skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Aanleg van de riolering

Eén van de mannen onderaan de foto kijkt lachend opzij. Gebeurt er iets grappigs? Of lacht hij om die mannen in hun keurige pakken, op hun nette schoeisel op dit bouwterrein? Alles wijst dan ook op een werkbezoek: een delegatie van de gemeente Schijndel komt eind juli 1947 kijken naar de aanleg van de nieuwe riolering.

Deel van het gemeentebestuur kijkt toe bij de aanleg van de riolering in Schijndel

Op de foto staan opzichter G. Tooben, burgemeester W. Wijs, wethouder W. de Visser, hoofd gemeentewerken A. de Vries en gemeentesecretaris N. Verhagen. Mogelijk hebben zij hun hoofden gebogen over de papieren plannen en kijken ze nu hoe het in de praktijk eruit komt te zien.

Bij de fotobeschrijving wordt gesproken over "nieuwe" riolering. Maar wordt hier een stelsel vervangen of wordt het voor het eerst aangelegd? Dat laatste lijkt ons het meest waarschijnlijk. Maar klopt dat ook? Wie weet meer over de komst van riolering naar Schijndel? 

Reacties (2)

Jan van Rooij zei op 26 augustus 2019 om 12:00
De aanleg van de riolering in Schijndel was voor ons jongens uit de Toon Bolsiusstraat een waar feest. Eerst werden er in de Voortstraat grote ringen opgeslagen en daarna begon het openbreken van de straat en het uitgraven van een diepe en brede sleuf met behulp van een dragline. In het uitgegraven zand zat veel leem en die leem kon worden gebruikt om knikkers of andere figuurtjes te maken die je in de zon te drogen legde.
Eenmaal de sleuf op de juiste diepte moest deze droog worden gehouden met behulp van pompen waarna er een cementen vloer werd gestort waarop de buizen geplaatst moesten worden. In die tijd was Hein den Otter een soort bewaker of toezichthouder die moest zorgen dat de jeugd uit die sleuf en van de pompen afbleef. Maar het was juist de sport om door het nog natte cement te lopen waar je voetafdrukken voor eeuwig in bleven staan. Het stiekum oppompen van het leemachtige water was een ander ding waarmee je hem erg boos kon maken. Althans dat dachten wij. Verder dienden de grote ringen natuurlijk om er in te kruipen of hutten van te bouwen. Later toen de riolering in de Voortstraat klaar was werd gestart met die in de Toon Bolsiusstraat, maar toen was de spanning er al een beetje af. Bovendien waren de buizen van een veel kleiner formaat.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 augustus 2019 om 15:50
Hallo Jan, veel dank voor je prachtige bericht. Wat leuk om te zien welke herinneringen er allemaal worden losgemaakt bij de aanleg van de riolering. Ook prachtig onder woorden gebracht: als lezer zie je het plezier als het ware voor je.

En is het gelukt, met die voetafdrukken in het cement? We hopen hier stiekem van wel ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen