Ringelenbergh met zijn aanhoorige landerijen en houdgewassen, groot ongeveer thien mergen, in zijne graften onder den Dorpe Huisseling Lande voorsz. kennelijk gelege. En zulks met zodanige privilegien, voorregten en geregtigheden, also waar mede transportant het zelve van wijlen zijnen oom den Baron Hasselhout van Stokheim als laatsten besitter van dien, bij testament heeft aangeerft; waarvan de origineele bescheiden en documenten bij de vercopinge voorsz. aan aankopers echtelieden zijn overgegeven en ter hand gesteld geworden.
Op 27 maart 1812 “ …is verschenen Willemina Goossens, weduwe van Ludovicus van Haaff, cultivatrice, wonende te Huisseling, Joost van Gelder en Petronella van Haaff, echtelieden wonende te Deest, , Henricus Versteegen, gehuwd met Maria van Haaff, wonende in Overangel, en de dochters Pieternella en Elisabeth van Haaff, wonende te Huisseling, beiden hierin geassisteerd door de Heer Bodenstaff, chirurgijn wonende te Ravenstein, welke hebben verkocht, gevest, gestedigd en overgedragen voor nu en voor altijd op Jan van Haaff, cultivateur, wonende te Huisseling, een huis en Grange No. 59 met een tuin et negen morgen bouw- en weiland geheten de Ringelenberg, gelegen onder Huisseling….”
Op 26 juni 1827 kompareerde Jan van Haaff, bouwman, wonende te Huisseling kanton voormeld, dewelke verklaarde te hebben verkocht en bij de tegenwoordige akte onder vrijwaring van alle stoornissen, schulden, hypotheken, evictien, vervreemdingen en alle andere beletzelen hoegenaamd, af te staan en over te dragen aan de Heer Gerardus van der Heijden, notaris, wonende te Ravenstein, alhier tegenwoordig en den koop ten zijnen behoeve accepterende eene huizinge van ouds genaamd het Slotje den Ringelenbergh, met schuur, bakhuis en verdere getimmerdens mitsgaders kruidhof, boomgaard, en bijhorende landerijen en houtgewassen te same groot circa acht en een halven bunder, voorts een uitweg met houtgewassen neffens de erve Antoon Wouter Kocken, alles kennelijk staande en liggende in de gemeente Huisseling” .

Kan iemand mij misschien aan een digitale illustratie(s) van dit Huis helpen? Zou niet misstaan in mijn kroniek.
En heeft de publicatie over Huisseling inmiddels het levenslicht al gezien?

Mylène Rutten, namens BHIC. zei op 15 april 2011 om 09:44
Hallo,
De publicatie over Huisseling bevindt zich al in een vergevorderd stadium. Dit jaar nog zal het boek verschijnen. Mogelijk staat er een afbeelding in van de Ringelenburg.
Jeroen Arts zei op 16 april 2011 om 21:36
Inderdaad! In december 2011 moet het boek over Huisseling klaar zijn. Binnenkort kan hiervoor worden ingetekend.
Van de oude Ringelenburg (van vóór 1850) is geen afbeelding bekend. Wel van het buitenverblijf van notaris Van der Heijden (van ná 1850). Deze afbeelding komt in het boek. Het origineel ervan bevindt zich in het bezit van één van de nazaten van de notaris. Het betreft een kleurentekening van het jachthuis met een deel van de gracht.
José Urlings Leidschendam zei op 22 november 2012 om 12:42
Hallo Jeroen.Ik ben José Urlings,de dochter van Joep en Tini Urlings.Mijn ouders woonden ruim 60 jaar geleden in Huisseling waar mijn broer Jean,ik,zus Trees en broer Eugène geboren zijn.Later verhuisden wij naar Herpen.Mijn vader was daar onderwijzer op de toenmalige lagere school.Mijn moeder ging regelmatig naar de"Ringelenburg".Om mevr.Arts te helpen.Ikzelf heb ook bij de famArts gelogeerd.Een aantal jaren geleden ben ik met mijn moeder naar Canada gegaan op bezoek bij Connie en Rien.Nu mijn vraag:Ben jij familie van Connie?Zo ja wil je mij an haar e-mailadres geven?Ze heeft het in een brief gezet maar het is onduidelijk.Fijn als je mij ermee wilt
helpen!Met vriendelijke groetjes José Urlings!
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 23 november 2012 om 11:04
@José, je vraag heb ik doorgestuurd naar Jeroen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.