skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Amateurtoneel en Bertus van de Zanden

Er is weinig te vinden over de toneeluitvoeringen die in Sint-Oedenrode voor de Tweede Wereldoorlog hebben plaats gevonden. Af en toe komen we wat tegen, zoals wanneer de burgerwacht zijn bestuursvergadering houdt in 1922. Dan worden er plannen gemaakt om de jaarlijkse vergadering af te sluiten met een feestelijke avond.

De president Jhr. H. Rijckevorsel van Kessel deelde toen mede dat de Harmonie ‘Nos Jungit Apollo’, in samenwerking met de Toneelclub ‘Rhodus toneel’, de leden een gratis concert aanbood, "’t welk natuurlijk graag werd aanvaard." Opgevoerd zou worden het sensatievolle stuk ‘Baboe Rita’, "’t welk zeker een volle zaal zou trekken."

Toneelstuk Baboe Rita met Dinie Roxs als de Dood, Anton van de Rijt, Cornelis van de Kaaij grimeur, Pietje Martijn?, Nico van Weert, Willem van de Wacht, Marinus van Weert, Pietje van Tits, Richard Martijn en Sjaak van Iperen.

Een alom bekende Rooienaar was de ter plaatse geboren Lambertus Theodorus Johannes van der Zanden, beter bekend als Bertus van der Zanden. Hij werd geboren in 1905 op den Tip in de buurt Vogelenzang. Bertus mocht gaan studeren, eerst bij de Kruisheren in Uden en daarna naar het Grootseminarie in Haaren. Later is hij bij de Boerenbond in Veghel gaan werken en gehuwd met Johanna Antonia Gertruda Hoedemakers.

Inmiddels was hij in Sint-Oedenrode een bekende toneelregisseur en tekstschrijver geworden, die in die jaren ook prachtig gedichten in Roois dialect schreef. Hij was o.a. regisseur van de toneelgroep ‘Sint Genesius’. Dertig jaar lang was dit een vorm van vermaak in het dorp.In 1935 namen Bertus en Marinus Brouwers het initiatief om een afdeling op te richten van de landelijke jeugdbeweging de ‘Jonge Wacht’. Elke week waren er voor de jongens groepsbijeenkomten in het patronaatsgebouw aan het Kerkplein.

Toneelgroep Sint Genesius met o.a. Jan en Ambro van de Uden, Johan Renders, Theo Raaijmakers, Wim van Erp, Sjef van de Tillaar rechts vooraan met cape, Jan Roxs, Caspar van de Laar.

Vrouwen hadden zo hun eigen toneel in die tijd, omdat ze van de pastoor niet samen met mannen mochten toneelspelen. Als het nodig was, traden de toneelspelende vrouwen gekleed als mannen op en omgekeerd.

Foto met o.a. Truus van de Ven, Marietje Guns, Regien van Boxtel, Maria van Breugel, Nelly van Oorschot, Jana Vervoort, Truda van Breugel, Bets Roxs. ± 1910 – 1920.

Foto’s: Collectie Jo van der Kaaij
Bron: Bep van Lieshout in Heemschild (1989), afl.2, p. 44-54. To Lathouwers, Bep van Lieshout en Tiny van Lieshout in Heemschild (1997), afl.3, p. 68-76. Ben Muller in Heemschild (1997), afl.3, p. 77-80. Redactie in Heemschild (1995), afl.4, p. 37-38.

Reacties (3)

Willie Damen zei op 2 november 2015 om 19:06
1930 Zegt de Heer van de Kamp dat enkele zondagen geleden de Raadsleden vanaf den kansel in de Katholieke Kerk een berisping hebben gekregen in verband met uitvoeringen van Rhode’s Toneel. Hij wil er echter hierbij op wijzen dat de Raadsleden niets met Rhode’s Toneel hebben te maken, en dat alleen hier ter sprake is geweest de Vereniging ‘Sint Oedenrode Vooruit’, wat echter heel iets anders is. Het ligt niet in de bedoeling hier een woord van protest uit te lokken, doch wel een woord van afkeuring in het openbaar te laten horen aangezien de Raadsleden niet het minste te maken hebben met Rhode’s Toneel.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 3 november 2015 om 10:32
Heb je deze prachtige reactie gevonden in de raadsnotulen van Sint-Oedenrode, Willie? Ik voel hier namelijk enige spanning tussen 'kerk en staat' ..
Willie zei op 4 november 2015 om 14:03
Klopt, gevonden in de notulen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.