
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Het organisatiecomité PH-EL organiseerde samen met Jan Boesman een ballonrace over lange afstand, waaraan 10 ballonnen meededen.
Uit deze contacten groeide het idee, om in Etten-Leur een ballonhaven in te richten. Diverse locaties werden in overweging genomen, maar uiteindelijk werd gekozen voor de parkeerplaats achter de Veemarkt aan de Dreef in Etten.
Voor 362 gulden liet het gemeentebestuur een leiding aanleggen, waardoor de ballonnen daar met mijngas konden worden gevuld. Hetzelfde gas waarmee in Etten-Leur gekookt werd. Heteluchtballonnen werden pas in de jaren zeventig populair. Het vullen van een ballon en de verdere voorbereiding nam ongeveer 2 uur in beslag. Een deel van de parkeerplaats werd dan afgezet en de brandweer en de Rijkspolitie waren ter plaatse. Opstijgen gebeurde vanaf de naastgelegen Schapenweide.
Na een eerste proefvaart op 7 juli 1960 werd de ballonhaven officieel geopend op 1 augustus. Een bijzondere vlucht vond plaats op 2 december 1961. Niet alleen omdat het zo laat in het jaar was, ook de passagier was bijzonder: Sinterklaas. Hij landde veilig in Oisterwijk.
Vluchten vanaf Etten-Leur werden voor vertrek telefonisch aangemeld bij de luchtverkeersleiding op Schiphol. Op dezelfde wijze volgde na de landing een afmelding. Radiocontact tijdens de ballonvaart was er alleen met een volgauto.
Halverwege de jaren zestig schakelde Nederland over op aardgas. Dat is zwaarder en dus niet geschikt om gasballonnen mee te vullen. In dezelfde periode wilde de Rijksluchtvaartdienst de particuliere luchtvaart in de regio concentreren op Vliegveld Seppe. Bovendien werden er elders in Nederland nieuwe ballonhavens geopend. Dat betekende het einde voor die in Etten-Leur. Op 15 oktober 1966 stegen voor het laatst twee ballonnen op. Daarmee had de ballonhaven 26 vaarten bediend, waarvan de meeste werden gemaakt door het echtpaar Jan en Nini Boesman.
Vanaf 1969 werd Vliegveld Seppe enkele jaren gebruikt als ballonhaven. In Etten-Leur werden in 1971 de laatste resten van de haven opgeruimd.
Bron:
De gegevens van dit verhaal zijn grotendeels geput uit het verhaal van Arie de Bruijn, "Ballonhaven Etten-Leur. De redding van de ballonvaart in Nederland en Groot-Brittannië?!", in: d’Huskes nr. 31 (2003).