skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Afgebrande boerderij Hazenputten 10

Op 17 september 1944 werden de bewoners van de omgeving Hazeputten te Nijnsel opgeschrikt door het geluid van vliegtuigen waaruit honderden parachutisten sprongen. Een aantal van die Engelse parachutisten werd ingekwartierd op Hazenputten nummer 10 bij landbouwer Lambertus Wijnen.

Toen deze Engelse soldaten wat eten wilden klaar maken in de schuur, stond de pan op het vuur te dicht bij het stro dat vlam vatte. Het werd een ramp: de schuur en boerderij gingen in vlammen op. Ook de net binnengehaalde oogst en alle landbouwwerktuigen gingen geheel verloren. Van het vee kwamen twee stuks jong vee en een varken in de brand om.

De boerderij voor de oorlog met ouders en twee dochters.

De landbouwer Lambertus Wijnen, die al vele jaren blind was, meldde zich op 26 oktober 1944 bij de gemeente als oorlogsslachtoffer. Pas op 25 november 1945 doet de onvolprezen sociaal werkster N. Muller een beroep op de gemeente. Het gezin bestond op dat moment uit Lambertus Wijnen, geboren in 1872 te Heesch en zijn echtgenote Antonia van Els, geboren in 1875 Escharen.

Mevrouw Muller schrijft (zo lezen we in de bijlage): de Heer Lambertus Wijnen is blind en te oud om te werken, zij leven nu van de huur van de boerderij en de spaarcenten. Zij hebben het niet breed. In de periode van 28 september 1944 t/m 8 september 1945 woonden zij in een noodwoning D 91a, nu Lieshoutseweg 62. Zij huurden de woning van Theodorus Bod voor fl. 11, - per maand of fl. 132, - per jaar. Omdat zij niet meer op de verbrande boerderij woonden, die hun eigendom is, komen zij waarschijnlijk niet voor een uitkering in aanmerking. Aangezien het zwaar getroffen mensen zijn, die bovendien maar amper kunnen leven, zou het zeer billijk zijn dat zij tenminste de huur van het gehuurde huis vergoed kregen.

Het voorstel van de gemeente is om de huur van fl. 132, - te vergoeden, maar geen uitkering te verlenen. Lambertus Wijnen en zijn vrouw betrokken een nieuwe noodwoning aan de Zandhoef D 91 nu Hazenputten 10. Dochter Bertha huwde in mei 1944 met Gerardus Verbakel. Zij namen het bedrijf over. Tijdelijk woonden zij toen in Mariahout, en op de plek van het afgebrande huis bouwden ze een nieuwe boerderij die in 1948 betrokken werd. Twee zonen zijn op het Ginderdoor te Mariahout geboren en de derde was op komst. Op de Hazenputten in Nijnsel volgden er nog zes.

Kaart BHIC plattegrond kadaster circa 1963

Een van de zonen, Bert Verbakel, runt nu het ‘Museum Hoeve Strobol’. De eigenlijke Hoeve Strobol die wat verder richting Vresselseweg stond, is teruggevonden in de archieven en gaat terug tot het jaar 1650. Vandaar dat Bert zijn huis en museum deze mooie naam heeft gegeven zodat deze eeuwenoude naam niet verloren gaat.

Ouders Wijnen en de dochters Bertha en Miet

Maar ook uit nostalgie en respect voor zijn voorouders, die vaak leefden onder erbarmelijke omstandigheden en steeds zoekend waren naar verbeteringen. In het museum zijn talloze voorwerpen uit het vroegere dagelijks leven te vinden, waaronder tractoren, automobielen, ambachtelijk gereedschap en huishoudelijk gerei, gerestaureerd met inzicht, liefde en zorg voor traditie.

Met dank aan Bert Verbakel voor aanvulling verhaal en foto’s.

Bronnnen:
BHIC, Archief Gemeentebestuur Sint-Oedenrode, 1934-1969, Toegang 7635, inventarisnr. 890.
BHIC, Gemeentelijk kadaster Sint-Oedenrode 1832-1971.

 

Reacties (4)

Willie Damen van de Mosselaer zei op 13 juni 2018 om 19:12
De foto is ook geplaatst in De MooiRooi krant van 13 juni 2018.
Volgens familieleden die op de foto reageerden staan v.l.n.r. Bertha Wijnen Willem Wijnen Antonia Wijnen Els en Miet Wijnen
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 juni 2018 om 10:52
Ah, dan houden we die namen graag aan, Willie. Veel dank voor het doorgeven!
Jurgen Swinkels zei op 14 maart 2019 om 12:15
Interessant verhaal. Als het parachutisten zijn in het verhaal dan zijn het zeker Amerikanen van het 101ste Airborne Divisie. Engelse parachutisten zijn enkel bij Oosterbeek gedropt.
Een andere mogelijkheid is dat het wel Engelsen zijn maar dan zijn het geen parachutisten. De Engelsen van het 30ste Corps van Horrocks kwamen direct na de landingen over de Corridor gereden richting Nijmegen.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 14 maart 2019 om 14:08
Jurgen bedankt voor de informatie, dat geeft meer duidelijkheid over het gebeuren.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.