skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Limieten Koeveringse molen

Willie Damen van de Mosselaer vertelde op 13 december 2006 om 10:46 uur
Sint-Oedenrode inventaris GA 9 - 18 junij 1794
Verzoek aan de gemeente van Sint Oedenrode, welke molen bekend zijn en die op te willen geven.
Wel Eerwaarde zeer goede vriende der Raad en Rentm. Generaal der Domeinen van Braband, en Leenmannen in de Leen en Tolkamer over de hoofstad Meijerije en quartier van 's-Hertogenbosch.
Edele Wel agtbaare Heeren Versonden 27 junij 1794
Dat binne de vrijheijt Sint Oedenrode gevonden worden drie molen o.a. de wind, koorn en boekwijt molen, gelegen onder Eerd en Everse genaamt de Koeveringse molen, met twee muurtjes staande op Sint Oedenrode en met de twee andere op Schijndel en Veghel.
Behoort aan Gerardus van Hoorn, woont alhier. Gemelde molen alleen en wel hier ter plaatse is in de verponding aangeslagen op veertig gulden en in de beede als voor (op een vierde van de verponding en een agste van dat vierde).

Notarieel Archief Sint-Oedenrode inventaris 4991
Akte 475 Schuldbekentenis 24 november 1821
door Johanna van Hoorn weduwe van Gerardus van Hoorn, molenaresse en wonende te Sint Oedenrode. Zij verklaard schuldig te zijn aan Gosuinus Hermanus van Nouhuijs, rentenier wonende te Sint Oedenrode, een som van acht honderd Nederlandsche gulden. Tot onderpand, o.a. eene koorn, windmolen genaamd den Koeveringschen molen, geteekend 565, staande binnen de gemeente Sint Oedenrode onder het gehucht Eerd en Everschen op de Koevering. Eene huizinge nummer 521, met aangelen tuin, teul en graslanden, staande en gelegen ter voorschreven plaatse, belend aan eene zijde Antony van de Rijt, de andere zijde en een einde de gemeente, het andere einde mede de gemeente.

Notarieel Archief Sint-Oedenrode inventaris 4998
Akte 40 Deeling 12 april 1828
tussen 1 Gerardus van Hoorn, molenaar, 2 Antonius van Hoorn, molenaar. 3 Petronella van Hoorn, landbouweresse. 4 Deliana van Hoorn, landbouweresse en allen wonende te Sint Oedenrode. 5 Anna Maria van Hoorn in huwelijk met Jacobus de Groot, landbouwers en wonende te Vlierden. 6 Hendrina van Hoorn weduwe van Johannes van der Spank, landbouweresse en wonende te Schijndel. 7 Johanna van Hoorn gehuwd met Antonius Dirkx, landbouwers wonende te Veghel. 8 Jan van Hoorn, molenaar wonende te Heesch. Dewelke verklaarden aan hen elk voor een gelijk kinds gedeelte is vervallen de nalatenschappen van wijlen hunne ouders Gerardus van Hoorn, overleden te in den jare 1800 Sint Oedenrode en Johanna van Hoorn overleden 1824 te Sint Oedenrode. Aan 1 Geradus 2 Antonius, 3 Petronella en 4 Deliana van Hoorn van 1 tot en met 4 in het hoofd genoemd gezamenlijk de vier eerste aandelen, uitmakende de helft der vooraangehaalde nalatenschap, welke aandelen de verkrijgers hebben goedgevonden voor alnog tusschen hen onverdeeld te houden. Bestaande in o.a. een koorn en windmolen, met al het daarbij behoorende, zoo in- als uitwendig gangwerk, steenen als anderzints, benevens alle geregtigheden daarbij en aan gehoorende, genaamd de Koeveringsche Molen, staande op de limietscheiding der gemeentes Sint Oedenrode, Veghel en Schijndel, ter plaatse genaamde de Koevering. Een huizinge nummer 521 op de Koevering.

Notarieel Archief Sint-Oedenrode inventaris 5002
Akte 72 Schuldbekentenis 7 mei 1832
door Geradus van Hoorn, Antonius van Hoorn molenaar, Petronella van Hoorn en Diliana van Hoorn beide particulieren allen wonende tot Sint Oedenrode. Verklaren schuldig te zijn aan Roelof van Nouhuijs vrederechter alhier woonachtig, eene somme van vier honderd gulden. Als onderpand eene koorn windmolen, met al het daarbij behoorende, zoo in als uitwendig gangwerk steenen als andersints, benevens alle geregtigheden daarbij en aan gehoorende, genaamd de Koeveringsche molen. Staande op de limietscheiding der gemeente Sint Oedenrode Veghel en Schijndel ter plaatze genoemd De Koevering. Eene huizingen nummer 521 ter plaatze genaamd de Koevering staande en liggende binnen Sint Oedenrode. Belend aan een zijde de kinderen Dirk van Boxtel, voorts de gemeente.


Notarieel Archief Sint-Oedenrode inventaris 5008
Akte 42 1838 Schuldbekentenis
door 1 Gerardus van Hoorn. 2 Antonius van Hoorn molenaars. 3 Petronella van Hoorn. 4 Diliana van Hoorn, de twee laatste particulieren en allen te Sint Oedenrode woonachtig. Verklaren schuldig te zijn aan Jan van Boxtel rentenier, wonende te Gemonde onder Boxtel, een som van vijf honderd gulden. Als onderpand o.a. een koorn windmolen, met al het daarbij behoorende zoo in als uitwendig gangwerk, steenen als anderzints, benevens alle geregtigheden daarbij en aan gehoorende, genaamd de Koeveringschen molen, staande op de limietscheiding der gemeentens Sint Oedenrode, Veghel en Schijndel. Verder o.a. een huis staande en gelegen te Sint Oedenrode ter plaatze genaamd de Koevering.


Notarieel Archief Sint-Oedenrode inventaris 1973
Akte 23 Gift onder de levende 9 februari 1848
door Antonij van Hoorn, zonder beroep wonende te Sint Oedenrode en verklaarde de comparant ter eener als een schenking onder de levende om niet in vollen eigendom te geven, af te staan en over te dragen aan zijn zuster Diliana van Hoorn, de comparant ter andere zijde, dewelke verklaarde van genoemde haren broeder als eene gift dank erkentelijk aan te nemen. De helft onverdeeld in o. a. de molen kadastraal sectie D nummer 392, groot vijf en dertig ellen. Een huis en erf, sectie C 1348. Een huis, schuur en erf sectie C 1349.

Notarieel Archief Sint-Oedenrode inventaris 1973
Akte 27 Hypotheek 25 april 1849
Diliana van Hoorn, zonder beroep en wonende te Sint Oedenrode, verklaard schuldig te zijn aan Johannes van Hapert, landbouwer wonende te Woensel. Een som van een duizend en vijf honderd gulden. Als waarborg onroerende goederen op den cadastale perceelsgewijzen legger der gemeenten Sint Oedenrode en Veghel. O.a. onder Sint Oedenrode sectie C 1348 een huis en erf. Sectie C 1349 een huis, schuur en erf. Sectie D 392. een molen groot vijf en dertig ellen.

Notarieel Archief Sint-Oedenrode inventaris 2000
Akte 147+155 Voorlopige toewijzing en finale toewijzing 30 october 1889
Door Antonie de Groot, vroeger molenaar, thans particulier en wonende te Sint Oedenrode. Ten herberge van Antoon van den Hurk op de Koevering onder Sint Oedenrode O.a. eerste koop, een windgraanmolen met toebehooren en daarbij gelegen grond, staande en liggende op de Koevering, kadastraal sectie D nummer 392 en 1267, en sectie B nummer 738. Tweede koop, een bouwhoeve, bestaande in woonhuis, schuur, erf, bouwland, weiland en heide, staande en liggende als voor, kadastraal sectie C nummers 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 270, 271, 272, 1349. en sectie D 1224. De tweede koop verkocht aan Gijsbertus Albertus Vugts, broodbakker en wonende Schijndel. Vijfde koop, een woonhuis met schuur, daar bijgelegen schop, erf, tuin, bouwland, weiland en heide, staande en gelegen als voor sectie C 266, 1288, 1289, 1347, 1348, 269. De verkoop een en vijf zijn buiten koop gesteld.

Notarieel Archief Sint-Oedenrode inventaris 2003
Akte 60 Verkoop met hypotheek 16 maart 1892
door Antonie de Groot, molenaar en wonende op de Koevering onder Sint Oedenrode, hij heeft verkocht aan Gerardus Sevens, molenaar en wonende te Woensel, de windkorenmolen staande op de Koevering onder Sint Oedenrode en aldaar bekend sectie D nummer 392, groot vijf en derig centiaren met alles wat door bestemming daartoe behoort.
Partijen verklaren dat van voorschreven goederen geene bewijzen van eijgedom noch titels van aankomst bestaan en dat daarvan voor zoo verre hun bekens is ook geene overschrijving ten kantore der hypotheken heeft plaats gehad.
Jacobus Hubertus van der Grinten graanhandelaar wonende te Woensel, die verklaard zoo voor zich, als in hoedanigheid van mondeling gemachtigde van zijnen broeder den heer Godefridus Hubertus van der Grinten graanhandelaar mede wonende te Woensel, de nog onbetaalde kooppenningen aan den kooper te willen betalen.

Notarieel Archief Sint-Oedenrode inventaris 3
Akte 92+95 Voorlopige veiling en finale verkoop 12 september 1910
Provisionele verkoop: ten herberg van Willem van den Hurk op de Kevering te Sint Oedenrode. Ten verzoeke en in tegenwoordigheid van: Gerardus Sevens, molenaar en wonende op de Koevering onder Sint Oedenrode. Eerste koop: een standaard wind graanmolen, staande ter plaatse de Koevering sectie D 392, groot vijf en dertig centiaren, Tweede koop: een woonhuis, erf, bouwland en dennenbosch, staande en liggende ter plaatse de Koevering en kadastraal aldaar bekend sectie D nummer 2066, 2067, 2068, 2069, samen groot: drie en zestig aren en zeventig centiaren. Derde koop: massa van de koopen een en twee samengevat: vier en zestig aren en vijf centiaren. Worden gereserveerd: een stel zeilen, eene bascule, een slijpsteen en alle scherphamers.
Verkoop: 26 april 1910 Ten herberg van Johannes van den Berg in het Laars te Sint Oedenrode. Ten verzoeke en in tegenwoordigheid van Gerardus Sevens molenaar op de Koevering te Sint Oedenrode. De derde koop of massa van de koopen een en twee toegekend aan den hoogste bieder Antoon Verheijen, molenaar en wonende te Loon op Zand.

Notarieel Archief Sint-Oedenrode inventaris 3
Akte 115 Obligatie met hypotheek 31 october 1910
Ten lasten van Antoon Verheijen, molenaar en wonende op de Koevering te Sint Oedenrode vroeger te Loon op Zand. Hij is schuldig aan Matheus Hubertus Maria van der Grinten graanhandelaar en mejuffrouw Johanna Maria Catharina van der Grinten zonder beroep en beiden wonende te Woensel. Tot waarborg, een standaard windgraanmolen met woonhuis, erf, bouwland en dennenbosch, staande en liggende ter plaatse de Koevering onder Sint Oedenrode en kadastraal aldaar bekend sectie D 392, 2066, 2967, 2068, 2069, samen groot vier en zestig aren en vijf centiaren. Voorwaarde o.a. dat de verbonden gebouwen tegen de gevaren van brand zullen moeten verzekerd zijn.

Notarieel Archief Sint-Oedenrode inventaris 4
Inventaris Akte 89 Verkoop, 16 september 1912
door Antonius Verheijen, molenaar vroeger te Sint Oedenrode thans wonende te Veghel. Hij heeft verkocht aan Johannes Wilhelmus van Grinsven, koopman en wonende te Schijndel, een huis met erf, bouwland, en heide, staande en liggende onder Sint Oedenrode ter plaatse de Koevering sectie D 392, 2066, 2067, 2068, 2069, en welk kadastraal perceel sectie D 392 vroeger bekend was als den molen, welken echter is afgebrand. Partijen hebben over en weder geen verhaal indien blijken mocht dat de volgens den kadastrale legger opgegeven grootte an het verkochte met de werkelijke maar verschilt.

Archief Sint Oedenrode Hinderwetsaanvragen 1883-1931 inventaris 1941 nummer 48
Aan de Edelachtbare Heer Burgemeeste en Wethouders der gemeente Sint Oedenrode
Geeft met verschuldigde eerbied te kennen J. W. van Grinsven woonende te Schijndel dat ik ten uitvoering mijn zaken gaarne een standaard, wind, graan, molen in uw Gemeente zou willen oprichten in het perceel te Sint Oedenrode gehucht Coevering, kadastraat bekend sectie D nummer 392. Zoo dat ik de vrijheidt neem u edelachtbaren eerbiedige te verzoeken dat tot de voorgenoemde op richting aan mij de vereisen vergunning mogen worden verleend.
Schijndel den 28 september 1912. J. W. van Grinsven.


Op de tekening staat: oprichting van een standaard, wind, graan, molen op tans bestaande metselwerk te Sint Oedenrode gehucht Coevering kadastraat bekend sectie D nummer 392 voor den heer J. W. van Grinsven woonende te Schijndel.
Beschrijving, behoorende bij de aanvragen tot vergunning voor het oprichten van een standaard wind, graanmolen te Sint Oedenrode van J. W. van Grinsven woonende te Schijndel N. B.
De bijgevoegde tekeningen in triplo stellen voor de platte grond van de molen waarin geplaats zullen worden twee koppel maalsteenen die door roede in bewegen zullen worden gebracht door middel van een transmissie.

Er zijn geen bezwaren ingebracht, de inrichting moet zijn voltooid en in werking gebracht voor den 1e januari 1913.

Reacties (2)

Harry van Kuijk zei op 14 december 2006 om 17:17
Genoemde tekening met omschrijving, gelegd bij de kadasterkaart Gemeente Sint-Oedenrode Jexschot sectie D 2e blad, laat zien dat, in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, de funderingsblokken - teerlingen - van de Koeveringse molen ALLE VIER op het grondgebied van Sint-Oedenrode stonden. (sectie D nr. 392)
Willie Damen van de Mosselaer zei op 14 december 2006 om 22:25
Goed gedaan Harry, ik hoop dat je hier reacties op gaat krijgen. Zodat er meer gegevens komen omtrent de molen.
Dus hierbij een oproep aan iedereen die een bijdrage kan leveren, om dit probleem op te lossen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.