skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

August van Breugel en ‘Zonnewende’

Geboren in 1904 als oudste in een groot gezin was August van Breugel een markant figuur in de Rooise samenleving, een Rooienaar in hart en nieren.
Ouderlijk huis

Begin 1941 vraagt hij een vergunning aan voor het bouwen van een woonhuis met kantoor op de Lindendijk. De woning draagt de mooie naam ‘Zonnewende’. Met de uitvoering van het werk is August zelf belast, tijdens de bouw woonde hij nog in zijn ouderlijk huis op de Heuvel A 415. In datzelfde jaar 1941 huwde hij met Anna Maria Seuren onderwijzeres, dochter van Johannes Seuren en Maria Tulkens, rond 1900 Rijksveldwachter te Gemonde.

Lindendijk ‘Zonnewende’

Na de Tweede Wereldoorlog was hij actief betrokken bij de Wederopbouw. Hij kreeg een verzoek van de heer Olieslagers om de plaatselijke leiding op zich te nemen voor het bouwen van noodwoningen en stallen voor de boeren waarvan de bedrijfsgebouwen door oorlogsgeweld vernield waren. in zijn huis was tijdelijk het Bureau voor de Wederopbouw gevestigd.

Voor talloze woningen, boerderijen en kippenhokken zijn bouwvergunningen en ontwerpen van hem terug te vinden op de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum.

De Wederopbouw vertraagde vooral door de schaarste aan materialen. Aan alles was gebrek:
zo kwam het glas van de kwekerij van Jos van de Velden en van de radiopater Henri de Greeve. Uit een verwoest bos van de heer Margraff uit Vught kwam het hout, cement kwam van de ‘Enci’ uit Maastricht en stenen kwamen van stukgeschoten gebouwen.

Begin 1960 was Van Breugel als bouwkundig architect bij de gemeente Sint-Oedenrode nauw betrokken bij de restauratie van het slotklooster Mariëndaal dat na de restauratie gemeentehuis werd.

In 1972 werd er voor het wekelijkse tv programma ‘Van Gewest tot Gewest’, een reportage gemaakt. Hij vertelde daarin dat zijn grote verlangen was, dat er een geschikt museum zou komen om de grote collectie mutsen en poffers te herbergen en te kunnen laten zien. Annie Ketelaars trad in de reportage op als een rasechte Rooise boerin en showde de poffers.

Jarenlang spande hij zich in om Brabantse poffers en mutsen bijeen te brengen en uiteindelijk kon het museum verwezenlijkt worden in het oude Sint Paulus Gasthuis te Sint-Oedenrode.

In 1980 bracht de echtgenoot van Commissaris Van der Harten een bezoek aan de huisjes, waarin niet alleen poffers te bewonderen waren, maar ook archeologische vondsten. Op de foto v.l.n.r. Jan van de Ven, August van Breugel, Gerrit Beex bestuurslid ‘Brabants Heem’. Receptie 25 jaar bestaan Heemkunde kring.

Vanaf 1958 tot 1974 was hij voorzitter van de Heemkundekring. Begin 1967 was hij de initiatienemer en eerste redacteur van het periodiek Heemschild, waarvoor hij ook verschillende artikelen schreef. In 1975 verscheen bij de Stichting Brabants Heem zijn boek “Brabantse mutsen uit grootmoeders tijd”. Bij de Europese Bibliotheek te Zaltbommel verscheen van zijn hand het fotoboek “Sint-Oedenrode in oude ansichten”.

Foto’s: Jo van der Kaaij
Bron: Brabants Historisch Informatiecentrum, toeg. nr. 7653, Collectie August van Breugel (St. Oedenrode).

Reacties (1)

Gerdien van den Brand zei op 22 januari 2024 om 14:37
Zonnewende staat op grond die eigendom was van de ouders van Bisschop Bekkers. Toen August ging vragen of hij die grond kon kopen zei vader Bekkers: dé kan. August stelde voor om die mondelinge toezegging vast te leggen bij de notaris, maar vader Bekkers zei: 'Ik méén dé men woord net zoveul werd is es 'n papier bé de notaris'. Is me verteld door de dochter van August, Tineke Galiart-van Breugel.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen