i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Tilburg
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 8 november 2017 om 12:15 uur

De H.H. Antonius en Barbarakerk heeft 46 jaar dienst gedaan. Het markante gebouw, ook bekend als de 'Groeiseindse kerk', bestaat inmiddels niet meer. Zoals wel meer godshuizen in de latere twintigste eeuw raakte het buiten gebruik, waarna geen herbestemming volgde maar de sloophamer. Wat kun jij je nog herinneren van de pastoors die er de heilige mis verzorgden? En van hun kapelaans? Deel het met ons!

De H.H. Antonius en BarbarakerkDe H.H. Antonius en Barbarakerk in de wijk Groeseind (foto: collectie Regionaal Archief Tilburg, id.nr. 003083)

In 1929 ging pastoor Smits aan de slag in de nieuw gestichte parochie van de H.H. Antonius en Barbara. Een kerk moest toen nog worden gebouwd. Op 15 juni 1929 gaf Smits zijn zegen aan de eerste steen van het te bouwen godshuis aan de Hoefstraat

Er werd goed doorgewerkt, en een jaar later opende het gebouw aan de Hoefstraat, zonder toren en met een opvallend breed middenschip, de deuren.

Ondertussen groeide Smits' parochie gestaag. Deze telde in de jaren van de wederopbouw al snel meer dan 6000 zielen. Niet zo gek daarom dat Smits halverwege de jaren vijftig, hulp kreeg van twee kapelaans: G. Hamers en J. Peynenburg.

Maar misschien herinner jij je heel andere priesters van deze kerk. Pastoor Jos Sleegers bijvoorbeeld, die in 1961 de door Smits opgebouwde kerk onder zijn hoede kreeg.

De parochianen van toen zullen zich niet hebben kunnen voorstellen dat hun vol optimisme gebouwde godshuis na ruim een halve eeuw dienst weer het veld moest ruimen. In 1976 moest het gebouw door teruglopende aantallen kerkgangers aan de eredienst worden onttrokken en in 1981 volgde de sloop.

Pastoor SmitsPastoor M.H.J. Smits (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a14696)
Pastoor Smits

Pastoor M. Smits legt eerste steen van de Antonius en Barbarakerk (foto: collectie Regionaal Archief Tilburg, id.nr. 009767)

De H.H. Antonius en BarbarakerkDe H.H. Antonius en Barbarakerk, 1980 (foto: Jan Breffies, bron: collectie Regionaal Archief Tilburg, id.nr. )

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: