skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Adrianus Giesen (1843-1916), een Wanroijse hofcomponist

Misschien is de titel “hofcomponist” een beetje veel eer voor de kleermakerszoon uit Wanroij. Maar dat Adrianus Giesen muzikaal wel degelijk veel in zijn mars had, en dat hij liederen componeerde voor zowel koningin Wilhelmina als voor paus Pius X, staat als een paal boven water.

Adrianus Giesen was een zoon van Jacobus Giesen en Maria van de Sanden. Hij werd geboren op de hoek van de Kwikstraat en Lepelstraat in Wanroij als oudste in een gezin van dertien kinderen. De liefde voor de muziek zat er al vroeg in: in z’n jonge jaren ging hij vaak te voet naar Rijkevoort om op het orgel te spelen.

Met zijn broer Bertus was Janus lid van de Wanroijse Liederentafel. Op zekere dag maakte dit mannenkoor zoveel indruk op een festival in Zuid-Limburg, dat zij door een Limburgse graaf op kasteel Hoensbroek werden uitgenodigd. Na een solo van Janus, kreeg hij het advies om muziek te gaan studeren in Culemborg.

Hij volgde die raad op, trok na zijn opleiding op zijn dertigste naar Den Haag en kreeg werk als muziekleraar. Daarnaast werd hij directeur-organist van de Theresiakerk daar. Hij trouwde met de Haagse Theresia Boelen en samen kregen ze vijf kinderen. Een van zijn zoons werd een bekend kerkorgelbouwer.

Muziekleraar Giesen stond bekend als een eerlijk, aimabel man. Hij bleef zijn geboorteplaats met enige regelmaat bezoeken en kwam dan altijd uit bij het Millse mannenkoor Amphion Vondel. Niet om te luisteren, maar om les te geven. Ook broer Bert verliet op een gegeven moment Wanroij; hij werd organist in Rotterdam.

Naast lesgeven componeerde Janus ook, vooral kerkmuziek. Zijn stijl was romantisch en soms wat bombastisch. Maar er vloeiden ook wereldlijke composities uit zijn pen.

Ter gelegenheid van de kroning van koningin Wilhelmina maakte hij het lied “Een juichtoon golfde langs de duinen”. Tien jaar na de kroning schreef hij “Domine Salvam Fac Reginam Nostram” (Heer bescherm onze vorstin).

Voor Paus Pius X schreef hij het werk “Tu es Petrus” (Gij zijt Petrus). Janus overleed in 1916 op 73-jarige leeftijd.

Reacties (17)

Jan Willems zei op 12 september 2017
De opa van mijn oma aan moeder's zijde was een broer van de vader van Adrianus Giesen. Mijn moeder was maar wat trots op deze (verre) verwantschap.

Ik ben wel benieuwd of er ook nu nog muzikale familieleden van Adrianus bestaan. Leon Giesen van Toontje Lager en Captain Gumbo misschien?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 13 september 2017
Dat zou wel helemaal geweldig zijn toch, Jan ?
Maar wat leuk om te lezen dat je moeder daar zo trots op was. Werden er binnen de familie ook nog verhalen verteld over deze Adrianus ?
Jan Willems zei op 13 september 2017
Niet dat ik weet. Mijn moeder vertelde wel dat hij af en toe bij mijn oma of bij de ouders daarvan op bezoek kwam als hij Mill aan deed, wat af en toe wel eens wilde gebeuren. Het Millse koor Amfion Vondel was blijkbaar nogal goed, mogelijk dat hij daar naar kwam luisteren of zelfs wel wat les gaf, dat weet ik niet. Overigens kwam hij eigenlijk uit Wanroy. Ook nu nog wonen daar Giezens. Ik zelf ben geboren in Mill, net als mijn broers en zussen en mijn moeder.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 14 september 2017
Bedankt Jan, voor je reactie en je aanvulling bij ons verhaal. En wat leuk om te lezen dat het koor in Mill misschien zelfs nog connecties heeft gehad met Adrianus Giesen.
Albert
Albert zei op 14 september 2017
Mariët, Er zijn toch ook foto's van het mannenkoor Amphion Vondel onder leiding van meester Kremers om op dit Forum te plaatsen. Een lid daarvan was "Toontje" Giesen, die een café had in Mill. In de oorlog hield een tandarts uit Boxmeer daar spreekuur, omdat er in de plaats Mill nog geen tandarts was. Tijdens de actie "Market Garden" werd daar in de serre van het café les gegeven voor de MULO, omdat de school bezet was door militairen.
Jan Willems zei op 14 september 2017
Toontje Giesen was een broer van mijn oma Han Giesen.
Overigens hebben mijn ouders ook nog in Amfion Vondel gezongen.
Albert
Albert zei op 14 september 2017
Dan was jouw oma zeker ook familie van Sjeng Moors bij het station?
Jan Willems zei op 14 september 2017
Nee, voor zover ik weet niet. Wij hadden in Mill geen andere (naaste) familie dan de broers en zussen van mijn oma en de (klein)kinderen van mijn oma.
Mr. Wim Goossens secretaris BOF Boxmeer zei op 26 oktober 2017
Mariët Bruggeman. Ben secretaris van de Brabantse OrgelFederatie (BOF) en wij willen Brabantse componisten aan de vergetelheid onttrekken en muziek van hen laten uitvoeren.. Daarvan zijn Adrianus en Lambertus Giesen voor ons en mij van belang. Met Theo Lamée ben ik daar vroeger ook mee bezig geweest maar Theo stierf in 1987. Nu willen we als BOF Giesen ontrafelen. Kunt u ons en wilt u ons daarbij helpen? Dank en Groet!
Norah zei op 26 oktober 2017
Telt Louis Toebosch ook mee?
Mvg.
Mr. Wim Goossens secretaris BOF Boxmeer zei op 26 oktober 2017
Ja zeker maar daar gaat het nu niet over! Zo kan ik er nog wel 50 en meer Brabantse (orgel)componisten noemen.
Het gaat nu over de gebroeders Giesen uit Wanroy!
Norah zei op 26 oktober 2017
Ik begrijp het volkomen!
Tom Boelen zei op 1 april 2018
Wie heeft er jaren geleden uit de familie Giesen contact met mij gezocht over gegevens over de familie Boelen, Adrianus was getrouwd met Theresia Maria Philomena Boelen de vrouwelijke persoon Giesen die mij destijds belde was toen bezig met het samenstellen van de stamboom Giesen wie weet wie zij was ? ik wil graag met haar in contact komen inzake de stamboom gegevens.
Mvg. Tom Boelen
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 3 april 2018
Dag allemaal, ik ben bang dat wij jullie niet veel verder kunnen helpen met het onderzoek naar de gebroeders Giesen, maar wellicht weet de heemkundekring van Wanroij meer: http://www.heemkundevereniging.wanroij.nu/heemkunde/

Ik hoop dat je degene kunt vinden met wie je jaren geleden contact hebt gehad over de familie Giesen, Tom!
tijs van de Hulsbeek zei op 29 augustus 2018
Adrianus Giesen ( volgens mij met dubbel ss) was misschien wel de enige bekende Nederlander. Is het bij de familie bekend dat in Wanroij zelfs een plein naar hem is genoemd!!Het Giessenplein ligt vlak bij het geboortehuis en aan het plein ligt ook de bakkerij/winkel/café van Sjef,Nel en Mariet Giessen.( drie vrijgezellen).
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 1 september 2018
Bedankt voor je reactie Tijs, wat leuk dat er naar deze bekende Nederlander in Wanroij een plein is vernoemd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!