skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

40 jaar dorpsdokter

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 25 januari 2009
bijgewerkt op 23 april 2014
Met zeven prachtige bruidjes op de foto. Die eer viel huisarts Baptist op 21 januari 1951 ten deel toen hij zijn veertigjarig ambtsjubileum als dorpsdokter van Megen vierde. Vóór en kort na de Tweede Wereldoorlog had je in de Brabantse dorpen vaak artsen die legendarisch waren en een belangrijke rol speelden in de dorpsgemeenschap.

Maar de tijden zijn veranderd, zo ook het beroep van de huisarts. Had de ouderwetse dorpsdokter áltijd dienst, ook ’s nachts, de laatste decennia maakt de huisarts als teamlid deel uit van een eigentijds gezondheidscentrum.

Wie heeft nog speciale herinneringen aan dokter Baptist, ook wel bekend als de "kwartjesdokter" (die in 1956 met pensioen ging?

Wie herkent (een van) de bruidjes op deze foto of de plek waar de foto is gemaakt?

We zijn benieuwd!

Reacties (5)

Ineke van Lingen-van Rooij zei op 25 januari 2008 om 15:24
Ik sta derde van links op de foto en keek hier heel trots naar mijn nieuwe schoentjes. Ik was toen vijf jaar en zat op de kleuterschool Ik weet nog goed dat ik het een geweldige eer vond om met dokter Baptist als bruidje op de foto te gaan. We zaten namelijk met 40 kinderen in de klas en alle meisjes wilden wel bruidje zijn!
Dokter Baptist kan ik me nog goed voor de geest halen. Het was een warme, zachtaardige man en kon leuk met kinderen praten.
Tweede van rechts staat Lenie Brouwer, zij zat bij mij in de klas en is later mijn schoonzusje geworden. Eerste van rechts is Thea van Liebergen. Tweede van links is Elsje Witziers. De andere namen kan ik me niet meer goed herinneren."
Christian van der Ven, namens BHIC bhic zei op 25 januari 2008 om 16:28
Bedankt voor je herinnering, Ineke! Leuk! :-)
Gozewien Smits Hermans. zei op 6 december 2008 om 19:37
Dat Dokter Baptist met pensioen ging kan ik mij nog goed herinneren ik was toen 6 jaar en heb heel wat versjes en liedjes moeten leren voor zijn afscheids feest,zelf heb ik hier nog wat foto's van.Hij kreeg een TV kado en op woensdag en zaterdag middag mochten alle kinderen uit Megen TV komen kijken bij hem,zijn huiskamer zat dan vol kinderen en hij vond het prachtig, en na afloop kreeg je allemaal een rol pepermunt,een dokter om nooit te vergeten.Ik zie Hem nog op zijn grote zwarte fiets (met oma stuur) fietsen door Megen met zijn onvergetelijke zwarte bolhoed! en zwarte Jas ,en grote zwarte dokters tas en zijn vriendelijke lach, een beeld wat vele van Hem zullen hebben .
Ger van Dam zei op 23 juni 2009 om 19:33
In 1951 waren wij nog buren van Dokter Baptist. Met een groepje studenten van het Megense gymnasium woonden we in een kosthuis, gedreven door Hanneke de Becker en haar broer. Voordat een aantal van ons intraden bij de franciscanen, keurden de dokter ons. Hij had een faam van bij nacht en ontij nog uit gaan op zijn fiets, ook naar patiënten over de Maas. In zijn laatste jaren zat hij vaak op het koor in de paterskerk met "Hielig Bruurke" Everardus - niet minder heilig, zouden we zeggen.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 24 juni 2009 om 08:43
Bedankt Gozewien en Ger,

Dankzij jullie ontstaat er een mooi portret van dokter Baptist. En ja Ger, <a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=4441" target="_blank">het heilig bruurke</a>, die mag natuurlijk ook niet ontbreken op deze site!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.