skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

ANWB Landgoedkamp op ‘s Heerenvijvers

Een ANWB landgoedkamp is helemaal niet te vergelijken met kamperen op een camping. Je hoeft geen kampeergeld te betalen, alleen administratiekosten bij het inschrijven bij de ANWB. De ANWB zorgt voor een landgoed waar achterstallig onderhoud is en bespreekt met de eigenaar wat voor werkzaamheden hij graag uitgevoerd zou willen hebben. Dat kan bijvoorbeeld zijn een duiker openmaken, een brugje opknappen, een bos met hout uitdunnen of Japanse kers rooien.

Dan plaatst de ANWB een oproep in de KampeerKampioen om gezinnen te laten inschrijven die aan een  landgoed-werkkamp met maximaal 14 gezinnen willen deelnemen. De werkkampen zijn van Pasen t/m september, telkens om de 14 dagen. Je kampeert vanaf vrijdagmiddag tot en met zondagmiddag op een wei of in een stukje bos onder leiding van twee bevoegde mentoren die er de leiding hebben.

Mentorkaart van Gerard Veltman
Mentorkaart van Gerard Veltman


Mentorinsigne ANWB landgoedkampen
Mentorinsigne ANWB landgoedkampen

Op landgoed ‘s Heerenvijvers in Oirschot is het primitief kamperen.  Er is geen douche en al het water moet met een fietskar in melkbussen gehaald worden bij een boer in de buurt. Daar is ook een kist met gereedschap opgeslagen en een hudotent van de ANWB.

Als het gereedschap en de tent opgehaald zijn gaan twee volwassenen een gat graven van 50x50 en 50 cm. diep. De tent wordt er dan omheen gezet en je kan daar je behoefte doen over de balk als het bordje op bezet staat!  Als de boodschap gedaan is bedekt men het met zand, met het schopje wat erbij staat.

Twee personen gaan terug en halen drie melkbussen drinkwater met het karretje bij de boer. Dat is ploegen door het rulle zand en daarom gaan er ook wel kinderen mee om te duwen.

Op vrijdag bij aankomst mogen de kinderen onder leiding van een mentor een kampvuur aanleggen. De kampeeruitrustingen die men heeft - een tent, caravaan of vouwwagen - worden op gepaste onderlnge afstand geplaatst langs de bosrand. De grote kinderen krijgen hun eigen hoekje op de wei of vooraan in het bos. Als het corvee klaar is gaat men eten.

Omdat er geen verschil gemaakt wordt met de komaf, spreken de kinderen alle volwassenen aan met Oom of Tante. Niet met de voor of achternaam, dat mogen de ouders wel! En alle papa`s hebben het zelfde beroep dat weekend: bosarbeider!

Om acht uur ’s avonds verzamelt iedereen zich bij het kampvuur en drinkt er het eigen drinken. De kleintjes gaan om 9 uur onder de wol en het nieuws wordt daarna onderling besproken bij het vuur, ook wat de werkzaamheden de volgende dag zijn.

Aanvangstijd van het werk is op zaterdag om 9 uur op het midden van het terrein. Nadat besproken is wie wat en met wie gaat doen gaat men aan het werk, met handschoenen en passend gereedschap onder leiding van een mentor.

Om 10 uur is er pauze, dan is er eigen drinken op het terrein gemaakt door je vrouw.  Om 10:45 worden de werkzaamheden hervat tot 12:30, dan weer van 13 tot 14:30. Dan is men vrij als het gereedschap opgeruimd is.

De zaterdagmiddag is verder voor ontspanning; er wordt aan sport gedaan, gewandeld of men gaat naar een zwembad in de buurt. De kleine kinderen vermaken zich op hun manier met spel, pannenkoeken of boven een vuur stokbrood bakken.  Ze worden geholpen door de ouders die het deeg maken. Als het broodje los aan de stok zit is het gaar en wordt het er afgehaald en met boter en jam of suiker gevuld. Maar de ouders zijn er ook niet vies van en eten hun buikje ook rond.

Stokbrood bakken boven het kampvuur
Stokbrood bakken boven het kampvuur

Het stokbrood bakken gaat op laag vuur van houtskool en daarom is het ook geschikt om een lekker stukje vlees of appel een kleurtje te geven, maar ook de pannenkoekern zijn verrukkelijk, voor velne is dit het hoofdmaal op zaterdagavond.

Stokbrood bakken boven het kampvuur
Stokbrood bakken boven het kampvuur

Op het allerlaatste weekend in september worden de rollen omgekeerd en moeten de twee mentoren de opgedragen werkzaamheden voor de vaders uitvoeren. Dan is het aanpoten en doorwerken met water en hout halen voor een groot kampvuur die avond, dus HEEL veel hout!!

Later op de avond wordt pas duidelijk waarom. Er gaat een speenvarken gevuld met kalfsgehakt aan het spit, dit als dank van al de gezinnen voor de gezellige dagen die ze deze zomer met ons mentoren gehad hebben! Het speenvarken lag die avond al omringd door de kinderen met veel olielampjes in het bos op ons mentoren te wachten.

Aan een  dikke stok werd hij aangeregen en de pootjes vastgebonden. De mentoren namen hem op de schouder en begeleid door de kinderen met lampjes liep men door het bos naar het kampvuur. Een prachtig gezicht was dat, zo in het donker! Nadat het speenvarken in de V-bokken was gelegd kon men met het draaien beginnen tot hij gaar was. Met een goed glas wijn en een stokbroodje is het goed eten voor iedereen. Alleen de botten bleven maar over. En de avond werd met de klompendans en nog een goed glas wijn afgesloten.

De zondagmorgen maakte men met zijn allen het terrein schoon en bracht men het materiaal weer terug. Na de middag kon iedereen beginnen aan de terugreis en zag dan weer uit naar het volgende kampeerweekend.

Reacties (1)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen