skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

'Aktie' tegen zeehondenjacht in Ravenstein

Vanuit het midden van de foto kijkt ze je aan. Ze lijkt tevreden. Trots zelfs. ‘Zo! En nu jullie’, zegt ze met haar blik. Spannend is het ook wel een beetje. Voor haar en de andere kinderen. Alleen een tafel vol papieren scheidt hen van de heren politici.
Klik op de afbeelding om naar de bron te gaan'Aktie' tegen zeehondenjacht in Ravenstein, 1980 (foto-credits: Foto Paul van der Werff, collectie gemeente Oss/Stadsarchief Oss)

De foto is genomen in maart 1980. In Ravenstein. De kinderen confronteren CDA-er Cornelissen met hun actie – dat toen nog gewoon ‘aktie’ heette - tegen de jacht op zeehonden, zo meldt het bijschrift. Verder weten we er niet veel van.

Kinderen worden aktievoerders

Net zoals wij nu naar hen kijken, hebben deze kinderen zelf ook gekeken naar foto’s. Naar plaatjes van doodgeknuppelde zeehondjes en hun rouwende moeders. En dat beeld heeft van deze jonge kinderen ‘aktievoerders’ gemaakt. Daarom staan ze hier. Er is geen ranja of speelgoed te zien. Wel koffie en asbakken. Dit is een serieuze zaak voor grote mensen onder elkaar.

In maart 1980, de maand waarin ook deze foto gemaakt is, publiceerden de Duitse Stern en de Nieuwe Revue een reportage van Norman van Swelm en Fred Hess. Deze twee milieuactivisten hadden zeven weken aan boord verbleven van een Noors schip dat in Canadese wateren op zeehonden jaagde. Zij maakten daar foto- en filmopnamen van de gruwelijke jacht op zeehonden.

Klik op de afbeelding om naar het hele artikel te gaanIn heel het land kwamen kinderen in 'aktie' voor de zeehondjes. Zo ook de 11-jarige Johan uit Heerlen (bron: Limburgsch Dagblad, 3 augustus 1982)
Handtekeningen verzamelen

De opnamen leidden tot een storm van verontwaardiging in heel Europa. Bij politici en volwassenen. Maar vooral ook bij kinderen. Zij kwamen massaal in ‘aktie’. Want lieve, zachte zeehondjes pijn doen, daar moet je bij kinderen niet mee aankomen.

Handtekeningenacties kwamen er. Tegen de zeehondenjacht zelf en tegen bont. En in de klas: spreekbeurten over zeehonden. Mijn eerste werkstuk schreef ik ook over de zeehond. ‘Iedereen’ was lid van Greenpeace. En op tv keken we naar Seabird.

De Ravensteinse kinderen op de foto ook?

Weet jij meer?

Wat hield hun actie eigenlijk in? Zijn het vellen vol handtekeningen die zij overhandigen? En zou het meisje in het midden van de foto van actievoeren haar werk hebben gemaakt? Of zit ze nu aan de andere kant van de tafel en is ze de politiek in gegaan?

Weet jij meer? Ik ben benieuwd! Deel jouw verhaal in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen