i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Tilburg
Tags:

Agrarische stad

vertelde op 14 februari 2008 om 15:21 uur

Meestal is het zo dat een dorp groeit vanuit een centrum. Het bijzondere aan de structuur van Tilburg is dat deze stad is ontstaan doordat het groeiproces van dorpen vanaf de achttiende eeuw, op veel plaatsen tegelijk plaatsvond.

Goirke-Veldhoven ca. 1760 (Coll. Regionaal Archief Tilburg)Deze dorpen waren de herdgangen, middeleeuwse driehoekige pleinen, waarvan er een behoorlijk aantal in het huidige Tilburg is terug te vinden. De vroegere herdgangen, ontstaan in de elfde eeuw, zijn terug te zien in pleinen als Hasselt, Goirke, Heuvel, Korvel en Veldhoven.

Herd betekent herder. De herd bracht het vee, meestal schapen, ’s morgens van de herd naar de gemeenschappelijke grond en voerde de dieren ’s avonds weer terug. De nacht werd doorgebracht op de herd, waarlangs de boerderijen stonden.

Een herd was een agrarische nederzetting. Deze waren met elkaar verbonden door landwegen. Langs deze wegen is men gaan bouwen, waardoor de kernen aan elkaar vast zijn komen te zitten. Tilburg, met deze agrarische ontstaansgrond, is nu met 200.000 inwoners de zesde stad van het land.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 21 september 2007

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 6 mei 2009 om 16:52 uur

Groeningen: geen gehucht en geen dorp

vertelde op 19 november 2009 om 16:01 uur

Herderlijk contact

vertelde op 14 februari 2008 om 17:12 uur

Piusplein