i

Anna Druup

vertelde op 1 december 2016 om 13:43 uur

Maak kennis met Anna Peters uit Sint Agatha. Deze markante persoonlijkheid leidde een kluizenaarsbestaan aan de rand van het dorp. Wie weet welke verhalen er over 'Anna Druup' de ronde deden?

Anna Peters alias Anna Druup uit Sint AgathaDeze keer zijn we dus op zoek naar bijzondere dorpsverhalen uit Sint Agatha. Anna Peters stond ook wel bekend als 'Anna Druup' en natuurlijk zijn we erg benieuwd naar de achtergrond van deze bijnaam. Ze woonde in een vervallen berderijtje aan de rand van het dorp, waar ze naar verluidt een eenzaam kluizenaarsbestaan leidde. Alleen het kleine hondje dat ze hier stevig vasthoudt, hield haar altijd gezelschap.

Wie kan deze bijzondere vrouw beschrijven? Heb je haar weleens gesproken of weet jij welke geheimzinnige verhalen men in Sint Agatha over haar vertelde? Deel ze met ons!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Chris van Alem zei op 5 december 2016 om 13:03 uur

Begin jaren negentig heeft een collega van mij, net als ik toen werkzaam bij De Gelderlander, een groot artikel over Anna geschreven. Moet nog ergens terug te vinden zijn in de archieven van De Gelderlander, editie Noord-Oost Brabant.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 6 december 2016 om 15:34 uur

Bedankt voor je reactie, Chris! In Grave liggen vrijwel alle jaargangen van de Gelderlander (Maasland editie). Jammer genoeg zijn deze (nog) niet gedigitaliseerd, dus het wordt wat lastig zoeken. Mocht je ongeveer weten wanneer het artikel is gepubliceerd, dan zou ik eens kunnen gaan bladeren...

Vandaag gaf iemand anders overigens nóg een goede tip aan ons door: er schijnt een boekje over Anna Druup geschreven te zijn door één van haar familieleden. Natuurlijk zijn wij hier erg nieuwsgierig naar, dus we horen het graag als iemand dit boekje in huis heeft...

Willem Stok, Cuijk zei op 8 februari 2017 om 22:07 uur

Het klopt dat begin 90er jaren een artikel over haar in De Gelderlander heeft gestaan. Haar neef Jan Derks heeft een boekje over haar geschreven dat ik graag aan jullie wil overdragen zodat het voor het nageslacht bewaard blijft.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 9 februari 2017 om 15:12 uur

Beste Willem, hartelijk dank voor je reactie. Nadat ik dit verhaaltje had geschreven, bleek dat wij het boekje 'Tante Anna', geschreven door Jan Derks, toch wel in bezit hebben.

Als gevolg van de sluiting van onze locatie in Grave is het boekje meeverhuisd naar de openbare bibliotheek in Grave, waar nu nog enkele vrijwilligers van ons werkzaam zijn. Het boekje is en blijft echter eigendom van het BHIC. Het verhaal van Anna Druup zal op deze manier zeker voor het nageslacht bewaard blijven!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 3 december 2014 om 15:15 uur

In de bibliotheek in St. Agatha

vertelde op 3 maart 2016 om 16:08 uur

'De Woelige Stal'