skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

Addy van den Krommenacker, couturier

Adrianus van den Krommenacker,- zeg maar Addy!-, werd in 1950 in Uden geboren. Al als klein kind bleek hij bijzonder geïnteresseerd in prinsessenjurken, maar door zijn zangtalenten dreigde hij aanvankelijk toch voor de mode verloren te gaan.

Het lot besliste anders en nadat hij kortstondig hulpje in een modezaak is geweest, duikt Addy in 1970 op in een kledingboetiek in Den Bosch. Verkoper Addy werd succesvol inkoper annex beginnend ontwerper Addy, daarna, in 1980, boetiekeigenaar Addy en vervolgens, na de nodige stoffencursussen, stylist Addy.

Als stylist verzorgde hij bijvoorbeeld Sandra Reemer’s kleding voor het TV-programma Sterrenslag, die van Willeke Alberti voor het Eurovisie Songfestival in 1994 en, intussen al langere tijd, de kleding voor actrice Jette van der Meij.

Vanaf 2001 maakt Addy couture. Die werd voor het eerst getoond tijdens de Beau Monde Fashion Award het jaar daarop. Een carrière die zich tot op dat moment langzaam en gelijkmatig ontwikkeld had en eigenlijk al 30 jaar duurde, ontplofte ineens zowat: zijn eerste eigen modeshow volgde in 2003.

In 2007 ontving hij de eervolle uitnodiging om zijn nieuwe collectie tijdens de befaamde Haute Couture Fashion Week in Rome te tonen. Hij wint er meteen de “Look of the Year-Award”, als beste buitenlandse ontwerper. In Milaan presenteert hij dat jaar zijn eerste prêt-a-porter collectie, met kleding die over de hele wereld verkocht werd.

Een jaar later is Addy jurylid bij America’s Next Top Model, waar hij en passant de kleding voor presentator Tyra Banks verzorgt én waarin weer een nieuwe collectie aan de wereld getoond wordt. Dat jaar ook wint hij zijn eerste Nederlandse prijs: De Society Award.

Addy is naar eigen zeggen geen vernieuwer, maar ontwerpt graag elegante flatterende kleding en is, niet toevallig, gespecialiseerd in bruidsjurken. Zijn creaties zijn inmiddels gedragen door eigenlijk de hele wereld: prinses Carolina de Bourbon de Parme, de dochter van prinses Irene, maar ook voetbalvrouwen als Truus van Gaal en Stephanie Rijkaard trouwden in zijn jurken. Actrices als Sofia Milos, Carly Steel en Tyra Banks droegen Addy’s creaties tijdens de Oscar-uitreikingen. Hij kleedde prinsessen als Aimée, Margaritha, Annette, Irene en Margriet. Recent is het succes op de rode loper bij diverse premières van Pernille La Lau, Britt Dekker, bij de musicals Aida en Anastasia (Vajen van den Bosch, April Darby, Vera Mann) en van de winnaars van de Televizier Ring 2019, de familie Meiland.

Addy is inmiddels één van slechts drie Nederlandse leden van de kamer van Haute Couture, een absolute voorwaarde om je kleding Haute Couture, te mogen noemen. Toch vindt hij het geen probleem om ook betaalbare mode te ontwerpen voor een kledingmerk als Steps, dat een jong en minder draagkrachtig publiek bedient. Hij waagt zich tegenwoordig overigens ook aan sjalen en sierkussens en heeft zelfs een eigen parfum- en een meubellijn!

Ridder Addy, want dat is hij sinds 2011, is onmiskenbaar een laatboeier. Zelf vindt hij dat prima: het heeft hem de kans geboden langzaam te rijpen en een heel eigen, uiterst elegante en verfijnde stijl te ontwikkelen.

2020 is een jubileumjaar voor Addy: 70e verjaardag, 50 jaar in het hoogste segment van de mode en 20 jaar als zelfstandig ontwerper / couturier. Maar op 29 oktober 2019 maakte hij het faillissement van zijn winkels bekend. Veranderd koopgedrag en het managen van de winkels viel hem zwaar en een opvolger was niet te vinden.

Toch verwachten wij Addy nog terug te zien. Wat hem betreft gaat hij nog minstens tot zijn 80ste door met ontwerpen….

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.