Marie de Brimeu, Gravin van Megen

vertelde op 13 mei 2007 om 22:13 uur

Wie was Marie de Brimeu, alias de prinses van Chimay tevens gravin van Megen? Marie de Brimeu leefde van 1550-1605, in de periode die in onze geschiedenisboeken bekend staat als de Grote Opstand ofwel de Tachtigjarige Oorlog. Omwille van haar protestantse geloofsopvatting verliet de prinses in het geheim haar kasteel, haar landerijen en andere bezittingen in de Zuidelijke Nederlanden om zich met haar man aan te sluiten bij de Opstand van Willem van Oranje. Zij was in Holland dus een soort een asielzoekster avant-la-lettre. Tuinieren was haar grote liefhebberij en vormde voor haar een oefening in beschaving tegen alle wreedheid en oorlogsgeweld. Ook toen haar man verraad pleegde en terugkeerde naar de Spaanse gebieden, bleef zij het humanistische en protestantse gedachtegoed trouw.
Wij kunnen ons moeilijk voorstellen dat de grote omwentelingen die er in die tijd plaatsvonden ook hun beslag hadden op zoiets schijnbaar triviaals als de tuinkunst. Tot dan toe had de katholieke kerk de bloemen een betekenis en plaats gegeven: de witte lelie van de Maagd, de akelei van de Heilige Geest, de rode roos van het lijden van Christus, de rode anjer van de martelaren, de blauwe lis van Maria, het madeliefje van de nederigheid, etc. In de protestantse gebieden waren niet alleen de mensen maar ook de planten van dit juk bevrijd. Marie en Clusius beschouwden bloemen nog wel als een bewijs van Gods schepping, maar discussieerden voortdurend over 'een nieuwe harmonie' in de tuin. Daar kwam bij dat zowel Marie als Clusius tot de eerste west-Europeanen behoorden die tulpen kweekten: een bezienswaardige nouveauté die nog geen plaats had veroverd in de katholieke canon.
Uit: deGids | 11-05-2006

Reacties (1)

CHristian van der Ven bhic zei op 14 mei 2007 om 09:11 uur

Hallo Kees, inderdaad leuk om te lezen dat zelfs de tuinkunst in die tijd beïnvloed werd door alle veranderingen. Bedankt voor je verhaal!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: