skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Achter het smeedijzeren sierhek

Mathilde Min
Mathilde Min Bhic
vertelde op 27 juli 2018
bijgewerkt op 2 juli 2018
Dit symmetrische gebouw is volgens onze gegevens in 1912 gebouwd. Al ruim 100 jaar kijken de bewoners vanuit de grote ramen aan de voorzijde dus naar het leven en de bedrijvigheid op de straat ervoor. Wat zagen zij? En wat zag (of zie) je als je door het smeedijzeren hek en de voordeur gaat? We zoeken naar verhalen achter deze foto, naar herinneringen aan dit pand en zijn bewoners.

Schaijksestraat 17, Schaijk 1988 (foto: Wies van Leeuwen, Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001057069)Schaijksestraat 17, Schaijk 1988 (foto: Wies van Leeuwen, Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001057069)

Deze foto is precies dertig jaar geleden gemaakt van dit charmante pand in de Schaijksestraat. De elegante boogversieringen, de rijk gedecoreerde voordeur en het smeedijzeren sierhek en zelfs de heg; ze hebben de tand des tijds doorstaan en zijn nu nog te bewonderen. We zijn zo benieuwd wat er achter deze die mooie façade schuilgaat. Is het hier vanbinnen net zo authentiek als vanbuiten? Hoe was het om hier op te groeien en te spelen, te wonen of te werken?

Kijk naar Toen

Waar denk jij aan als je deze foto terugziet? Alle herinneringen zijn welkom. We hopen op reacties. Van voormalige of huidige bewoners of eigenaren bijvoorbeeld, of van mensen die hier over de vloer kwamen of komen. Deel jouw verhaal in het reactieveld hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (6)

Elly Albers zei op 6 augustus 2018 om 11:57
Van 1955-1965 heb ik in Reek gewoond. In dit huis woonde de fam. de Louw. Ik heb er vaak gespeeld met Maria. Je ging nooit door de voordeur naar binnen maar aan de zijkant. Je kwam volgens mij dan op de koeienstal. Of er daarna een bijkeuken was weet ik niet, maar dan kwam je in de keuken. Daar was haar moeder te vinden. Ze hadden vanuit de keuken een opkamer, ik geloof dat er voorheen een oud familielid woonde, maar die was inmiddels overleden. Wij mochten er spelen. Een kinderparadijsje met poppen en ander speelgoed.
Ze hadden ook nog een poepdoos met houten deksel, die zat ergens tussen de keuken en de woonkamer.
We kwamen bijna nooit in de kamer aan de voorkant, alleen met de verjaardag van Maria in de kersttijd.
De moeder van Maria kende een heel mooi Sinterklaasliedje wat ik daarna nooit meer heb gehoord.
Ze hadden ook nog een varkens- en een kippenschuur. Die kippenschuur werd later gedeeltelijk een speelhuisje voor de kinderen.
In de zomer mochten we ook wel eens mee hooien. Op de terugweg lag je dan bovenop de wagen achter de tractor in het hooi. Heel spannend en het roept mooie herinneringen op. Mijn zus herinnerde zich dat Maria ons had uitgenodigd om naar de beer te komen kijken. Ans zag iets heel anders dan ze had verwacht! Ik weet er niets meer van.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 augustus 2018 om 16:25
Wat een mooi verhaal Elly en wat leuk dat je op deze manier je goede herinneringen aan jouw jeugd en in het bijzonder aan jouw vriendin Maria met ons hebt willen delen. Ken je trouwens het Sinterklaasliedje nog ?
Elly Albers zei op 7 augustus 2018 om 17:39
Nee, helaas kan ik me dat niet meer herinneren
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 8 augustus 2018 om 12:13
Jammer Elly, we zouden het graag gehoord hebben :)
Ellie zei op 12 september 2018 om 16:41
Later is de fam. Koning hier komen wonen. Nu woont Meino Koning er en hij runt daar de Twee Linden een biologisch groenteteeltbedrijf.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 12 september 2018 om 20:17
Bedankt voor je aanvulling bij deze foto. Goed om te weten dat er dus na de familie De Louw de familie Koning is komen wonen. En nog steeds iemand van deze familie er woont!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen