skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Audrey Hepburn en haar band met Beekvliet

Ze schittert in films als ‘Breakfast at Tiffany’s’ en ‘My Fair Lady’, maar actrice Audrey Hepburn blijft - zodra het over de Tweede Wereldoorlog gaat – juist liever buiten beeld. Terwijl er een interessante link ligt tussen Hepburn en Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Hoe zit dat nu precies?

Audrey is 11 jaar en woont in Nederland als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Op 4 mei 1929 komt zij in België ter wereld als Audrey Kathleen van Heemstra Hepburn-Ruston, dochter van de Friese barones Ella van Heemstra en de Britse bankier Joseph Ruston. Haar moeder Ella is een dominante vrouw die haar verwachtingen niet onder stoelen en banken steekt. Omdat haar moeder wil dat Audrey - als dochter van een Engelsman - ook die taal perfect beheerst, vestigen ze zich in het Engelse Elham.

Niet te vertrouwen

Eenmaal in Engeland gehuisvest voelen Ella en Joseph zich steeds meer aangesproken tot het fascisme en de politiek van Sir Oswald Mosley, leider van de British Union of Fascists. Ella gaat artikelen schrijven voor de partijkrant The Blackshort waarin zij Hitler prijst. In 1935 bezoekt ze de Reichsparteitag in Neurenberg. Als het huwelijk van de ouders van Audrey spaak loopt, verhuist Ella met haar kinderen naar Nederland, ervan uitgaande dat Nederland neutraal zal blijven. Niet veel later noteert de verzetskrant De Oranjekrant haar naam op een lijst van mensen die niet te vertrouwen zijn. Biograaf Robert Matzen deed haar uitgebreid onderzoek naar voor het boek Audrey Hepburn - Het Nederlandse meisje (2019).

Later doet Ella afstand van het fascistische gedachtegoed maar wanneer dat is geweest, is onzeker. Dat ze in ieder geval het eerste deel van de Tweede Wereldoorlog veelvuldig contact heeft met Duitse officieren staat wel vast. Audrey groeit vanaf 1939 verder op in Nederland, zonder vader. Wel schuift oom Otto van Limburg Stirum veelvuldig aan bij het gezin. Audrey beschouwt hem als een tweede vader.

Maar als de Duitsers op zoek zijn naar geschikte ‘Todeskandidaten’, valt hun oog – vermoedelijk door de dubbele achternaam – op oom Otto. Ook zijn broer Constant wordt meegenomen. Deze Todeskandidaten worden gevangen gehouden tot er een verzetsactie is gepleegd. Dan worden ze als represaille in het openbaar gefusilleerd. In 1942 wordt Otto van Limburg Stirum naar Beekvliet in Sint-Michielsgestel gebracht. Als op 7 augustus 1942 een (mislukte) aanslag wordt gepleegd op een trein vol Duitse verlofgangers, is hij één van de vijf mannen die worden geëxecuteerd. Audrey blijft verbijsterd achter. Constant overleeft de oorlog.

Unicef

Dat Audrey andere keuzes maakt dan haar moeder blijkt wanneer ze – volgens de overlevering – op haar vijftiende stopt met dansen, omdat ze geen lid wil worden van de Kulturkammer. Dat zij daadwerkelijk ook een dokter heeft geholpen die zich inzet voor onderduikers en Joodse mensen is niet in de archieven terug te vinden maar wordt later ook niet ontkracht door mensen uit het verzet. Voor de goede orde, 4 mei 1945 – één dag voor de bevrijding van heel Nederland - viert Audrey net haar zestiende verjaardag. Flink ondervoed, na een hachelijke hongerwinter in Arnhem, en ontstellend blij met de vrachtwagens van het Rode Kruis en Unicef die voedsel komen brengen.

Tot haar dood in 1993 zet Audrey Hepburn zich in voor Unicef.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen