skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Baanbrekende lingerie van Marlies Dekkers

Marlies Dekkers is een grootheid, op handen gedragen door vrouwen van Tuitjenhorn tot Tokyo. Overladen ook met internationale prijzen: Zakenvrouw van het jaar, “Grand Seigneur”, “Creator of the Year”, “Glamour Award”; de lijst is bijna eindeloos. Haar aanwezigheid lijkt al haast volkomen vanzelfsprekend, als een eerbiedwaardig oud instituut dat er altijd al geweest is.

Marlies Dekkers (foto beschikbaar gesteld door Marlies Dekkers)
Marlies Dekkers (foto beschikbaar gesteld door Marlies Dekkers)

Toch werd ze pas in 1965 geboren. Dat was in het Brabantse Oosterhout, in een ouderwets katholiek arbeidersgezin. Warm, liefhebbend, maar niet intellectueel. In de kast stonden 3 boeken, waar de door Marlies stukgelezen Bijbel er één van was. Aan studeren werd niet eens gedacht. Jongens moesten maar een vak leren en meisjes gingen toch trouwen, dus voor hen was de huishoudschool meer dan voldoende. Zo zat het leven in dat Brabantse dorp nu eenmaal in elkaar. “Dubbeltjes zullen nooit kwartjes worden,” wist vader Dekkers al...

Gelukkig voor ons leefde kleine Marlies in een heel andere wereld: ze had een eigen wil, kon en wilde zich gewoon niet aanpassen, hoorde nergens bij, kleedde zich anders, provoceerde soms, zocht de grenzen op en wilde dolgraag wél studeren.

Dat mocht, maar dat moest ze dan wel zoveel mogelijk zelf betalen én ze moest kostgeld afdragen. Naast school had Marlies dus bijbaantjes tot diep in de nacht en uiteindelijk studeert ze in 1991 met haar fameuze “blote billenjurk” cum laude af aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda. Zo!

Aan een tafeltje  in haar slaapkamertje start ze haar eigen lingeriebedrijfje. Lange uren van moeizaam handwerk volgen, maar vanaf nu gaat het opeens hard. Haar jurk wordt beroemd gemaakt door Sylvia Millecam en haar lingerielijn “Undressed” uit 1993 betekent de grote doorbraak. Dan ook beginnen de prijzenregen en het verkoopsucces.

Overzicht van 15 jaar BH's (foto: FaceMePLS f, 2008. Bron: Wikimedia Commons. Creative Commons Attribution 2.0 Generic license)
15 Years Marlies Dekkers - bras overview.jpg (Wikimedia Commons. Creative Commons Attribution 2.0 Generic license. Foto: FaceMePLS f, 2008)

Voor Marlies is lingerie - en trouwens ook badmode - een passie: met wiskundige precisie wordt gewerkt aan de best mogelijke pasvorm en er ontstaan prachtige ontwerpen die trots zichtbaar worden gedragen. Ontwerpen die er op de eerste plaats voor bedoeld zijn om vrouwen zich goed te laten voelen, sterk, zelfverzekerd en tevreden met het eigen lichaam. Lingerie als onderdeel van vrouwenemancipatie.

Marlies maakt daarom ook BH’s in minder gemakkelijke maten: niet alleen 75A, maar gerust ook 85F, of zorgvuldig ontworpen BH’s voor vrouwen met borstamputaties. Het maakte haar wereldberoemd!

Toch werd het succesverhaal nog verstoord: de groei ging té snel en vanaf 2007 draaide het bedrijf met verliezen. De koers werd niet op tijd verlegd en in 2013 ging Marlies failliet....

Einde oefening?

Natuurlijk niet: Dekkers is te nuchter en gedreven en heeft een té harde leerschool doorgemaakt, om het na de eerste tegenslag zomaar op te geven. Het bedrijf werd gereorganiseerd, maakte meteen een doorstart en was in 2015 weer kerngezond. Zelfs online-verkoop werd omarmd. De missie van Marlies is nog lang niet ten einde!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.