skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Ad de Laat in Jongerensoos Pardoes

Op zaterdag 17 September 1988 trad Ad de Laat voor zo‘n 60 á 70 bezoekers op in Pardoes. Tussen de koffie of borrel door werd gratis roggebrood met zult verstrekt. Een maand van te voren kregen diverse kranten ’n tekst met de aankondiging van ’t optreden toegestuurd:

"Brabantse volkszanger nummer-één, Ad de Laat, komt naar Boekel op 17 September. Ad de Laat kreeg de muziek vanaf zijn geboorte met de paplepel ingegeven, daarom is het vanzelfsprekend dat hij zijn teksten zelf schrijft en zijn melodietjes zelf componeert. Door het verzorgen van in Brabant welbekende “levenslopen”, legde Ad, zonder er bewust mee bezig te zijn, de basis voor zijn liedjes, zoals hij die nu maakt.

Ad de Laat in Pardoes te Boekel, 1988. Foto: Gerard H.A.A. de Bie   Ad de Laat in Pardoes te Boekel, 1988. Foto: Gerard H.A.A. de Bie.

In die liedjes laat Ad horen dat alledaagse dingen, gegoten in simpele woorden of streekeigen uitdrukkingen met ’n eenvoudige begeleiding een dimensie extra krijgen. En tegelijkertijd levert Ad het bewijs, dat de periode, waarin men het dialect iets van minder allooi vond, definitief voorbij is.

Ad de Laat in Pardoes te Boekel, 1988. Foto: Gerard H.A.A. de Bie.Ad de laat heeft inmiddels al vier LP’s volgezongen. Voor zijn eerste LP heeft hij eind 1984 een gouden LP uitgereikt gekregen, omdat er op dat moment niet minder dan tienduizend exemplaren van zijn eerste LP Brabant ge verandert over de toonbank zijn gegaan. Zijn tweede LP werd nog enthousiaster ontvangen dan zijn eerste. Een beter bewijs voor het feit, dat de Brabantse luisterliederen van Ad in korte tijd voor velen ’n begrip werden, is nauwelijks denkbaar.

Zijn optredens, waarbij hij al buurtend en zingend ’n sfeer weet te kweken, laten zich niet makkelijk in woorden vangen. Het Meijerijse dialect en zijn warme stem zorgen ervoor dat dit optreden van Ad de Laat in Pardoes je lang bij zal blijven."

Twee weken voor ’t optreden plaatsten we als werkgroep de volgende tekst in diverse kranten: “Voorverkoop voor het optreden van Ad de Laat gaat van start. Zaterdag 17 september treed Ad de Laat op in Pardoes te Boekel. De aanvang van het optreden van deze Brabantse troubadour is 20.30 uur. De voorverkoop begint op maandag 5 september. Voorverkoopkaarten kosten fl. 5,- per stuk en zijn uitsluitend verkrijgbaar in Boekel bij Rabobank, St. Agathaplein 8; D.A.-drogist Aldenhuijsen, St. Agathaplein 1; in Gemert bij Gert Vogels, kapsalon en rookartikelen, Ridderplein 29; in Uden bij Zomers’ rookartikelen (kiosk), Markt 3a."

Drie dagen voor ’t optreden staat nog extra bij de voorgaande tekst in de kranten: “Heeft u de voorverkoop gemist, dan kunt u op de avond zelf nog kaarten kopen aan de kassa van Pardoes.” In het archief van de soos zit nog ’t contract van 6 juli 1988,’n brief van verhindering van de burgemeester en ’n ontheffing voor zwak-alcoholische dranken.

De notulen van 10 oktober 1988 vermelden dat ’t optreden plezierig was verlopen, maar dat men iets meer bezoekers had verwacht.

Ad de Laat had al ’n eerdere binding met Boekel, doordat hij in 1964 ‘n opleiding volgde op Huize Padua. De dialectzanger uit Nistelrode stierf in 1995.

Reacties (5)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 1 augustus 2015 om 21:42
Herkent u ze nog ? De personen op de Groepsfoto ?
Het zijn v.l.n.r. (met de namen van toen) : Mieke de Koning - van de Heuvel [Stichtingsbestuur- & Werkgroepslid], Marco van Delst [ Werkgroepslid], Ad de Laat [ De Artiest ], Frank van den Nieuwenhuizen [Werkgroepslid], Gerard de Bie [Stichtingsbestuur- & Werkgroepslid], Ria van Tiel - van Haandel [ vrouw van de voorzitter van 't Stichtingsbestuur] & Marcel van Diessen [ Werkgroepslid] . Uiteraard met uitzondering van Ad de laat allemaal vrijwilligers van & voor Jeugdsociëteit "Pardoes".
Willie Damen zei op 3 november 2017 om 08:38
Unne skonne mens, zijn liedjes zijn voor mij onvergetelijk.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 11 juni 2018 om 16:42
Toen ik dit concert had gezien heb ik vrij snel daarna zijn CD "Binnendur"in de plaatselijke platenwinkel van "van Doren" gekocht. Enkele jaren later zag ik 'm vanaf 'n heuvel tijdens 't 'vlooienstoken op Bedaf in Uden een van zijn bekendste liederen Speulen & zingen "De monicaspulder" terwijl op de achtergrond je 'n stoet met paard en kar zag trekken. Prachtig uitgelicht en heel indrukwekkend.Geniet ôk van "De monicaspulder" : https://www.youtube.com/watch?v=Yey7L4ABSNw
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 28 augustus 2018 om 22:10
Kwam in Boekels Weekblad een artikel tegen dat Ad de Laat al en 5 jaar eerder binnen de Gemeente Boekel had opgetreden. N.l. op 5 november 1983 in Gemeenschapshuis "De Horst" in Venhorst georganiseerd door Culturele Kring Boekel / Venhorst. Zou leuk zijn als daar ook foto's van 'boven water' kwamen. We houden ons aanbevolen … toch ? ;o)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 augustus 2018 om 10:53
Zéker Gerard! Die moeten toch nog vast ergens in een schoenendoos liggen... maar waar? Wie meldt zich?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen